reviews

reviewsvideogames
Valkyria Revolution @PS4, Xbox One, PS Vita του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: Xbox One, Valkyria Revolution, PS4, PS Vita

Ένα όχι και τόσο επαναστατικό spin-off

Αν έχω μάθει κάτι σ’ αυτή τη ζωή, είναι ότι η SEGA συνεχίζει να δημιουργεί καινούργια και σημαντικά IP, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η πορεία της ιαπωνικής εταιρείας, ειδικά την τελευταία εικοσαετία, ήταν ταραχώδης: εγκατέλειψε μια και καλή την κατασκευή παιχνιδομηχανών, φλέρταρε με την χρεοκοπία, και, αφού την απέφυγε, ξεκίνησε να δημιουργεί και κυκλοφορεί παιχνίδια για τα συστήματα των πάλαι ποτέ ανταγωνιστών της. Παρ’ όλα αυτά, ως άλλη... κατσαρίδα του gaming, κατάφερνε να δημιουργήσει παιχνίδια που βασίζονται σε πρωτότυπες ιδέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σειρά Valkyria Chronicles.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
WipEout Omega Collection @PS4) του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: WipEout Omega Collection, PS4

We have explosive

Όπως φανερώνει και το επίθημα Collection στον τίτλο του, το νέο WipEout δεν είναι πραγματικά νέο. Είναι, στην ουσία, τρεις κυκλοφορίες, το WipEout 2048, το WipEout HD και το WipEout Fury σε ένα όμορφο, πλήρως ανακαινισμένο πακέτο. Είναι το απόσταγμα και η τελική (με όλη την έννοια της λέξης) εξέλιξη ενός είδους που κάποτε ήταν συνυφασμένο με τη θεαματική πλευρά του racing. Ενός είδους που ξεκίνησε με το F-Zero της Nintendo στο SNES και ολοκληρώθηκε με το WipEout 2048 στο Vita και το κλείσιμο του Studio Liverpool της Sony. Με τη λέξη «ολοκληρώθηκε» δεν εννοώ φυσικά ότι χάθηκε. Απλώς έπαψε να έχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη σκηνή των indie, όπου κυκλοφορούν αρκετά αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους, όπως το Redout και το Fast RMX.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Blitzkrieg 3 @PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PC, Blitzkrieg 3

Μαθαίνοντας από τον Boris

Η σχέση μου με τα παιχνίδια στρατηγικής είναι κάπως ιδιόμορφη, εν συγκρίσει με άλλες κατηγορίες παιχνιδιών. Ενώ είμαι ανοιχτός σε νέες προτάσεις και παραλλαγές γνωστών και αγαπημένων παιχνιδιών κάθε είδους, δεν μπορώ να πω ότι συμβαίνει το ίδιο με τα RTS. Μετά τα δύο πρώτα Age of Empires (ειδικά με το δεύτερο), δεν μπόρεσα να “κολλήσω” με κανένα άλλο παιχνίδι της κατηγορίας. Αντιθέτως, έμεινα αφοσιωμένος στις μάχες με έφιππους ιππότες, στις αναμετρήσεις στρατιωτών που κράδαιναν τεράστια σπαθιά και βαλλίστρες. Παρά το γεγονός ότι δοκίμασα αρκετά παιχνίδια από αυτά, από το Star Craft και τα Red Alert, μέχρι τα Age of Empires III/Age of Mythology και τα Total War, πάντα επέστρεφα στη ... θαλπωρή των παλιών, καλών Age of Empires.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Tekken 7 @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Xbox One, Tekken 7, PS4, PC

Hardcore fighting… για όλους

Α, το Tekken. Δεν ήταν πάντα το καλύτερο, ούτε το αγαπημένο μου fighting game. Είχε καταφέρει όμως να μπει στις ζωές μας δυναμικά, χάρη στους anime χαρακτήρες και τα εκρηκτικά του εφέ που πραγματικά «τσάκιζαν κόκκαλα», καταμεσής μιας  πολυγωνικής επανάστασης που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε με τη «γενιά των 32 bit» και πιο συγκεκριμένα με το πρώτο PlayStation κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Όπως και αν το δει κανείς, ίσως να μην έχει υπάρξει άλλη «γενιά» που να εγκαινιάστηκε τόσο θεαματικά, όσο αυτή που ξεκίνησε (στην Ευρώπη) με το Tekken και το Wipeout. Και ναι, Σπύρο, το ξέρω ότι υπήρχε και το Saturn.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Ecotone @PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PC, Ecotone

Μικρό και απρόβλεπτο

Κάθε παιχνίδι πλατφόρμας που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να κρατήσει αμείωτο τον ενδιαφέρον το παίκτη, από την αρχή, μέχρι το τέλος. Μερικά από αυτά, το πετυχαίνουν με τα όμορφα γραφικά τους, άλλα με τον έξυπνο σχεδιασμό των επιπέδων και κάποια με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας. Στην περίπτωση του Ecotone, οι σχεδιαστές του, το πετυχαίνουν εφαρμόζοντας κάτι πάρα πολύ απλό, μα και πρωτότυπο: κάθε πίστα έχει τους δικούς της ξεχωριστούς κανόνες.  

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Drawn to Death @PS4) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4, Drawn to Death

Bored to death...

Αν τα παιχνίδια του David Jaffe ξεχωρίζουν για κάτι, είναι η... καφρίλα που κουβαλάνε. Το 1995, η τρέλα και η καφρίλα του Αμερικάνου δημιουργού μας “χτύπησε την πόρτα”, με το θεοπάλαβο και χαοτικό Twisted Metal, ένα πολεμικό βιντεοπαιχνίδι με αυτοκίνητα, τράκες και πολυβόλα, που απολαύσαμε στο Playstation. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2005, οι ολύμπιοι θεοί έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο, από τα χέρια του μονίμως τσαντισμένου Κράτου, στο λατρεμένο God of War για το PS2. Το σερί της καφρίλας συνεχίζεται με το Drawn to Death, ένα σουτεράκι τρίτου προσώπου για τέσσερις παίκτες, φτιαγμένο από τα χεράκια του γνωστού σχεδιαστή, για το PS4.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
LocoRoco Remastered @PS4) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4), LocoRoco Remastered

Το πιο χαριτωμένο παιχνίδι της χρονιάς

Το 2006 κυκλοφόρησε το LocoRoco, ένα από τα πιο χαριτωμένα και χαρούμενα παιχνίδια στο PSP, την επίσημη αγαπημένη φορητή κονσόλα του Έλληνα φαντάρου (μοναδική εξαίρεση η αφεντιά μου, καθώς DS και New Super Mario Bros μ' έκαναν παρέα σ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου :P). Τα χρόνια πέρασαν, οι φαντάροι απολύθηκαν, έγιναν καλοί πολίτες και το LocoRoco επανέρχεται ως remaster στο PS4, την αγαπημένη επιτραπέζια κονσόλα των Ελλήνων. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Prey @Xbox One, PC, PS4) του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Xbox One, PS4, Prey, PC

To Shock που μας χρωστούσαν αυτήν τη γενιά

Γενικά, όταν κρίνω ένα παιχνίδι, προτιμώ να εξοικειώνομαι μαζί του και να γνωρίζω όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του, παρά να τρέχω να φτάσω στο τέλος. Με άλλα λόγια, προτιμώ να κινούμαι οριζόντια, αξιολογώντας το εύρος μιας εμπειρίας, παρά κατακόρυφα, ώστε να μπορώ να ισχυριστώ πληρότητα κάλυψης περιεχομένου. Φυσικά, το ιδανικό είναι να κινείσαι και στις δύο διαστάσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό έτσι όπως έχουν τα δεδομένα στη χώρα μας (και με την πρόσφατη πολιτική της Bethesda, όχι μόνο στη χώρα μας πια). 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Root Letter @PS4, PS Vita του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: Root Letter, PS4, PS Vita

Μία χαλαρή υπόθεση μυστηρίου

Visual Novels, η κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών που φημίζεται για τον ελάχιστο βαθμό αλληλεπίδρασης και την απουσία στοιχειωδών μηχανισμών, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους παίκτες που ζουν στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Χρόνια τώρα, οι Ιάπωνες λατρεύουν να “βυθίζονται” στο μαγικό κόσμο των οπτικοποιημένων μυθιστορημάτων, λύνοντας γρίφους, εξιχνιάζοντας εγκλήματα και σώζοντας ανυπεράσπιστες κορασίδες, από του Χάρου τα δόντια.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Little Nightmares @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Xbox One, PS4, PC, Little Nightmares

Little Big Limbo

Λοιπόν, έχω σοβαρό θέμα με την κριτική του Little Nightmares. Γιατί; Γιατί πιστεύω ότι είναι ένα παιχνίδι που γίνεται πιο απολαυστικό όσο λιγότερα γνωρίζεις για αυτό, προτού ξεκινήσεις να παίζεις. Όχι επειδή κρύβει τεράστιες εκπλήξεις ή μια ιστορία με συγκλονιστικές ανατροπές (αν και αυτό είναι συζητήσιμο). Περισσότερο επειδή είναι μια εμπειρία δουλεμένη στο σύνολό της, η οποία σου δίνει την εντύπωση ότι είναι σχεδιασμένη με τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια για το μεγαλύτερο μέρος της περίπου πεντάωρης διάρκειάς της. Το Little Nightmare είναι κατά βάση ένα εικαστικό έργο, αλλά και μια σειρά από στιγμές με ξεχωριστό αντίκτυπο η κάθε μία – αρνητικό ή θετικό.

περισσότερα ⇒