reviewsvideogames

OVIVO

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: platform, PEGI: 3+

Αν υπάρχει μία κατηγορία παιχνιδιών έχει ευνοηθεί από την ύπαρξη και τη δράση ανεξάρτητων δημιουργών από κάθε μεριά του πλανήτη, είναι αυτή των platform games. Χάρις στην άνοδο της ανεξάρτητης σκηνής, τα πλατφορμάκια κατάφεραν να ξεφύγουν από τα όρια που είχαν θέσει ο Mario, o Sonic και οι λοιποί 8μπιτοι και 16μπιτοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Άνθρωποι με περίσσιο ταλέντο και δημιουργικότητα, έφεραν νέες ιδέες στο τραπέζι και μας χάρισαν μικρά αριστουργήματα και διαμαντάκια όπως τα Braid, Super Meat Boy, Ν++, Spelunky, Thomas was Alone, Shovel Knight και TurnOn. Στη λίστα των πλατφορμακίων που έφεραν έναν αέρα αλλαγής στην κατηγορία προστίθεται το OVIVO, ένα καλλιτεχνικό platform από την IzHARD, μία ομάδα ταλαντούχων παιδιών από την Ρωσία.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι το κάτι άλλο. Όλες οι πίστες είναι σχεδιασμένες με πάρα πολύ μεράκι και φαντασία, χωρίς να επαναλαμβάνονται, ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη, μέχρι το τέλος της περιπέτειας. 

Ο μικρός Όβο είναι ένα μικρό σφαιροειδές πλάσμα που ζει σε ένα σουρεαλιστικό μαυρόασπρο κόσμο. Σε σχέση με τους πρωταγωνιστές άλλων παιχνιδιών πλατφόρμας, ο Όβο παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα: αδυνατεί να κινηθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και τα LocoRoco, από το ομώνυμο παιχνίδι. Στην περίπτωσή τους, το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να περιστρέφουμε ελαφρώς την πίστα, ώστε να βοηθήσουμε τα χαριτωμένα ζελεδάκια να φτάσουν στο τέλος αυτής. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Την κίνηση του Όβο αναλαμβάνει ο θείος... Νεύτωνας και ο μαγικός διακόπτης που έχουμε στα χέρια μας. Με το ένα και μοναδικό κουμπί που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιστρέφουμε τη βαρύτητα του κόσμου πάνω στον οποίο βρίσκεται ο Όβο, ώστε να τον κάνουμε να κινηθεί.  

Στον λευκό κόσμο, ο μαυρισμένος Όβο κινείται πάνω στο μαύρο έδαφος. Πατώντας το space, η βαρύτητα αντιστρέφεται, ο μικρός μας φίλος ντύνεται στα λευκά και βυθίζεται στο μαύρο κόσμο, εκεί όπου η δύναμη της βαρύτητας έχει διεύθυνση πάντοτε προς τα πάνω. Μέσω των αλλεπάλληλων αλλαγών της βαρύτητας, δίνουμε στον Όβο την ώθηση που χρειάζεται για να αρχίσει να κινείται. Για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το περιβάλλον και τη μορφολογία του εδάφους. Στον λευκό κόσμο, μία απότομη ανηφόρα μπορεί να φαντάζει απροσπέλαστη για τον καημένο τον Όβο, όμως, με την αντιστροφή της βαρύτητας και την είσοδό του στον μαύρο κόσμο, η ανηφόρα αυτή μετατρέπεται σε κατηφόρα και τότε ο Όβο αρχίζει να κατρακυλά πιο γρήγορα και από τον Σόνικ. Παίζοντας, λοιπόν, με τους νόμους του θείου Νεύτωνα και χρησιμοποιώντας τις κλίσεις και τις καμπύλες που υπάρχουν στους δύο κόσμους, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πιθανό εμπόδιο και παγίδα, ώστε να φτάσουμε στο τέλος κάθε πίστας. 

Το OVIVO βασίζεται σε μία πάρα πολύ απλή ιδέα, την οποία υπηρετεί πιστά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μέσα στην απλότητά του, το OVIVO μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με τους μηχανισμούς – στην περίπτωσή μας με τη βαρύτητα – ώστε να δοκιμάσουμε πράγματα που μπορούν - εκ πρώτης όψεως - να φαντάζουν παράλογα (για παράδειγμα, ένα απίθανο άλμα ή μία κούρσα του Όβο που φαίνεται να τον στέλνει απευθείας στον γκρεμό), προκειμένου να επιτύχουμε το ένα και μοναδικό πράγμα που, για όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της κατηγορίας θεωρείται αυτονόητο: το άλμα ακριβείας. Γι' αυτό και χρειάζεται πολλή υπομονή, επιμονή και καλά αντανακλαστικά για να μάθουμε να ελέγχουμε τον Όβο. Ο αντισυμβατικός τρόπος κίνησης του Όβο θέλει αρκετή εξάσκηση για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της επίδρασης της διπλής βαρύτητας, η ακανόνιστη και απρόβλεπτη κίνηση του Όβο θα προσφέρει στον ανυπόμονο παίκτη αρκετές στιγμές εκνευρισμού, μια και τίποτα δεν είναι εύκολο σ' αυτό το παιχνίδι. Ακόμα και η πιο απλή ενέργεια, μοιάζει με ηράκλειο άθλο. Στο OVIVO η μετακίνηση από τη μία κινούμενη πλατφόρμα στην άλλη μετατρέπεται σε πραγματική σπαζοκεφαλιά, καθώς απαιτεί αρκετή προπόνηση και επανάληψη, μέχρι να μάθουμε να χοροπηδάμε με άνεση, την στιγμή που πρέπει.     

 
Βασική αρχή του παιχνιδιού είναι να μην καθοδηγεί τον παίκτη, αλλά να τον αφήνει ελεύθερο να διαλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. 

Ο μαυρόασπρος μινιμάλ κόσμος, η διπλή λειτουργία της βαρύτητας, οι απόλυτα χαλαρωτικές μουσικές που “ντύνουν” το ταξίδι του Όβο, οι δαιδαλώδεις πίστες και ο αγώνας για να  θέσουμε σε διαρκή κίνηση τον Όβο, συνιστούν μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Μία εμπειρία, όμως, που δεν ξεπερνά τις δύο ώρες και – για να είμαι ειλικρινής – χωρίς να δίνει κάποιο εξτρά κίνητρο προκειμένου να επισκεφτούμε τον μαγικό, κατά τ’ άλλα, κόσμο του OVIVO, ξανά και ξανά. Αν δεν σας πτοούν όλα αυτά και ψάχνετε για μία διαφορετική πρόταση, ο τίτλος της IzHard αξίζει της προσοχής σας. Έστω και για ένα δίωρο.

 

Ευφάνταστος σχεδιασμός επιπέδων, υπέροχα γραφικά και ήχος. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πανέξυπνη η ιδέα της αντιστροφής της βαρύτητας και της μετάβασης του Όβο από τον άσπρο κόσμο, στον μαύρο και το ανάποδο.   
Εξαιτίας της ακανόνιστης κίνησης του χαρακτήρα, το παιχνίδι δεν ενδείκνυται για τους μη υπομονετικούς παίκτες. Μικρό σε διάρκεια.  

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις