reviews

reviewsvideogames
Far Cry 5 @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Far Cry 5, PC, PS4, Xbox One

Εσείς γιατί παίζετε παιχνίδια;

Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν παιχνίδια για λίγους. Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν παιχνίδια για όλους. Και υπάρχει και η Ubisoft, η οποία φτιάχνει παιχνίδια που προσπαθούν να είναι τα πάντα, για όλους. Και το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές φορές φτάνει πάρα πολύ κοντά στο να το πετύχει.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Assassin’s Creed Rogue Remastered @PS4, Xbox One του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: Assassin’s Creed Rogue Remastered, PS4, Xbox One

Ώριμος κύριος, πρώην ασασίνος και νυν Ναϊτης, ζητά δεύτερη ευκαιρία

Θυμάστε εκείνο το Assassin's Creed το όνομα του οποίου δεν θυμάστε; Ενδεχομένως, να μην έχετε συγκρατήσει ούτε εκείνο του πρωταγωνιστή του; Ε, λοιπόν, αυτό το ξεχασμένο Assassin's Creed ψάχνει να βρει μία δεύτερη ευκαιρία - ως ριμάστερ τούτη τη φορά - στις νέες (τι νέες, κοντεύουν να βγουν οι επόμενες) κονσόλες των Sony και Microsoft. Ο λόγος για το Assassin's Creed εμ, μμμ ... α, ναι, το Assassin's Creed Rogue, το οποίο δεν έτυχε της ανάλογης προβολής από την Ubisoft, καθότι έπεσε πάνω στη μετάβαση από την προηγούμενη γενιά συστημάτων, στην επόμενη, και κυκλοφόρησε παρέα με το Assassin's Creed Unity, το πρώτο νεξτ τζεν επεισόδιο της σειράς.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Burnout Paradise Remastered @PS4, Xbox One, PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: Burnout Paradise Remastered, PC, PS4, Xbox One

Η χαρά της οδήγησης. Της καταστροφικής οδήγησης!

Ας είμαστε ειλικρινείς, η κατηγορία των ριμάστερ, βιντεοπαιχνιδιών που κυκλοφόρησαν στα συστήματα της προηγούμενης και της παρα-προηγούμενης γενιάς, εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς. Ο πρώτος – και προφανής – είναι να γεμίζουν την παιχνιδοθήκη των νέων συστημάτων κατά τις «νεκρές περιόδους», όταν απουσιάζουν οι μεγάλες κυκλοφορίες. Ο δεύτερος είναι για να δώσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους παίκτες να απολαύσουν παιχνίδια που, για τον α’ ή β’ λόγο, τα προσπέρασαν τον καιρό που κυκλοφόρησαν. Το Burnout Paradise Remastered είναι από τα ριμάστερ εκείνα που με τη συνολική τους καλή εικόνα δίνουν όσες αφορμές χρειαζόμαστε για να ασχοληθούμε ξανά (ή για πρώτη φορά) με το απολαυστικό ραλάκι που δημιούργησε η Criterion Games, πριν από δέκα χρόνια.   

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Kirby Star Allies @Switch) του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: Kirby Star Allies, Switch)

Ένας ντεφορμέ αλλά τίμιος, μεροκαματιάρης Kirby

Άλλη μια επιστροφή λοιπόν για τον Kirby στο προσκήνιο, σε περίοπτη αυτή τη φορά θέση ως ο τίτλος του Μαρτίου για το Nintendo Switch. Όχι πως η Nintendo είχε και πολλές επιλογές απ’ όσο φαίνεται για το συγκεκριμένο μήνα και έχοντας υποσχεθεί άτυπα στους οπαδούς της μια αξιόλογη κυκλοφορία κάθε μήνα του χρόνου, είναι αναμενόμενο να βρεθεί και τούτη εδώ η μασκότ να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό. Το έχουμε επίσης αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, αλλά η συμπαθητική ροζ τσιχλόφουσκα που προέκυψε από τα μυαλά του αείμνηστου Σατόρου Ιγουάτα και του Μασαχίρο – Smash Bros – Σακουράι είναι ένας πραγματικά «τίμιος» παίκτης στο ρόστερ της ιαπωνικής εκδότριας. Από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι της σειράς στο Game Boy, ο Kirby εμφανίζεται ξανά και ξανά (και ξανά – μετράμε πάνω από τριάντα τίτλους πλέον!) διαθέτοντας τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά: πολύχρωμους, χαρούμενους κόσμους και χαρμόσυνες «μπιτάτες» μελωδίες, απλοϊκό αλλά διασκεδαστικό gameplay που βασίζεται στη διαχρονική πλέον φόρμουλα του «καταπίνω εχθρούς και απορροφώ τις δυνάμεις τους» και χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, ταιριαστό για τους νεότερους σε ηλικία παίκτες που είναι συνήθως προσκείμενα στα παιχνίδια του. Πολύ σπάνια έχει την προοπτική να σε εκπλήξει ένα παιχνίδι Kirby, αλλά σπάνια επίσης δεν ευχαριστιέσαι και τις λίγες, ανέμελες ώρες που περνάς μαζί του.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Kingdom Come: Deliverance @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Kingdom Come: Deliverance, PC, PS4, Xbox One

Τεντώνοντας την έννοια του ρεαλισμού

Αν μη τι άλλο, το Kingdom Come: Deliverance είναι όντως κάτι διαφορετικό. Το «ρεαλιστικό» hardcore RPG της Warhorse Studios προτάθηκε στον κόσμο ως διαφορετικό, στηρίχθηκε από το κοινό στο Kickstarter ως κάτι διαφορετικό και απολαμβάνει προβολή, αλλά και πωλήσεις, που δεν έχουν πολλά παιχνίδια επιπέδου AA. Λόγω των ταπεινών απαρχών του, αλλά και εξαιτίας των αμφιλεγόμενων απόψεων του παραγωγού του, Ντάνιελ Βάβρα (οι οποίες, για να το πούμε ευγενικά, τείνουν προς το ακροδεξιό τους), το Kingdom Come: Deliverance έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο... underdog, τόσο για ορθούς, όσο και για εσφαλμένους λόγους, καθώς παλεύει να ξεχωρίσει κόντρα στα παραδοσιακά εμπορικά videogames, αλλά και ενάντια στην πολιτική ορθότητα, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό διαμορφωτή απόψεων μετά την ντροπή του Gamergate.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Owlboy @Switch, PS4, Xbox One, PC του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: Owlboy, PC, PS4, Switch, Xbox One

Ουρανοκατέβατο «διαμάντι»

Μερικές από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε ότι αφορά νέες κυκλοφορίες έρχονται πλέον καθιερωμένα από τους ανεξάρτητους δημιουργούς. Γιατί μπορεί κάποιοι τίτλοι όπως το Cuphead να προσαρτώνται από νωρίς σε κάποιο σύστημα ή εκδότρια και να απολαμβάνουν έτσι της προσοχής του κοινού, υπάρχουν όμως τίτλοι όπως το Owlboy που «ίπτανται» χαμηλά για αρκετό καιρό, αποφεύγοντας τα ραντάρ των περισσότερων gamer, μέχρι που εμφανίζονται για να σε ξαφνιάσουν αναπάντεχα με αυτά που έχουν να σου προσφέρουν. Όχι πως σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε ακούσει ποτέ για το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς οι σχεδιαστές του προωθούν σποραδικά το δημιούργημά τους εδώ και κάποια χρόνια. Λίγο όμως το γεγονός πως η κυκλοφορία είχε περιοριστεί στο Steam έως τώρα, λίγο το ότι κατακλυζόμαστε πλέον από νέους indie τίτλους κάθε μήνα, και φτάσαμε να ξαφνιαζόμαστε από τη δημιουργία της D-Pad Studio, ασχολούμενοι με την έκδοση του Nintendo Switch. Γιατί ξάφνιασμα; Γιατί το Owlboy αποτελεί ένα πραγματικό σχεδιαστικό κομψοτέχνημα, ένας τίτλος που σφύζει από ποιότητα, δανείζεται με ιδανικό τρόπο στοιχεία από πρωτοκλασάτους τίτλους του παρελθόντος και προσθέτει πρωτότυπους μηχανισμούς, για ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο τελικό αποτέλεσμα. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Bayonetta 1 + 2 @Switch) του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: Bayonetta 1 + 2, Switch

Μια... εξτραβαγκάντσα δράσης που χωράει στην τσέπη σου

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε που ο Φωκίων ανέλαβε να αξιολογήσει το πακέτο των Bayonetta και Bayonetta 2 για τον «αδικοχαμένο» προκάτοχο του Nintendo Switch. Σίγουρα δεν έχει αλλάξει τίποτα στους συγκεκριμένους τίτλους με την καθαυτή μεταφορά τους στο Switch, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα διεκπεραιωτικό port, με ελάχιστο επενδυμένο χρόνο σε οποιεσδήποτε προσθήκες στο πρωτότυπο περιεχόμενο. Όχι βέβαια πως έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μιλάμε (ειδικά) για το Bayonetta 2, που κυκλοφόρησε σε ένα σύστημα με πολύ μικρή βάση χρηστών (Wii U) και κατέληξε στα χέρια ακόμη λιγότερων. Δεν έχει αλλάξει επίσης τίποτα και στο ίδιο το είδος των παιχνιδιών στο οποίο ανήκουν τα Bayonetta: τα (τρισδιάστατα) παιχνίδια στυλιζαρισμένης δράσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστα, σε βαθμό που η Platinum έχει καταστεί σχεδόν αποκλειστική εκπρόσωπος του είδους, εκτελώντας «εργολαβίες» για οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής ενδιαφέρεται να προσθέσει ένα παρόμοιο δημιούργημα στο ρόστερ των κυκλοφοριών της. Βέβαια, σαν franchise το Bayonetta παραμένει μια ξεχωριστή περίπτωση, γιατί για τη Nintendo, το να καρπωθεί την αποκλειστική παρουσία της σειράς στα συστήματά της αποτελούσε κίνηση που εξυπηρετούσε καθαρά το ηθικό των οπαδών και το πρεστίζ της απέναντι στους hardcore gamer. Ενώ για την Platinum Games, η άνευ όρων επένδυση από τη μεριά της Nintendo έδωσε πνοή ζωής και δημιουργική ελευθερία σε ένα από τα λιγοστά πρωτότυπα δημιουργήματα του στούντιο.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Dissidia Final Fantasy NT @PS4) του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Dissidia Final Fantasy NT, PS4

Ανταγωνιστικό fan service που ξαφνιάζει... όχι πάντα για τους σωστούς λόγους

Αν κάποιος αμφισβητεί ακόμα την αξία των κονσολών για το AAA gaming, αρκεί να παρατηρήσει την ποικιλία των τίτλων που κυκλοφορούν για αυτές. Όταν ένα σύστημα φτάσει σε μια «κρίσιμη μάζα» πιθανών παικτών, δικαιολογεί εμπορικά την κυκλοφορία ακόμη και των πιο ριψοκίνδυνων τίτλων, τουλάχιστον για την αγορά της Δύσης. Και, παρόλο που φέρει ένα πολύ βαρύ όνομα, το Final Fantasy Dissidia NT είναι ακριβώς αυτό. Ένας σχετικά ριψοκίνδυνος τίτλος που δεν απευθύνεται σε όλους.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Monster Hunter: World @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Monster Hunter: World, PC, PS4, Xbox One

Απόβαση στη Δύση

 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Shadow of the Colossus @PS4) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4, Shadow of the Colossus

Όταν η τεχνολογία συμβαδίζει με το φιλόδοξο όραμα του Fumito Ueda

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, με αφορμή την κυκλοφορία του Shadow of the Colossus στο PS4, αναρωτήθηκα τι ήταν τελικά αυτό που έλειπε από τους τίτλους του Φουμίτο Ουέντα, οι οποίοι κυκλοφόρησαν για το PS2, πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Μάλλον ήταν εκείνο το σύστημα που θα μπορούσε να “σηκώσει” το βάρους ενός υπέρμετρα φιλόδοξου εγχειρήματος, που αρνούταν πεισματικά να συμβιβαστεί με τις δυνατότητες των παιχνιδομηχανών εκείνης της περιόδου. Παρά τον ευφυή τους σχεδιασμό, τόσο το ICO, όσο και το Shadow of the Colossus, ταλανίζονταν από διάφορα τεχνικά προβλήματα, όπως οι συχνές μεταπτώσεις στο frame rate και η προβληματική κάμερα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον όχι και τόσο φροντισμένο οπτικό τομέα, έρχονταν σε αντίθεση με το μεγαλεπήβολο όραμα του δημιουργού τους. Αυτή η ασυνέπεια που παρουσίαζαν τα δύο παιχνίδια, έδιναν την εντύπωση ότι ο Ουέντα, κατά τον αρχικό σχεδιασμό, έπρεπε να είχε στο νου του πανίσχυρα συστήματα που δεν υπήρχαν, εκείνη την εποχή, στην αγορά.

περισσότερα ⇒