reviewsvideogames

Yoku's Island Express

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Xbox One, Switch, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: puzzle, PEGI: 7+

Το έχουμε πει, αλλά αξίζει τον κόπο να το επαναλάβουμε: η κατηγορία των platform προσφέρεται για μεγάλα πράγματα. Είναι από τις λίγες κατηγορίες που επιτρέπουν στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν παιχνίδια που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, ξεπερνώντας τους όποιους περιορισμούς θέτει το ίδιο το είδος. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών, παρά τις δεκαετίες που κουβαλά στις πλάτες της, παραμένει, μέχρι και σήμερα, τόσο αγαπητή σε παίκτες και δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών. Από τη στιγμή που η κατηγορία απομακρύνθηκε από τη συνταγή των Super Mario και Sonic, άρχισαν να εμφανίζονται πλατφορμάκια που βασίζονταν σε φρέσκες ιδέες και πρόσφεραν εναλλακτικούς τρόπους παιχνιδιού, εντός των ορίων της κατηγορίας. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι και το Yoku’s Island Express.  

 
Το Yoku's Island Express είναι από τα παιχνίδια εκείνα που απαιτούν υπομονή και επιμονή. Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα φλιπεράκια. 

Οι άνθρωποι της Villa Gorilla, της ομάδας που δημιούργησε το Yoku’s Island Express, είχαν τη φαεινή ιδέα να «παντρέψουν» τις σχεδιαστικές αρχές ενός παιχνιδιού πλατφόρμας, με τις σχεδιαστικές αρχές ενός παραδοσιακού φλίπερ. Τέκνο αυτού του ανορθόδοξου γάμου, ένας σχετικά μεγάλος και ανοιχτός – προς εξερεύνηση – κόσμος, κάθε περιοχή του οποίου θυμίζει τραπέζι φλίπερ και στο κέντρο αυτού, ο τρισχαριτωμένος Yoku, ένα κόκκινο μικροσκοπικό σκαθάρι που εργάζεται ως... ταχυδρόμος.   

Ο αξιαγάπητος ο Yoku είναι ένα σκαθαράκι σαν όλα τα υπόλοιπα και το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει, είναι να σπρώχνει τη μικρή μπίλια που κουβαλά μαζί του, από την αρχή αυτού του παράξενου ταξιδιού. Ως ο ένας και μοναδικός ταχυδρόμος του παιχνιδιού, ο μικρός ήρωας αναλαμβάνει να ταξιδέψει από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη για να παραδώσει τα γράμματα που κουβαλάει, πάντα πρόθυμος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αλλόκοτων πλασμάτων που ζουν στο πολύχρωμο τροπικό νησί. Α, και να ξυπνήσει μία αρχαία θεότητα από τον αιώνιο λήθαργο και να σώσει το νησί και τους κατοίκους του από σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς. Απλά πράγματα για έναν γενναίο ταχυδρόμο! 

Μια και ο Yoku δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελεί άλματα, παρά μόνο να κινείται δεξιά και αριστερά, οι άνθρωποι της Villa Gorilla φρόντισαν να προσθέσουν έναν ειδικό μηχανισμό ώστε να διευκολύνουν τη μετακίνηση του μικρού ταχυδρόμου απ’ άκρη σ’ άκρη. Η προσθήκη των φλίπερ και η διαμόρφωση κάθε γωνιάς του τροπικού νησιού σε πίστα φλιπερακίου, είναι αυτά που κάνουν το Yoku’s Island Express να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη πρόταση της κατηγορίας.

 
Όλος ο κόσμος του παιχνιδιού είναι φτιαγμένος από πολλές πίστες με φλιπεράκια. Και φυσικά, είναι ανοιχτός και εξερεύνηση, από το πρώτο λεπτό. 

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, το παιχνίδι φροντίζει να εξοικειώσει τον παίκτη στην ιδέα ενός κόσμου ο οποίος αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μικρές και μεγάλες πίστες φλίπερ. Η εκμάθηση/εκπαίδευση πραγματοποιείται σε στάδια, έτσι ώστε o παίκτης να έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να αφομοιώσει τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και κατανοήσει τους κανόνες που διέπουν τον κόσμο του Yoku’s Island Express. Γι’ αυτό και η περιπέτεια του μικρού ταχυδρόμου ξεκινά από μικρές και απλά σχεδιασμένες πίστες με ένα ή δύο φλίπερ και όσο ο Yoku προχωρά, οι πίστες γίνονται σχεδιαστικά πολύπλοκες, ο αριθμός και το είδος των φλίπερ (στατικά και κινούμενα) αυξάνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το βαθμό δυσκολίας των διάφορων δοκιμασιών στις οποίες υποβάλλεται ο μικρός Yoku. Στην αρχή, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο παίκτης είναι να ενεργοποιήσει το σωστό πτερύγιο, την κατάλληλη στιγμή. Σε άλλο σημείο, θα πρέπει να συλλέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό από μαγικά πετράδια, τα οποία ξεκλειδώνουν την πύλη που οδηγεί στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, ο βαθμός διασκέδασης εξαρτάται από το πόσο υπομονετικός μπορεί να είναι κάποιος. Όσο δυσκολεύουν οι πίστες, ο παίκτης καλείται να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές που συναντούμε σε ένα κανονικό φλιπεράκι. Για παράδειγμα, να μάθει να χτυπάει τη μπίλια όταν αυτή φτάνει στο μέσο του πτερυγίου ή όταν αυτή φτάνει στην άκρη του και κοντεύει να το εγκαταλείψει. Για να γίνουν όλα αυτά κτήμα του παίκτη, χρειάζονται πάρα πολλές δοκιμές και άλλες τόσες επαναλήψεις, προτού φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ευτυχώς, ο χειρισμός και η συμπεριφορά της μπίλιας στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς να γεννούν προβληματικές καταστάσεις. Και μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, το παιχνίδι ενθαρρύνει τον παίκτη να εξερευνήσει κάθε γωνιά του τροπικού νησιού. Και αυτό γιατί υπάρχουν κρυμμένα μονοπάτια που κάνουν πιο γρήγορο το ταξίδι του Yoku, μυστικά δωμάτια και διασκορπισμένα φρούτα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση διαφόρων φλίπερ, βοηθητικού χαρακτήρα. Τέλος, υπάρχουν πολλά χρήσιμα power-up που χαρίζουν καινούργιες δυνάμεις στο μικρό σκαθάρι, όπως είναι η ικανότητα να ρουφάει τους μοχθηρούς γυμνοσάλιαγκες και να τους κολλάει πάνω στη μπίλια, μετατρέποντάς της σε όπλο κατά των αφεντικών, να κολυμπά, κλπ. Χάρις σε όλες αυτές τις δυνάμεις τις οποίες αποκτά σταδιακά, το μικρό σκαθάρι θα μπορεί να επιστρέψει σε προηγούμενες περιοχές, ώστε να φτάσει σε σημεία που ήταν αδύνατο να πλησιάσει, στην αρχή.       

 
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Yoku θα αποκτήσει πολλές και χρήσιμες δυνάμεις και ικανότητες που θα του επιτρέψουν να φτάσει σε μέρη που, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να πλησιάσει.  

Το δημιούργημα της Villa Gorilla, υπηρετεί με συνέπεια τη διαφορετικότητα που πρεσβεύει. Είναι ένα άριστο φλιπεράκι που θα συγκινήσει τους πιο σιτεμένους gamers, θυμίζοντάς τους τα νιάτα τους, τότε που τα φλιπεράκια καταλάμβαναν μία σημαντική θέση στη διασκέδαση των νέων (εντάξει, ήταν και άλλα πράγματα – βλέπε ντίσκο, σούζες με τα μηχανάκια, αλλά ας το δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, παρακαλώ :P), ενώ οι πιο νέοι παίκτες θα βρουν ένα ενδιαφέρον ανοιχτόκοσμο πλατοφορμάκι που παίζει εντελώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Κοινώς, το Yoku’s Island Express είναι φτιαγμένο για ευχαριστεί όλο τον κόσμο. Και αυτό είναι ένα μοναδικό επίτευγμα. 

  

Βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιδέα, την οποία υπηρετεί πιστά από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπέροχος τεχνικός τομέας, άρτιος χειρισμός και άψογη η συμπεριφορά της μπίλιας που κουβαλά συνέχεια μαζί του ο Yoku. 
Παρά τον άψογο χειρισμό, υπάρχουν μερικά σημεία που θα δοκιμάσουν την υπομονή του παίκτη. 

 

6 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Dismiss
10:41 27.06.18 Dismiss Από αυτά τα μικρά παιχνιδάκια που ξεχωρίζουν...
...βγάζει ενέργεια, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή.

super_mario
14:37 27.06.18 super_mario χωρίς τίτλο
αυτό που είδα εμένα πάντως μου άρεσε, εμένα. Βγήκε και στο Switch; oops, hint!

Dismiss
15:21 27.06.18 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Γιατί να μη βγει, ιδανική πλατφόρμα για τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Για την ακρίβεια, δεν θα ξαφνιαστώ αν έχει και τις περισσότερες πωλήσεις εκεί... τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να μπαίνει σε sales.

goal_scoring_superstar_hero
20:47 27.06.18 goal_scoring_superstar_hero χωρίς τίτλο
Από το trailer, ένα αντίγραφο του unravel, με πολύ κατώτερα γραφικά και αισθητική προσέγγιση με κουνελάκια και φρουτάκια. Not for me.
Και ακόμα μεγαλύτερη αδικία? Παρουσιάστηκε τούτο και όχι το καλύτερο 2d platform όλων των εποχών κατά την γνώμη κάποιων, το celeste.

super_mario
21:07 27.06.18 super_mario χωρίς τίτλο
Μιας και ανέφερες το unravel, να ένα υπερεκτιμημένο παιχνίδι. Τα γραφικά του ναι, είναι υπέροχα αλλά το βρήκα τόσο κουραστικό παιχνίδι. Αργό και κουραστικό. Στον 4ο κόσμο το παράτησα. Και ΙΜΟ κουραστική είναι και η αισθητική του. Aυτό το λίγο βρέχει έξω κι έχω μελαγχολήσει, λίγο ένα βιολί παίζει ξεχασμένο κάτω από τον σφένδαμο, λίγο το τζάκι τρίζει και μυρίζει ρυζόγαλο της γιαγιάς στο σαλόνι έχω κουραστεί να τo βλέπω, και όχι μόνο στα video games. Το Yoku από την άλλη δείχνει να είναι πιο κεφάτο, πιο γρήγορο και με περισσότερη ψυχούλα. Αισθητικά εμένα μου θυμίζει περισσότερο τα δύο τελευταία Rayman και όχι το Unravel.

Όσο για το Celeste, ΝΑΙ. Αν και εξίσου σημαντικά ήταν τα super meat boy, mutant mudds και φυσικά το shovel knight. Δεν τα προλαβαίνεις όλα. ΚΑι να σου πω και κάτι, χάρηκα που έγινε review το Yoku γιατί δεν ήξερα καν ότι υπήρχε. Ενώ το celeste συζητιόταν παντού.

Dismiss
21:48 27.06.18 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Επίσης, δεν τα διαλέγουμε πάντα, παιδιά. Αυτό μας το έστειλαν από έξω, άρα είναι υποχρέωσή μας να το παρουσιάσουμε. Όχι ότι δεν θέλαμε κιόλας. Αλλά δεν μπορούμε να αγοράζουμε όλα όσα δεν μας στέλνουν.