reviewsvideogames

DOOM

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Switch, Xbox One, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: FPS, PEGI: 18+

Το κείμενο δημοσιεύεται εκ νέου με αφορμή την κυκλοφορία του παιχνιδιού στο Switch. Την άποψη για το φορητό/σταθερό DOOM, θα τη βρείτε στη δεύτερη σελίδα του review.

Κυρίες, κύριοι, το DOOM το νεώτερο, αυτό του 2016, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιντεοπαιχνιδιού που δεν έχει ανάγκη από συστάσεις, μακροσκελείς προλόγους, φλυαρίες και λοιπές “σάλτσες”. Όχι, το DOOM δεν έχει ανάγκη από τέτοια πράγματα. Αρκεί ένα απλό κλικ σε τούτη την εικόνα για να μάθετε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο τίτλο της id Software. Το κάνατε; Υπέροχα. Όλη η ουσία του παιχνιδιού, η ταυτότητά του, το ψηφιακό του DNA και το ύφος του νέου DOOM, περιγράφονται με έξοχο τρόπο, άμεσα και αποτελεσματικά, ρίχνοντας μια ματιά στο εξώφυλλο του πρώτου επεισοδίου της σειράς, του αρχικού DOOM δηλαδή, που κυκλοφόρησε το μακρινό 1993 για τους προσωπικούς υπολογιστές. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες: Πεζοναύτης ντυμένος στα πράσινα, βρίσκεται περικυκλωμένος. Από εκατοντάδες σιχαμερούς δαίμονες. Στην επιφάνεια του Άρη. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά στα δικά μου μάτια, ο συνδυασμός πεζοναύτης-δαίμονες-πλανήτης Άρης-βιντεοπαιχνίδι, μοιάζει με πρόσκληση για το μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς! Απαλλαγμένο από κάθε υποψία σοβαροφάνειας και χωρίς να καταβάλλεται η παραμικρή προσπάθεια από τη σχεδιαστική ομάδα για να δοθεί μια πειστική εξήγηση (!) για το ασύλληπτο αυτό σκηνικό, το DOOM επιστρέφει στις οθόνες μας για να μας θυμίσει μια από τις πλέον παραδοσιακές αξίες του αγαπημένου μας χόμπι: το ανελέητο σφάξιμο τεράτων, χωρίς να κουράζουμε το μυαλό μας με ασήμαντες λεπτομέρειες.     

Το παιχνίδι δεν χάνει χρόνο με άσκοπες εισαγωγές και μας ρίχνει στη δράση από το πρώτο λεπτό. Και όχι, αυτό δεν είναι το κράνος του Master Chief :P

Αυτό που χαρακτηρίζει το νέο DOOM είναι η καταιγιστική δράση από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν στην οθόνη μας οι πρώτες δαιμονικές φιγούρες, το παιχνίδι μας παρασύρει στον ξέφρενο ρυθμό του. Οι ευκολίες των σύγχρονων FPS δεν υφίστανται και εμείς αναγκαζόμαστε να επιβιώσουμε παίζοντας επιθετικά, ορμώντας στις ορδές των δαιμόνων σαν να μην υπάρχει αύριο. Χρόνος για να οργανώσουμε την τακτική μας ή να ακολουθήσουμε ένα υποτυπώδες πλάνο δράσης, δεν υπάρχει. Η κάλυψη δεν ενδείκνυται μια και τα τέρατα που μας κυνηγούν είναι άκρως κινητικά και μπορούν να μας πλησιάσουν πάρα πολύ εύκολα, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να γεμίσουμε τα όπλα μας. Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι σφαίρες και δεν βρούμε άλλες, αλλάζουμε όπλο και συνεχίζουμε τον πόλεμο κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη συνύπαρξη των λέξεων “αυτόματη”, “αναπλήρωση” και “υγεία” στην ίδια πρόταση. Οι ευκολίες αυτές δεν παρέχονται από το κατάστημα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ενέργεια είναι να εντοπίσουμε τις γαλάζιες ενεργειακές φιάλες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία κάθε πίστας, καθώς και εκείνα τα πράσινα φωτεινά πραγματάκια που προσθέτουν πόντους στη θωράκιση του πεζοναύτη μας.

Στην περίπτωση του DOOM, η ηρεμία είναι εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι ορδές των δαιμόνων εμφανίζονται από το πουθενά, προκαλώντας το απόλυτο χάος και τον πανικό. Για να επιβιώσουμε στον εχθρικό κόσμο του παιχνιδιού θα πρέπει να τρέχουμε σαν τον Βέγγο και να πολεμάμε σαν τους τελευταίους μεγάλους ήρωες των παιδικών μας χρόνων (φωτεινά παραδείγματα οι Άρνι και Σλάι). Οι δαίμονες υπερτερούν σε αριθμό και, όσο προχωράμε στο παιχνίδι, εκτός από το μπόι τους, μεγαλώνουν και τα όπλα που κουβαλάνε μαζί τους. Αυτά τα σιχαμερά διαβολάκια έρχονται από παντού με τις χειρότερες προθέσεις. Κακοδαίμονες από δεξιά, Βαρόνοι της Κολάσεως από τα αριστερά, Διαβολικοί Ιππότες μπροστά και πίσω. Η πίστα γεμίζει από δαύτους, κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τρέχουμε και να πυροβολούμε σαν παλαβοί για να σώσουμε το τομάρι μας. Η διαρκής κίνηση είναι η καλύτερη (και μοναδική) τακτική που μπορούμε να εφαρμόσουμε μια και όπως έγραψα παραπάνω, δεν υπάρχει μέρος για να καλυφθούμε από τα αντίπαλα πυρά ή να κρυφτούμε από ντουλαπάτους ροζ δαίμονες και τα καλογυμνασμένα τους μούσκουλα. Σ’ αυτό το σημείο, το παιχνίδι αποκτά μια άγρια ομορφιά, με τις μάχες να είναι γρήγορες, σκληρές και βίαιες. Μόλις εξοικειωθείτε με τους ρυθμούς του DOOM, θα εύχεστε να μην έχουν τελειωμό αυτές οι επικές και διασκεδαστικές αναμετρήσεις. Η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς όταν βγαίνει ζωντανός μέσα από όλο αυτό τον πανικό, αποφεύγοντας τις επιθέσεις των δαιμόνων και γεμίζοντας τα κορμιά τους με καυτό μολύβι, είναι απλά ΑΣΥΓΚΡΙΤΗ. Σ’ αυτό το σημείο, το DOOM αγγίζει τα όρια της απόλυτης διασκέδασης.   

Οι δαίμονες πολεμούν χωρίς να δείχνουν οίκτο. Σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Εγγύηση για το τελευταίο, αποτελεί το οπλοστάσιο που κουβαλάει μαζί του ο πεζοναύτης μας. Η αίσθηση των όπλων είναι εξαιρετική και ανάμεσα στα “εργαλεία επιβίωσης” θα βρούμε πιστόλια, καραμπίνες, εκτοξευτή ρουκετών, την πάντα αξιόπιστη σούπερ καραμπίνα, ένα κομψότατο minigun, καθώς και δύο πανίσχυρα βοηθητικά όπλα: το αλυσοπρίονο και το αγαπημένο BFG, το οποίο θα γίνει o καλύτερός σας φίλος σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια παρέα δαιμόνων. Και τα δύο υπόσχονται να στείλουν τους ανήσυχους διαβολάκους πίσω από εκεί που ήρθαν, με μια ή δύο βολές το πολύ. Μάλιστα, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το αλυσοπρίονο πάνω στο σώμα ενός άτυχου δαίμονα, αναπληρώνουμε ένα μέρος της υγείας μας και κερδίζουμε επιπλέον σφαίρες. Εξαιρώντας τα δύο βοηθητικά, όλα τα υπόλοιπα όπλα αναβαθμίζονται και διαθέτουν δευτερεύουσες λειτουργίες, οι οποίες προσφέρουν πολλές ευκολίες στο πεδίο της μάχης. Κρατώντας πατημένη την αριστερή σκανδάλη του χειριστηρίου μας, ενεργοποιείται η εναλλακτική λειτουργία του όπλου μας, με τα αποτελέσματα αυτής να διαφέρουν από όπλο σε όπλο. Για παράδειγμα, οι σφαίρες της σούπερ καραμπίνας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, ενώ το ρουκετοβόλο εκτοξεύει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, οι οποίοι σκάνε “συστημένοι” στα μούτρα των δαιμονικών πλασμάτων. Εξίσου φονικές είναι και οι γροθιές τους πεζοναύτη μας. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, βεβαίως, βεβαίως. Κάθε δαίμονας, όσο μεγάλος και αν είναι, όσο σκληρός και αν δείχνει, όταν δεχτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό σφαιρών παραλύει για μερικά δευτερόλεπτα και εμείς, μέσα σ’ αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούμε να τους αποτελειώσουμε εκτελώντας την κίνηση Glory Kill. Η κίνηση αυτή θυμίζει έντονα τα λατρεμένα Fatality από τα Mortal Kombat (άλλο ένα “παιδί” της δεκαετίας του 1990). Κεφάλια ανοίγουν, μάτια βγαίνουν, χέρια και πόδια “πετούν” δεξιά και αριστερά, σπονδυλικές στήλες σπάνε στα δύο, ενώ κέρατα ξεριζώνονται και καρφώνονται στα κεφάλια των κατακαημένων δαιμόνων. Αν και δεν υιοθετώ την αλόγιστη βία απέναντι σε ανυπεράσπιστους δαίμονες (καλά, αυτό είναι μεγάλο ψέμα), πέρα από το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα, ο μηχανισμός των Glory Kill παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της μάχης. Tα GK, μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη μάχη, αφού μας επιτρέπουν να αναπληρώσουμε την υγείας μας, ακόμα και όταν έχουν τελειώσουν όλες οι γαλάζιες φιάλες ενέργειας που βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε πίστα. Χωρίς να υπερκαλύπτει την χρήση των υπέροχων όπλων μας, ο συγκεκριμένος μηχανισμός κάνει τις μάχες ακόμα πιο διασκεδαστικές, προσφέροντας ουσία και θέαμα.            

Όντας συνηθισμένος από τα σύγχρονα FPS, ομολογώ ότι περίμενα τις πίστες του νέου DOOM, λιγότερο ανοιχτές και περισσότερο γραμμικές. Ευτυχώς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας, αφού οι πίστες του παιχνιδιού είναι πολυεπίπεδες και ο σχεδιασμός τους παραπέμπει στις αρένες από τα Quake και Unreal Tournament. Όταν δεν σκοτώνουμε δαίμονες, αυτές προσφέρονται για εξερεύνηση καθώς είναι γεμάτες με κρυμμένα αντικείμενα που βελτιώνουν τη στολή του πεζοναύτη μας, κλειδιά που δίνουν πρόσβαση σε νέες περιοχές και μυστικά δωμάτια. Φυσικά, δεν λείπουν οι δεκάδες αναφορές στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, τις οποίες θα εκτιμήσουν δεόντως οι φίλοι των πιξελωτών DOOM. Για να φτάσουμε σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στην εξερεύνηση των επιπέδων του παιχνιδιού, εξασκώντας παράλληλα τις ικανότητες μας στο σκαρφάλωμα, πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Εκτός από αυτή τη μικρή γεύση platform παιχνιδιού, το νέο DOOM διαθέτει και RPG χαρακτηριστικά. RPG, όπως λέμε παιχνίδια ρόλων και όχι το γνωστό μπαζούκας :P Εξολοθρεύοντας δαίμονες κερδίζουμε πόντους τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε για τη βελτίωση των όπλων μας, ενώ μέσω των ειδικών αυτόματων πωλητών ξεκλειδώνουμε τις δευτερεύουσες λειτουργίες τους. Το ίδιο συμβαίνει όταν εκτελούμε με επιτυχία μια από δεκάδες υπό-αποστολές που “τρέχουν” παράλληλα με τη βασική καμπάνια του παιχνιδιού και μας ζητούν, για παράδειγμα, να σκοτώσουμε έναν συγκεκριμένο τύπο δαίμονα με το πιστόλι μας ή να εκτελέσουμε πέντε διαφορετικά Glory Kills στην ίδια πίστα. Μετά, υπάρχουν και οι πόντοι που χρησιμεύουν για την αναβάθμιση της στολής μας, ενώ μέσα στις πίστες υπάρχουν μαγικά αντικείμενα που χαρίζουν ιδιαίτερες ικανότητες στον ήρωά μας. Για μερικά λεπτά, ο πεζοναύτης γίνεται άτρωτος, κινείται με διπλάσια ταχύτητα, προκαλεί τετραπλάσια ζημιά και να σκοτώνει όποιον δαίμονα βρεθεί μπροστά του, με μια και μοναδική γροθιά. One-Punch DOOM, δηλαδή!          

Ο κόσμος του DOOM είναι πανέμορφος και ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό των επιπέδων, την έμφαση στη λεπτομέρεια, καθώς και για τον εντυπωσιακό φωτισμό. 

Η κεντρική καμπάνια του DOOM, η οποία είναι χορταστική και σχετικά μεγάλη σε διάρκεια (ειδικά αν αποφασίσετε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του παιχνιδιού), συνοδεύεται από το απαραίτητο multiplayer και την επιλογή Snap Map. Στο πρώτο θα βρούμε διάφορες επιλογές παιχνιδιού που συναντούμε σε όλα σχεδόν τα FPS αυτού του κόσμου. Μάχες όπου όλοι είναι αντίπαλοι με όλους, πόλεμος μεταξύ ομάδων, ακόμα και να κυνηγάμε τους υπόλοιπους, έχοντας πάρει τη μορφή δαίμονα. Όλα αυτά στο ύφος και το στυλ των Quake και Unreal Tournament, φυσικά. Όσον αφορά το Snap Map, αυτό δεν είναι άλλο από τον level editor του παιχνιδιού. Μέσα από τα απλά εργαλεία που μας προσφέρει, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και μοιραστούμε με τους υπόλοιπους παίκτες, τις δικές μας πίστες. Όπως καταλαβαίνετε, το πόσο καλά θα περάσετε σ’ αυτό το mode, εξαρτάται από τη φαντασία και τη δημιουργική σας διάθεση. Σε γενικές γραμμές, οι επιλογές θα ικανοποιήσουν τους φίλους των multiplayer παιχνιδιών, χωρίς, ωστόσο, να προσφέρουν κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα σε άλλα παιχνίδια του είδους. Λειτουργούν ως συνοδευτικά της καμπάνιας του παιχνιδιού, η οποία είναι και το “κυρίως πιάτο” του παιχνιδιού.       

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακός. Τα 60fps παραμένουν κλειδωμένα και αδιαπραγμάτευτα, άσχετα από το επίπεδο της δράσης και τον χαμό που επικρατεί στις μάχες. Η μηχανή γραφικών του DOOM είναι τόσο σκληρόπετση όσο και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού και δεν χαμπαριάζει από τις ορδές των δαιμονικών πλασμάτων που κατακλύζουν την οθόνη μας. Όλοι οι δαίμονες είναι πληθωρικοί και καλοσχεδιασμένοι, με λεπτομέρεια και φανταστικούς χρωματισμούς, διατηρώντας, σε σημεία, τον καρτουνίστικο χαρακτήρα που είχαν πριν από 23 χρόνια, στα παλιά DOOM.Ο φωτισμός του παιχνιδιού είναι για σεμινάριο και κάνει τις υπέροχα σχεδιασμένες πίστες να δείχνουν ακόμα πιο εντυπωσιακές. Άνετα θα το έβαζα στα δέκα ομορφότερα κονσολοπαίχνιδα των τελευταίων ετών.  

Όπως βλέπετε, δεν λείπουν οι αναφορές σε γνωστές και αγαπημένες ταινίες. To νέο DOOM είναι συγκινητικό. Σνιφ!

Σύγχρονο και ταυτόχρονα παλιομοδίτικο, το νέο DOOM είναι βιαιότατο, όσο χρειάζεται κάφρικο και απίστευτα διασκεδαστικό. Οι μάχες είναι απολαυστικές, ενώ το μεγάλο και χορταστικό single player mode συνδυάζει ιδανικά την ασταμάτητη arcade δράση με την εξερεύνηση, μένοντας πιστό στο πνεύμα των παλιών DOOM και του θρυλικού Quake. Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα προσπάθεια της id Software και αφανίστε άφοβα αυτούς τους άτακτους και ροδαλούς δαίμονες. Ευκαιρία να κάνετε τον Κόκκινο Πλανήτη, το πιο ασφαλές μέρος του κόσμου.

 

Ταχύτατο gameplay, καταιγιστικός ρυθμός, επικές μάχες, ανελέητη σφαγή. Πανέμορφα γραφικά, πολυεπίπεδες πίστες γεμάτες μυστικά και πάμπολλες αναφορές στα παλιότερα παιχνίδια της σειράς. Η Super Shotgun είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
 Μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης, που φαίνονται ακόμα περισσότερο όταν παίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, λόγω των συχνών θανάτων/επανεκκινήσεων. Το multiplayer δεν το λες και επαναστατικό. Προσφέρει απλά και βασικά πράγματα.

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις