Kingdom Hearts III (@Xbox One, PS4)

Θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω το πρώτο Kingdom Hearts ως ένα μικρό θαύμα της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Το δημιούργημα της Squaresoft αποτελούνταν από ετερόκλητα στοιχεία, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να ταιριάξουν και να λειτουργήσουν σωστά, μέσα στο πλαίσιο ενός βιντεοπαιχνιδιού. Από τη μία μεριά, είχαμε τους ήρωες από το μαγικό κόσμο του Ντίσνεϋ, μία πλειάδα από αξιαγάπητους και διαχρονικούς χαρακτήρες, με προφίλ άκρως οικογενειακό, με τους οποίους γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές ανθρώπων. Από την άλλη μεριά, οι ήρωες από το σύμπαν των παιχνιδιών της Square, χαρακτήρες μοντέρνοι, πιο «άγριοι» και σαφώς πιο «επιθετικοί» από τους αυτούς της Ντίσνεϋ. Με πείσμα, υπομονή και μπόλικο ταλέντο, ο κολοσσός των ιαπωνικών RPG κατάφερε όχι απλά να τιθασεύσει τα δύο αντίθετα ρεύματα, αλλά να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης των δύο κόσμων: το Kingdom Hearts. Εκεί, η παιδικότητα και η ανεμελιά μπορούν να συνυπάρχουν με τα μυτερά τσουλούφια και τα μεγάλα σπαθιά. Και στο κέντρο αυτού του κράματος, ένας μικρός ήρωας που θέλει να σώσει τους φίλους του και τον κόσμο όλο, από το αιώνιο Σκοτάδι και τη μοναξιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση των Σόρα, Ντόναλντ και Γκούφυ προσαρμόζεται στη θεματολογία του κόσμου που επισκέπτονται.

Χάρη στο επιτυχημένο πρώτο παιχνίδι, το Kingdom Hearts μετατράπηκε σε σούπερ σειρά και έγινε ένα από τα δυνατά χαρτιά της Square Enix. Θέλοντας να διευρύνουν τη μυθολογία του Kingdom Hearts, οι άνθρωποι της SE φούσκωσαν την κεντρική υπόθεση με πολλές παράλληλες και δευτερεύουσες ιστορίες και την άπλωσαν σε έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό από περιφερειακούς τίτλους, οι οποίοι λειτουργούσαν συμπληρωματικά των δύο βασικών παιχνιδιών της σειράς (Kingdom Hearts και Kingdom Hearts II). Η σειρά συνέχισε να πορεύεται με prequel, ψευτο-sequel και λοιπά ανθυπο-sequel, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα το τρίτο επεισόδιο, στα πρότυπα των δύο μεγάλων και κανονικών Kingdom Hearts. Έξι χρόνια μετά την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια της Ε3 2013, και έπειτα από έναν θυελλώδη κύκλο ανάπτυξης (με πάμπολλες καθυστερήσεις και αλλαγή της μηχανής γραφικών την τελευταία στιγμή) το πολυπόθητο Kingdom Hearts III έρχεται για να κάνει τη διαφορά σε μία σειρά που, κατά κύριο λόγο, αποτελείται από περισσότερα spin-off παρά από βασικούς τίτλους.   

Πιστό στη συνταγή των δύο πρώτων επεισοδίων της σειράς, το Kingdom Hearts III είναι ένα RPG δράσης, για όλη την οικογένεια. Το οικογενειακών του όλου θέματος έχει να κάνει με το φιλικό – προς παίκτες κάθε κατηγορίας – σύστημα μάχης του παιχνιδιού. Η Square Enix δημιούργησε ένα απλό και κατανοητό σύστημα μάχης με απλές επιθετικές κινήσεις – μαγικές και μη. Δεν υπάρχει κίνηση που να δυσκολεύει τον παίκτη στην εκτέλεσή της και όλα γίνονται με απόλυτη φυσικότητα, άσχετα από βαθμό εξοικείωσης του παίκτη με τα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια. Και το πιο σημαντικό ότι, μέσα στην απλότητά του, το σύστημα μάχης λειτουργεί άψογα, χωρίς να έχει την ανάγκη από μακροσκελή combo και περίπλοκες τεχνικές. Ο Σόρα χτυπάει τους αντιπάλους του με το Κλειδόσπαθό του, ως άλλος ήρωας των παλιών παιχνιδιών hack ‘n slash, με απόλυτη χάρη και φινέτσα. Μπορεί να μην απαιτεί τη στρατηγική προσέγγιση και τη μεθοδικότητα ενός Bloodborne, ούτε να διαθέτει το πλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων ενός Devil May Cry, ωστόσο, το σύστημα μάχης διασκεδάζει δίχως να κουράζει. Η διασκέδαση προέρχεται όχι μόνο από τις πράξεις του παίκτη, αλλά και από τα αποτελέσματα αυτών, όσο ο Σόρα, ο Ντόναλντ και ο Γκούφυ πολεμούν τις ορδές των Άκαρδων.

Οι κινηματογραφικές σκηνές είναι σκέτη απόλαυση όταν πρωταγωνιστούν οι ήρωες της Disney και της Pixar. Οι σκηνές με πρωταγωνιστές του ήρωες της Square Enix είναι βαρετές.

Χάρη στα Κλειδόσπαθα που βρίσκει κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, ο Σόρα αποκτά νέες ικανότητες και μαγικές κινήσεις, η χρήση των οποίων δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες, εν ώρα μάχης. Συμπληρώνοντας συγκεκριμένο αριθμό επιτυχημένων χτυπημάτων, ο Σόρα ξεκλειδώνει μία σειρά από μαγικές δυνάμεις που σχετίζονται από τον τύπο του Κλειδόσπαθου που κραδαίνει. Σηκώνοντας στον αέρα το μαγικό του σπαθί (και χωρίς να αναφωνήσει “By the Power of Grayskull “:P), η οθόνη γεμίζει με αστραπές και κεραυνούς που πλήττουν τους άτυχους Σκοτεινούς Εχθρούς. Άλλα Κλειδόσπαθα μετατρέπονται σε πανίσχυρα όπλα, ενώ άλλα μεταμορφώνουν τον Σόρα σε σκιερό μαχητή, ο οποίος κινείται με τέτοια ταχύτητα που οι εχθροί του δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Το ίδιο χορταστικό είναι και το θέαμα δημιουργούν οι συνδυαστικές κινήσεις μεταξύ του Σόρα και των φίλων του. Όταν ενώνει τις δυνάμεις του με το μάγο Ντόναλντ ακολουθεί καταιγισμός πυροτεχνημάτων, ενώ μαζί με τον Γούντι και τον Μπαζ από το Toy Story καβαλούν έναν τεράστιο πύραυλο-παιχνίδι, ο οποίος σπέρνει τον πανικό στις τάξεις των Άκαρδων. Στην περίπτωση του Kingdom Hearts III, η Square Enix πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει στο Final Fantasy XV: δημιούργησε ένα απλoϊκό σύστημα μάχης, χωρίς ιδιαίτερο βάθος, που, όμως, προσφέρει πολλές επιλογές και παράγει εντυπωσιακές εικόνες.

Χαμός στο πεδίο της μάχης.

Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού είναι και αυτός εναρμονισμένος με το οικογενειακό κλίμα του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ο έμπειρος παίκτης δεν θα συναντήσει καμία σοβαρή δυσκολία στο ταξίδι των Σόρα, Ντόναλντ και Γκούφυ στον μαγικό κόσμο της Ντίσνεϋ. Μάλιστα, βρήκα το Kingdom Hearts III το πιο εύκολο της σειράς, συγκριτικά με το πρώτο και δεύτερο επεισόδιο. Πέρα από δυο-τρία αφεντικά και εκείνους τους κακούς που εκτοξεύουν ακτίνες που ακινητοποιούν τον Σόρα για μερικά δευτερόλεπτα, το παιχνίδι βγαίνει με το ελάχιστο δυνατό grinding. Το Kingdom Hearts III είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι μάχες που έχει προκαθορίσει το παιχνίδι, να αρκούν για να συγκεντρώσουμε τους πόντους εμπειρίας που χρειαζόμαστε για να δυναμώσουμε τους χαρακτήρες μας. Συνεπώς, αν ψάχνετε ένα ευχάριστο και άνετο ταξίδι στον κόσμο της Ντίσνεϋ, το Kingdom Hearts III είναι το δικό σας παιχνίδι. Όσοι αρέσκεστε στο ατελείωτο grinding (γιατί είστε κατά βάθος μαζόχες), το Kingdom Hearts III, όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας στο normal, τότε δεν πρόκειται να σας καλύψει. Βέβαια, και γι’ αυτό υπάρχει λύση, καθώς μία από τις ικανότητες που αποκτά ο Σόρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι να μην κερδίζει πόντους εμπειρίας και, κατά συνέπεια, να μη δυναμώνει. Μ’ αυτό το τέχνασμα ανεβαίνει αυτομάτως και ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού.

Από τεχνικής άποψης το Kingdom Hearts III παρουσιάζεται βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Όμως, πέρα από το χορταστικό θέαμα που προσφέρουν οι μάχες με τους Άκαρδους και τους ακόμα πιο άκαρδους αρχηγούς, αισθητή είναι η βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης των χαρακτήρων που συντροφεύουν τον Σόρα. Έχω την αίσθηση – γιατί πέρασαν και αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που έπαιξα κάποιο Kingdom Hearts – ότι τόσο ο Ντόναλντ, όσο και ο Γκούφυ συμμετέχουν πιο ενεργά στη μάχη, φροντίζοντας να βοηθούν και να επεμβαίνουν έγκαιρα στις δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα, στο Kingdom Hearts III, ο μάγος Ντόναλντ με «ξελάσπωσε» αρκετές φορές, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες, την ώρα που έπρεπε, όταν δηλαδή ξέμενα από ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τους μη μόνιμους βοηθούς – πλέον, πέρα από τους μόνιμους Ντόναλντ και Γκούφυ, μπορούμε να έχουμε άλλους δύο ήρωες της Ντίσνεϋ μαζί μας. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, η παρουσία τεσσάρων ικανών βοηθών σε συνδυασμό με τις αυξημένες μαχητικές δυνατότητες του Σόρα, κάνουν ακόμα πιο εύκολο το έργο μας, περιορίζοντας την όποια ανάγκη για grinding. Και η κάμερα εμφανίζεται βελτιωμένη, αν και υπάρχουν ακόμα στιγμές που δυσκολεύεται να ακολουθήσει τη δράση, ειδικά στην περίπτωση των τεράστιων αφεντικών. Υποθέτω ότι οι άνθρωποι της Square Enix ήθελαν να την κρατήσουν ως ενθύμιο από τα Kingdom Hearts της προ-προηγούμενης γενιάς συστημάτων.  

Στο Kingdom Hearts III θα βρείτε μία πλειάδα από κρυμμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το συγκεκριμένο αποτελεί το πιο εθιστικό mini game όλων των εποχών.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» του Kingdom Hearts III είναι η συχνότητα με την οποία προβάλλονται οι κινηματογραφικές σκηνές πριν και μετά από κάθε μάχη. Πρόκειται για ένα «βομβαρδισμό» από διάφορες σκηνές οι οποίες προβάλλονται κάθε πέντε λεπτά – άντε δέκα, στην καλύτερη. Η συχνότητα προβολής επηρεάζει αρνητικά τον ρυθμό και τη ροή του παιχνιδιού, σε σημείο που να καταντά κουραστική μετά από μερικές ώρες παιχνιδιού. Και να πεις ότι παρακολουθείς κάτι που έχει σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας ή κάτι που είναι πολύ σημαντικό, πάει και έρχεται. Τις περισσότερες φορές, το παιχνίδι μας διακόπτει για να δούμε μία σκηνή κατά την οποία ο ένας ήρωας ρωτάει τον άλλο για το αν πρέπει να διαλέξουν το δεξί μονοπάτι ή το αριστερό. Πρόκειται για πληροφορίες άνευ ουσίας, χωρίς λόγο ύπαρξης. Οι μισές και βάλε κινηματογραφικές σκηνές θα μπορούσαν να λείπουν ή απλά να υπήρχαν με τη μορφή διαλόγων, όσο εξερευνούμε μια περιοχή. Η αφήγηση θυμίζει παιχνίδι εικοσαετίας.

Η παρακολούθηση αυτών των σκηνών γίνεται ακόμα δυσκολότερη, όταν φεύγουν οι ήρωες της Ντίσνεϋ από το κάδρο και μένουν οι χαρακτήρες που επινόησαν οι σεναριογράφοι της Square Enix. Οι ήρωες αυτοί, πέρα από το γεγονός υστερούν στο σχεδιαστικό κομμάτι έναντι των συναδέρφων τους από τις ταινίες των Disney και Pixar, εμφανίζονται για να εξηγήσουν μία ιστορία που δεν έχει κανένα νόημα. Προτού πάμε παρακάτω, μία γρήγορη παύση για να σας εξηγήσω τι εννοώ. Μετά το πρώτο Kingdom Hearts, οι σεναριογράφοι της ιαπωνικής εταιρείας αποφάσισαν να μεγαλώσουν το σύμπαν του παιχνιδιού, ώστε να το κάνουν πιο ελκυστικό. Έτσι, η υπόθεση ξέφυγε από τα στενά όριο του παιδικού παραμυθιού (κάτι που ήταν το πρώτο Kingdom Hearts) και μετατράπηκε σε ένα ακαταλαβίστικο πράγμα, δίχως αρχή και τέλος. Από το παιδικό παραμύθι περάσαμε στις παράλληλες διαστάσεις, χαρακτήρες που έχουν δυο και τρεις διαφορετικές μορφές και ηλικίες, ήρωες που υπάρχουν μέσα σε άλλους ήρωες, κακούς που δεν ξέρουν ότι είναι καλοί, καλούς που είναι κακοί αλλά θέλουν να γίνουν πραγματικοί καλοί και γενικώς ένα μπερδεμένο πράγμα, χωρίς νόημα, χαμένο μέσα σε ανόητες πλοκές και υπο-πλοκές. Αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην υπόθεση της σειράς Kingdom Hearts, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο, όπως επίσης και τούτο εδώ, ακόμη και αυτό. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι δεν πρόκειται να σας κάνουν σπόιλερ διότι α) κανένας δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει και β) και ακόμη και αν σας κάνουν, δεν έχει καμία σημασία αφού το σενάριο δεν βγάζει νόημα. Τουλάχιστον, οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας μάλλον έχουν αντιληφθεί το πόσο αστεία είναι η όλη κατάσταση, γι’ αυτό και περιόρισαν τη διάρκεια των σκηνών στις οποίες αλληλεπιδρούν οι ήρωες της Square Enix. Το λες και πρόοδο αυτό.

Το Kingdom Hearts III περιέχει μικρότερο αριθμό κόσμων συγκριτικά με το πρώτο και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς.

Κλείνοντας, το Kingdom Hearts III είναι ένα πανέμορφο, οικογενειακό RPG δράσης, το οποίο δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν έντονες, δύσκολες μάχες και μπόλικη αδρεναλίνη. Η απεικόνισή των ηρώων της Ντίσνεϋ εντυπωσιάζει, καθώς τόσο το animation όσο και η εμφάνισή τους αγγίζουν τα επίπεδα των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. Το απλό σύστημα μάχης με τα όσα εντυπωσιακά συμβαίνουν επί της οθόνης, ανεβάζουν το δείκτη διασκέδασης. Πέρα από τις βελτιώσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, το Kingdom Hearts III κινείται στο ίδιο μονοπάτι με τα δύο προηγούμενα μεγάλα παιχνίδια της σειράς, χωρίς να αλλάζει κάτι από τη βασική συνταγή. Αν η ιστορία ήταν πιο μαζεμένη και δεν είχαμε τόσες πολλές αχρείαστες κινηματογραφικές σκηνές, θα άγγιζε τα επίπεδα του πρώτου Kingdom Hearts. A, και κάτι τελευταίο. Με αυτά είδα στο KHIII, το επόμενο παιχνίδι της σειράς θα μπορούσε άνετα να γίνει το πρώτο RPG δράσης/μιούζικαλ του κόσμου.

Έτσι δεν είναι αγαπητή Square Enix;

Exit mobile version