Στα δυσάρεστα νέα της ημέρας, η Activision αποφάσισε να αποδεσμεύσει το 8% των υπαλλήλων που εργάζονται για λογαριασμό της, εξαιτίας της αδυναμίας επίτευξης των στόχων που έθεσε η διοίκηση της εταιρείας.
Η μείωση του προσωπικού κατά 8%, μεταφράζεται σε περίπου 770 χαμένες θέσεις εργασίας, καθώς, μέχρι το 2018, εννιά χιλιάδες εξακόσιοι άνθρωποι δούλευαν στα στούντιο της Activision. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει όλες τις εταιρείες του ομίλου (Activision, Blizzard, King και High Moon), και κυρίως το προσωπικό που δεν είχε ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών.
Παράλληλα, η αμερικάνικη εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει και να μεγάλώσει τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη κερδοφόρων παιχνιδιών, όπως τα Call of Duty, Diablo, CandyCrush, Overwatch, Warcraft και Hearthstone.
Οι απολυμένοι θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της Activision όσον αφορά την εύρεση εργασίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα μοιραστούν μπόνους που σχετίζονται με τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε η εταιρεία για τη χρονιά που μας πέρασε.
Πηγή: Eurogamer
8% είναι μεγάλο ποσοστό για αδυναμία επίτευξης στόχων, όταν ήδη είσαι κερδοφόρος επιχείρηση. Μάλιστα.
Ε ναι, όταν οι στόχοι είναι η αύξηση της αξίας των μετοχών. από την πλευρά τους είναι λογικό. Εντάξει, μέσα σε αυτό το 8% είναι και άτομα που μένουν χωρίς αντικείμενο, ιδιαίτερα άτομα στο PR και το μάρκετινγκ μετά την αποχώρηση της Bungie και του Destiny, αλλά ο βασικός λόγος είναι η αύξηση της αξίας των μετοχών, η οποία ήταν φλατ φέτος, παρόλο που τα έσοδα αυξήθηκαν από πέρυσι. Είναι τα κακά των εισηγμένων εταιρειών και η “σκοτεινή πλευρά” του καπιταλισμού εν ολίγοις.
Για του λόγου το αληθές, η μετοχή τσίμπησε 4% μετά τις ανακοινώσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά αύξησαν και το μέρισμα των μετόχων. Από τη μια πλευρά, δεν μπορείς να πεις κάτι, αυτό θα πει διοίκηση επιχειρήσεων τέτοιας κλίμακας. Από την άλλη, πόσο ταλέντο σπαταλιέται έτσι και πόσες ζωές επηρεάζονται για να πάρει ο άλλος ένα μπόνους και να συνεχίσει να επενδύει. Υπάρχει τεράστιο ηθικό πρόβλημα.
Κατ’ αρχάς στην βιομηχανία του gaming δεν υπάρχει αυτό που στην Ελλάδα λέμε μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας. Ή τουλάχιστον δεν είναι κάτι σύνηθες και δεδομένο. Σε projects με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Όλοι αυτοί αλλάζουν τόπο εργασίας κάθε λίγα χρόνια και πάνε σαν τις μέλισσες από εδώ και από εκεί. Δεν πάθανε δηλαδή κάτι το αναπάντεχο οι άνθρωποι που θα απολυθούν. Και τουλάχιστον θα τους αποζημιώσουν. Ένα το κρατούμενο.
Το άλλο είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρίες γενικά θέλουν μεγιστοποίηση των κερδών, και όχι απλά να είναι ολίγον κερδοφόρες. Δεν μιλάμε για συνεταιρισμούς, τύπου είμαστε 10 άτομα και μοιράζουμε τα κέρδη μεταξύ μας και αφήνουμε μερικά ψιλά στην εταιρία. Είναι πολυεθνικές με ένα ΔΣ που λογοδοτεί στους μετόχους/επενδυτές, που επιθυμούν την αύξηση της αξίας της εταιρίας, όπως λέει ο Dismiss. Οι μέτοχοι περιμένουν τα έσοδα που τους έχει υποσχεθεί το ΔΣ, όπως ένας ιδιώτης πάει στην Τράπεζα και παίρνει 2% ετήσιο τόκο σε προθεσμιακή κατάθεση (και αν δεν το πάρει αρχίζει να φωνάζει και να ζητεί εξηγήσεις). Αν πεις στον μέτοχο ότι τελικά το μέρισμα είναι €0,50 ανά μετοχή αντί για τα €2,50 που του είχες υποσχεθεί, θα πάρει τα λεφτά του και θα τα πάει αλλού, και η εταιρία θα χάσει σε ρευστότητα. Επομένως, για να κρατηθεί ψηλά το μέρισμα, αρχίζουν τα κοψίματα γενικώς, ακόμα και απολύσεις προσωπικού.
Όλοι μας θυμώνουμε όταν διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς λειτουργεί το πράγμα. Η Activision επί της αρχής δεν κάνει κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε πολυεθνική. Αλλά το παρακάνανε αυτή την φορά. Είναι συνέχεια των όσων έχουν αρχίσει να γίνονται και στην Blizzard. Μην περιμένετε Bobby Kotick να ξηγηθούν σαν τον Iwata στην Nintendo (τον καιρό που το WiiU ήταν αποτυχία έκοψε τον μισθό του και του ΔΣ για να μην απολυθεί κανείς) ή την Sony (τον καιρό που το PS3 παρέπαιε οι μέτοχοι έλεγαν να κλείσουν όλα τα Worldwide Studios για να εξοικονομηθούν λεφτά, αλλά το ΔΣ αρνήθηκε). Αυτές είναι οι εξαιρέσεις. Ο κανόνας είναι να ξηγιούνται σαν την Konami και την Activision.
Εννοείται πως δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Και εννοείται πως δε χρειάζεται να μου εξηγήσει κανείς γιατί μπορεί να προβαίνει μια εταιρία σε απολύσεις. Θα ‘χει τους λόγους της. Απλά όταν απολύονται τόσα πολλά άτομα που έκαναν σωστά τη δουλειά τους μόνο και μόνο επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι …”στόχοι” θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν τίθεται θέμα ύπαρξης ηθικού προβλήματος. Η κατάσταση είναι ανήθικη από μόνη της. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ σε καμία περίπτωση ότι έτσι είναι τα πράματα κι έτσι δουλεύουν εταιρίες τέτοιου μεγέθους. Θα έπρεπε να μην δουλεύουν έτσι. Θα έπρεπε ο κάθε εργαζόμενος είτε συμβασιούχος είτε όχι να προστατεύται. Αλλά αυτά είναι κουβέντες για άλλα φόρουμ.
Απροπό, κάπου διάβασα ότι απ’έξω ήταν άνθρωποι της square enix και μάζευαν τους απολυμένους να τους πάρουν συνέντευξη. Δεν ξέρω αν ισχύει. Μπορεί να το ‘δα και στον ύπνο μου. Κοιμήθηκα το μεσημέρι, συμβασιούχος γαρ.