reviewsvideogames

Super Smash Bros

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Wii U
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, PEGI: 12+

Τελειώνει το εισαγωγικό βίντεο του νέου Super Smash Bros και αναρωτιέσαι γιατί η Nintendo δεν έχει επενδύσει ακόμη σε μια σειρά ή έστω ταινία animation που να αξιοποιεί την ιδέα πίσω από το Smash Bros. Ούτως ή άλλως όσο και να πειραματίζεται ο Μασαχίρο Σακουράι πάνω στη φόρμουλα του παιχνιδιού, γέρνοντας τη ζυγαριά άλλοτε περισσότερο προς τα party και άλλοτε προς τα fighting game, το gameplay έχει πάψει να είναι το μείζoν σημείο ενδιαφέροντος του Super Smash Bros. Όχι, αυτό που βλέπεις στο αρχικό βίντεο είναι το ζουμί της υπόθεσης: μια φαντασμαγορική γιορτή για την ιστορία της Nintendo, ντυμένη με εικόνες και ήχους από αμέτρητους ήρωες της εταιρείας και τα παιχνίδια τους. 

O Mega Man είναι ο ένας από τους δύο νέους χαρακτήρες που δεν προέρχονται από κάποιο παιχνίδι της Nintendo. O δεύτερος είναι ο Pac-Man! Μαζί με τον Sonic συμπληρώνουν την τριάδα των «φιλοξενούμενων» μαχητών, ενώ αγνοείται ο Solid Snake που είχε εμφανιστεί στο Smash Bros Brawl.

Το Smash Bros φέρνει λοιπόν το «πάρτι» στο Wii U και μαζί του την κλασική ανακατωσούρα που συνοδεύει κάθε νέο τίτλο της σειράς σε σχέση με τον προηγούμενο, με νέα κομμάτια να έρχονται ενώ άλλα να έχουν αφαιρεθεί, χαρακτήρες να δίνουν τη θέση τους σε άλλους, σε μια διαδικασία που μοιάζει με αέναο ανακάτεμα τράπουλας. Στο επίκεντρο του Smash Bros του Wii U παραμένει η υπερπροσφορά περιεχομένου και επιλογών στον παίκτη. Προσφέρονται 51 χαρακτήρες από όλα σχεδόν τα γνωστά προϊόντα της Nintendo και πάνω από 40 πίστες, καθώς και η δυνατότητα να δημιουργήσεις τη δική σου (και να τη μοιραστείς, προσεχώς, στο Miiverse). Διάφορα νέα mode πλαισιώνουν το μονό παιχνίδι ή/και το multiplayer, κάποια από τα οποία θα αγνοηθούν από τους περισσότερους παίκτες και πιθανότατα θα απορριφθούν (π.χ. ένα είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού που ονομάζεται Smash Tour) στα επόμενα παιχνίδια, αλλά και κάποια άλλα, όπως το χαοτικό οκταπλό multiplayer, που μάλλον θα συναντάμε εφεξής σε όλα τα Smash Bros. Προσωπικά πάντως, θα μου λείψει το Subspace Emissary του Super Smash Bros Brawl (Wii), ουσιαστικά ένα story mode, φτιαγμένο στα πρότυπα ενός δισδιάστατου παιχνιδιού δράσης, για όσους ήθελαν κάτι παραπάνω από το μονό παιχνίδι. Παρά την πληθώρα περιεχομένου, δεν υπάρχει πραγματικός αντικαταστάτης του σε αυτό εδώ το Smash Bros. 

Όλα τα πιθανά μοντέλα χειρισμού και χειριστήρια υποστηρίζονται εν τω μεταξύ από το παιχνίδι, μεταξύ αυτών και τα χειριστήρια του Gamecube (!) μέσω ενός ειδικού αντάπτορα, ενώ μέχρι και τα 3DS/2DS μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν ως χειριστήρια. Μέσα σε όλα αυτά, είναι λίγο περίεργο το ότι το παιχνίδι δεν σου επιτρέπει να επιλέξεις να χειριστείς το χαρακτήρα με το σταυρό κατεύθυνσης, ή το ότι για ένα σύστημα μάχης που έχει αρκετό βάθος (αν αποφασίσεις να ασχοληθείς), δεν προσφέρεται ένα tutorial για να σε μάθει κάποια βασικά πράγματα. Πάντως, η εμμονή του Σακουράι να δίνει την επιλογή στον παίκτη να αποφασίζει πως θέλει να παίξει έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση του συστήματος Intensity του Kid Icarus του 3DS. Τι σημαίνει αυτό; Στο Classic mode ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το επίπεδο δυσκολίας στο οποίο θέλει να αγωνιστεί – όσο πιο υψηλή η δυσκολία, τόσο περισσότερα χρήματα ποντάρονται (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το «ξεκλείδωμα» διαφόρων πραγμάτων στο παιχνίδι) αλλά και τόσο περισσότερα τα «καλούδια» που μπορούν να κερδηθούν, αν ο παίκτης κατορθώσει να ολοκληρώσει την καμπάνια. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σύστημα που σε προκαλεί να στοιχηματίσεις στις επιδόσεις σου. 

Σε τεχνικό επίπεδο το Super Smash Bros αναδεικνύεται σε μια από τις αρτιότερες κυκλοφορίες του Wii U. Συγχωνεύει την τεχνοτροπία και αισθητική μιας ντουζίνας διαφορετικών παιχνιδιών, προσφέρει χαοτική δράση για οκτώ παίκτες και καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να «τρέχει» σε ανάλυση 1080p και ακατέβατα 60 καρέ. Σημαντικό σημείο έλξης του παιχνιδιού παραμένει φυσικά το ηχητικό κομμάτι. Ούτε που γνωρίζω ακριβώς πόσα μουσικά κομμάτια διαθέτει το παιχνίδι, αλλά είναι εκατοντάδες. Από πρωτότυπες μελωδίες σε τζαζ μέχρι ορχηστρικές διασκευές, το Smash Bros του Wii U διαθέτει πληθωρική μουσική επένδυση (σ.σ. ίσως την καλύτερη ολόκληρης της γενιάς αν σας αρέσουν οι μουσικές των παιχνιδιών της Nintendo). Πολύ θετικές εντυπώσεις αφήνει επίσης το online multiplayer του παιχνιδιού. Στις δικές μας δοκιμές δεν διαπιστώσαμε lag παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ δεν πέσαμε πάνω σε καμία αποσύνδεση. Με τόσα προβλήματα που παρουσιάζουν μεγάλες κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών στο διαδικτυακό κομμάτι, είναι περίεργο να έχεις την παραδοσιακά οπισθοδρομική σε αυτόν τον τομέα Nintendo, να επιδεικνύει φέτος υπεροχή με τις δύο σημαντικές κυκλοφορίες της σε αυτό τον τομέα (Mario Kart 8 και Super Smash Bros). To «πάρτι» του Super Smash Bros έχει για κερασάκι στην τούρτα τη συμβατότητα με τα Amiibo, τα πλαστικά φιγουρίνια που λειτουργούν με τεχνολογία NFC και υπόσχονται να προσθέσουν μια έξτρα πινελιά διαδραστικότητας στα παιχνίδια της Nintendo. Ακουμπώντας ένα Amiibo πάνω στο χειριστήριο, το φιγουρίνι μεταφέρεται στο παιχνίδι και λειτουργεί ως βοηθητικός χαρακτήρας στον παίκτη, με δική του τεχνητή νοημοσύνη, δικές του κινήσεις κ.λπ. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, το Amiibo ανεβαίνει επίπεδα, ενώ μιμείται το στιλ και τις κινήσεις που επιλέγει πιο συχνά ο παίκτης.

Η Nintendo έχει ξεκινήσει διαγωνισμό φωτογραφίας στο Miiverse για το Smash Bros. Το υλικό που μπορεί να προκύψει από έναν αγώνα πάντως, είναι άφθονο.

Κλείνοντας, το Super Smash Bros του Wii U κινείται στα ίδια πλαίσια με τους προκάτοχόυς του, φέρνοντας μαζί του αρκετές νέες προσθήκες και βελτιώσεις για να γίνει μια απαραίτητη κυκλοφορία για μεγάλη μερίδα των κατόχων του συστήματος. Το gameplay του παραμένει η, μοναδική για την κατηγορία του, σύζευξη ενός fighting game και ενός party game – το προς τα που έχει κινηθεί αυτή τη φορά ο τίτλος θα το αποφασίσει μετά από μήνες δοκιμών η κοινότητα των σκληροπυρηνικών οπαδών. Πάντως αποδεδειγμένα μπορεί να σου δώσει διασκέδαση και υλικό για να ασχοληθείς, αρκεί α) να σου αρέσουν τα παιχνίδια της Nintendo και β) να σου αρέσει το ξύλο, συνοδεία... χαβαλέ. Αν κάποια από τις δύο παραμέτρους (και ειδικά η 1η) δεν συνάδει με τις προτιμήσεις σας, ίσως καλύτερα να το αποφύγετε. Διαφορετικά, βουτήξτε άφοβα στην χαοτική, πιο πλούσια γιορτή του gaming.

 

Υπέροχος τεχνικός τομέας. Σάουντρακ για συλλογή, με μερικές εκατοντάδες διασκευές από τις πιο γνωστές συνθέσεις της Nintendo. Άπειρα mode για να χαζεύεις για μέρες. Ομαλό, χωρίς καθυστερήσεις και αποσυνδέσεις, online multiplayer. 
Υπερβολικά πολλοί χαρακτήρες από δυο-τρία παιχνίδια. Το Subspace Emissary του Super Smash Bros Brawl έχει αφαιρεθεί και δεν έχει αντικατασταθεί από κάτι ανάλογα χορταστικό για το «μονό» παιχνίδι.  
8+
1 σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
paokman
19:35 18.12.14 paokman !!!
Φοβερός τίτλος! Λόγος αγοράς Wii U!