reviewsκουλτούρα

The Legend of Zelda: Hyrule Historia

του Νότη "Olorin" Χαλκίδη

-Ρε συ, ο Link του Ocarina of Time είναι ο ίδιος που μετά πρωταγωνίστησε στο Majora’s Mask. Αφού ήταν η συνέχειά του στο N64, λογικό δεν είναι;
-Άντε παίξε κανένα... Sonic, ρε άμπαλε! Μετά το Ocarina of Time, πάμε στο A Link to the Past του Super NES.
-Είστε κι οι δυο άσχετοι! Σας βάζω και στοίχημα 1315 rupees, ότι με το που νικάμε τον Ganondorf στο OoT, συνεχίζουμε με το Wind Waker και τα υπόλοιπα καρτουνο-Zelda, αφού έχει αναστηθεί…

Μπορεί σε πολλούς από εσάς ο παραπάνω διάλογος να φαίνεται αστείος, αλλά μέχρι πριν από λίγο καιρό, η ιστορία και -κυρίως- η ορθή χρονολογική σειρά των διαφόρων Legend of Zelda, αποτελούσε ταυτόχρονα τόσο αφορμή για διαμάχες μεταξύ των φανατικών της σειράς όσο και τροφή για ειρωνεία εκ μέρους των εχθρών της (κάτι σαν το στερεοτυπικό «ο Mario πρέπει να σώσει την Peach που την έχει απαγάγει για 1315η φορά ο Bowser, αλλά είναι σε ‘άλλο κάστρο’...»).

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Ιαπωνική έκδοση, η απλή και η δερματόδετη συλλεκτική.

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο των 25 ετών από τη γέννηση της σειράς, η Nintendo το πήρε επιτέλους απόφαση να δώσει στους οπαδούς του Link τις απαντήσεις που ζητούσαν και ταυτόχρονα να βουλώσει τα στόματα όλων των κακοπροαίρετων που ισχυριζόντουσαν ότι η Nintendo κατέφυγε στη λύση των «πολλαπλών Link» γιατί η χρονολογική σειρά τους ήταν πιο μπερδεμένη κι από... το σενάριο του Lost. Ε, ίσως και για να βγάλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες γιεν παραπάνω από τις αναμενόμένα υψηλότατες πωλήσεις που θα έκανε το βιβλίο...

Η εταιρεία που επιλέχθηκε για τη συνεργασία αυτή, ήταν η -γνωστή από τον χώρο των κόμικς- Dark Horse, η οποία ανέλαβε την έκδοση και την κυκλοφορία του βιβλίου. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε οι περισσότεροι, το The Legend of Zelda: Hyrule Historia έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τέλη του 2011 στην Ιαπωνία. Η λογική όμως έλεγε εξαρχής πως αμφότερες οι εταιρείες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν το βιβλίο και στη Δύση. Το ίδιο βέβαια έλεγαν και οι γελοιωδώς υψηλές τιμές στις οποίες έφτανε να πωλείται στο eBay η ιαπωνική έκδοση (αναφερόμαστε σε τιμές άνω των $300!). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως όταν επιτέλους πρωτοκυκλοφόρησε η αγγλόφωνη έκδοση στα τέλη του περασμένου μήνα σε Ευρώπη και Αμερική, σημείωσε τέτοια ανέλπιστη(;) επιτυχία, σαρώνοντας στα περισσότερα δικτυακά βιβλιοπωλεία (στο αμερικάνικο Amazon κατείχε για αρκετές μέρες την πρώτη θέση!). Ούτε φυσικά η συνεχής εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων (το δικό μου αντίτυπο το είχα προ-παραγγείλει από το βρετανικό Amazon πριν από 25 ημέρες περίπου και μου ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα!).

Στη δεξιά σελίδα βλέπετε αυθεντικές χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Μιγιαμότο από την ανάπτυξη του πρώτου Legend of Zelda. Οι αθεόφοβοι μετέφρασαν ακόμα και αυτές!

Το πρώτο πράγμα που με εξέπληξε, όταν με το καλό έφτασε το Hyrule Historia στα χέρια μου, ήταν η ποιότητα του βιβλίου, από το σκληρό εξώφυλλο με τα επίχρυσα γράμματα, μέχρι το υψηλότατης ποιότητας χαρτί στο εσωτερικό. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα κάτι πολύ πιο απλό/φτηνιάρικο, ειδικά από τη στιγμή που γνώριζα πως θα κυκλοφορήσει παράλληλα και συλλεκτική έκδοση με δερμάτινο εξώφυλλο κι επιχρυσωμένες σελίδες. Οφείλω επίσης να βγάλω το... πράσινο σκουφί μου στους μεταφραστές της αγγλόφωνης έκδοσης, αφού μπήκαν στον κόπο να μεταφέρουν στα Αγγλικά ακόμα και τις χειρόγραφες σημειώσεις των δημιουργών στα σχέδια που φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου!

Πριν ξεκινήσω να περιγράφω αναλυτικότερα τα περιεχόμενα, να αναφέρω πως τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο Σιγκέρου Μιγιαμότο, ενώ τον επίλογο ο Έιτζι Αονούμα, ο οποίος έχει αναλάβει άλλωστε και τη γενικότερη επιμέλεια της έκδοσης. Δεν ξέρω αν όντως αυτόν το συμβολισμό είχαν στο μυαλό τους, αλλά προσωπικά μου άρεσε ο παραλληλισμός του βιβλίου με την ιστορία της ανάπτυξης της σειράς: Την ξεκίνησε ο Μιγιαμότο και σταδιακά πέρασε στα χέρια του Αονούμα που είναι ο βασικός υπεύθυνος αυτή τη στιγμή.

Από εκεί και πέρα, το βιβλίο, είναι χωρισμένο χοντρικά σε τέσσερα διακριτά μέρη. Το πρώτο, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, το Skyward Sword. Αρχικά αυτό με ξένισε λιγάκι και μου έφερε στο νου τα συγκροτήματα που περνάνε τη μισή συναυλία παίζοντας παντελώς άγνωστα τραγούδια από το καινούριο τους άλμπουμ, ξενερώνοντας το κοινό που περίμενε να ακούσει τα κλασικά κομμάτια τους. Από την άλλη όμως, θυμήθηκα πως η αρχική κυκλοφορία του Hyrule Historia στην Ιαπωνία, συνέπεσε με αυτή του παιχνιδιού του Wii, άρα κατανόησα καλύτερα το σκεπτικό των συγγραφέων. Και μην ξεχνάμε άλλωστε πως είναι λογικό να έχουν περισσότερο υλικό από το SS -και σαφώς ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό- σε σχέση με παιχνίδια που αναπτύχθηκαν πριν δυο δεκαετίες και βάλε. Το εν λόγω κομμάτι αναλώνεται κυρίως στον καλλιτεχνικό τομέα του παιχνιδιού, με εικόνες από τις διάφορες μαγευτικές τοποθεσίες του, αλλά και αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τους ανθρώπους που αναμίχθηκαν στη δημιουργία του.

Ο πρόλογος του «πνευματικού πατέρα» του Link και της Zelda, του υπερμέγιστου Σιγκέρου Μιγιαμότο. Σιγά μην έχανε ευκαιρία να μοστράρει το σπαθί και την ασπίδα του. Εδώ στην Ε3 τα παίρνει μαζί του...

Αυτό όμως δεν θα ήταν και το μοναδικό από τα μεγάλα κομμάτια του βιβλίου που ήταν αφιερωμένο στην πιο πρόσφατη (ή μήπως την παλαιότερη;) περιπέτεια του Link. Το τέταρτο και τελευταίο τμήμα, φιλοξενεί το 35-σέλιδο μάνγκα που αποτελεί το προοίμιο της ιστορίας του Skyward Sword (άρα και τη θεωρητικά αρχαιότερη καταγεγραμμένη ιστορία με πρωταγωνιστή κάποιον εκ των Link!). Υπεύθυνη είναι η ομάδα Akira Himekawa (δηλαδή η Α. Χόντα και η Σ. Ναγκάνο) που έχει αναλάβει τα επίσημα συνοδευτικά κόμικς αρκετών τίτλων της σειράς από το 1999, όταν και κυκλοφόρησαν το μάνγκα του Ocarina of Time. Μάλιστα ακολουθεί όλες τις παραδοσιακές παραξενιές των μάνγκα, από την πρόχειρη μετάφραση στα Αγγλικά και το γεγονός ότι μόνο οι πρώτες σελίδες είναι χρωματισμένες, μέχρι φυσικά το ότι διαβάζεται... ανάποδα. Ευτυχώς υπάρχει η σχετική προειδοποίηση στην τελευταία (ή μήπως την πρώτη;) σελίδα, ώστε να μην ξεκινήσετε από το τέλος και αυτοσποϊλεριαστείτε.

3 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
ektelion
12:53 25.02.13 ektelion χωρίς τίτλο

TxCForever
13:27 25.02.13 TxCForever χωρίς τίτλο
Για μένα πάντα κάθε νέο παιχνίδι της σειράς ξεκινούσε από μηδενική βάση (πλην των πρώτων δύο), και σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει. Πάντα μου δινόταν η εντύπωση πως οι φαν των Zelda πιάνονταν από μερικά κοινά σημεία και αναφορές για να τα συνδυάσουν όλα μαζί σε ένα storyline, προσδίδοντας στο franchise μεγαλύτερο βάθος από ότι ακόμη και ο Μιγιαμότο είχε υπόψη.

Από την άλλη δεν είμαι και ο φανατικότερος της σειράς, ποτέ δεν κάθισα τον κ*λο μου κάτω να τερματίσω κάποιο Zelda έστω και αν όλα όσα έπαιξα μου άρεσαν πολύ.

Shinobi
13:39 25.02.13 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Μιά από τα ίδια και από μένα. Μ' αρέσει περισσότερο που δεν έχει μία ξεκάθαρη χρονολογική σειρά. Μ' αρέσει γιατί μοιάζει με παραμύθι που το συναντάς σε διάφορες εκδοχές. Την αδικούμε τη σειρά προσπαθώντας να βρούμε μία αρχή, μία μέση και ένα τέλος.