reviewsvideogames

Warriors Orochi 3 Ultimate

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Xbox One
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, PEGI: 12+

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε κουρασμένοι, σχεδόν εξαντλημένοι. Μπορεί να φταίει το άγχος στη δουλειά, οι αμέτρητες υποχρεώσεις, η ρουτίνα, ακόμη και ο καιρός. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε όλους όσους ασχολούμαστε με τα βιντεοπαιχνίδια. Δε γίνεται να επιδιδόμαστε μονίμως στo κυνήγι σπάνιων αντικειμένων στο Diablo, να ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τους απαιτητικούς γρίφους στα μπουντρούμια του Legend of Zelda ή να εκτελούμε με ακρίβεια τα άλματα στο Rayman, όλον τον χρόνο, χωρίς κανένα διάλειμμα. Συγγνώμη, αλλά κάποτε επέρχεται ο κορεσμός, ενώ ακόμη ο πιο έμπειρος παίκτης μπορεί να αισθανθεί μπαϊλντισμένος. Τότε λοιπόν χρειαζόμαστε έναν απλό και διασκεδαστικό τίτλο που θα μας χαλαρώσει, χωρίς να έχει απαιτήσεις από εμάς ή να ζητάει πολύπλοκα πράγματα. Επομένως, τι καλύτερο από ένα παιχνίδι όπου απλά σφάζουμε τους κακούς, χωρίς να σκεφτόμαστε/θυμόμαστε/αγχωνόμαστε;

Αυτή τη στροφή στις παραδοσιακές αξίες του gaming προσφέρει το Warriors Orochi 3 Ultimate. Ή στο περίπου δηλαδή. Ο τίτλος της Koei ανήκει στη γνωστή σειρά παιχνιδιών Dynasty/Samurai Warriors και πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft, χωρίς καν να το έχει αντιληφθεί η δημιουργός εταιρία :P Αλλά ας αφήσω το «στόλισμα» για αργότερα!

Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Μάρτι ΜακΦλάι και του Δόκτορα τα ταξίδια στον χρόνο. Τώρα, και οι δικοί μας πολέμαρχοι μπορούν να γυρίσουν στο παρελθόν, για να εξασφαλίσουν το μέλλον των βασιλείων της Ασίας που κινδυνεύουν.

Ο μοχθηρός βασιλιάς Ορότσι, επτά χρόνια μετά την ήττα του, κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και επέστρεψε πιο  οργισμένος και δυνατός, συγκεντρώνοντας έναν τεράστιο στρατό από απέθαντους στρατιώτες (ζόμπια δηλαδή, αλλά εκείνα τα χρόνια δεν χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο), φρικτούς δαίμονες και λοιπά σιχαμερά πλάσματα, με σκοπό να ισοπεδώσει τα βασίλεια της Ασίας. Ολόκληρη η Ασιατική Ήπειρος βρίσκεται κάτω από το ζυγό του κακού αυτού βασιλιά. Όλη; Όχι όλη, αφού υπάρχουν περιοχές σε Κίνα και Ιαπωνία που αντιστέκονται ακόμη και θα αντιστέκονται για πάντα στον δαιμονικό εισβολέα! Μυθικοί ήρωες και ξακουστοί πολέμαρχοι ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο Κακό σε μια προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Για να το πετύχουν αυτό, θα χρειαστεί να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο ώστε να σώσουν τους συντρόφους τους προκειμένου να δημιουργήσουν έναν στρατό που όμοιό του δεν έχει δει η ανθρωπότητα, αλλάζοντας ουσιαστικά την ροή της Ιστορίας.

Το Warriors Orochi 3 Ultimate ακολουθεί πιστά την συνταγή των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Η ομάδα των τριών πολέμαρχων που χειριζόμαστε, και τους οποίους μπορούμε να ελέγχουμε εναλλάξ, βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη πίστα γεμάτη από τις στρατιές των αντιπάλων. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την «καθαρίσουμε» σφάζοντας όσους περισσότερους δαίμονες μπορούμε. Τους στρατούς φίλων και εχθρών ηγούνται πολέμαρχοι η παρουσία των οποίων στο πεδίο της μάχης επηρεάζει την απόδοση τους κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν κατατροπώσουμε έναν αντίπαλο στρατηγό, ο στρατός αρχίζει σταδιακά να αποδιοργανώνεται, χάνοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητά του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χάσουμε τους αρχηγούς των συμμαχικών δυνάμεων. Κατά τα’ άλλα, οι ήρωες που ελέγχουμε διαθέτουν απλές, σπέσιαλ και σούπερ κινήσεις, αλλά και μερικά απλοϊκά combo, ίσα-ίσα για να λένε ότι κάνουν κάτι διαφορετικό ώστε να μην βλέπουμε τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Δυστυχώς, το σύστημα μάχης είναι εντελώς ρηχό, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να πέφτει στην παγίδα της επανάληψης και εν τέλει να κουράζει μετά από λίγη ώρα παιχνιδιού. Την κατάσταση δε βοηθούν και οι στρατιώτες των αντιπάλων, αφού οι καημένοι περιμένουν υπομονετικά να τις φάνε τις μπούφλες τους, όπως οι συνάδελφοί τους λεγεωνάριοι από τους Αστερίξ και Οβελίξ. Μια κάποια πρόκληση προσφέρουν οι διάφοροι αρχηγοί που θα συναντήσουμε, αλλά δεν αρκούν για να σπάσουν τη μονοτονία των μαχών.

Για άλλα παιχνίδια, η πληθώρα των επιλογών που προσφέρει το Warriors Orochi 3 Ultimate θα θεωρούνταν ευλογία. Ωστόσο, δε θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο για την περίπτωσή του. Βλέπετε, το σχεδόν ανύπαρκτο βάθος του συστήματος μάχης μαζί με την έλλειψη αντίστασης από την αντίπαλη ΑΙ, είναι ικανά να στερήσουν από τον παίκτη το κίνητρο για να συνεχίσει να παίζει. Όπως και να ‘χει, η δημιουργός Omega Force προίκισε τον τίτλο με αρκετά modes, για παιχνίδι εντός και εκτός διαδικτύου. Πέρα από το Story Mode, που το βρίσκουμε ενισχυμένο κατά δύο μεγάλα κεφάλαια σε σχέση με το αρχικό Warriors Orochi 3 (κι όμως, μαζί με το Ultimate έχουν βγει συνολικά τρία Ορότσι Τρία), υπάρχει το Gauntlet Mode όπου προσπαθούμε να βγούμε αλώβητοι μέσα από μια σειρά διαδοχικών μπουντρουμιών, σφάζοντας παράλληλα τους κακούς που θα βρεθούν στο δρόμο μας, στο Musou Battlefields μπορούμε να «πειράξουμε» τις υπάρχουσες πίστες, αλλάζοντας για παράδειγμα το είδος των εχθρών ή την συμπεριφορά τους στο πεδίο της μάχης. Από την άλλη, το Duel Mode θυμίζει λίγο το Marvel vs. Capcom 3, μια και έχουμε να κάνουμε με μάχες τριών εναντίων τριών, χωρίς βέβαια τις εντυπωσιακές κινήσεις, τα εξεζητημένα combo ή το βάθος του παιχνιδιού της Capcom. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο χρόνο ασχολούμαστε με όλες αυτές τις επιλογές του Warriors, τόσα περισσότερα χρήματα και πόντους εμπειρίας κερδίζουμε πράγμα που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά και στον εξοπλισμό των μαχητών μας.

Μπορούμε να συστήσουμε μια ισχυρή ομάδα από τρεις δυνατούς πολεμιστές, από μια γκάμα εκατοντάδων χαρακτήρων τους οποίους ξεκλειδώνουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πέρα από τα ιστορικά και μυθικά πρόσωπα, θα συναντήσουμε αρκετούς χαρακτήρες, όχι μόνο από παιχνίδια της Koei Tecmo, αλλά και από το Soulcalibur της Namco!

Το ίδιο απογοητευτική με το gameplay είναι η δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό τομέα. Με εξαίρεση τους ήρωες που ελέγχουμε, όλοι οι υπόλοιποι, φίλοι και εχθροί, μαρτυρούν την έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας από πλευράς των ανθρώπων της Omega Force. Εντάξει, κατανοώ το γεγονός ότι λόγω της φύσης του τίτλου απαιτείται η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού χαρακτήρων στην οθόνη μας, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πειστική δικαιολογία για την εικόνα που παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, ένα πεδίο μάχης γεμάτο πρόχειρα σχεδιασμένα μπαρμπαδέλια (με χοντροκομμένα άκρα και πρωτόγονο animation) και περιβάλλοντα τόσο φτωχά, βαρετά και άδεια που δίνουν την εντύπωση ότι το Orochi 3 Ultimate δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια βιαστική μεταφορά ενός παιχνιδιού της σειράς, από το PS2 στο PS4. Ούτε καν από το PS3. Το μοναδικό σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον μου, ήταν η μουσική επένδυση του τίτλου, με αρκετά γιαπωνέζικα ποπάκια και ροκάκια, τα οποία λατρεύω (γενικώς) και δε μ’ ενοχλούν ακόμη κι όταν δεν ταιριάζουν με τη θεματολογία του παιχνιδιού.

Το Warriors Orochi 3 Ultimate καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την καθοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική σχολή βιντεοπαιχνιδιών. Εμμονή σε σχεδιαστικές επιλογές που παραπέμπουν σε παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πριν από δεκαπέντε χρόνια, παρωχημένοι μηχανισμοί, όσον αφορά στο gameplay, και ιδέες ξεχασμένες που είδαν το φως της ημέρας μετά από δύο γενιές παιχνιδομηχανών. Το ανελέητο μασάρισμα των πλήκτρων σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες μάχες και τις θλιμμένες φατσούλες των αντιπάλων μας (που το μόνο που περιμένουν από εμάς είναι να συντομεύσουμε το πέρασμά τους από την οθόνη της τηλεόρασής), κάνουν αφόρητα βαρετό το ταξίδι των ηρώων μας πίσω στο χρόνο. Συγγνώμη, αλλά δε θα ήθελα από ένα παιχνίδι του σήμερα να με ταξιδεύσει στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο.

 

Πληθώρα επιλογών, μεγάλος αριθμός χαρακτήρων (για να ξεκλειδώσετε) και εξοπλισμού (για να αγοράσετε).
Παρωχημένοι μηχανισμοί, επαναλαμβανόμενες μάχες οι οποίες περιορίζονται στο ανελέητο και κουραστικό μασάρισμα των πλήκτρων, αδιάφορος τεχνικός τομέας. 
5
9 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
pirederas
16:02 08.09.14 pirederas Το PS2 ζει.. στην Ιαπωνία
Κατ' αρχάς Σπύρο χαρά στο κουράγιο σου που κατάφερες κι έπαιξες το παιχνίδι! Εγώ πραγματικά θα το εγκατέλειπα, κι ας ήμουν υποχρεωμένος να γράψω review ;Ρ

Τα Dynasty/Gundam/βάλε-ό,τι-θες Warriors παιχνίδια πραγματικά με εντυπωσιάζουν που επιζούν μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για ανεγκέφαλα mashers, που εμένα τουλάχιστον δεν μου κάνουν κλικ για να παίξω πάνω από 20 λεπτά.

Έχω παίξει 2 demo από παιχνίδια Warriors. Πρώτα με ένα λανσαροπαίχνιδο του PS2 το 2000 (νομίζω το DW 2) και πέρυσι με το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο PS Vita. Κανένα δεν με ώθησε να αγοράσω τα full games.

Για τα γραφικά ΟΚ, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από παιχνίδι που: 1) είναι λανσαροπαίχνιδο σε κονσόλα, 2) απεικονίζει 100άδες mobs στην οθόνη, 3) είναι γιαπωνέζικο, αλλά η ανυπαρξία της ΑΙ είναι που με απωθεί από την σειρά.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε (όσοι το δουν δηλαδή) τί παίζει με το Hyrule Warriors.

Shinobi
17:55 08.09.14 Shinobi RE: Το PS2 ζει.. στην Ιαπωνία
Ωραία αρχή έκανα για πρώτο ριβγιού στο PS4 :P

Κοίτα, πρόσφατα θυμήθηκα ότι έχω ένα Samurai Warriors στη συλλογή μου, οπότε ήμουν περίεργος να δω πόσο έχει αλλάξει η σειρά από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα μαζί της. Τελικά, δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως θα ήθελα :P

Εντάξει, η σειρά απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, που δεν έχει και πολλές απαιτήσεις από αυτήν. Σου λέει, είμαι ευχαριστημένος με αυτά τα λίγα, κύριε! Ακόμη περιμένω από την πλειοψηφία των ιαπωνικών στούντιο να αφήσουν πίσω τους την εποχή του PS2.

Δεν ξέρω πως θα παίζει το Hyrule Warriors, αλλά φαίνεται πολύ πιο όμορφο από το Warriors στο PS4. Μπορεί η Koei να το προσέξει περισσότερο, λόγω επίβλεψης από τη Nintendo.

pirederas
18:18 08.09.14 pirederas RE: RE: Το PS2 ζει.. στην Ιαπωνία
"Ακόμη περιμένω από την πλειοψηφία των ιαπωνικών στούντιο να αφήσουν πίσω τους την εποχή του PS2."

Κάτσε και περίμενε ;Ρ Οι περισσότεροι Ιάπωνες devs θα μείνουν στα JRPGs και στα visual novels. Το ΑΑΑ gaming, όπως το ξέρουμε στην Δύση, δυστυχώς έχει πεθάνει στην Ιαπωνία. Πρώην κολοσσοί σαν την Capcom δείχνουν να λυγίζουν ή να είναι σκιά τους εαυτού τους. Μόνο ο Kojima θέλει να ξεφύγει και δεν μπορεί λόγω των προγραμματιστών του (ως γνωστόν, όταν είδε το GTA V στην νέα γενιά έβαλε τα κλάματα, παρ' όλο που το δικό του δημιούργημα δεν δείχνει καθόλου κακό ;Ρ).

Shinobi
18:41 08.09.14 Shinobi RE: RE: RE: Το PS2 ζει.. στην Ιαπωνία
Δε με πειράζει αν είναι JRPG ή visual novels, το θέμα είναι να ξεκολλήσουν από εκείνη τη χρυσή εποχή. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία προχώρησε και οι παίκτες θέλουμε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι που θα παίζει ακριβώς όπως έπαιζαν άλλα τόσα, πριν από 15 χρόνια.

Από Ιαπωνία μεριά, μόνον η Nintendo και η Konami προσπαθούν.

Koopaling
10:26 09.09.14 Koopaling χωρίς τίτλο
Νομιζω πως ειμαι απο τους πιο φανατικους ζελντακιδες που υπαρχουν αλλα το Hyrule warriors δε θα το αγγιξω.

Shinobi
12:29 09.09.14 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Μα, από εσάς τους Ζελντάκιδες περιμένει και η Koei :P

Koopaling
21:37 09.09.14 Koopaling RE: RE: χωρίς τίτλο
Φιλοτιμη προσπαθεια αλλα τουλαχιστον αμα δεν πεσει η τιμη με τιποτα! Το προωθησαν καλα-καλα σα zelda οι φιλοι μας εκει στη nintendo αλλα απο οτι εχω δει εγω δεν εχει καμια σχεση!

Shinobi
21:56 09.09.14 Shinobi RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή το παιχνίδι παρουσιάστηκε γι' αυτό που είναι και όχι ως κανονικό Zelda. Άλλωστε, η Koei ήθελε να φτιάξει κάτι πιο κοντά στα κανονικά παιχνίδια της σειράς, με τους μηχανισμούς των Dynasty/Samurai Warriors, αλλά η Nintendo δεν έδωσε το οκ.

Koopaling
21:58 09.09.14 Koopaling RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Οπως και να χει το πραγμα, μεχρι να βγει το zelda u δε ψηνομαι να αφιερωσω χρονο σε υποκαταστατα... μονο το A link between worlds θα αποκτησει περιοπτη θεση στη συλλογη μου αλλα οταν βρω τα καταραμενα λεφτα για 3ds!