Next Big Thing, The
Τρίτη 10 ΜΑΙ 2011Το The Next Big Thing είναι το νέο point ‘n click adventure της ισπανικής Pendulo Studios, της εταιρείας που μας χάρισε την εξαιρετική τριλογία Runaway. Προσωπικά είχα λατρέψει και τα τρία Runaway και περίμενα με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά της Pendulo. Ας δούμε αν το Next Big Thing είναι αντάξιο των προσδοκιών μου.
Παρά την πληθώρα στοιχείων σουρεαλισμού και επιστημονικής φαντασίας, τα Runaway εξελίσσονταν στον πραγματικό κόσμο. Δεν ισχύει το ίδιο και για το Next Big Thing, το οποίο εξελίσσεται σε ένα τελείως αλλόκοτο εναλλακτικό σύμπαν. Στον κόσμο του παιχνιδιού τα κινηματογραφικά τέρατα που έγιναν διάσημα από τις ταινίες της Hammer τη δεκαετία του ’50 υπάρχουν στην πραγματικότητα και απλά υποδύονται τους εαυτούς τους στον κινηματογράφο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωφρενικές μηχανές και ρομπότ που οραματίζονταν τότε οι σεναριογράφοι της επιστημονικής φαντασίας, τα οποία έχουν τεθεί στη υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού είναι δύο. Η Liz είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας The Quill για την οποία έχει αναλάβει το «κοσμικό» ρεπορτάζ. Είναι νέα, όμορφη, δυναμική, έξυπνη, αλλά και αντιφατικά αφελής και «περίεργη» στα όρια της παράνοιας. Ο Dan εργάζεται για την ίδια εφημερίδα ως αθλητικογράφος. Είναι ο στερεοτυπικός άνδρας της δεκαετίας του ’50. Εκατό τοις εκατό αρσενικό, ειλικρινής μέχρι αγένειας, ακαλλιέργητος, ξεροκέφαλος και με πλήρη άγνοια των καλών τρόπων. Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του τον έχει φέρει στη δυσμένεια του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, ο οποίος του επιφυλάσσει τη χειρότερη δυνατή τιμωρία. Τον στέλνει να καλύψει μαζί με τη Liz το πάρτι του William Fitzrandolph, του ιδιοκτήτη της ΜΚΟ Pictures, της μεγαλύτερης κινηματογραφικής εταιρείας που ειδικεύεται σε ταινίες τρόμου. Ο ίδιος ο Fitzrandolph είναι «τέρας» αφού η μητέρα του ήταν η γυναίκα – κροκόδειλος! Για αυτό και προσπαθεί να βοηθήσει όλα τα τέρατα δίνοντάς τους ρόλους στις ταινίες του. Η περιπέτεια ξεκινάει όταν η Liz βλέπει ένα διάσημο τέρας, τον Big Albert να μπαίνει κρυφά από ένα παράθυρο στο γραφείο του Fitzrandolph. Η απόφασή της να διερευνήσει αυτή την υπόθεση θα οδηγήσει αυτή και τον Dan στην αποκάλυψη μίας τεράστιας συνωμοσίας και θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Το setting του The Next Big Thing είναι το πιο αλλόκοτο και πρωτότυπο που έχω δει ποτέ σε παιχνίδι του είδους. Το σενάριο παραπέμπει σίγουρα σε φιλμ νουάρ, αλλά όπως και στα Runaway υπερισχύει ο κωμικός χαρακτήρας του παιχνιδιού. Γενικά, σε συνδυασμό με τα υπέροχα γραφικά, μπορώ να πω ότι ο κόσμος του με γοήτευσε σε μεγάλο βαθμό. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι κάπως άνισοι. Η μεν Liz είναι αστεία, πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και γοητευτική. Ο δε Dan παραείναι στερεοτυπικός και αδιάφορος, χωρίς βέβαια αυτό να τον κάνει και αντιπαθητικό. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν «βαρύτητα» και βάθος. Ως αποτέλεσμα αυτού, ορισμένοι διάλογοι είναι πραγματικά απολαυστικοί. Παραδόξως, το The Next Big Thing έχει το αντίστροφο πρόβλημα από τα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Έχει ενδιαφέρουσα πλοκή, αλλά το γενικό concept προσωπικά το βρήκα μάλλον αδιάφορο. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να υπάρχει ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα, αλλά αναιμική και αδιάφορη πλοκή. Είναι κρίμα που η Pendulo πέτυχε το δύσκολο και απέτυχε στο εύκολο. Μάλλον δυσκολεύτηκαν και οι ίδιοι να διαχειριστούν τον αλλόκοτο κόσμο που δημιούργησαν!

-
-
11:05 10.05.11 ektelion RE: Μμμ...Κοίτα, όπως γράφω και στον επίλογο το παιχνίδι το απόλαυσα αρκετά και νομίζω ότι θα αρέσει αρκετά στον μέσο adventurά. Άλλωστε αν δεν μου άρεσε δεν πρόκειται να καθόμουν να το τερμάτιζα "μονοκοπανιά". Αλλά δεν μπορούσα να παραβλέψω τη διάρκειά του και την ευκολία του. Ήταν περισσότερο σαν να έβλεπα μία πραγματικά αλλόκοτη (αν και ενδιαφέρουσα) ταινία παρά σαν να έπαιζα ένα παιχνίδι γρίφων. -
12:44 10.05.11 Nikos1451 Ο αγαπημένοςμου χαρακτήρας είναι το απαισιόδοξο ρομποτάκι. Ο γρίφος που με έκανε να κολλήσω
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SPOILER-----------------------------ήταν προς το τέλος που έπρεπε να ξεβάψω τον αόρατο άνθρωπο. Απλό ήταν αλλά είχα κολλήσει για ώρες!------------------------------SPOILER
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ -
12:52 10.05.11 ektelion RE: Ο αγαπημένοςΧαχα, όχι, αυτό το βρήκα εύκολα αν και δεν πήγε με τη μία το μυαλό μου εκεί. Εγώ κόλλησα στο γρίφο που πρέπει να ταιριάξεις τα μέρη του λόγου με τα ιερογλυφικά. Όπως γράφω στο άρθρο, τελικά ήταν πολύ πιο απλός από ό,τι περίμενα. Για αυτό με μπέρδεψε! -
13:02 10.05.11 goal_scoring_superstar_hero ΑΠΟ ΜΕΝΑεχεις συγχαρητηρια γιατι διαβασα ολα οσα ηθελα μεσα σε 2 σελιδες.Αν και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι θα διαφωνησουμε παλι στην βαθμολογια(οταν το παιξω) ,οπως και να εχει ΜΠΡΑΒΟ:)
ΥΓ.Να περιμενουμε κααααποια στιγμη review για το Hector - Badge of Carnage και Gemini Rue?
-
13:27 10.05.11 ektelion RE: ΑΠΟ ΜΕΝΑΕυχαριστώ! Ακολουθεί το Black Mirror 3 που σίγουρα ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο. Για το Hector δεν ξέρω, ένας ταπεινός reviewer είμαι. Θα το προτείνω στον Χάρη σίγουρα όμως αν κρίνω κι εγώ ότι είναι άξιο λόγου (το οποίο φαίνεται να ισχύει σε πρώτη φάση). -
13:20 10.05.11 Nikos1451 Καιστα ιερογλυφικά κόλλησα όμως δεν τα παράτησα. Στο σημείο που περιγράφω στο spoiler κατέφυγα σε walkthrough.
Λίγο παλούκι και το σημείο που έπρεπε να εκπαιδεύσεις την ορχήστρα. -
13:28 10.05.11 ektelion RE: ΚαιΗ ορχήστρα είναι καθαρά trial and error γρίφος, απλά είναι εκνευριστικό που μετά από κάθε προσπάθεια αλλάζουν θέση τα "όργανα". I see your point though.




γίνε μέλος για να σχολιάσεις