επικαιρότητα video

Ektelion's Retro Reviews Ep. #24 - Χρυσό=Τσεκούρι

Το Golden Axe είναι το πρώτο παιχνίδι που “αγόρασα” για την Amiga μου ‘κει γύρω στο ’91 – ’92 το οποίο με άφησε κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα. Αντλώντας έμπνευση από το δημοφιλέστατο τότε (αλλά και τώρα) λογοτεχνικό και κινηματογραφικό είδος του Sword & Sorcery, ο Μάκοντο Ουτσίντα και τα υπόλοιπα παλικάρια στη Sega μάς προσέφεραν ένα επικό hack ‘n slash αριστούργημα, συμπεριλαμβάνοντας στο αρτιότατο πακέτο όλα τα κλισέ της εποχής. Μυώδης βάρβαρος που κυκλοφορεί με το βρακί; Τσεκ. Σέξι αμαζόνα που σφάζει ορδές εχθρών φορώντας αποκαλυπτικό μπικίνι; Τσεκ. Γενειοφόρος νάνος με κράνος με κέρατα; Τσεκ. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το κλασικό storyline με τον σούπερ ντούπερ κακό τύπο που έχει σφετεριστεί τον θρόνο και λυμαίνεται το βασίλειο, με λίγο αλατοπίπερο (=εκδίκηση) για να νοστιμίσουν τα κίνητρα των ηρώων μας.

Φυσικά η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε πάμπολλα παιχνίδια της εποχής. Το Golden Axe όμως ξεχωρίζει από τον σωρό, όχι μόνο χάρη στα εκθαμβωτικά γραφικά του και στην επική, πωρωτική μουσική του, αλλά και χάρη στο γρήγορο, συναρπαστικό και πολυποίκιλο gameplay του. Ένα από τα παιχνίδια – ορισμούς της εμπειρίας της Amiga (και όλων των συστημάτων στα οποία κυκλοφόρησε), το οποίο έχει αντέξει όσο λίγα στη δοκιμασία του χρόνου. Απολαύστε το! 

 

5 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Dismiss
11:06 14.03.17 Dismiss Εγώ θέλω να μάθω το εξής...
...γιατί βάζουν = αντί για παύλες στα ονόματα των χαρακτήρων

blackpax
16:06 14.03.17 blackpax RE: Εγώ θέλω να μάθω το εξής...
χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα, υποθέτω ότι τότε δεν είχαν διαμορφωθεί ακόμα τα "παγκόσμιο" πρότυπα διατύπωσης/εμφάνισης, όπως έγινε σταδιακά με τη βοήθεια του διαδικτύου. Σήμερα βλέπω πχ κάποιους να βάζουν / αντί για -, και αρκετές άλλες παραλλαγές ανάλογα του πως μεγάλωσε ο καθένας και πως του κάθεται εγκεφαλικά.
Οπότε εκείνη ειδικά την εποχή νομίζω ο δημιουργός ούτε που θα σκέφτηκε αν το = ή η παύλα θα έχει κάποια διαφορά σε άλλο κοινό και απλά έκανε ό,τι συνήθιζε από όταν ζωγράφιζε μικρός. Λέμε τώρα...
Πολύ ανάλυση για το τίποτα, έτυχε και είχα 2 λεπτά περίσσειο χρόνο :-)

Dismiss
17:09 14.03.17 Dismiss RE: RE: Εγώ θέλω να μάθω το εξής...
Πρέπει να είναι στιλιστική επιλογή, μόνο στο Golden Axe είναι, αλλά σε όλη τη σειρά, ακόμη και στα 32bit (Revenge of Death=Adder)

buddyjesus
22:36 14.03.17 buddyjesus χωρίς τίτλο
Παιχνιδάρα. Το είχα πρωτοδεί σε ξένο 386 χωρίς κάρτα ήχου (speaker ftw) :) - Nice review

Tim
06:38 17.03.17 Tim χωρίς τίτλο
Πωπωπω νιώθω πολύ άντρας τώρα. Δεν το έπαιξα στην Amiga αλλά τα έσκασα τα κέρματα στο coin-op και μετά που ήρθε στο Mega Drive άλλος έρωτας εκεί. Προσπαθώ στο hard να βγάλω όλο το game χωρίς δεύτερο continue αλλά το τελευταίο boss ο super duper Death Adder στην Mega Drive έκδοση με τα απέθαντα σκελετούδια με κάνει αλοιφή.
Ωραία και τα άλλα 2 μέλη της κύριας σειράς και δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά νομίζω το Golden Axe 3 είναι το καλύτερο;