reviewsvideogames

Stella Glow

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: strategy, RPG, PEGI: 12+

Είναι γεγονός ότι το 3DS διαθέτει μια αξιοζήλευτη συλλογή από παιχνίδια ρόλων κάθε είδους. Η φορητή και τρισδιάστατη κονσολίτσα της Nintendo είναι η χαρά για τους φίλους της κατηγορίας, μια και στην υπερπλήρη βιβλιοθήκη του μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε παραδοσιακά JRPG, RPG στρατηγικής και δράσης. Παιχνίδια όπως τα φάιναλφαντασιακα Bravely Default και Second, τη σειρά των Shin Megami Tensei, τα… Pokemon (ναι, εγώ το έγραψα αυτό :P), τα ηρωικά Fire Emblem, το ποδοσφαιρικό Inazuma Eleven και τα διασκεδαστικά Monster Hunter, αποτελούν αξιόπιστες λύσεις για τους θιασώτες του είδους που θέλουν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια ρόλων αραχτοί στον καναπέ και το κρεβάτι, στα ταξίδια και τις διακοπές. Στη λίστα των καλών RPG φιλοδοξεί να μπει το Stella Glow, το τελευταίο και οριστικό παιχνίδι της ιαπωνικής Imageepoch, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της, τη χρονιά που μας πέρασε.

 
Τα μέλη της ομάδας μας, μαθαίνουν νέες κινήσεις κάθε φορά που πιάνουμε κουβέντα μαζί τους. Έχουν και τα καλά τους οι κοινωνικές συναναστροφές.   

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας μας είναι ο Άλτο, ένας καλόκαρδος νεαρός, ο οποίος δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του. Όπως καταλάβατε, ο ήρωάς μας πάσχει από αμνησία, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζουν οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές των RPG, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των Κλάουντ (Final Fantasy VII) και Γκέραλτ της Ρίβια (Witcher). Παρά το πρόβλημά του, ο Άλτο δεν περνάει και άσχημα, μια και ζει μαζί με δύο υπέροχες κυρίες, την Λιζέτ και την Ρόζα, σε ένα πανέμορφο χωριουδάκι, μακριά από την πρωτεύουσα της χώρα. Μια μέρα όμως, η ζωή των κατοίκων του μικρού χωριού άλλαξε για πάντα, όταν το τραγούδι μιας μάγισσας του δάσους, άρχισε να μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζωντανούς κρυστάλλους. Ο Άλτο και η Λιζέτ, αποφασισμένοι να σώσουν τον κόσμο από το ξόρκι της κακιάς μάγισσας Χίλντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους γενναίους Ιππότες του βασιλείου της Ρέγκναντ. Όλοι μαζί οργανώνουν μια εκστρατεία για να εντοπίσουν τις καλές μάγισσες οι οποίες έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν τα μάγια της Χίλντα. Παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων, η ιστορία είναι ανάλαφρη και ευχάριστη, δίχως την παραμικρή υποψία σοβαροφάνειας και μακριά από emo χαρακτήρες. Έτσι ακριβώς όπως θέλω το φορητό μου SRPG :P Χαρούμενο και διασκεδαστικό!  

Το Stella Glow είναι ένα παραδοσιακό RPG στρατηγικής και τακτικής, στα πρότυπα των Fire Emblem και Final Fantasy. Πάνω σε ένα ισομετρικό πλέγμα που αποτελεί το πεδίο της μάχης, καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις τακτικές μας και ξεδιπλώνουμε τις πολεμικές μας αρετές. Όλα τα ανθρωπάκια και λοιπά μπαρμπαδέλια που βρίσκονται πάνω σ’ αυτό το πλέγμα από τετραγωνάκια, κινούνται με βάση τον μέγιστο αριθμό τετραγώνων της κλάσης στην οποία ανήκουν. Οι μονάδες με αμυντικό προσανατολισμό (συνήθως ιππότες που φορούν βαριές και ασήκωτες πανοπλίες) έχουν μικρότερα περιθώρια κίνησης, σε σχέση με τους ευέλικτους ξιφομάχους, τις μάγισσες και τους τυφεκιοφόρους, δηλαδή μονάδες που μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Κάθε πολεμιστής, είτε δικός μας, είτε από τη μεριά των αντιπάλων μας, εκτελεί τις κινήσεις του (επιθετικές και αμυντικές) μόνο όταν έρθει η σειρά του, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα παιχνίδια της κατηγορίας. Οι μάχες στο Stella Glow, αν και δεν χαρακτηρίζονται για τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, απαιτούν έναν σχετικό προγραμματισμού και μια οργάνωση, μια και έχουμε να λάβουμε υπόψη αρκετούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μια από τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού είναι ότι οι χαρακτήρες μας κερδίζουν πόντους εμπειρίας μόνον όταν εκτελούν κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, χτυπώντας έναν εχθρό, γιατρεύοντας έναν σύμμαχο ή χρησιμοποιώντας μαγικά ξόρκια. Η παρουσία τους και μόνο στο πεδίο της μάχης, δεν είναι αρκετή για την απόκτηση εμπειρίας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να προηγηθεί ένας προγραμματισμός, έτσι ώστε όλοι οι πολεμιστές μας να συμμετέχουν ενεργά στην μάχη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη κίνηση ορισμένων μονάδων, καθιστούν τις αναμετρήσεις αρκετά χρονοβόρες. Συνεπώς, αν θέλετε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο σύνολο, θα πρέπει να δαπανήσετε αρκετό χρόνο, ακόμα και στις πιο εύκολες αναμετρήσεις, έτσι ώστε όλα τα μέλη της ομάδας μας να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν πόντους εμπειρίας.        

 
Η ΑΙ του παιχνιδιού δεν έχει σκοπό να σας δυσκολέψει. Προσέχετε να μην βρεθεί κανένα από αυτά τα τερατάκια στην πλάτη σας και όλα θα πάνε καλά.  

Ο προσανατολισμός των κακών και των μελών της ομάδας μας την ώρα της αναμέτρησης, αποτελεί άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο του συστήματος μάχης στο Stella Glow. Από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού γίνεται σαφές ότι πρέπει να προσέχουμε τη θέση των μαχητών μας και να μην τους αφήνουμε ακάλυπτους στις επιθέσεις των αντιπάλων. Ένας από τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού είναι ότι τα πισώπλατα χτυπήματα προκαλούν σημαντική ζημιά, μεγαλύτερη από τις πλάγιες και μετωπικές επιθέσεις. Η αρχή αυτή ισχύει για όλους τους χαρακτήρες, καλούς και κακούς. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το έδαφος όπου διεξάγεται η μάχη. Τα νερά και τα έλη δυσχεραίνουν τις κινήσεις μας, μειώνοντας τον αριθμό τετραγώνων πάνω στα οποία μπορεί να μετακινηθεί ο ήρωάς μας, ενώ εχθροί που βρίσκονται σε υψηλότερα σημεία από εμάς, μπορούν να μας πλήξουν πιο εύκολα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των μονάδων μας είναι το Α και το Ω του συστήματος μάχης, και αυτή που κάνει το Stella Glow τόσο διασκεδαστικό και εθιστικό. Η μοναδική παραφωνία προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων. Ο υπολογιστής είναι υπερβολικά “γενναιόδωρος” απέναντί μας και δεν έχει καμία διάθεση να “τιμωρήσει” μια λανθασμένη κίνηση ή μια κακή επιλογή κατά τη διάρκεια της μάχης. Παρά το γεγονός αυτό, οι μάχες στο Stella Glow είναι εθιστικές, καλοστημένες και απολαυστικές.  

Όταν δεν κάνουμε πόλεμο, περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο στην πρωτεύουσα του βασιλείου. Το παιχνίδι μας δίνει τρεις πόντους Ελεύθερου Χρόνου, τους οποίους μπορούμε να ξοδέψουμε σε διάφορες δραστηριότητες. Μπορούμε να πιάσουμε δουλειά σε ένα από τα τοπικά καταστήματα για να αυξήσουμε το χαρτζιλίκι μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους συμπολεμιστές μας. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στις συζητήσεις μας, τόσες περισσότερες ικανότητες θα αποκτήσουν οι φίλοι που μας συντροφεύουν στο ταξίδι για την αναζήτηση των υπόλοιπων μαγισσών. Πρόκειται για ικανότητες και κινήσεις που δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στους μαχητές μας, όπως είναι η άμεση αντεπίθεση μετά από εχθρικό χτύπημα και καινούργια μαγικά κόλπα για τις μάγισσες της παρέας. Από το σύνολο των παράπλευρων αυτών δραστηριοτήτων, η πιο σημαντική είναι η επιδιόρθωση της… ψυχής μιας μάγισσας. Ο Άλτο, πέρα από καλός πολεμιστής, έχει την ικανότητα να “εισχωρεί” στις καρδιές των ταλαντούχων αυτών δεσποινίδων για να διώξει όλους τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Κατά τη διαδικασία αυτή, μεταφερόμαστε σε ένα ψυχεδελικό πεδίο μάχης και οι κακοί που συναντούμε αντιπροσωπεύουν τα άγχη και τις ανησυχίες των κοριτσιών. Μόλις “καθαρίσουμε” μια τέτοια πίστα, ξεκλειδώνουμε νέα μαγικά τραγούδια για τις μάγισσές μας, τα οποία δεν είναι άλλο από πανίσχυρες μαγικές επιθέσεις που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας μάχης. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του παιχνιδιού, ο Άλτο, εκτός από καλός μαχητής, να γίνει ο απόλυτος γητευτής των καλών μας μαγισσών. 

 
Ο Άλτο, ο πρωταγωνιστής με το τσουλούφι που θυμίζει δρεπάνι, δεν φοβάται τον πιστό ακόλουθο της μάγισσας Χίλντα, τον κοκκινομάλλη Ντάντε. 

Κλείνοντας, το Stella Glow είναι ένα καλοφτιαγμένο και προσεγμένο SRPG, γεμάτο ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πολύχρωμα γραφικά και ένα σύστημα μάχης του που από μόνο του είναι αρκετό για να “κολλήσουμε” ώρες ολόκληρες μπροστά στις οθόνες του 3DS, σκοτώνοντας τερατάκια και σώζοντας ανυπεράσπιστες μάγισσες. Δίχως αμφιβολία, το “κύκνειο άσμα” της Imageepoch καταφέρνει να σταθεί δίπλα στα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας, διεκδικώντας επάξια μια θέση στη συλλογή μας. 

 

Ενδιαφέρον σύστημα μάχης και διαχείρισης των μονάδων, πάρα πολλοί και ζωηροί χαρακτήρες, υπέροχη μουσική επένδυση.
Χαμηλός βαθμός δυσκολίας, η περιορισμένη κίνηση ορισμένων μονάδων κάνει πιο δύσκολη την απόκτηση πόντων εμπειρίας, κάνοντας τις μάχες ιδιαίτερα χρονοβόρες.

 

2 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
super_mario
02:10 12.04.16 super_mario χωρίς τίτλο
Όταν έχει βγει το καινούριο Fire Eblem (που είναι 3 κασέτες μάλιστα) για ποιο λόγο να ασχοληθούμε με την στέλαγκλόου;

Γιαπωνέζικο σπικάζ έχει τουλάχιστον;;

Shinobi
04:09 12.04.16 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Να, τέτοια λέτε και μετά πως να μην κλείσει η εταιρία, ασούμε :P

Κοίτα, Fire Emble δεν είναι, αλλά είναι καλό παιχνίδι, μην το αδικούμε κιόλας. Από 'κει και πέρα είναι θέμα προτεραιοτήτων και γούστου.

Σπικάζ μόνο στα αγγλικά. Όλα τα τραγούδια είναι στα ιαπωνικά. Ωραία μοιρασιά, ε;