reviews

reviewsvideogames
Octopath Traveler @Switch) του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: Octopath Traveler, Switch

«Κάντο όπως το Final Fantasy VI»… ή μήπως όχι;

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις που βρισκόταν η καρδιά και το μυαλό των σχεδιαστών του Octopath Traveler όταν σχεδίαζαν το RPG του καλοκαιριού για το Nintendo Switch. Για την ακρίβεια, αρκεί να έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με το έκτο επεισόδιο της σειράς Final Fantasy για να συνειδητοποιήσεις γρήγορα πως το συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξε «φάρος» για το δημιούργημα της Acquire. Αν και τα συστήματα και η δομή του Octopath Traveler επιβάλλουν κάποιες πολύ σημαντικές σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις του σε σχέση με το μνημειώδες RPG της Square Enix – ίσως το καλύτερο παραδοσιακό ιαπωνικό RPG της περιόδου των 16-bit -, είναι προφανής η διάθεση να μεταφερθεί αυτούσια τουλάχιστον η ατμόσφαιρα και η γενικότερη αίσθηση που άφηνε στους παίκτες του το Final Fantasy VI, στο 2018. Αυτή η πρόθεση είναι εμφανής παντού, από τις δημιουργικές συγγένειες μεταξύ των χαρακτήρων των δύο τίτλων (Oberin και Cyan, Therion και Locke ή/και Sabin, Ophilia και Celes κ.α.), στα γραφικά που αναπαριστούν με εκπληκτικό τρόπο τις υφές, τα sprite και το animation εκείνης της εποχής μπλέκοντάς τα με σύγχρονες τεχνικές και εφέ και δημιουργώντας έτσι ένα απαράμιλλο αισθητικό αποτέλεσμα, στις εκπληκτικές μουσικές συνθέσεις στις οποίες μπορείς να βρεις αμέτρητους φόρους τιμής στο έργο του Νομπούο Ουεμάτσου.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
The Crew 2 @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PC, PS4, The Crew 2, Xbox One

Το racing στην εποχή των παιχνιδιών-υπηρεσίες

Πρώτα από όλα, θέλω να δηλώσω ότι χαίρομαι πολύ που κυκλοφόρησε το The Crew 2. Μετά τη σχετική αποτυχία του πρώτου Crew, δείχνει πίστη σε ιδέες και ανθρώπους που συνήθως λείπει από τις μεγάλες εταιρείες. Επίσης, χαίρομαι πολύ που βλέπω την Ivory Tower, την πρώτη ομάδα ανάπτυξης που μας έδειξε τι θα πει «πραγματικά φιλόδοξο racer» την προηγούμενη γενιά με το Test Drive Unlimited, να συνεχίζει να προσπαθεί για κάτι διαφορετικό, κάτι μεγαλύτερο, κάτι ακόμα πιο φιλόδοξο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να πάνε όλα καλά σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Και όντως, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Όμως ζούμε σε μια εποχή που δεν έχουμε την πολυτέλεια της βιαστικής κρίσης, πρώτον γιατί έστω και μια αποτυχία μπορεί να σημάνει το τέλος μιας δημιουργικής ομάδας και δεύτερον γιατί πολλά βιντεοπαιχνίδια προσφέρονται πλέον με τη λογική της διαρκούς εξέλιξης.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Onrush @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Onrush, PC, PS4, Xbox One

To arcade racer… αλλιώς

Μερικές φορές είναι να απορείς με αυτήν την αγορά. Ας δούμε, εν τάχει, πώς μας προέκυψε το Onrush: η Evolution Studios είναι μια ομάδα ανάπτυξης από τη Μεγάλη Βρετανία, με ιστορία που φτάνει μέχρι την εποχή των home… όπως και όλα σχεδόν τα βρετανικά στούντιο, τώρα που το σκέφτομαι. Τέλος πάντων, από τότε που ιδρύθηκε η Evolution, είχε πολύ στενή σχέση με τη Sony Computer (σόρι, Interactive) Entertainment, καθώς ήταν υπεύθυνη για τη σειρά World Rally Championship, μια από τις μεγάλες επιτυχίες της Sony για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όταν η Sony έχασε την επίσημη άδεια του WRC, η Evolution στράφηκε στη δημιουργία ενός από τους «κράχτες» της οπτικής υπεροχής (όπως ήθελε το αφήγημα, τέλος πάντων) του PlayStation 3. Ο λόγος για το MotorStorm, ένα πραγματικά αχαλίνωτο arcade racer που συνδύαζε τρελούς ρυθμούς, ακόμη πιο τρελά physics και πραγματικά αδέσμευτο gameplay, όπου τα καπρίτσια της τύχης και η emergent κωμωδία έπαιζαν εξίσου σημαντικό ρόλο με την τεχνική και τη φαντασία στις πίστες.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Unravel Two @PS4, Xbox One, PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PC, PS4, Unravel Two, Xbox One

Το παιχνίδι συνεργασίας κάνει τη διαφορά

Το Unravel Two έρχεται από τη Σουηδία, μέσω Αμερικής, σε κονσόλες και υπολογιστές για να μας χαρίσει όχι μόνο μία όμορφη εμπειρία αλλά και για να αισθανθούμε – έστω και για λίγο – ξεχωριστοί. Βλέπετε, το νέο παιχνίδι της  Coldwood Interactive φέρνει μαζί του λίγη από την αύρα της Ε3, της μεγαλύτερης έκθεσης βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, και αυτό γιατί η επίσημη ανακοίνωση του παιχνιδιού και η κυκλοφορία του στα ψηφιακά καταστήματα, πραγματοποιήθηκαν την ίδια ακριβώς ημέρα, κατά τη διάρκεια της φετινής παρουσίασης της Electronic Arts. Χάρις στην τεχνολογία και τις ανέσεις που αυτή προσφέρει, έχουμε, πλέον, τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε παιχνίδια, ελάχιστες στιγμές μετά από την επίσημη παρουσίασή τους. Δεν το λες και λίγο.  

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Vampyr @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PC, PS4, Vampyr, Xbox One

Τι είναι η ζωή, παρά θάνατος σε αναμονή;

Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα μέσο έχει ωριμάσει εμπορικά; Όταν η επιτυχία, σχετική ή μη, παύει να συναρτάται με την ποιότητα. Αυτό είναι το ορόσημο κατά το οποίο αυτό το μέσο απευθύνεται πλέον στο λεγόμενο «ευρύ κοινό». Στον χώρο του gaming, πολλές φορές κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι η προσέγγιση του ευρύτερου κοινού έχει να κάνει με τη διεύρυνση του βασικού («σκληροπυρηνικού», αν θέλετε) κοινού των gamers, ώστε αυτό να ταυτίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο με το ευρύτερο ή «mainstream» κοινό που θέλουμε να προσεγγίσουμε. Είναι μια τακτική που έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και όντως έχει αποφέρει αναγνωρισιμότητα στον κλάδο του gaming, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει τα έσοδά του.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Yoku's Island Express @PS4, Xbox One, Switch, PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PC, PS4, Switch, Xbox One, Yoku's Island Express

Ένα ανοιχτόκοσμο φλιπεράκι

Το έχουμε πει, αλλά αξίζει τον κόπο να το επαναλάβουμε: η κατηγορία των platform προσφέρεται για μεγάλα πράγματα. Είναι από τις λίγες κατηγορίες που επιτρέπουν στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν παιχνίδια που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, ξεπερνώντας τους όποιους περιορισμούς θέτει το ίδιο το είδος. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών, παρά τις δεκαετίες που κουβαλά στις πλάτες της, παραμένει, μέχρι και σήμερα, τόσο αγαπητή σε παίκτες και δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών. Από τη στιγμή που η κατηγορία απομακρύνθηκε από τη συνταγή των Super Mario και Sonic, άρχισαν να εμφανίζονται πλατφορμάκια που βασίζονταν σε φρέσκες ιδέες και πρόσφεραν εναλλακτικούς τρόπους παιχνιδιού, εντός των ορίων της κατηγορίας. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι και το Yoku’s Island Express.  

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Sushi Striker: The Way of Sushido @Switch, 3DS του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: 3DS, Sushi Striker: The Way of Sushido, Switch

Νόστιμη συνταγή, αλλά του λείπουν τα... ξυλάκια

Τι θα συνέβαινε σε μια δυστοπική κοινωνία όπου τα ψάρια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση; Αφήστε τα γιατί και τα πως - τα «μα πως μόνο τα ψάρια» και τα «τι συνέβη και φτάσαμε εκεί» και σκεφτείτε τα σοβαρά θέματα της υπόθεσης: ζωή χωρίς ψάρια, σημαίνει και ζωή χωρίς… ΣΟΥΣΙ. Και τι σημαίνει ζωή χωρίς σούσι; Σε εμάς εδώ μάλλον τίποτα - και τα κεμπάμπ μας έχουμε και τα κοντοσούβλια μας, και όλα τα καλά για να συνεχίσουμε ανενόχλητοι τη ζωή μας. Στη μακρινή Ιαπωνία ωστόσο τα πράγματα πρέπει να είναι μάλλον διαφορετικά, γιατί οι σχεδιαστές της Indieszero έκατσαν και σκαρφίστηκαν μια ιστορία όπου η έλλειψη σούσι προκάλεσε… οδυρμούς, χάος, κοινωνικές αναταραχές, μέχρι και εμφύλιο πόλεμο! Και κάπως έτσι ξεκινά – όπως μπορεί ήδη να υποθέσατε – και η ιστορία του Sushi Striker, παρουσιάζοντας ένα κόσμο όπου τα αποθέματα από σούσι μειώνονται χωρίς επιστροφή και δύο αντιμαχόμενες πλευρές μάχονται για το μέλλον του πλανήτη: η φασιστική Αυτοκρατορία θέλει να κρατήσει το σούσι για τον εαυτό της με τον απλό κόσμο να υποφέρει έχοντας για να τραφεί… μόνο όλα τα υπόλοιπα φαγητά του πλανήτη, ενώ το Απελευθερωτικό Μέτωπο σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης διακηρύσσοντας «Το Σούσι ανήκει στον Λάο του!». Ο Μουσάσι, ο νεαρός πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, εμφανίζεται ως ένα από τα ορφανά του πολέμου, καθώς οι γονείς του εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαχών, αφήνοντάς του μόνο ένα μπουφάν με το σύμβολο του απελευθερωτικού μετώπου. Η ιστορία του Sushi Striker ξεκινάει με τον Μουσάσι να ανακαλύπτει ότι το μπουφάν του είναι πιο σημαντικό απ’ όσο γνώριζε, και ότι ο ίδιος έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσει στον αγώνα για την απελευθέρωση του Σούσι. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Dark Souls Remastered @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Dark Souls Remastered, PC, PS4, Xbox One

Ευπρόσδεκτες τεχνικές βελτιώσεις για έναν τίτλο που αξίζει μια θέση στο πάνθεον των κλασικών

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα: το Dark Souls Remastered είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη επανέκδοση που κάνει ακριβώς αυτό που γράφει στο κουτί: είναι ένα remaster και όχι ένα remake στο στυλ του Shadow of the Colossus. Αυτό σημαίνει ότι οι βελτιώσεις είναι μόνο τεχνικές, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στη φύση του τίτλου. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτές είναι και οι μοναδικές βελτιώσεις που χρειάζεται. Γιατί το Dark Souls είναι ένας τίτλος που του αξίζει να μείνει διαχρονικός, ένας τίτλος κλασικός με όλη την έννοια της λέξης, βάσει του οποίου κρίνονται και θα κρίνονται πολλοί νεότεροι.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
State of Decay 2 @Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PC, State of Decay 2, Xbox One

Άλλο ένα τίμιο ΑΑ που αδικείται από τις συνθήκες κυκλοφορίας του

Θυμάστε καθόλου τις μεθυστικές μέρες του Summer of Arcade στο Xbox 360; Σε μια εποχή που η ψηφιακή διανομή έκανε τα πρώτα της βήματα στις κονσόλες, η Microsoft διοργάνωνε κάθε καλοκαίρι μια ιδιότυπη «γιορτή» κατά τη διάρκεια της οποίας εστίαζε σε τέσσερις ιδιαίτερες και πολλά υποσχόμενες κυκλοφορίες που ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά στο Xbox Live Arcade. Ήταν μια εποχή που έφερε πολλούς από εμάς σε επαφή με τον πλούτο και την ποιότητα των ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ παράλληλα πρόσφερε στους μικρότερους εκδότες προβολή και αναγνωρισιμότητα που δεν μπορούσαν να απολαύσουν σε καμία άλλη πλατφόρμα, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας. Ήταν μια περίοδος που συνέβαλε σημαντικά στην έκρηξη των ανεξάρτητων παραγωγών που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό και βοήθησε στην ανάδειξη σημαντικών στούντιο.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Detroit: Become Human @PS4) του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Detroit: Become Human, PS4

Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας

Για κάποιον λόγο, τα δημιουργήματα του David Cage συγκεντρώνουν επάνω τους πολύ θυμό και περιφρόνηση. Ίσως επειδή δεν είναι βιντεοπαιχνίδια με την κλασική έννοια της λέξης, παρόλο που αυτό δεν εμποδίζει τους τίτλους της Telltale Games ή τα walking simulators να σημειώνουν αξιοπρεπέστατες πωλήσεις. Ίσως επειδή εστιάζουν πολύ στον τεχνικό τομέα, κάτι που αυτομάτως αποκλείει συγκεκριμένες πλατφόρμες και, κατά συνέπεια, συγκεκριμένα είδη κοινού, παρόλο που το ίδιο ισχύει για όλα τα σύγχρονα blockbuster. Ίσως επειδή υπάρχουν εξίσου, ίσως και πιο ταλαντούχες ομάδες, με ενδεχομένως καλύτερες ιστορίες, οι οποίες δεν βρίσκουν τη χρηματοδότηση για να κάνουν κάτι παρόμοιο... παρόλο που σε αυτήν την περίπτωση η αρνητική αντίδραση θα έπρεπε να στρέφεται κατά των εκδοτών και όχι κατά της Quantic Dream. Ίσως επειδή συνδυάζουν όλα τα παραπάνω. Όπως και αν έχει, υπάρχουν άπειροι -και κάποιοι από αυτούς έγκυροι- λόγοι που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις.

περισσότερα ⇒