Byteme δεκαετίας

Φαίνεται απίστευτο, αλλά έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που άνοιξε το byteme. Δεν είναι απίστευτο ότι πέρασαν δέκα χρόνια, προς θεού, όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος. Είναι απίστευτο ότι εξακολουθούμε να είμαστε online, χωρίς έσοδα και χωρίς να ζει κανείς μας από το site. Είναι απίστευτο ότι φτάσαμε στο σημείο να γίνουμε ένα από τα μακροβιότερα μέσα του χώρου στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό, είμαστε ένα από τα λιγοστά μέσα που απολαμβάνουμε σχεδόν καθολική εμπιστοσύνη και εκτίμηση στον χώρο, παρόλο που δεν είμαστε πλέον από τα πιο δημοφιλή site (και δεν ντρεπόμαστε να το δηλώσουμε). 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε ξεκινήσει με αυτήν την προοπτική. Είχαμε ξεκινήσει με τη φιλοσοφία (και τη φιλοδοξία) του μεγάλου ιστότοπου, με εμπορικές βλέψεις, μια από τις πιο δυνατές και έμπειρες ομάδες στην Ελλάδα και πολλές νέες ιδέες. Τα πιο παλιά μέλη μας θα θυμούνται τη νοοτροπία «περιοδικού» που είχαμε από την αρχή της προσπάθειάς μας, αλλά και το byteme.digital, το πραγματικό ψηφιακό περιοδικό που εκδόθηκε στα πλαίσια της λειτουργίας του site, ένα μέσο που ήταν πραγματικά πρωτοποριακό για την εποχή του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Σε μια εποχή που τα περισσότερα ψηφιακά περιοδικά έβγαιναν σε παραλλαγές του PDF, το byteme.digital είχε αλληλεπιδραστικά στοιχεία, αμφίδρομο σχεδιασμό και προσεγμένη παραγωγή που πρόδιδε τις καταβολές μας από τον χώρο των εκδόσεων.

Όμως στη συνέχεια όλα άλλαξαν στη χώρα μας και το byteme δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Πολλές διαφημιστικές καταποντίστηκαν, οι πληρωμές των διαφημίσεων έμεναν πίσω, ο ανταγωνισμός (και το lobbying) εντάθηκε, οι περισσότεροι από εμάς αλλάξαμε καριέρα: ο Νότης Χαλκίδης έγινε μέλος της ομάδας της Rockstar και μας έκανε όλους υπερήφανους συμμετέχοντας στην ανάπτυξη των GTA V Online και Red Dead Redemption II, ο Πέτρος Κηπουρόπουλος βρήκε δουλειά στην εμπορική ομάδα της Jagex του Runescape (και μας έκανε ελαφρώς λιγότερο υπερήφανους), η υποδομή του byteme.digital βρήκε πρόσφορο έδαφος στον χώρο των εμπορικών καταλόγων, με αποτέλεσμα η εκδοτική του byteme να αλλάξει κατεύθυνση και να γίνει ένα από τα πιο υποσχόμενα start-ups στην Ελλάδα. Ο Χάρης Κλάδης αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στη Σχολή Καλών Τεχνών και να αποκτήσει οικογένεια, ενώ ο υποφαινόμενος, ο οποίος είχε αποκτήσει ήδη οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας, αναγκάστηκε να επικεντρωθεί στη μετάφραση και στο localization για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό οικονομικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ευτυχώς, τα όποια κενά συμπληρώθηκαν από νέους ή παλιότερους συνεργάτες που έγιναν πιο δραστήριοι στον χώρο. Ο Σπύρος Ασημάκης δουλεύει ακούραστα τα βράδια ανεβάζοντας ειδήσεις και reviews… που κανείς άλλος δεν θέλει να κάνει, ο Στέλιος Μουστάκης, έμπειρος παραγωγός ψηφιακών μέσων (να τσεκάρω μετά αν το έγραψα σωστά αυτό) βρίσκει πάντα χρόνο από το γεμάτο πρόγραμμά του για να γράψει ένα όμορφο review ή να ασχοληθεί με την προμήθεια υλικού και, φυσικά, τη δημιουργία του νέου site που διαβάζετε τώρα, ο Κώστας «Ektelion» Κωνσταντίνου παραμένει κοντά στο site, αν και τα retro reviews του έχουν αποκτήσει πλέον αρκετή αναγνώριση στο YouTube, ενώ ο Δημήτρης Τσαμπίρας και ο Γιώργος Μούγιος… πάω πάσο, δεν έχω ΙΔΕΑ τι κάνουν ο Μούγιος και ο Τσαμπίρας.

Όμως σημασία έχει ότι συνεχίζουμε, και μάλιστα με αμείωτη όρεξη, πράγμα που αποτελεί θαύμα από μόνο του. Αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις αντιπροσωπίες και τους εισαγωγείς, οι οποίοι εκτιμούν μια διαφορετική νότα στα ελληνικά μέσα, όσο και στο κοινό μας που παραμένει πιστό όλα αυτά τα χρόνια και ανοίγει ωραίες συζητήσεις που μερικές φορές μας βοηθούν να… εστιάσουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, λοιπόν. Εμείς θα είμαστε εδώ, όσο υπάρχετε κι εσείς. Θα συνεχίσουμε να απέχουμε από… αγώνες ταχύτητας και ανταγωνισμούς, θα συνεχίσουμε να γράφουμε μόνο όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με το βιντεοπαιχνίδι. Όσο τραβήξει.

Exit mobile version