"Αυτοκτονία" η αιτία θανάτου για Ensemble, Pandemic
10:00 Δευτέρα 15 ΜΑΡ 2010Απαντήστε μας ειλικρινά. Όταν πρωτομαθαίνετε για το κλείσιμο ιστορικών εταιρειών όπως η Ensemble Studios ή η Pandemic Studios, δεν αρχίζετε τις χριστοπαναγίες και τις κατάρες προς τα «μεγάλα αφεντικά» (τη Microsoft και την EA στην προκειμένη περίπτωση); Κι όμως, μάλλον τσάμπα αγόρασαν τις κούκλες βουντού με τη φάτσα του Βασιλάκη οι φίλοι των Age of Empires. Λες και ήταν συνεννοημένοι, δυο -πρώην, προφανώς- υπάλληλοι των δυο –επίσης πρώην, προφανώς- στούντιο βρέθηκαν στην GDC και αναφέρθηκαν στα αίτια του θανάτου των εταιρειών, δίνοντας μια διαφορετική πτυχή από αυτή που φανταζόμασταν.
Ο Paul Bettner, εργάστηκε στην Ensemble για 12 ολόκληρα χρόνια, οπότε γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις πολύ καλά, τόσο πριν όσο και μετά την απόκτηση του στούντιο από τη Microsoft. Σύμφωνα με τον Paul λοιπόν, ο λόγος που η μαμά των Age of Empires απεβίωσε το 2008 ήταν πως «…στην πραγματικότητα, κάθε παιχνίδι που βγάζαμε κόστιζε τα διπλάσια και μας έπαιρνε το διπλάσιο χρόνο από ό,τι είχαμε σχεδιάσει για να το ολοκληρώσουμε. Η Microsoft λοιπόν είναι μια εταιρεία που οφείλει να δίνει λογαριασμό στους μετόχους της και εμείς πλέον ήμασταν πολύ ακριβοί για αυτήν οπότε δεν τη συνέφερε η παρουσία μας». Μάλιστα συνεχίζει το κατηγορώ εναντίον των πολιτικών της ίδιας της εταιρείας της οποίας ήταν μέλος για τόσα χρόνια, λέγοντας πως εξαιτίας των συνεχόμενων επιτυχιών των ΑοΕ, οι ιθύνοντες της εταιρείας είχαν εθιστεί και είχαν καταντήσει να έχουν εμμονές, κάτι που είχε αντίκτυπο ακόμα και στην ποιότητα ζωής των υπαλλήλων: «Ήταν ένας απαίσιος φαύλος κύκλος. Καίγαμε μόνοι μας τους καλύτερους ανθρώπους μας. Καταστρέφαμε τους πολύτιμους καλλιτέχνες μας, διαλύαμε τις οικογένειές τους και θυσιάζαμε τα νιάτα τους. Οπότε κι αυτοί έφευγαν και έπαιρναν μαζί τους την εμπειρία τους».
Δεν ήταν όμως ο μόνος που τον έπιασε η κρίση αυτογνωσίας, αφού παρόμοια ήταν και τα όσα είπε ο Carey Chico της Pandemic, αν και αυτός έριξε το φταίξιμο στο ότι μετά τη συγχώνευση με την BioWare άρχισαν να βρίσκονται με ασυνήθιστα μεγάλους προϋπολογισμούς στα χέρια τους τούς οποίους δεν ήξεραν πώς να τους διαχειριστούν: «Όταν έχεις τόσα πολλά χρήματα δικά σου, πρέπει να μπορείς να έχεις κάποιου είδους εσωτερική διαχείριση, αλλιώς τα καταστρέφεις όλα».




γίνε μέλος για να σχολιάσεις