PS4

δημοσιεύσεις

reviewsvideogames
Assassin’s Creed: Origins @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS4

Φάγαμε τον Άνουβι, μας έμεινε ο Ώρος

Μετά από εννέα χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στους καταλόγους με τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς, η σειρά Assassin’s Creed αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για έναν χρόνο. Ας το ξαναδούμε πάλι: μετά από ΕΝΝΕΑ χρόνια ανελλιπούς παρουσίας, εννέα χρόνια γεμάτα με πανάκριβα blockbusters, ενώ σε αρκετά από αυτά τα χρόνια υπήρχαν και «διπλές» κυκλοφορίες, αν συνυπολογίσουμε τις κυκλοφορίες για φορητά, το ένα και μοναδικό spin-off για συστήματα προηγούμενης γενιάς και τα διάφορα παρατρεχάμενα platformers και card games για κινητά, η εκδότρια Ubisoft αποφάσισε να ξεκουράσει τη σειρά Assassin’s Creed για ΕΝΑΝ χρόνο. Δηλαδή κάποιος πίστεψε ότι μια σειρά με τόσα συσσωρευμένα χρόνια στιλιζαρισμένης δράσης και μυθολογίας και με παγιωμένο gameplay το οποίο είχε αρχίσει πλέον να δείχνει σχεδόν προκλητικά τις αδυναμίες του, θα μπορέσει να αλλάξει ρότα μέσα σε έναν χρόνο.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
ELEX @PC, PS4, Xbox One του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS4

Για μερακλήδες. Με όλη την έννοια του όρου

Κάποτε υπήρχε ένα role playing game που το έλεγαν Gothic. Ήταν δημιούργημα ενός μικρού στούντιο από τη Γερμανία, ονόματι Piranha Bytes, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 ειδικά για τη δημιουργία του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Το Gothic κυκλοφόρησε τελικά το 2001 στη Γερμανία, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του τέλη του 2001 προς αρχές του 2002, όταν κυκλοφόρησε σε περισσότερες χώρες, μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Το γεγονός ότι αυτός ο τίτλος, από αυτή τη μικρή ομάδα, κατάφερε να μην περάσει απαρατήρητος, αποτελεί από μόνο του μεγάλο κατόρθωμα, γιατί εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε και το Elder Scrolls III: Morrowind, ένας πραγματικός κολοσσός του είδους, με μεγάλη παράδοση και τεράστιο κοινό.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Gran Turismo Sport @PS4) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4

Απλό, λιτό και διαδικτυακό

Πριν από είκοσι ολόκληρα χρόνια (άλλη μία σημαντική επέτειος που μας υπενθυμίζει το πόσο γεράσαμε :P), ο κύριος Καζουνόρι Γιαμαούτσι και η ομάδα του “πάντρεψαν” την κουλτούρα και τo lifestyle του αυτοκινήτου με τα πολύγωνα και τα textures, και έφεραν στον κόσμο το Gran Turismo, τον πρώτο και καλύτερο εξομοιωτή οδήγησης του Playstation. Το δημιούργημα της Polyphony Digital προκάλεσε αίσθηση και έκλεψε καρδιές, καθώς συνδύαζε τη σοβαρότητα και το κύρος ενός εξομοιωτή οδήγησης, με την προσβασιμότητα και την ομορφιά ενός καλού arcade ραλακίου. Και όχι μόνο. Η PD φρόντισε να “προικίσει” το “παιδί” της με έναν σκασμό από επιλογές (αυτοκίνητα, διαδρομές, διπλώματα, μηχανικά μέρη και εξαρτήματα) και χλιδάτα γραφικά που θα ζήλευαν όλοι οι ανταγωνιστές της Sony και της κονσόλας της. Με το πέρασμα των ετών η σειρά διατήρησε τα βασικά της χαρακτηριστικά και φέτος η PD προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα στην εξίσωση που λέγεται Gran Turismo: το διαδίκτυο.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Pro Evolution Soccer 2018 @ PS4, Xbox One, PC, PS3, X360 του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: PS4

Για καλό και για κακό, σαν να μην πέρασε μια μέρα

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι περισσότεροι συντάκτες που αναλαμβάνουν να καλύψουν το ρόστερ των αθλητικών τίτλων μιας γενιάς συστημάτων, θα πρέπει να νομίζουν πως βρίσκονται σε μια «Ημέρα της Μαρμότας» όταν έρχεται η ώρα να αξιολογήσουν το επόμενο Pro, FIFA, NBA 2K και το... συνάφι τους. Το έχουμε ξαναγράψει εδώ πολλάκις, αλλά ο χρόνος (ή καλύτερα η έλλειψη αυτού) είναι αδυσώπητος για αυτές τις ομάδες ανάπτυξης που δουλεύουν στα ετήσια επεισόδια των αθλητικών σειρών. Έξι με οχτώ μήνες καθαρού development (αν αφαιρέσεις όλο το pre-production, το debugging, κτλ), πόσους πειραματισμούς και αλλαγές να επιτρέψουν σε ένα project με τόσες πολλές και περίπλοκες συνισταμένες; Και από την άλλη, πόσα πράγματα να γράψεις για το κάθε νέο επεισόδιο σε ένα «ποδοσφαιράκι», που χρησιμοποιεί πάνω-κάτω τα ίδια υλικά με την προηγούμενη φορά; Γιατί φυσικά, και το Pro Evolution Soccer 2018 είναι το παιχνίδι που κυκλοφόρησε πέρυσι περίπου ίδια εποχή, με μερικές αισθητές επεμβάσεις σε στοιχεία του gameplay, ορισμένες αισθητικές αλλαγές, και τα ίδια προτερήματα και μειονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τη σειρά εδώ και... ποιος θυμάται πλέον πόσα χρόνια.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Battle Chasers: Nightwar @PS4, Xbox One, Switch, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS4

Μερακλίδικο dungeon crawling

To Battle Chasers: Nightwar είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια που ξέρει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να βάλει φωτιά στα ταμεία και ότι απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό. Για αυτό, άλλωστε, υλοποιήθηκε μέσω crowdfunding, έστω και αν βρέθηκε και εκδότης στην πορεία. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια αυτής της συνομοταξίας που μπορούν να επικαλεστούν μια τόσο καταξιωμένη καλλιτεχνικά ομάδα, αλλά και ένα σχετικά δυνατό license για τους λάτρεις του fantasy και των κόμιξ.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Sonic Mania @PS4, Switch, Xbox One, PC του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4

True Blue

Πρέπει να βρισκόμαστε στο 1995 με την SEGA συνεχίζει να δημιουργεί τον έναν μεγάλο τίτλο μετά τον άλλο, απαλλαγμένη από πάσης φύσης προβλήματα. Η Sonic Team βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο και ο Σόνικ, ως άλλος μπλε σίφουνας, επιστρέφει φουριόζος μετά την επιτυχία των Sonic 3 και Sonic & Knuckles, για μία ακόμη μεγάλη περιπέτεια - αυτή τη φορά στο Saturn. To μοναδικό πράγμα που μαρτυρά ότι είμαστε στο 2017 και όχι στο 1995 είναι ότι ο αγαπημένος σας Σχοινόβης δεν είναι πια δεκαεπτά ετών αλλά κοντεύει τα σαράντα! Υπεύθυνο γι' αυτήν την χρονική σύγχυση, το Sonic Mania, η νέα - δισδιάστατη παρακαλώ – περιπέτεια της μασκότ της SEGA.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Yakuza Kiwami @PS4) του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη

tags: PS4

Οι δρόμοι της οργής

Τις προάλλες, που λέτε, πηγαίνοντας στον φούρνο για να πάρω τα αγαπημένα μου κρουασανάκια βουτύρου, ο φίλος μου ο φούρναρης με ρώτησε: «Ρε ‘συ Σχοινόβιε, εσύ που ξέρεις τόσα πολλά, πες μου σε παρακαλώ, τι είναι αυτό το Yakuza Kiwami;» «Μην είναι υποκατάστατο του Shenmue; Μην είναι η απάντηση της SEGA στο Grand Theft Auto της Rockstar;», συνέχισε. Αν και με προβλημάτισε το γεγονός ότι ο φίλτατος φούρναρης είχε τέτοιες... ανησυχίες μέσα στα άγρια χαράματα, οι απορίες αυτές δεν μου προκάλεσαν καμία εντύπωση. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η μαφιόζικη σειρά της SEGA βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δώδεκα χρόνια, επικρατεί μία σύγχυση σχετικά για την ταυτότητα της μαφιόζικης σειράς.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
SteamWorld Dig 2 @Switch, PS4, PS Vita, PC του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη

tags: PS4

Όταν σκάβεις για να πιάσεις... κορυφή

Η Image & Form Games ήταν ένα από τα λιγοστά στούντιο που την προηγούμενη γενιά κατάφεραν να αδράξουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις πλατφόρμες της Nintendo,για να ανέβουν στον αφρό του game development (μια παρόμοια περίπτωση είχαμε με την Yacht Club Games και το Shovel Knight). Θυμάμαι τότε ένα άρθρο του Χάρη Κλάδη, που προέβλεπε πως οι indie developers θα σώσουν την κατάσταση για τη Nintendo με δεδομένη τη μαζική εγκατάλειψη των μεγάλων εκδοτριών, συναντώντας το ιδανικό κοινό των μεσόκοπων τριαντα-σαραντάρηδων οπαδών και μια αγορά (τα eshop των 3DS και Wii U) με ελάχιστο ανταγωνισμό. Τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, αν και ο Κλάδης φαίνεται να δικαιώνεται πανηγυρικά... μετά θάνατον Wii U, αφού οι indie developers κάνουν πραγματικό πάρτι στο Switch, επωφελούμενοι από μια περίπου παρόμοια συνθήκη. 

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Knack II @PS4) του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS4

Τίμιο και ειλικρινές

Το Knack II είναι το sequel της μεγαλύτερης απογοήτευσης στο αρχικό line-up του PS4, ένας τίτλος που κυριολεκτικά δεν ζήτησε κανείς και η Sony το ανέθεσε στο Japan Studio ως αντάλλαγμα στον Mark Cerny για τη συμβολή του στον σχεδιασμό της υπερ-επιτυχημένης οικιακής κονσόλας της ιαπωνικής εταιρείας. Ή, τέλος πάντων, αυτή είναι η ιστορία που θα διαβάσετε στα φόρουμ και σε άλλα σημεία όπου εξακολουθούν να μαίνονται τα system wars, παρόλο που δεν έχουν κανένα νόημα στην εποχή που διανύουμε, όπου κάθε σύστημα που κυκλοφορεί στην αγορά έχει πολύ ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

περισσότερα ⇒
reviewsvideogames
Destiny 2 @PS4, Xbox One, PC του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS4

Περισσότερο... Destiny Complete

Κανονικά, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο εύκολα review όλων των εποχών, αν εξαιρέσεις φυσικά την ώρα που χρειάστηκε να επενδύσω στο παιχνίδι για να μπορέσω να γράψω ολοκληρωμένα. Τώρα που το σκέφτομαι, ΕΙΝΑΙ ένα από τα ευκολότερα review όλων των εποχών, όσον αφορά το συντακτικό κομμάτι, γιατί έχουμε αναλύσει ήδη τι είναι αυτό που κάνει το Destiny τόσο ξεχωριστό ως εμπειρία, αλλά και ποιες είναι οι φιλοδοξίες του ως franchise, στην κριτική του προηγούμενου τίτλου.

περισσότερα ⇒