reviews

reviewsvideogames
Battlefield V @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Battlefield V, PC, PS4, Xbox One

Οργανωμένο -αλλά κάπως λειψό- χάος

Κανονικά, τα Battlefield δεν χρειάζονται review κάθε φορά που κυκλοφορούν. Χρειάζονται τεχνικές εκτιμήσεις και bug reports. Δεν θέλω να πω μ’ αυτό ότι δεν είναι τεχνικά άρτια ή ότι είναι τόσο γεμάτα με σφάλματα που δεν παίζονται. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βασίζονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο. Είναι παιχνίδια σχεδιασμένα για να παίζονται έως ότου αντικατασταθούν, τα οποία σε κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το παιχνίδι που κυκλοφόρησε αρχικά. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο αυτόνομα παιχνίδια, αλλά και «υπηρεσίες» που προσπαθούν να κάνουν τον παίκτη να επενδύσει στο ανταγωνιστικό τους περιβάλλον και να ενδιαφερθεί για την απόδοση, το γόητρο, το κύρος και γενικότερα για την παρουσία του στον κόσμο τους. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Tetris Effect @PS4, PS VR) του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: PS VR, PS4, Tetris Effect

We’re all connected

Μια μικρή δέσμη φωτός που περνάει από ένα άνοιγμα στον ουρανό φωτοβολεί τη σπηλιά στην οποία βρίσκεσαι, ενώ τα πρώτα τουβλάκια Polyominos έχουν ήδη αρχίσει να προσγειώνονται. Ένα ντέφι θέτει το ρυθμό καθώς σχηματίζεις τις πρώτες γραμμές και ακολουθούν μια σειρά από τύμπανα και ινδιάνικες ψαλμωδίες. Η μουσική και ο ρυθμός εντείνονται καθώς αστρικές φιγούρες που μοιάζουν με καβαλάρηδες σχηματίζουν ένα κύκλο και βαδίζουν μέσα στο χώρο, που πλέον έχει φωτιστεί εξ ολοκλήρου για να αποκαλύψει τα υπέροχα γεωμετρικά σχήματα του διάσημου Φαραγγιού της Αντιλόπης στην Αριζόνα. Οι καβαλάρηδες επιταχύνουν τον καλπασμό τους καθώς τα τουβλάκια πέφτουν όλο και πιο γρήγορα, η μουσική δυναμώνει και το χειριστήριο πάλλεται ρυθμικά, ενώ γυναικείοι αλαλαγμοί προστίθενται στις ψαλμωδίες. Σε ένα οπτικοακουστικό κρεσέντο οι καβαλάρηδες καλπάζουν και χάνονται προς τον ουρανό, συντροφιά με γεράκια που διαγράφουν τις δικές τους αστρικές πορείες με σκηνικό τους νυχτερινούς αστερισμούς. Όχι, δεν σας περιγράφω μια από τις ψυχεδελικές μου εμπειρίες μετά από χρήση των ανάλογων «υποστηρικτικών» ουσιών,αλλά μια από τις φαντασμαγορικές σκηνές που μπορείς να βιώσεις στο Tetris Effect, το νέο πόνημα του Ιάπωνα σχεδιαστή,Τετσούγια Μιζουγκούτσι.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
SNK 40th Anniversary Collection @Switch) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: SNK 40th Anniversary Collection, Switch

Η ζωή πριν το Neo Geo

Η πλειοψηφία των παικτών μιας κάποιας ηλικίας – αυτοί που έζησαν από πρώτο χέρι τη ζωή το παιχνίδι μέσα στα ουφάδικα, γνώρισαν και ταύτισαν τη λατρεμένη SNK με ένα πολύ συγκεκριμένο hardware που ακούει στο όνομα Neo Geo. Ήταν το σύστημα που άλλαξε τα δεδομένα στο gaming το 1990, καθώς ήταν ένα τεχνολογικό «τέρας» για την εποχή του. Scrolling σε πολλά επίπεδα, ευμεγέθεις χαρακτήρες, σχεδιασμένοι με περίσσεια λεπτομέρεια που γέμιζαν την οθόνη με την παρουσία τους, χωρίς slowdown. Ήταν ένα σύστημα που, αναφορικά με τις δυνατότητές του, ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στα ουφάδικα. Το μέλλον ήταν ήδη εδώ, τα παιχνίδια του Neo Geo εντυπωσίαζαν τους πάντες με τα πανέμορφα γραφικά και την πληθωρική τους εμφάνιση, η οποία έγινε το σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής εταιρείας. Μπορεί η δημοτικότητά της να εκτοξεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ωστόσο, η ζωή για την SNK ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση του Neo Geo. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Red Dead Redemption II @PS4, Xbox One του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: PS4, Red Dead Redemption II, Xbox One

Μια παλιά εποχή, ένας υπέροχος νέος κόσμος

Να ξεκινήσω με μια εξομολόγηση: ουδέποτε υπήρξα οπαδός των τίτλων της Rockstar. Σε μια άλλη εποχή είχα εθιστεί με το πρώτο (!) Grand Theft Auto της τότε DMA Design και νυν Rockstar North - στην οποία με περηφάνια και συγκίνηση πλέον μπορούμε να λέμε πως ανήκει και ο «δικός» μας Νότης Χαλκίδης, χρόνο με το χρόνο ωστόσο και καθώς το διάσημο franchise εξελισσόταν σε μια μονολιθική οντότητα για τη βιομηχανία, πολύ ψηλότερα σε απήχηση και εμπορικές προδιαγραφές από οποιοδήποτε ανταγωνιστή του, σταμάτησε να με ενδιαφέρει το σχεδιαστικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει το στούντιο. Οι ιστορίες των GTA μου φαινόντουσαν πάντα σχετικά συμπαθητικές αντιγραφές αντίστοιχων κινηματογραφικών ιστοριών αλλά όχι αρκετά ενδιαφέρουσες για να με κρατήσουν μέχρι το τέλος, το στοιχείο της σάτιρας ξεκινούσε από το ανώριμο και έφτανε μέχρι το κακόγουστο και η «εμβύθιση» στην οποία αναφέρεται συχνά ο Φωκίωνας στα άρθρα του, απουσίαζε από τη στιγμή που το παιχνίδι πρόσφερε μια ψηφιακή εκδοχή της πραγματικότητας και όχι κάποιο ανεξερεύνητο φανταστικό κόσμο. Ακόμη και το αρχικό Red Dead Redemption είχε αρκετά από τα στοιχεία των GTA για να με κάνουν να αφήσω στην άκρη το παιχνίδι μετά από μερικές ώρες, βαριεστημένος από την επανάληψη και την απουσία ενδιαφέροντος στην εξέλιξη του σεναρίου του.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
SoulCalibur VI @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PC, PS4, Soulcalibur VI, Xbox One

Are you not entertained?

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς την κριτική του νέου μέρους μιας καθιερωμένης και καταξιωμένης σειράς fighting (αυθαίρετο ρητορικό τέχνασμα, όπως θα δείτε παρακάτω).

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Diablo III: Ultimate Evil Edition @Switch, PS4, Xbox One, PS3, X360 του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Diablo 3 Reaper of Souls, Diablo III, Diablo III Ultimate Evil Edition, Diablo III: Eternal Collection, PS3, PS4, Switch, X360, Xbox One

Σαν στο σπίτι του - και στο Switch

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση με αφορμή την κυκλοφορία του Diablo III: Eternal Collection στο Switch της Nintendo. Αναλυτική παρουσίαση για το φορητό Diablo III, θα βρείτε στη δεύτερη σελίδα. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Dark Souls Remastered @Switch, PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Dark Souls Remastered, PC, PS4, Switch, Xbox One

Το remaster του κλασικού πλέον Dark Souls καταφτάνει και στο Switch

Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση με αφορμή την κυκλοφορία του παιχνιδιού στο Switch της Nintendo. Αναλυτική παρουσίαση για το φορητό Dark Souls, θα βρείτε στη δεύτερη σελίδα. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Call of Cthulhu @PS4, Xbox One, PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: Call of Cthulhu, PC, PS4, Xbox One

Σκουριασμένο και ξεπερασμένο

Παγιδευμένος στην υποβρύχια πόλη Ρ’λυέ, καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού, ο  μέγας Κθούλου κοιμάται και ονειρεύεται. Και μέσα από φρικτά και ανυπόφορα όνειρα, ο μέγιστος των Μεγάλων Παλαιών στοιχειώνει τις ζωές των ανθρώπων που έχουν την ατυχία να ακούσουν το Κάλεσμά του. Πέρα από τους κοινούς θνητούς, στο Κάλεσμα του Κθούλου ανταποκρίθηκαν αρκετές εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών (πσσσς, είδατε γύρισμα που σας έκανα;), οι οποίες «υπέκυψαν» στη διαχρονική γοητεία του συγγραφικού έργου του Χ.Φ. Λάβκραφτ, δημιουργώντας παιχνίδια βασισμένα στο Μύθο του Κθούλου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth - εμπνευσμένο από την ιστορία «Ο Ίσκιος πάνω από το Ίνσμουθ», η σειρά των Alone in the Dark, το Eternal Darkness που δημιούργησε η Silicon Knights για τη Nintendo και το Gamecube, ακόμη και τα Bloodborne και Mass Effect. Και τώρα, σειρά της Cyanide να μας ταξιδέψει στον κόσμο της τρόμου και της παράνοιας, μέσα από το Call of Cthulhu, το οποίο μας μεταφέρει στο φανταστικό νησί Darkwater για να παρακολουθήσουμε την ιστορία του Έντουαρντ Πιρς. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Astro Bot: Rescue Mission @PS VR) του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: Astro Bot: Rescue Mission, PS VR

Όταν το VR αποκτά τη μασκότ που του αξίζει

Μια από τις κλασικές… «απατεωνιές» σε παιχνίδι platform είναι να το βρίσκεται κρυμμένο κάποιο από τα προαιρετικά αντικείμενα που καλείσαι να συλλέξεις, στην αρχή μιας πίστας. Οι σχεδιαστές ποντάρουν σε αυτή την κρυψώνα με δεδομένο πως όταν ξεκινάς φουριόζος ένα επίπεδο, δεν προσέχεις τι υπάρχει στην αρχή του. Είναι κάτι που συνηθίζαμε να βλέπουμε σε πολλά δισδιάστατα παιχνίδια της κατηγορίας στις δεκαετίες ’80 και ’90 - μάλιστα η Rare ήταν μια από τις εταιρείες που το είχε εφαρμόσει με… θράσος σε όλα τα Donkey Kong Country, σε βαθμό που από ένα σημείο και μετά, απλά έστριβες επιτόπου αριστερά στην αρχή κάθε επιπέδου για να δεις αν υπάρχει κάποιο «τυφλό» σημείο που οι σχεδιαστές είχαν κρύψει μπαλόνια, νομίσματα, μπανάνες, ή τέλος πάντων ένα από τα αμέτρητα αντικείμενα προς συλλογή που διέθεταν εκείνα τα παιχνίδια. Γιατί το αναφέρω; Γιατί κάτι παρόμοιο συναντάς και στο Astro Bot: Rescue Mission, ο οποίος είναι ένας τίτλος που δε διστάζει να επαναλάβει παραδόσεις παλαιότερων παιχνιδιών. Όμως, όπως έχουμε πει και σε τόσα άλλα άρθρα που αφορούν το VR – η εικονική πραγματικότητα του Playstation VR κυριολεκτικά αλλάζει τον τρόπο που παίζεται το (σε αυτή την περίπτωση platform) παιχνίδι. Γιατί στο Astro Bot δεν αρκεί πλέον να πατήσεις τον αναλογικό μοχλό πίσω ή αριστερά για να βρεις αν είναι κρυμμένο κάτι στην αρχή ενός επιπέδου. Καθώς παίρνεις το ρόλο ενός γιγαντιαίου ρομπότ που ακολουθεί από ψηλά το ρομποτάκι – πρωταγωνιστή και το κεφάλι σου είναι η κάμερα, πρέπει να στρίψεις το κεφάλι σου πίσω, ίσως και να σηκωθείς, να γυρίσεις και να κοιτάξεις πίσω από τοίχους ή μέσα από χαραμάδες, για να δεις αν τελικά κάτι σε περιμένει στην αρχή της πίστας. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Assassin’s Creed Odyssey @Xbox One, PS4, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: Assassin’s Creed Odyssey, PC, PS4, Xbox One

Κάπου ανάμεσα στο Κουτί της Πανδώρας και στο Κέρας της Αμάλθειας

Αν και οι περισσότεροι από εσάς που με διαβάζετε θα τα ξέρετε ήδη, είμαι υποχρεωμένος προτού ξεκινήσω να εξομολογηθώ κάποια πράγματα σε προσωπικό επίπεδο. Πρώτα από όλα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που εκτιμούν μόνο το gameplay σε ένα παιχνίδι. Δόξα νά’ χει ο (όποιος) Πανάγαθος, έχω ζήσει τις εποχές που το gameplay ήταν το μόνο πράγμα που υπήρχε, εκ των πραγμάτων. Πλέον, αν και προφανώς θεωρώ το gameplay και τη διαδραστικότητα τη βάση ενός καλού βιντεοπαιχνιδιού, εκτιμώ εξίσου κι άλλα πράγματα, κυρίως τη φαντασία και τη δυνατότητα ενός παιχνιδιού να σε βυθίσει στον κόσμο του. Ναι, δεν θα κουραστώ ποτέ να γράφω για τη σημασία που έχει η «εμβύθιση» του παίκτη, το λεγόμενο immersion. Η έλλειψη αυτού του χαρακτηριστικού, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών, είναι τόσο καταλυτική που μπορεί να με κάνει να μην ασχοληθώ με ένα κατά τα άλλα υπέροχο παιχνίδι. Είναι κάτι που πάντοτε γνώριζα για τον εαυτό μου, αλλά πρόσφατα αποκρυσταλλώθηκε, όταν προσπάθησα -πραγματικά προσπάθησα- να απολαύσω μια περσινή τεράστια επιτυχία που δεν θα κατονομάσω εδώ... αλλά δεν τα κατάφερα.

περισσότερα ⇒