reviewsτεχνολογία

Logitech G110

του Χάρη Κλάδη

Το G19 είναι άκρως εντυπωσιακό, τιγκαρισμένο με χαρακτηριστικά που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο gaming πληκτρολόγιο. Όμως για κάποιους… παραείναι τιγκαρισμένο, γεγονός που ανεβάζει την τιμή αγοράς του σε δυσθεώρητα επίπεδα (μιλάμε για 170-180€, όχι αστεία). Ανάμεσα σε αυτούς είμαστε και εμείς που παρότι διασκεδάσαμε με την έγχρωμη οθόνη LCD του, εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι θα προτιμούσαμε ένα πακέτο με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του G19 εξαιρουμένης αυτής, με χαμηλότερο κόστος αγοράς. Είναι σαν να διάβασε την σκέψη μας η Logitech, η οποία μοιάζει απλώς να… πριόνισε το G19, να ξεφορτώθηκε την οθόνη και… ιδού το G110!

Όπως καταλάβαμε και από το ποντίκι G500 που αντικατέστησε το G5, η Logitech απλώς προσθέτει «μηδενικά» στους κωδικούς των περιφερειακών που προορίζονται να αντικατασταθούν από νεότερα/αναβαθμισμένα μοντέλα: από το «G11» προέκυψε το «G110» - και αργότερα μάλλον θα δούμε τα «G900», «G130», «G150» και «G190» αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τις όψεις των δύο, το G19 και το G110 συγγενεύουν πολύ. Βασικά, πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πληκτρολόγιο: ίδια διάταξη, ίδιο μέγεθος και αποστάσεις πλήκτρων, υπάρχουν τα ίδια βοηθητικά και οι ίδιοι βασικοί μηχανισμοί. Και φυσικά τα ειδικά πλήκτρα G στα οποία μπορείτε να αναθέσετε έως τριανταέξι διαφορετικές μακροεντολές (τρία προφίλ επί δώδεκα πλήκτρα). Kάθε πλήκτρο φωτίζεται, ενώ μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα του φωτισμού μέσα από το πρόγραμμα που συνοδεύει το G110. Επιλέγοντας κάθε ένα από τα τρία διαφορετικά προφίλ, τα πλήκτρα αλλάζουν χρώμα, έτσι για να υπάρχει μία επιπλέον χρησιμότητα πέρα από την προφανή διακοσμητική πινελιά. Η χρησιμότητα των μακροεντολών ξέρετε ποια είναι, σωστά; Μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να εκτελείτε συνδυασμούς πολλών πλήκτρων που απαιτούνται σε ορισμένα games (κυρίως σε RPG και στρατηγικής – αν και τέτοιου είδους λειτουργίες είναι δημοφιλείς και σε όσους κλέβουν… στο Street Fighter!). Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Η διαδικασία εγγραφής μίας μακροεντολής είναι απλούστατη. Μπορείτε να το κάνετε είτε πατώντας το πλήκτρο «MR» (macro-record) και κατόπιν πατώντας τα πλήκτρα που σας ενδιαφέρουν με την σειρά που πρέπει, είτε μέσω του software (που είναι ακόμη πιο εύκολο). Μακροεντολές μπορείτε να αναθέσετε σε κάποιο από τα τρία προφίλ και για τις λειτουργίες των Windows, για την περίπτωση που χειρίζεστε κάποια πολύπλοκα προγράμματα (το CTRL+ALT+DEL… δεν ήταν ποτέ τόσο απλό!).

Αριστερά, οι υποδοχές για τα ακουστικά και το μικρόφωνο. Δεξιά, η υποδοχή USB. Όπως βλέπετε το G110 είναι και πολύ λεπτό!

Φυσικά, υπάρχει ο ίδιος χρήσιμος διακόπτης που θέτει το πληκτρολόγιο σε gaming mode και απενεργοποιεί το πλήκτρο Windows αλλά σας γλιτώνει και από τα ενοχλητικά κολλήματα που παρατηρούνται στα κοινά πληκτρολόγια όταν κατά λάθος πατήσετε ταυτόχρονα πολλά πλήκτρα μαζί. Επιπλέον, στην δεξιά επάνω γωνία θα βρείτε τα αναμενόμενα media πλήκτρα μαζί με ένα ρυθμιστή έντασης. Η καινοτομία του G110 σε σχέση με το G19, είναι πως φέρει ένα μετατροπέα ήχου από αναλογικό σε ψηφιακό. Δηλαδή, συνδέετε τα ακουστικά και το μικρόφωνό σας επάνω στο πληκτρολόγιο και κατόπιν μέσω των υπαρχόντων διακοπτών στο G110 μπορείτε να τα χειριστείτε λες και ήταν τα ίδια, ψηφιακές συσκευές με σύνδεση USB. Τέλος, υπάρχει μία θύρα USB 2.0 για σύνδεση άλλων συσκευών – του ποντικιού, ας πούμε.

 

 

Το νέο πληκτρολόγιο της Logitech έχει όλα τα χαρακτηριστικά του G19 πλην της οθόνης (και των πλήκτρων χειρισμού που την αφορούσαν) και φυσικά δεν χρειάζεται τον επιπλέον μετασχηματιστή τροφοδοσίας για να λειτουργήσει. Πόσα «γλιτώνουμε» από την αφαίρεση; Μία εκατοστή ευρώ, περίπου! Όπως καθίσταται προφανές, το G110 δεν προορίζεται να αντικαταστήσει το G19, αλλά το παλαιούτσικο G11, αν και το κόστος των 80€ το φέρνει απέναντι στο G15. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης – το G110 είναι μακρά καλύτερο και πιο όμορφο από το G15, παρότι το τελευταίο διαθέτει μία ασπρόμαυρη οθόνη. Πως στέκεται απέναντι σε άλλα πληκτρολόγια αντίστοιχου κόστους; Απίθανα! Έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες ενός hardcore gaming πληκτρολογίου. Δεν έχει «παράδοξη» όψη όπως το G19 αλλά από την άλλη δεν έχει ούτε εξεζητημένο σχεδιασμό όπως τα πληκτρολόγια της Razer. Παρόλα αυτά, μέσα από την αυστηρότητά των γραμμών του, κατορθώνει να είναι γουστόζικο και να στέκεται ανάμεσα στα κορυφαία του είδους χάρη στον συνδυασμό ποιότητας/τιμής. Αν ψάχνετε για το επόμενό σας hardcore gaming πληκτρολόγιο, δείτε το οπωσδήποτε.

 

Προσφέρει όλα τα λειτουργικά ατού του G19 αλλά σε λογική τιμή! Επιπλέον, φέρει σύνδεση για μικρόφωνο και ακουστικά, μία θύρα USB και χώρο στο κάτω μέρος του για να τακτοποιήσετε το καλώδιο. Τριαντέξι μακροεντολές, κορυφαία απόκριση, προσιτός σχεδιασμός και φωτιζόμενα πλήκτρα που αλλάζουν χρώμα!
Δεν θα μας χάλαγε μία ακόμη USB θύρα.

 

Μοιάζουν πολύ τα G110 (πάνω) και G19 (κάτω) - εκτός της οθόνης, φυσικά. Μην σας φαίνεται διαφορετική η βάση - απλώς το G110 εικονίζεται χωρίς τον πρόσθετο "αναπαυτήρα" για τον καρπό.
κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις