Δεν λέμε, καλά τα παιχνίδια, καλές και οι εκπλήξεις που σχετίζονται με αυτά, ωστόσο, στην περίπτωση της Stadia, αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο τους αγαπητούς καταναλωτές, είναι η τιμή, η απόδοση και η ταχύτητα σύνδεσης που θα απαιτεί η νέα συνδρομητική υπηρεσία της Google, ώστε να παίζουμε σαν άνθρωποι.
Μέσω της ημίωρης διαδικτυακής εκπομπής Stadia Connect (να δούμε πότε θα αρχίσουν να πληρώνουν δικαιώματα στη Nintendo γι’ αυτές τις εκπομπές), ο Phil Harrison της Google αποκάλυψε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που θέλουμε να ξέρουμε για τη Stadia.
Με τη δύναμη του Σύννεφου, όπως τόνισε ο Harrison, η Stadia αποτελεί την πλέον δημoκρατική πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών, καθώς απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους που δεν διαθέτουν σούπερ κομπιούτερ, ούτε μία από τις πανίσχυρες παιχνιδομηχανές που κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Μία οθόνη, ένα χειριστήριο Stadia και μία σχετικά καλή σύνδεση, αρκούν για να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Όμορφα και δημοκρατικά.
Όσον αφορά την απόδοση, με ταχύτητα στα 35Mbps θα απολαμβάνουμε δράση σε ανάλυση 4Κ, με πλούσιο HDR, πολυκάναλο ήχο 5.1 και τα καρέ καρφωμένα στα 60 ανά δευτερόλεπτο. Στα 10Mbps – που είναι και η ελάχιστη ταχύτητα που έχει ορίσει η Google ώστε να λειτουργεί αξιοπρεπώς η Stadia, η ανάλυση πέφτει στα 720p και απλό στερεοφωνικό ήχο. Σε γενικές γραμμές, τις απαιτήσεις της δημοκρατικής Stadia σε ταχύτητες σύνδεσης δεν τις λες και παράλογες.
Κατά τ’ άλλα, η συνδρομή Stadia Pro (με μηνιαίο κόστος τα δέκα δολάρια) θα προσφέρει χάι τεκ διασκέδαση σε 4Κ, με HDR και π.η. 5.1, ειδικές εκπτώσεις σε παιχνίδια για τους συνδρομητές, καθώς και μερικά δωρεάν παιχνίδια. Για τους φίλους που είναι των ελεύθερων σχέσεων και δεν θέλουν συνδρομές, θα πρέπει να συμβιβαστούν στα 1080p/60fps και χωρίς δωρεάν παιχνίδια. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αγοράζουμε τα παιχνίδια που θέλουμε να παίξουμε, καθώς κανένα μοντέλο συνδρομής δεν εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλόκληρη τη παιχνιδοθήκη της Stadia.
Τέλος, για τους μπον βιβέρ, υπάρχει το πακέτο Founder’s Edition (στα 130 δολάρια), το οποίο περιλαμβάνει το χειριστήριο της Google σε μπλε χρωματάκι, δώρο τρίμηνη συνδρομή, δώρο το Destiny 2 (μαζί με όλα τα πακέτα επέκτασης) και το αξεσουάρ Chromecast Ultra για στριμάρισμα σε 4Κ, HDR, ήχο 5.1.
H Stadia ξεκινά αυτό το Νοέμβριο, αρχικά σε δεκατέσσερις χώρες – η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτές, με περισσότερους από τριάντα τίτλους, ανάμεσα στους οποίους τα Assassin’s Creed Odyssey, Tom Clancy’s The Division 2, Farming Simulator 2019, Borderlands 3, DOOM, Final Fantasy XV, Metro Exodus, Mortal Kombat 11, Samurai Shodown και ένα Baldur’s Gate III ή όπως το λένε τέλος πάντων.
Έχει διευκρινιστεί αν τα παιχνίδια θα πρέπει να τα αγοράσεις και να μείνουν στη συλλογή σου ή αν θα μπορείς και να τα νοικιάζεις με τη μέρα, βδομάδα κτλ;
Και επίσης, αν αγοράσεις το παιχνίδι για οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, θα σου δίνεται στην κατοχή σου και στην πλατφόρμα της stadia; ( 99,9% όχι, αλλά ωραίο θα ήταν)
Τα περιφερειακά που έχουμε ήδη στην κατοχή μας και που παίζουν σε ps4/pc, πχ τιμονιέρες;
Τέλος, η λέξη “stadia” από που προέρχεται, τι γένους είναι;
Ναι, τα παιχνίδια πρέπει να τα αγοράζεις, δεν έχουν πει ακόμα τίποτα για ενοικίαση. Οι συνδρομητές θα παίρνουν και δωρεάν παιχνίδια.
Δεν παίζει cross-buy μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών (εκτός ίσως από κανένα skin), αλλά στα περισσότερα (αν όχι όλα) παιχνίδια θα υπάρχει cross-save και cross-play απ’ ότι καταλαβαίνω.
Δεν νοιώθω ότι ξεκινάει σωστά, απέναντι σε ισχυρό κατεστημένο. Το stadia πιθανώς είναι ο πληθυντικός του “στάδιο”. Κάποιες ελληνικές λέξεις διατηρούν τον ελληνικό πληθυντικό τους σε μερικές ξένες γλώσσες (για λόγο που δεν θυμάμαι). Όπως phenomena (αγγλικά), antibiotika (γερμανικά) κτλ.
Το Stadia δεν είναι πληθυντικός του ελληνικού Στάδιο, αλλά του λατινικού Stadium . Όπως και forum – fora. Για τα γερμανικά antibiotika που λες, δεν ξέρω να πω 🙂
Αυτό ακριβώς λέω, είναι ο ελληνικός πληθυντικός που για κάποιον λόγο χρησιμοποιείται σε άλλες γλώσσες (και ως δάνειο σε άλλες λέξεις). Δεν υπάρχει η μορφή αυτή του πληθυντικού στην γραμματική τους, παρά μόνο ως εισαγωγή από τα ελληνικά (και μεταφέρεται και σε νέες λέξεις). Το stadium προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “στάδιον”.
Stadium ήταν ένα από τα καλύτερα ουφάδικα της Θεσσαλονίκης, στα σύνορα Άνω Χαριλάου – Κάτω Χαριλάου. Με το τσουβάλι τα πενηντάρικα και τα κατοστάρικα.
Τίποτα ακόμα δεν έχει ξεπεράσει σε συναίσθημα εκείνο που μου δημιουργούσε εκείνο το παραλιακό μαγαζάκι στα πέριξ της Χαλκίδας, που είχε, μεταξύ άλλων, το Double Dragon και το Tehkan World Cup, την εποχή που βάζαμε 20δρχ. Πρέπει να ήταν 1988, ζέστημ καλοκαίρι, εντελώς κιτς περιβάλλοντα παραλιών και υποδομών και lucky cap. ΠΟΙΟΣ μπορεί να εξομοιώσει αυτά τα πράγματα σήμερα;;;;;;