επικαιρότητα βιομηχανία

Το Βέλγιο χαρακτηρίζει ως τζόγο τα loot box

Η ιστορία με τα loot box και λοιπές μικροσυναλλαγές αυτού του είδους, δεν φαίνεται να τελειώσε με την απόφαση της ΕΑ να τα αποσύρει - έστω και προσωρινά - από το Star Wars: Battlefront II.

H υπόθεση των loot box σε παιχνίδια όπως τα SW: Battlefront II και Overwatch, έφτασε στην Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών του Βελγίου, με απόφαση της οποίας οι μικροσυναλλαγές αυτής της μορφής θα χαρακτηρίζονται ως "τζόγος" από εδώ και πέρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου επιδιώκει την απογόρευση αυτών των μικροσυναλλαγών (δηλαδή της αγοράς ψηφιακών προϊόντων, το περιεχόμενο των οποίων δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ο καταναλωτής), καθώς αυτές είναι δυνατό να προκαλέσουν εθισμό σε άτομα νεαρής ηλικίας. Χρήματα + άγνωστο περιεχόμενο + βιντεοπαιχνίδια + παιδιά = πολύ κακός συνδυασμός. 

Το Βέλγιο σκοπεύει να οδηγήσει την υπόθεση στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη θέσπιση κανονισμών σχετικά με τη λειτουργία των μικροσυναλλαγών.

Πηγή: Overclock3d   

8 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
pirederas
15:46 23.11.17 pirederas Αν δεν είναι τζόγος τα loot boxes/chests/crates/κλπ...
...τότε τί είναι, όταν σε καλεί να πληρώσεις ένα ποσόν για να κερδίσεις κάτι τυχαίο βάσει πιθανοτήτων; Αυτός είναι κανονικός κουλοχέρης. Δεν αγοράζεις κάτι συγκεκριμένο που θες βάσει τιμής όπως σε άλλα microtransactions.

Βέβαια στα free to play παιχνίδια και τα MOBAs ο κουλοχέρης πάει σύννεφο, αλλά εκεί τουλάχιστον μιλάμε για κοστουμάκια και χαζομαρίτσες χωρίς να επηρεάζεται το gameplay. Εδώ η ΕΑ κόντεψε να κάνει το Battlefront 2 pay to win απ' ό,τι διαβάζω.

ektelion
14:47 25.11.17 ektelion χωρίς τίτλο
Δεν καταλαβαίνω προς τι ο ντόρος με τα loot crates. Όσον αφορά στο θέμα «τζόγος» πάντα. Όσον αφορά στο unbalancing του παιχνιδιού ή στο p2w, το καταλαβαίνω μια χαρά.

Προσωπικά μού θυμίζουν τα ποδοσφαιρικά άλμπουμ της Panini που αγοράζαμε μικροί. Ούτε σε αυτά γνώριζες τι είχε μέσα το φακελάκι που αγόραζες. Υπήρχε, μάλιστα, η πιθανότητα και τα τρία αυτοκόλλητα που είχε μέσα να σου είχαν ξανατύχει σε προηγούμενο φακελάκι, οπότε τα λεφτά σου πήγαιναν στον κουβά. Εκτός αν αντάλλαζες τα «διπλά» σου με τα διπλά ενός φίλου σου, οπότε απέφευγες τη χασούρα (btw αυτή θα ήταν μία ενδιαφέρουσα προσθήκη στο όλο concept των loot crates – αν δεν εφαρμόζεται ήδη). Σε φάση «Έχω τριπλό τον Μπουντραγκένιο, αλλά αυτός ο κερατάς ο Λιτοφτσένκο δεν μου κάθεται με τίποτα. Ανταλλάζουμε;».

Τυπικά, ναι, τόσο τα loot crates όσο και τα άλμπουμ της Panini συνιστούν τζόγο. Αν όμως έβγαινε κάποιος εν έτει 1988 και μας έλεγε ότι αγοράζοντας φακελάκια με αυτοκόλλητα τζογάραμε, θα θεωρούταν από γραφικός έως θεοπάλαβος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κατά τη γνώμη μου θα ήταν σώφρον να μην τα βλέπαμε όλα άσπρα – μαύρα. Η λογική «τα loot crates είναι τζόγος, άρα πρέπει να απαγορευτούν» κατ’ εμέ ανήκει στην ολοκληρωτική και αφοριστική (και άρα επικίνδυνη) νοοτροπία του τύπου «πονεί κεφάλι, κόβει κεφάλι». Αυτά από κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με loot crates (ψηφιακά ή υλικά) και γενικά τον αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Για εμένα η ουσία είναι το κατά πόσο το παιχνίδι είναι p2w (και μία άλλη ασήμαντη λεπτομέρεια: αν είναι καλό το ίδιο το παιχνίδι σαν παιχνίδι για όνομα του Θεού!) Για να βοηθηθεί όμως κάποιος ώστε να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα πρέπει πρώτα να διασχίσει την απέραντη ζούγκλα του EA dissing που έχει φυτρώσει στα απανταχού discussion boards και fora.

Εδώ είναι και η διαφορά, άλλωστε, των άλμπουμ της Panini και των loot crates: Tο πλουσιόπαιδο της γειτονιάς μπορούσε να αγοράσει 5 φακελάκια τη φορά αντί για το ένα – δύο που μπορούσαμε να αγοράσουμε εμείς με το ταπεινό μας χαρτζιλίκι και άρα είχε σίγουρα προβάδισμα στη συμπλήρωση του άλμπουμ. Κάθε φορά, όμως, που αγόραζε αυτός ένα φακελάκι παραπάνω, δεν σβήνονταν αυτόματα τρία αυτοκόλλητα από το δικό μας άλμπουμ. Απλά, το συμπλήρωνε πιο γρήγορα, χωρίς όμως να επηρεάζει τη δική μας πρόοδο. Ελπίζω να έγινα κατανοητός με αυτή την παρομοίωση.

Dismiss
16:43 25.11.17 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Συμφωνώ, τζόγος είναι εξ ορισμού, το θέμα είναι αν πρόκειται για ανήθικο ή εξαναγκαστικό τζόγο. Κι αυτό συνδέεται άμεσα με το p2w. Αν είναι κοσμητικό το loot ή επιταχύνει την πρόσβασή σου στα ανώτερα επίπεδα παιχνιδιού, δεν τρέχει τίποτα. Αν πρέπει να ασχοληθείς με το loot system για να φτάσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, υπάρχει θέμα.

buddyjesus
20:36 25.11.17 buddyjesus χωρίς τίτλο
Ανήθικο γιατί απευθύνεται σε παιδιά και ήταν p2w.

blackpax
09:16 28.11.17 blackpax χωρίς τίτλο
και το FUT είναι τζόγος με ακμάζουσα μαύρη αγορά και επίσης p2w τρόπον τινά.

Dismiss
09:44 28.11.17 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Αυτό είναι περισσότερο, ίσως.

ektelion
14:51 28.11.17 ektelion RE: χωρίς τίτλο
Don't even get me started on FIFA. Ειδικά το φετινό...

TxCForever
20:50 28.11.17 TxCForever RE: RE: χωρίς τίτλο
Νομίζω την έβγαλαν καθαρή στα FIFA γιατί το FUT είναι ένα μόνο κομμάτι του online και όχι η αρχή και το τέλος του. Ενώ στο Battlefront II τα πάντα περνούσαν από τα loot boxes, από τους χαρακτήρες μέχρι τα όπλα.