reviewsvideogames

The Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Xbox One • επίσης διαθέσιμο για: PS4, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: RPG, PEGI: 18+

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της τωρινής γενιάς συστημάτων, είναι η επανακυκλοφορία πολλών παιχνιδιών από την προηγούμενη, με τη μορφή τυπικών remaster. Ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας αυτής, η Bethesda πήρε την απόφαση να μεταφέρει το Elder Scrolls V: Skyrim, το οποίο κυκλοφόρησε πριν πέντε χρόνια για PC, PS3 και X360, στα νέα συστήματα. Άλλωστε, θα ήταν ανεπίτρεπτο να λείπει από τα PS4 και Xbox One, ένα από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια ρόλων των τελευταίων ετών.

To Skyrim επιστρέφει με τη μορφή του The Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition, την ρετουσαρισμένη - και ελαφρώς βελτιωμένη - έκδοση του αρχικού παιχνιδιού και στην εικονο-παρουσίαση αυτή, θα σταθούμε στα βασικά χαρακτηριστικά του ανανεωμένου RPG. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:   

 
Αν και τα 'χει τα χρονάκια του, η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει ο τίτλος της Bethesda, είναι απαράμιλλη και πραγματικά ασυναγώνιστη. Πρόκειται για το πλέον διαχρονικό στοιχείο του Skyrim. Αμέτρητες ήταν οι φορές που παράτησα την κεντρική ιστορία ή άφησα ένα quest στη μέση, για να εξερευνήσω μια περιοχή, με την άνεσή μου. Είναι από τα παιχνίδια εκείνα που μπορείς να "φας" ώρες ολόκληρες προκειμένου να ανακαλύψεις εκείνο το κρυμμένο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην κορυφή του παγωμένου βουνού. Η Bethesda κατάφερε να αποδώσει άψογα την περιπλάνηση και την περιπέτεια μέσα στη φύση.  
 
Εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα remaster, το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει είναι τα γραφικά. Στην περίπτωση της Special Edition, η Bethesda, χωρίς αλλάξει τη γενική εικόνα του Skyrim, προχώρησε σε ορισμένες διακριτικές αλλαγές. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς, είναι η αύξηση της χλωρίδας. Τα δέντρα και οι φυλλωσιές δείχνουν πλέον πιο πειστικά, με περισσότερη λεπτομέρεια και κίνηση. Το γρασίδι μοιάζει με... γρασίδι και όχι με χαλί που τυγχάνει να διαθέτει πράσινα μοτίβα. Έχουν προστεθεί νέα εφέ φωτισμού και οι σκιές είναι βελτιωμένες. Αντίθετα, το τρίχωμα των ζώων και τα μαλλιά των ανθρώπων που ζουν στον κόσμο του Skyrim, εξακολουθούν να φαίνονται ψεύτικα. Κάνε λίγο να ανεμίζει το μαλλάκι με Bethesda. Νεξτ τζεν συστήματα έχουμε, όχι το PS2 και το Dreamcast :P Άσχετα από αυτό και παρά το γεγονός ότι είναι μιας κάποιος ηλικίας, το παιχνίδι εξακολουθεί να σαγηνεύει.  
 
Όσον αφορά την απόδοση του παιχνιδιού, το Skyrim στις κονσόλες "τρέχει" ανετότατα στα 30fps, σε ανάλυση 1080p, δίχως μεταπτώσεις. Μάλιστα, η Bethesda μερίμνησε έτσι ώστε η Special Edition να υποστηρίζει 4K ανάλυση, στο PS4 Pro. Από εκεί και πέρα, η νέα έκδοση του παιχνιδιού έχει κληρονομήσει αρκετά από τα bugs του Skyrim του 2011, όπως είναι τα μαμούθ-σαμιαμίδια, τα όποία έχουν την τάση να περπατούν σε κατακόρυφες επιφάνειας, αγνοώντας το Νόμο της Βαρύτητας, τον Νεύτωνα και τα πολλά κιλά τους!     
 
Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η Special Edition περιλαμβάνει και τα τρία DLC που κυκλοφόρησαν μετά το λανσάρισμα του Skyrim της προηγούμενης γενιάς συστημάτων (Dawnguard, Hearthfire και Dragonborn), ενώ οι κάτοχοι παιχνιδομηχανών έχουν πλέον πρόσβαση στα mods του παιχνιδιού. Όχι σε όλα, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν την έγκριση της Bethesda και βρίσκονται στο site της εταιρίας. Οι φίλοι που κυνηγούν μετά μανίας achievements και trophies στα Xbox One και PS4, αντίστοιχα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χρήση των mods τα απενεργοποιεί αυτόματα. 
 
Η ατμόσφαιρα του Elder Scrolls V είναι μαγευτική και, ως ένα βαθμό, το χρωστά στην υπέροχη μουσική επένδυση του παιχνιδιού. Τα μουσικά κομμάτια βγάζουν μία αρχοντιά, έναν επικό χαρακτήρα βρε παιδί μου, στοιχεία που δεν συναντούμε συχνά σε βιντεοπαιχνίδια φαντασίας.  
 
Βεβαιώθηκα ότι έπαιζα Skyrim, μόλις συνάντησα αυτόν εδώ τον τύπο με το γνωστό πρόβλημα στο γόνατο :P 

Όσοι ξοδέψατε αμέτρητες ώρες παίζοντας το ορίτζιναλ Skyrim, δεν υπάρχει λόγος για να ασχοληθείτε ξανά, εκτός και αν ψάχνετε αφορμή για να χαθείτε ξανά στον μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού. Το Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition, είναι το ιδανικό δώρο για όλους εσάς που δεν ασχοληθήκατε μαζί του, όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Επικών διαστάσεων παιχνίδι ρόλων, έρχεται μαζί με όλα του τα DLC και είναι ό,τι πρέπει δηλαδή για να χάσετε καμιά 100 με 200 ώρες. Ναι, είναι από εκείνα τα παιχνίδια που καταβροχθίζουν τον ελεύθερό μας χρόνο, χωρίς να το αντιληφθούμε - και πολύ καλά μας κάνει το άτιμο! Εγγυημένη διασκέδαση για τους φίλους των ηρωικών RPG φαντασίας.   

 

Προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο και έρχεται πακέτο με όλα του τα DLC. Αναβαθμισμένο οπτικά και για πρώτη φορά, οι κάτοχοι παιχνιδομηχανών, έχουν πρόσβαση στα mods του Skyrim. Μικροί χρόνοι φόρτωσης.
Έχει κληρομονήσει αρκετά από τα bugs και τα μικροπροβληματάκια του αρχικού Skyrim. Αλλά δεν βαριέστε. Έχει ψηλά βουνά και δράκους!

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις