θέματα

Gaming και Διάρκεια

του Νότη "Olorin" Χαλκίδη

Ωραία μου μπήκε αυτή τη χρονιά… Σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μου, μεταπτυχιακό, μπάσκετ, byteme, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα ταυτόχρονα, χωρίς ούτε εγώ ο ίδιος να καταλάβω καλά-καλά πώς και γιατί συνέβη αυτό. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, πλέον τις κάπου 4-5 ώρες ελεύθερου χρόνου που μου περισσεύουν ανά μέρα να τις ξοδεύω… στον ύπνο (α ναι, πλέον έχω φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε τις ελάχιστες ώρες που κοιμάμαι, να τις θεωρώ ως κομμάτι του “ελεύθερου” χρόνου μου)! Καταλαβαίνετε λοιπόν πως χρόνος για μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες, το gaming, δεν υπάρχει ούτε για αστείο. Αφού έχω φτάσει σε σημείο να παρακαλάω τους υπόλοιπους να αναλάβω για review παιχνίδια που θέλω να ασχοληθώ, αφού ξέρω πως αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να τα δω πλέον (με άλλα λόγια, αν δείτε το δυναμικό του byteme να μειώνεται κατά ένα άτομο, μην παραξενευτείτε ιδιαίτερα…)! Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι πως έχω φτάσει στον άκρον άωτο της ανωμαλίας του να θεωρώ ως προσόν(!) τη μικρή διάρκεια ενός παιχνιδιού, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα το αφήσω πιθανότατα στη μέση, όχι γιατί με απογοήτευσε, αλλά γιατί δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ μαζί του.

Τελικά λοιπόν, έχει σημασία η διάρκεια ζωής ενός παιχνιδιού και αν ναι, πόσο μεγάλη; Πράττουμε καλώς όταν θάβουμε ένα παιχνίδι γιατί διαρκεί λιγότερο και από μια βραδινή έξοδο ή είμαστε προσκολλημένοι σε ένα παρελθόν που αποθέωνε την ποσότητα ίσως ακόμα περισσότερο και από την ποιότητα; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα αναλυθούν σε ένα άρθρο που… υπόσχεται να κρατήσει λιγότερο από το τελευταίο παιχνίδι που παίξατε!

“Στην εποχή μου, παιδάκι μου, τα παιγνίδια κρατούσαν τουλάχιστον 1315 ώρες…”

Καταρχάς να διευκρινίσω πως δεν είναι ούτε η κατάλληλη στιγμή ούτε το κατάλληλο άρθρο για να ασχοληθούμε με τη νοσταλγολαγνεία. Ίσως σε κάποιο άλλο αφιέρωμα κάποια άλλη φορά. Ωστόσο, έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές (και την έχουμε αναπαράγει όλοι μας) την ατάκα πως “τα σημερινά παιχνίδια είναι το αντίστοιχο του φαστ-φουντ”, που πλέον την αποδεχόμαστε ως δεδομένη και δεν έχουμε κάτσει να αναλύσουμε το αν και γιατί ισχύει κάτι τέτοιο.

Με τη λογική του καφενείου, το Battletoads ήταν από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια παιχνίδια όλων των εποχών, αφού μέχρι να το μάθεις τόσο καλά ώστε να μην πεθαίνεις συνεχώς και να ξαναρχίζεις από την αρχή, περνούσαν βδομάδες...

Πέρα από την έμφυτη τάση του ανθρώπου να ωραιοποιεί κάθε πτυχή του παρελθόντος (η κλασική λογική του “κάθε πέρσι και καλύτερα”), καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε αν η μέθοδος μέτρησης που χρησιμοποιούσαμε για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα για τη συνολική διάρκεια του παιχνιδιού είναι η ίδια με σήμερα. Δεν εννοώ προφανώς ότι σήμερα χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονα Swatch, ενώ τότε… ηλιακά ρολόγια. Αλλά το ότι αυτό που θεωρούσαμε τότε ως “διάρκεια ζωής” ενός παιχνιδιού, έχει μεγάλη διαφορά, από αυτό που θεωρούμε σήμερα.

Τι θέλω να πω; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Όταν ο μικρός Νοτούλης αγόρασε το NES στην τρυφερή ηλικία των 10-11 ετών, του πήρε ακριβώς ένα μήνα –προφανώς όχι συνεχόμενα- για να τερματίσει το Super Mario Bros. και να αντικρίσει επιτέλους την πριγκίπισσα και όχι ένα ακόμα μανιτάρι αλά κρεμ που να του λέει πως έκανε λάθος το GPS του! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ανίκανος, τιποτένιος, ασήμαντος ένιωσα όταν αντίκρισα για πρώτη φορά αυτό:

 

Εντάξει, προφανώς μιλάμε για ακραία περίπτωση και για να καταφέρει ο άλλος να ολοκληρώσει το παιχνίδι σε κάτι περισσότερο από 5’, θα χρειάστηκε να ξοδέψει κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον 5… μήνες για εξάσκηση. Και πάλι όμως, φαντάζεστε σήμερα να αγοράσετε ένα παιχνίδι και μετά από 5 λεπτά να το έχετε ήδη τερματίσει;

12 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Nikos1451
21:46 08.02.10 Nikos1451 Διάρκεια
Δεν έχει σημασία αν χρειάζονται 100 ώρες για να τερματίσεις ενα παιχνίδι. Αυτό που μετράει είναι πόσο σε πορώνει το παιχνίδι. Μπορεί οι 10 ώρες του Silent Hill να σε καθηλώσουν πολύ περισσότερο απο τις 40+ των απαίσιων Divinity 2 και Sacred 2.
Απο την άλλη είναι θα είναι γελοίο αν αρχίσουμε να βλέπουμε rpgs των 20 ωρών, με τα dlcs να ακολουθούν. Εύχομαι να μην ζήσω για να δώ τέτοια κατάντια.

nilo
23:11 08.02.10 nilo Διόρθωση
" “Save & Load” να ελαχιστοποιεί την αέναη επανάληψη του παιχνιδιού, μπορεί ο μέσος όρος διάρκειας ζωής να έχει ίσως μειωθεί σε σχέση με παλιότερα, αλλά το ακριβώς αντίστροφο ισχύει για τον “καθαρό χρόνο” gameplay, αφού ακόμα και αν χάσετε."


"αφού ακόμα και αν χάσετε."

Τι εννοεί ο ποιητής ;

Olorin
01:21 09.02.10 Olorin RE: Διόρθωση
Sorry, ήταν λίγο περίεργη η κατάστασή μου όταν το έγραφα το άρθρο χθες βράδυ και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ... Προφανώς, με πείραξε κάτι που έφαγα και δεν κατάφερα να κλείσω μάτι, αφού είχα ανοιχτή σύνδεση με το νιπτήρα... Υποθέτω λοιπόν πως διέκοψα την πρόταση γιατί μουρμούριζε το στομάχι και ξέχασα μετά να την ολοκληρώσω...

NiGhTWisH
03:25 09.02.10 NiGhTWisH δυστυχώς (για μένα) συμφωνώ μαζί σου
τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λες.
απο τότε που ξεκίνησα να δουλεύω , ασυναίσθητα προτιμώ μόνο μικρά σε διάρκεια games.
ο ελεύθερος χρόνος για ενασχόληση με το pc τις καθημερινές αν βγάλεις την ξεκούραση , το φαγητό καμια βόλτα το βράδυ για λίγο αέρα (και αν ) και τις λοιπές ανθρώπινες δαστηριότητες δεν ξεπερνά τις 1 με 1.5 ώρες.
τι να πρωτοκάνεις σε τόσο λίγο χρόνο?
σίγουρα οχι να παίξεις ενα rpg διάρκειας 40 ωρών που θα σου πάρει πάνω απο μήνα να τελειώσεις.
βάζεις ενα call of duty , ξεδίνεις για καμια ώρα και σε 5-6 μερούλες το τελειώνεις και είσαι και χαρούμενος.
φανταστείτε να είχατε ξεκινήσει το oblivion και να μπορούσατε να αφιερώσετε μόνο μια ώρα την ημέρα ...αυτό δεν θα ήταν διασκέδαση θα ήταν καψώνι...

ps. απο τότε που επέστρεψα στην ανεργία ( ...) ξανάρχισα τα rpg (lol)...


Nikos1451
14:33 09.02.10 Nikos1451 Gaming
Το gaming είναι οπως το ψάρεμα, αμφότερα απαιτούν απο σένα να αφιερώνεις αρκετό χρόνο σε αυτά. Για τους εργαζόμενους υπάρχουν πάντα οι μέρες που θα πάρουν ρεπό. Απο τη στιγμή όμως που επιλέγεις να κάνεις κάτι άλλο, δεν μπορείς να κατηγορείς τα παιχνίδια για τη μεγάλη τους διάρκεια.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ενας υπεράνθρωπος που εργάζεται, είναι κοινωνικός κι επιπλέον είναι gamer. Έτσι οπως το βλέπω εγώ η κατάσταση έχει ως εξής(για τον μεροκαματιάρη):
Δουλειά-Κοινωνική ζωή

ή

Δουλειά-Gaming.

Το τρίπτυχο "Δουλειά-Gaming-Κοινωνική ζωή" δεν υπάρχει.

Τzini
16:14 09.02.10 Τzini Κατέληξα στο συμπέρασμα....
ότι πραγματικά σε αυτή τη συζήτηση είναι δύσκολο να φτάσεις σε ένα συμπέρασμα,αφού είναι καθαρά υποκειμενικέ οι απόψεις.

Το άρθρο αναλύει πολύ σωστά όλες τις πλευρές του θέματος.Πάντως το θέμα είναι,από ότι έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι ζητάνε όλο και περισσότερες ώρες μη επαναλαμβανόμενου gameplay και απορώ μαζί τους.Όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω,το χειρότερο είναι να μας δίνουν ένα παιχνιδάκι με ικανοποιητικές ώρες gameplay (πχ 15-20) και μετά να πέφτουν βροχή τα dlc είτε από τα live stores,είτε από e-shops και να μη μπορείς να ευχαριστηθείς το παιχνίδι.Γιατί δηλαδή εγώ που θέλω να παίξω όλο το παιχνίδι και να εξερευνήσω κάθε πτυχή του,να με υποχρεώνουν ουσιαστικά να αγοράσω τα dlc?(αλήθεια που είναι ο ''rex'' να διαφωνήσει? :P).Γιατί να μην τα κάνουν δώρο ή έστω να βγάζουν καινούριο παιχνίδι με άλλο τίτλο ως συνέχεια?Και γιατί να μας κοροιδεύουν λέγοντας ότι το παιχνίδι έχει 68 ώρες παιχνιδιού (έστω και μαζί με τα χαζό- quests,τα trophies-achievements,τα πάντα) και να κρυφογελάνε κάτω από τα μουστάκια τους γνωρίζοντας ότι οι μισές τουλάχιστον ώρες,βρίσκονται στα dlc.?
Αφού όπως βλέπουμε,το όριο ηλικίας των gamer αυξάνεται και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται,η διάρκεια μειώνεται επίσης ΑΛΛΑ τα dld αυξάνονται περισσότερο απο ποτέ.Αυτή η κατάσταση είναι ότι χειρότερο.Άσχετο αλλά λόγω της μεγάλης διάρκειας των videogame,στις μέρες μας το gaming από χόμπυ και διασκέδαση για τις ελεύθερες ώρες,κατέληξε να σημαίνει ανταγωνισμός και εικονική ζωή μέσω των FPS online και των mmo rpg αντίστοιχα (και όχι μόνο).




rex
16:16 09.02.10 rex Ε, όχι...
"Το τρίπτυχο "Δουλειά-Gaming-Κοινωνική ζωή" δεν υπάρχει."

Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει - ή δεν είναι δυνατό να μπορεί να συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να είσαι καμμένος για να λέγεσαι gamer. Ούτε τα παιχνίδια να διαρκούν όσο... η Λάμψη για να λέγονται videogames. Κατανοώ την ανάγκη ύπαρξης τίτλων που να απαιτούν λόγω της φύσης τους την σε βάθος ενασχόληση, αλλά επίσης υποστηρίζω την ύπαρξη τίτλων με δυνατές αλλά σύντομες ενέσεις αδρεναλίνης.

Προσωπικά είμαι υπέρ της λογικής των επεισοδίων, αρκεί κάθε ένα να αποτελεί ολοκληρωμένο κομμάτι. Έτσι κάθε gamer θα μπορεί να ασχοληθεί όσο πραγματικά θέλει χωρίς να αισθάνεται ότι "παράτησε" στη μέση κάτι, αλλά και χωρίς να πρέπει να αρκείται σε "λειψά" (από άποψη τεχνικής ποιότητας) videogames.

Χ.Κ.

Nikos1451
18:53 09.02.10 Nikos1451 Σύν και πλήν
Καλό είναι να υπάρχουν τίτλοι που χαρίζουν έντονες και σύντομες εμπειρίες. Ομως αν αυτό το φαινόμενο γενικευτεί θα πεθάνουν τα single player rpgs.
Το episodic gaming μπορεί να λειτούργησε στα adventures αλλα αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα όλες οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο.

rex
22:23 09.02.10 rex RE: Σύν και πλήν
Μιλάμε για το gaming γενικότερα, ή αποκλειστικά για τα RPG; Αν ναι, δεν μπορώ να έχω ειδικευμένη άποψη καθότι ποτέ δεν έπαιζα RPG (ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το στυλ - και για τον λόγο αυτό αστιευόμουν με τον Φωκίωνα πως "πλέον το Mass Effect 2 είναι καλύτερο απ' το πρώτο" :Ρ).

Πάντως θα τολμήσω να πω ότι, για εμένα, τα RPG με την μορφή που τα γνωρίζαμε (- τε, έστω) πριν ας πούμε δέκα χρόνια, έχουν τελειώσει. Ακριβώς επειδή απευθύνονται στους ίδιους gamers που τα έπαιζαν και τότε. Τους gamers της δικής μου γενιάς, οι οποίοι δεν έχουμε τον χρόνο να ξενυχτάμε με τις μέρες πια μπροστά στην οθόνη.

Οι gamers των νεότερων γεννεών έχουν μάθει σε άλλου είδους πράγματα. Για αυτό το Fallout 3 δεν έχει καμία σχέση με τα Fallout 1 και 2. Αυτό δεν είναι κακό. Έχει γίνει πιο προσιτό σε μεγάλη μερίδα κόσμου.

Σπουδαία συζήτηση. Μου αρέσουν αυτά τα ντιμπέιτ. Ε, ρε, τι έχει να γίνει στο φόρουμ :) :Ρ

Χ.Κ.

nilo
22:28 09.02.10 nilo RE: RE: Σύν και πλήν
Forum, ποιο forum ???

Όπως τα βλέπω τα πράγματα, μετά το Πάσχα θα χουμε forum :P:P:P

rex
23:03 09.02.10 rex RE: RE: RE: Σύν και πλήν
χμμ... χμμμμμ :Ρ

Dismiss
18:54 09.02.10 Dismiss Επίσης...
...κανείς δεν ανέφερε ότι μερικά παιχνίδια απλά δεν είναι γραφτό τους να τελειώνουν. Μερικές εμπειρίες είναι χόμπι από μόνες τους. Για παράδειγμα, το Civ IV το αγόρασα πριν από χρόνια και ακόμα το έχω στο laptop μου. Γιατί να το βγάλω αφού στην ουσία δεν υπάρχει κάτι καλύτερο; Το ίδιο με HOMM, Galactic Civilizations, κλπ.

Ομοίως και με τα sports και τα fighting games. Τα παιχνίδια αυτά θα μπορούσαν να κρατήσουν για πάντα, αν δεν έβγαινε το επόμενο, "βελτιωμένο" sequel.

Εν ολίγοις, τα μεγάλα παιχνίδια δεν επιτίθενται πάντα στο χρόνο σου. Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχω τερματίσει όλο το περιεχόμενο του GTA IV, αλλά επιστρέφω που και που. Όσο για το Fallout 3, ανυπομονώ να το παίξω στο laptop μου το τετραήμερο που θα λείψω για το Πάσχα. Έχεις μπροστά σου δυο χρόνια κατά μέσο όρο μέχρι το επόμενο sequel, παίξε όσο σε διασκεδάζει ένα παιχνίδι.

Αυτός είναι ο παράγοντας staying power, ο οποίος για μένα είναι πιο σημαντικός από τη διάρκεια. Μπορεί ένα παιχνίδι να είναι τεράστιο, αλλά άδειο και μηχανικό. Ένα άλλο μπορεί να προσφέρει μια εμπειρία που σε προσκαλεί να την ζήσεις ξανά και ξανά. Τι να πω, προτιμώ να ξαναπαίξω το Shadow of the COlossus, παρά να κάτσω να τερματίσω μόνος μου το Resident Evil 5.