reviewsvideogames

Assassin’s Creed Rogue Remastered

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Xbox One
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, PEGI: 18+

Θυμάστε εκείνο το Assassin's Creed το όνομα του οποίου δεν θυμάστε; Ενδεχομένως, να μην έχετε συγκρατήσει ούτε εκείνο του πρωταγωνιστή του; Ε, λοιπόν, αυτό το ξεχασμένο Assassin's Creed ψάχνει να βρει μία δεύτερη ευκαιρία - ως ριμάστερ τούτη τη φορά - στις νέες (τι νέες, κοντεύουν να βγουν οι επόμενες) κονσόλες των Sony και Microsoft. Ο λόγος για το Assassin's Creed εμ, μμμ ... α, ναι, το Assassin's Creed Rogue, το οποίο δεν έτυχε της ανάλογης προβολής από την Ubisoft, καθότι έπεσε πάνω στη μετάβαση από την προηγούμενη γενιά συστημάτων, στην επόμενη, και κυκλοφόρησε παρέα με το Assassin's Creed Unity, το πρώτο νεξτ τζεν επεισόδιο της σειράς.

Νέα γενιά συστημάτων δεν έχουμε, το επόμενο Assassin's Creed δεν έχει δώσει σημεία ζωής, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι έχει να προσφέρει το Assassin's Creed Rogue Remastered   

 
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το πρωτότυπο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 αποκλειστικά για το PS3. H εικόνα είναι σαφώς καθαρότερη (εγγενής ανάλυση 4Κ στις αναβαμθμισμένες κονσόλες και 1080p και στις δύο βασικές) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να διακρίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες, σε κτήρια που βρίσκονται μακριά από τον πρωταγωνιστή μας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει κάποια αξιοσημείωτη προσαρμογή του παιχνιδιού στις δυνατότητες και τις ευκολίες που προσφέρουν τα τωρινά συστήματα, πέρα από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει ήδη στην έκδοση για PC. Το Rogue Remastered τρέχει στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όπως και ο προκάτοχός του, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν παραμείνει ακριβώς τα ίδια, παρουσιάζοντας τις ίδιες σχεδιαστικές ατέλειες με τα μοντέλα από το απλό Rogue. Ξέρετε, έλλειψη εκφραστικότητας, μαλλιά-περούκες, μουστάκια που μοιάζουν να είναι κολλημένα στο άνω χείλος, κλπ.    
 
Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο κύριος Σέι Πάτρικ Κόρμακ, ένας ευγενής και φιλότιμος ασασίνος που τα παράτησε όλα και προσχώρησε στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών. Η απροσδόκητη έκβαση μιας αποστολής ρουτίνα στην Πορτογαλία, ανάγκασε τον Κόρμακ να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να αμφισβητήσει τις αξίες που πρεσβεύει η Αδελφότητα των Ασασίνων. Προδωμένος από τα μέλη της Αδελφότητας, ο Κόρμακ στρέφεται στους αιώνιους εχθρούς των ασασίνων, τους Ναΐτες. Το Rogue προσφέρει μια διαφορετική ματιά στη μυθολογία της σειράς, μακριά από τα στερεότυπα του καλού και δίκαιου ασασίνου και του κακού και άδικου Ναΐτη.
 
Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί στο Assassin's Creed Rogue Remastered. Με τη "Μόριγκαν" ο γενναίος Κόρμακ θα ταξιδέψει σε παγωμένους ωκεανούς, πυρπολώντας αντίπαλα πλοία, συλλέγοντας προμήθειες (με νόμιμο και μη τρόπο) και χαρτογραφώντας νησιά. Πέρα από την εξερεύνηση των ωκεανών, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες είναι η αναβάθμιση του πλοίου μας, χρησιμοποιώντας το χρυσάφι και τα υλικά που συγκεντρώνουμε από τις λεηλασίες διαφόρων οχυρών και αντίπαλων πλοίων. Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την εξωτερική εμφάνιση της "Μόριγκαν", να βελτιώσουμε την αντοχή στα χτυπήματα και να προσθέσουμε κανόνια.   
 
Πιστό στην παράδοση της σειράς, το Rogue προδφέρει ένα κάρο από παράλληλες δραστηριότητες και υπο-αποστολές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την αποτροπή επιθέσεων ασασίνων σε ανυποψιάστους Ναΐτες, τον εντοπισμό και την κατάκτηση όλων των μυστικών κρησφυγέτων των ασασίνων προκειμένου να διευρρύνουμε την επιρροή των Ναϊτών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού μας, την εξόντωση μυστικών πρακτόρων (κάνοντας χρήση του αετίσιου βλέμματος του Κόρμακ - ε, τόσα χρόνια στους ασασίνους, κάτι έμαθε και αυτός) και τη δυνατότητα αποστολής του στόλου μας σε διάφορες αποστολές ανά τον κόσμο, για την απόκτηση χρυσού και πρώτων υλών που χρειαζόμαστε για την αναβάθμιση του Σέι και της "Μόριγκαν".    
 
Εκτός από τα σπαθιά και τη λεπίδα του, ο Σέι έχει στη διάθεσή του τα κουμπούρια του και το τουφέκι του. Παρά τις δεξιότητες του πρωταγωνιστή, οι μάχες στο Rogue Remastered παραμένουν όσο ανιαρές και κουραστικές όπως ήταν και στο αρχικό παιχνίδι. O Σέι αργεί να εκτελέσει τις εντολές μας και αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται επί μονίμου βάσεως δυο και τρεις κινήσεις πίσω από αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Η αργή απόκριση δημιουργεί αρκετά προβλήματα, ειδικά όταν συγκεντρώνεται ένας σεβαστός αριθμός αντιπάλων στην οθόνη. Μέχρι να διαλέξουμε τη σωστή κίνηση (επίθεση, σπάσιμο άμυνας και αντεπίθεση), ο καημένος ο Σέι έχει ήδη φάει το ξύλο της αρκούδας. 
 
Ας δώσουμε τα χέρια και ας συμφωνήσουμε ότι το Assassin's Creed Rogue Remastered είναι αυθεντικό τέκνο της σειράς, για τον απλούστατο λόγο ότι η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι απλά ανύπαρκτη! Όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα Assassin's Creed :P 

Αν και σε επίπεδο μηχανισμών έχει ξεπεραστεί από τα πρόσφατα παιχνίδια της σειράς (βλέπε Assassin's Creed Origins), το Assassin's Creed Rogue Remastered είναι ένα καλό δωράκι για τους φανατικούς φίλους της σειράς που δεν ασχολήθηκαν με το αρχικό Rogue, όταν αυτό κυκλοφόρησε το 2014, για το PS3. Για όλους τους υπόλοιπους, έχω την εντύπωση ότι, σε μερικούς μήνες από σήμερα, θα μείνει ως εκείνο το ριμάστερ το όνομα του οποίου δεν θα θυμάται κανένας. 

 

Ενδιαφέρουσα ιστορία ενός πρώην ασασίνου που έγινε Ναΐτης. Πλούσιο περιεχόμενο και αρκετές παράλληλες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα διασκεδαστικό το κομμάτι των ναυμαχιών και της βελτώσης του πλοίου του Κόρμακ. 
Ελάχιστες βελτιώσεις, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, σε σύγκριση με το ορίτζιναλ Rogue. Αργή απόκριση του Σέι στις μάχες. Η ΑΙ των αντιπάλων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τι και αν πέρασαν δυο λεπτά από την τελευταία τους συνάντηση; Οι εχθροί αδυνατούν να θυμηθούν ποιος είναι αυτός ο Σέι Κόρμακ και γιατί πρέπει να τον καταδιώκουν. Είναι φανερό ότι όλοι τους πάσχουν από το σύνδρομη του χρυσόψαρου. Δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Τζάμπα ο μισθός τους! 

 

10 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
blackpax
07:18 18.04.18 blackpax χωρίς τίτλο
το αρχικό παιχνίδι πάντως ήταν πολύ καλό και το είχα τερματίσει αβίαστα και όμορφα. Με βάση τα όσα λες μάλλον είναι καλύτερα να το παίξει κάνεις στο πσ3 που υποσυνείδητα ανέχεσαι την παλαιότητα

Dismiss
07:52 18.04.18 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Ε, δεν απευθύνεται σε όσους το έχουν τερματίσει ήδη, περισσότερο πάει σε όσους δεν το έχουν παίξει και θέλουν να κλείσουν το κενό. Ή έστω, σε όσους θέλουν να τα έχουν όλα σε μια σύγχρονη κονσόλα. Βέβαια, το πρώτο AC είναι enhanced μόνο στο Xbox One X, άρα όποιος θέλει όλη τη συλλογή σε ένα τρέχον μηχάνημα εκτός PC, θα πρέπει να πάει Xbox.

pirederas
11:33 18.04.18 pirederas Βρε Σπύρο...
...βγήκε το Yakuza 6 κι εσύ μας λες για το AC Rogue; :)

Shinobi
01:48 19.04.18 Shinobi RE: Βρε Σπύρο...
Κάτσε να δεις ποιο θα είναι το επόμενο που θα ασχοληθώ, πριν πιάσω το Yakuza 6...

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη :P

agrimi78
12:29 18.04.18 agrimi78 χωρίς τίτλο
Το τερμάτισα την περασμένη εβδομάδα στο PC. Είναι ένας συνδυασμός 3 με 4 αλλά low budget. Η ιστορία θα μπορούσε να είναι πολύ καλή αλλά, ως συνήθως, δεν έχει δωθεί η απαραίτητη προσοχή ώστε να είναι κατανοητή και να κάνει ο άλλος τον κόπο να την ακολουθήσει. Στα θετικά ότι το story τελειώνει γρήγορα χωρίς να τραβάει πολύ. Στα αρνητικά ο κόσμος είναι μεγάλος αλλά δεν υπάρχει λόγος να τον εξερευνήσεις.

TxCForever
21:01 18.04.18 TxCForever χωρίς τίτλο
Απορίες για όσους παρακολουθούν τη σειρά. α)Υπάρχει ακόμη συνέχεια της πλοκής με το παρόν (Abstergo, Animus κτλ) ή κάπου σταμάτησαν να ασχολούνται; β) Ασχέτως του α, υπάρχει κάποιο ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κάποιος ξανά τη σειρά; Γιατί να πω την αλήθεια το τελευταίο που τερμάτισα ήταν το 2.

Shinobi
01:52 19.04.18 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Σχετικά με το (β), το Assassin's Creed Origins πρέπει να είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει κανείς ξανά τη σειρά.

Βέβαια, κρατάω και μια πισινή, γιατί δεν έχω παίξει τα Black Flag και Unity.

Dismiss
08:51 19.04.18 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Ναι, συνεχίζεται το σύγχρονο κομμάτι, αλλά με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε τίτλο. Ουσιαστικά το storyline του Desmond κορυφώνεται στο ACIII και μετά ακολουθούν διάφοροι χαρακτήρες στη σύγχρονη εποχή οι οποίοι δεν είναι πάντα Assassins. Στο τελευταίο (Origins) είναι λίγο afterthought το σύγχρονο κομμάτι και στην ουσία επιβεβαιώνει ότι AC και Watchdogs είναι στον ίδιο κόσμο.

Τώρα, για να ξεκινήσεις, μια επιλογή είναι το Ezio Collection με τα remasters των II, Brotherhood και Revelations. Είναι όντως καλή η ιστορία του Ezio και μετά μπορείς να περάσεις στο ΙΙΙ για να κλείσεις τον κύκλο του Desmond, το οποίο σίγουρα θα έχεις στο PC γιατί το έδωσαν δωρεάν σε κάποια φάση. Δεν είναι όλα εξίσου καλά παιχνίδια, αλλά δεν είναι και κανένα κακό. Μετά παίζεις Black Flag και Rogue κατά βούληση. Αν σε ενδιαφέρει το lore, το σύγχρονο κομμάτι του Black Flag είναι μάλλον must.

Η δεύτερη επιλογή για να ξεκινήσεις είναι το Origins, όπως είπε ο Σπύρος, το οποίο είναι αρκετά έως πολύ ανανεωμένο (κάπου στη μέση μεταξύ Horizon και AC) και ξεκινάει άσχετο story arc.

Τα Unity και Syndicate αξίζουν περισσότερο για την ατμόσφαιρα, παρά για οποιαδήποτε συνεισφορά στο lore. Το Unity είναι αρκετά διορθωμένο από όσο ξέρω και είχε μερικές ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσες ιδέες, ιδιαίτερα στις δολοφονίες, αλλά μιλάμε για ένα από τα πιο άνισα AC που βγήκαν ποτέ. Το Syndicate δεν έχει δημιουργικές εξάρσεις, αλλά είναι πολύ πιο στρωτή και εξίσου ατμοσφαιρική εμπειρία.

super_mario
21:15 18.04.18 super_mario χωρίς τίτλο
Αυτό με την Ρώμη και αυτό με τους πειρατές ήταν τα αγαπημένα μου. Γενικά όμως είναι τόσο όμοια και επαναλαμβανόμενα παιχνίδια που απλά διαλέγεις την εποχή που σου αρέσει και παίζεις. Κάπως έτσι το 'χω καταλάβει. Γι' αυτό το λόγο θα μου άρεσε να έπαιζα το Unity. Γιατί είναι στην γαλλική επανάσταση, αλλά κομπλάρω με τα προγραμματιστικά προβλήματα που έτρωγε το παιχνίδι και επίσης ακόμη δεν έχω χωνέψει το ότι δεν υπάρχει γαλλικό σπικάζ. Για τους ίδιους λόγους δεν θα έπαιζα το rogue. Δεν έχω καταλάβει όχι μόνο σε ποια εποχή διαδραματίζεται αλλά όυτε καν σε ποια περιοχή.

Επίσης, το καινούριο φορμά των reviews τύπου φωτορομάντζο, τί φάση;

Shinobi
02:05 19.04.18 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Χεχε, δεν είναι καινούργιο φορμά τα φωτοριγβιου. Το πρώτο φωτοπρομάντζο ήταν για το Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition. To φορμά αυτό το φυλάμε για ριμάστερ παιχνιδιών, την αρχική βερσιόν των οποίων έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.