Dragon Ball Z: Kakarot (@PC, PS4, Xbox One)

Η παιδική μου ηλικία! Πρέπει και μπορώ! Over 9000. KAKAROOTOOO!! Dragon Ball Z Abridged.

Αφού ξεμπερδέψαμε από την αρχή με τα αναμενόμενα references και memes, ας μιλήσουμε για το Dragon Ball Z: Kakarot.

Η ιστορία του Dragon Ball Z έχει ειπωθεί, εδώ και 30 χρόνια σε πάρα πολλά παιχνίδια μέχρι τώρα (προσωπικά αγαπημένα Budokai 3, Budokai Tenkaichi 3 και FighterZ).  Βέβαια από την άλλη, πόσες φορές θα “ξαναζήσουμε” το Dragon Ball Z; Υπάρχει και το Super, παιδιά. Παρόλο που τα Dragon Ball Xenoverse δεν μου άρεσαν σαν παιχνίδια, τουλάχιστον έκαναν κάτι διαφορετικό με την ιστορία τους.

Anyway, ξεφεύγω! Το Kakarot είναι ένα action RPG… στο περίπου. Με σαφείς επιρροές από τα Xenoverse, και υποσχόμενο πως δεν θα εστιάσει μόνο στο ξύλο, αλλά και στο lore, προσπαθώντας να εμβαθύνει την όλη εμπειρία, αφηγούμενο την ιστορία του Dragon Ball Z, από το Saiyan Invasion Saga μέχρι και το Buu Saga, προσθέτοντας μερικά έξτρα στοιχεία.

Δεν σας κρύβω πως παρόλο που δεν είμαι super fan του DB (προτιμώ ξεκάθαρα το Abridged), το trailer με είχε ψήσει. Καλό δεν ακούγεται; Ίσως πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Όμως ας τα πάρουμε με την σειρά.

Ο Φαλακρός και ο Μαλλιάς περιμένουν στη γωνία τον Σον Γκόκου.

Το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο και ευχάριστο στο μάτι, με αρκετά προσεγμένη παρουσίαση και art direction. Τα γραφικά είναι cel-shaded, καθαρά, με ζωντανά χρώματα και φτιαγμένα σαν να βγήκαν απευθείας μέσα από το anime. Όλοι οι χαρακτήρες, τόσο o Goku κι η παρέα του, όσο και οι κλασικοί κακοί μοιάζουν ακριβώς όπως πρέπει. Κάτι που μου άρεσε επίσης, ήταν η οπτική υλοποίηση του κόσμου.

Οι πράσινες εξοχές όπου ζει ο Goku, οι διάφορες πόλεις και τα χωριά, το Kame House, ο πλανήτης Namek, και γενικά ένα σωρό τοποθεσίες που έχετε δει στο anime, είναι εδώ. Το ίδιο και η μουσική και τα ηχητικά εφέ που θυμάστε. Με λίγα λόγια, δυνατό νοσταλγικό ταξίδι για τους – αχέμ – μεγαλύτερους σε ηλικία (οι 15-20άρηδες μας λένε και “boomers”).

Από την άλλη, όλα αυτά τα μέρη, παρότι όμορφα, δεν διαθέτουν και πολλά άλλα προσόντα. Τι εννοώ; Ανάμεσα στις μάχες που είναι μέρος της ιστορίας, θα μπορείτε να εξερευνήσετε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος δεν είναι ακριβώς open world, αλλά χωρίζεται σε πολλές μικρότερες υποπεριοχές. Ειλικρινά, θα προτιμούσα έναν μεγάλο, ενιαίο κόσμο, μιας και πολύ συχνά θα πρέπει να πηγαινοέρχεστε σε διάφορες περιοχές από το world map menu, ειδικά όταν θα κυνηγάτε Dragon balls, sidequests κτλ.

Μέσα στον χάρτη μπορείτε είτε να περπατήσετε και να τρέξετε, είτε απλά να πετάξετε (που έλα τώρα, μεταξύ μας, σιγά μην περπατήσετε) με ή χωρίς το ζαχαρένιο σύννεφο του Goku. Αργότερα θα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να αναβαθμίσετε και… οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορα mini games, ώστε να κερδίσετε έξτρα καλούδια.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως όσο eye candy και να είναι το περιβάλλον, δεν έχει ζωή. Ναι, θα βρείτε διάφορους σκόρπιους NPCs. Οι περισσότεροι από αυτούς απλά θα λένε έναν βασικό διάλογο, θα βρίσκετε άλλους που θα σας δίνουν τα sidequests, τα οποία δυστυχώς είναι ως επί το πλείστον 2 ειδών: fetch quests του τύπου “πήγαινε στο σημείο Α, μάζεψε μου αυτά τα πράγματα και φέρτα μου” ή κάποια μάχη που θα πρέπει να κάνετε.

Θα βρείτε επίσης διάφορα ζώα που μπορείτε να σκοτώσετε για λίγο XP και υλικά. Μπορείτε ακόμα να ψαρέψετε σε διάφορα σημεία και να μαγειρέψετε σε σημεία camping που θα βρείτε. Ακόμα περισσότερα τέτοια υλικά βρίσκετε διάσπαρτα στην χάρτη. Τα υλικά αυτά είναι χρήσιμα για διάφορες συνταγές, με τις οποίες μπορείτε να πάτε στην γυναίκα του Goku, την Chi Chi και να σας μαγειρέψει φαγητά, τα οποία σας δίνουν προσωρινά buffs στα στατιστικά σας και η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά χρήσιμα πριν από μερικές ζόρικες μάχες, ειδικά αν δεν είστε στο απαιτούμενο xp level.

Τώρα θα μου πείτε, “καλά αφού είναι προσωρινά (συνήθως διαρκούν 3 λεπτά), ποιά η αξία τους”;  Το καλό εδώ είναι πως όλα αυτά τα buffs στακάρουν το ένα πάνω στο άλλο, οπότε μπορείτε να φάτε του σκασμού και να έχετε ένα πολύ καλό πλεονέκτημα στην επόμενη μάχη. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε και φαγητά από διάφορα μαγαζιά σε πόλεις και χωριά που δίνουν μικρότερα buffs.

Οι Village People, αν τους σχεδίαζε ο Ακίρα Τοριγιάμα!

Καθώς θα εξερευνάτε θα βρίσκετε και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα χρησιμεύσουν στο να αναβαθμίσετε τα οχήματα που ανέφερα πριν. Ναι, το ξέρω πως είναι σουρεάλ να οδηγάς αμάξια με τον Goku, αλλά ένα μικρό fun fact: Το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού είναι βασισμένο σε ένα filler episode της σειράς, όπου ο Goku και ο Piccolo πήγαν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης.

Όμως, η κυριότερη ασχολία σας καθώς θα πετάτε πέρα-δώθε, θα είναι μαζεύετε τα Z Orbs και τα D Medals που θα βρείτε παντού. Τα Z Orbs είναι σε διάφορα χρώματα, αναλόγως το περιβάλλον στον οποίο βρίσκονται: Πράσινα για δασικές περιοχές, μπλέ πάνω και μέσα στο νερό και ούτω καθεξής. Υπάρχουν και οι πιο σπάνιες, πολύχρωμες σφαίρες. Τι κάνετε όμως με όλα αυτά τα orbs; Αυτά θα χρειαστούν για να κάνετε upgrade τα διάφορα skills του κάθε χαρακτήρα.

Όσο για τα D Medals, αυτά είναι κάπως πιο δυσεύρετα μιας και είναι το currency που θα ανταλλάξετε, έτσι ώστε να μάθετε καινούργιες κινήσεις και super moves για τους χαρακτήρες, στα διάφορα training σημεία που βρίσκονται στον χάρτη.

Εκτός απ΄όλα αυτά, όσο αυξάνετε το level, ξεκλειδώνουν και νέες ικανότητες στο skill tree του κάθε χαρακτήρα. Αυτά τα skills τα παίρνετε είτε όταν φτάσετε στο απαιτούμενο level ή όταν κάνετε το απαιτούμενο training. Μάλιστα, αργότερα στο παιχνίδι ανοίγει κι ένα δεύτερο skill tree με ακόμα περισσότερα passive και μη skills.

Και να μην ξεχάσω να αναφέρω τα communities. Πρόκειται πέρι κάποιων grids, όπου συνδέετε icons των διάφορων χαρακτήρων (τα οποία ξεκλειδώνετε καθώς παίζετε και τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε) μεταξύ τους και αναλόγως τους συνδυασμούς, αλλά και του board που θα διαλέξετε, θα παίρνετε επιπλέον bonus και skills. Και μαντέψτε: ΚΑΙ τα communities μπορούν να αναβαθμιστούν!

Σας θυμίζει collectathon; Σας ακούγονται πολλά και αχρείαστα περίπλοκα όλα αυτά σε έναν τίτλο Dragon Ball; Για να είμαι ειλικρινής, είναι. Αλλά θα φτάσω κι εκεί.

Για την ώρα πρέπει να μιλήσουμε και για το ζουμί: τις μάχες. Άλλλωστε τι σόι DB παιχνίδι χωρίς επικό ξύλο;

Οι κυρίως μάχες που θα συναντήσετε θα συμβούν είτε ως μέρος της βασικής ιστορίας, ως sidequest, ως training sessions ή ως τυχαίες αναμετρήσεις με εχθρούς που περιπλανούνται στον χάρτη. Και έχετε υπόψιν σας, πως αργότερα θα εμφανίζονται και κάποιοι πολύ πιο δυνατοί εχθροί στον χάρτη, που ξεχωρίζουν από την κόκκινη αύρα τους. Εκεί θα πρέπει να πάτε με καλά levels και σωστά προετοιμασμένοι, αλλιώς μπορεί να χάσετε με 1 χτύπημα! Βέβαια, καλό θα είναι να τους καταστρέψετε όλους, μιας και παίζει κάτι έξτρα.

Στην διάθεση σας εχετε τα διάφορα passive και μη skills, όπως και τις super κινήσεις που έχετε ξεκλειδώσει, τη δυνατότητα να πετάτε μπάλες ενέργειας, την κοντινή μάχη και φυσικά τις αποφυγές και τις μεταμορφώσεις, μόλις τις αποκτήσετε (Super Saiyan κτλ).

Όταν θα παίζετε ξύλο, δεν θα είστε πάντα μόνοι σας βέβαια. Αναλόγως το σημείο της ιστορίας ή αν είστε σε κάποια από τα intermissions μεταξύ των story arcs, θα μπορείτε να έχετε άλλους χαρακτήρες στο party σας, οι οποιοί θα λειτουργούν σαν support και το καλό είναι πως μπορείτε να ορίσετε και ποιά support skills θα έχει ο καθένας όταν δεν είναι ο κύριος χαρακτήρας την ώρα της μάχης.

Το κακό εδώ είναι πως οι μάχες είναι βαρετές και επαναλαβανόμενες. Στην αρχή θα περάσετε καλά, αλλά όχι πολύ αργότερα θα σας κουράσει το “βαράω μερικά hits, κάνω μία special move ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΠ, γιατί ο αντίπαλος πρέπει να σε χτυπήσει κι εκείνος, οπότε γίνεται άτρωτος για λίγο, ώστε να κάνει την κίνηση του. Οπότε, dodge, και ξανά μανά το ίδιο”. Εκτός και αν το level είναι πολυ πιο πάνω από των αντιπάλων (που θα συμβαίνει μόνο σε random encounters) οπότε ρίχνετε τους πάντες με 1-2 σφαλιάρες.

Αυτό που με ενόχλησε εκτός της επανάληψης, είναι πως ενώ υπάρχουν όντως μερικές ωραίες στιγμές και κακά τα ψέμματα, περνάς καλά και το γουστάρεις, προσωπικά ποτέ δεν ένιωσα πως ζω μία full μάχη Dragon Ball, κάτι που δεν συνέβη με άλλα DB παιχνίδια όπως τα προαναφερόμενα Budokai 3, Budokai Tenkaichi και FighterZ, ακριβώς επειδή ο τίτλος σε “κόβει”. Προφανώς αυτό γίνεται για λόγους ισσοροπίας, αλλά πιστεύω πως με περισσότερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, θα μπορούσε να υπάρχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

O Σον Γκόκου είναι ένας γενναίος πολεμιστής και δεν τον τρομάζει ούτε η οπισθογωνία.

Αυτό είναι και το γενικότερο feeling που μου έχει αφήσει το Kakarot. Ενω από την μία φαίνεται πως υπάρχει λίγο μεράκι και αγάπη για το Dragon Ball, υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Πολλοί και διάφοροι μηχανισμοί επειδή πρέπει να δικαιολογηθεί το “action RPG”, αλλά χωρίς κάποια βασική ουσία. Κάνουν περίπλοκα πράγματα που δεν θα έπρεπε, ενώ δεν έχει δωθεί η απαραίτητη βαρύτητα σε τομείς που θα περίμενε κανείς να είναι πολύ πιο δουλεμένοι, όπως οι μάχες. Δεν μπορώ να πω πως είναι άσχημοι ή κακοί μηχανισμοί. Απλά μάλλον περιττοί ή έστω, μη σωστά εφαρμοσμένοι.

Από την άλλη, όπως είπαμε και νωρίτερα, το παιχνίδι έχει όντως μία πολύ όμορφη παρουσίαση και ξέρει πως να χτυπήσει το νοσταλγικό κομμάτι. Επίσης, είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια, με το το main story να διαρκεί περίπου 30-40 ώρες, ενώ υπολογίστε γύρω στις 70-80 αν πάτε να ξεκλειδώσετε τα πάντα, οπότε θα χορτάσετε, αν μη τι άλλο.

Στο δια ταύτα λοιπόν, πιστεύω πως οι hardcore Dragon Ball fans θα περάσουν καλά, γιατί υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για να ασχολούνται για καιρό. Όσο για τους υπόλοιπους, νομίζω πως υπάρχουν και πολύ καλύτεροι action RPG τίτλοι, αλλά και καλύτερα Dragon Ball παιχνίδια γενικώς, ιδιαίτερα αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι απλά και μόνο το επικό ξυλίκι. Εγώ σίγουρα θα πρότεινα πρώτα να το δοκιμάσετε, για να δείτε αν είναι στα μέτρα σας, και μετά να αποφασίσετε αν θα προσθέσετε στην συλλογή σας το Kakarot.

Τέλος, μία πρόταση: Αν δεν έχετε δει το Dragon Ball Z Abridged, κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και δείτε το. You are welcome.   

Exit mobile version