reviewsvideogames

SteamWorld Dig 2

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Switch • επίσης διαθέσιμο για: PS4, PS Vita, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: adventure, action, PEGI: 3+

Η Image & Form Games ήταν ένα από τα λιγοστά στούντιο που την προηγούμενη γενιά κατάφεραν να αδράξουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις πλατφόρμες της Nintendo,για να ανέβουν στον αφρό του game development (μια παρόμοια περίπτωση είχαμε με την Yacht Club Games και το Shovel Knight). Θυμάμαι τότε ένα άρθρο του Χάρη Κλάδη, που προέβλεπε πως οι indie developers θα σώσουν την κατάσταση για τη Nintendo με δεδομένη τη μαζική εγκατάλειψη των μεγάλων εκδοτριών, συναντώντας το ιδανικό κοινό των μεσόκοπων τριαντα-σαραντάρηδων οπαδών και μια αγορά (τα eshop των 3DS και Wii U) με ελάχιστο ανταγωνισμό. Τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, αν και ο Κλάδης φαίνεται να δικαιώνεται πανηγυρικά... μετά θάνατον Wii U, αφού οι indie developers κάνουν πραγματικό πάρτι στο Switch, επωφελούμενοι από μια περίπου παρόμοια συνθήκη. 

 
Περισσότεροι χαρακτήρες, πλουσιότερο και πιο ενδιαφέρον σενάριο: το SteamWorld Dig 2 επενδύει ξεκάθαρα σε νευραλγικούς τομείς που υστερούσε το πρώτο παιχνίδι.

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν το SteamWorld Dig είχε καταφέρει να αναδειχθεί σε μια από τις αξιοσημείωτες κυκλοφορίες για τη Nintendo το καλοκαίρι του 2013, όντας ένα κράμα Metroid και Spelunky που συνδύαζε επιστημονική φαντασία και την αισθητική του steampunk με αυτή των «γουέστερν». Το δεύτερο SteamWorld Dig φαινομενικά ακολουθεί τις αρχές του πρώτου παιχνιδιού: παρουσιάζει μια μεγάλη πόλη στην επιφάνεια που λειτουργεί σαν κεντρικό hub δραστηριοτήτων (αγοραπωλησίες, αναβαθμίσεις, εξέλιξη της ιστορίας, κτλ) και από κάτω απλώνει μια τεράστια πίστα με άπειρες διακλαδώσεις, την οποία ο παίκτης καλείται να εξερευνήσει με την αξίνα στο χέρι. Το... σκάψιμο παραμένει και εδώ πάνω-κάτω το μισό παιχνίδι, αφού την περισσότερη ώρα θα βρίσκεστε να σκάβετε προς όλες τις κατευθύνσεις, μαζεύοντας πολύτιμα ορυκτά που μπορείτε να εξαργυρώσετε στην επιφάνεια, ανακαλύπτοντας μυστικές διόδους και προσπαθώντας να χαράξετε υπόγειους δρόμους που θα εξυπηρετούν ιδανικά την εξερεύνησή σας. Αν το παραπάνω σας φαίνεται βαρετό και επαναλαμβανόμενο, τότε δεν έχετε ασχοληθεί με παρόμοια «διαμάντια» (χα!) του συγκεκριμένου είδους όπως το Spelunky ή το Terraria, που ακουμπούν πάνω στην ίδια εθιστική (και επαναλαμβανόμενη) δράση για να αναπτύξουν το gameplay τους. Η αλήθεια βέβαια είναι πως αν υπήρχε ένα μικρό παράπονο για το SteamWorld Dig, αυτό ήταν πως η διάνθιση του gameplay με νέα στοιχεία γινόταν αργά, και το παιχνίδι ολοκληρωνόταν σε ένα σημείο που οι περισσότεροι παίκτες ένιωθαν για πρώτη φορά «πλήρεις» σε δυνατότητες. 

 
Το σκάψιμο είναι η πεμπτουσία του gameplay του παιχνιδιού. Αυτή τη φορά ωστόσο το παιχνίδι ισορροπεί καλύτερα στην επαναλαμβανόμενη δράση και στη φόρμουλα τύπου Metroid.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις πάντως, το SteamWorld Dig 2 έρχεται να λειτουργήσει ως πραγματικό υπόδειγμα sequel. Τα γραφικά και ο ήχος βελτιώνονται δραματικά, με τους χαρακτήρες να διαθέτουν υπέροχη κίνηση και το παιχνίδι να διατηρεί την πανέμορφη αισθητική του. Η ομαλή κίνηση και τα ατμοσφαιρικά εφέ φωτισμού δεν εμποδίζουν το παιχνίδι να λειτουργεί αξιόπιστα στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ οι μουσικές συνθέσεις είναι περισσότερες, πιο πλούσιες και ταιριάζουν καλύτερα με το περιβάλλον του παιχνιδιού. Η πόλη – hub επίσης είναι αυτή τη φορά ανασχεδιασμένη, αισθητά μεγαλύτερη και δαθέτει περισσότερους χαρακτήρες, ενώ οι σχεδιαστές έχουν επενδύσει περισσότερο χρόνο και στο σενάριο, το οποίο ξεκινάει με την Dorothy, έναν από τους χαρακτήρες του προηγούμενου SteamWorld Dig, να βρίσκεται σε αναζήτηση του πρωταγωνιστή του πρώτου τίτλου, που εθεάθη τελευταία φορά να εξερευνεί το ορυχείο που αποτελεί τις πίστες αυτού του παιχνιδιού. Γενικά οι χαρακτήρες έχουν πληθύνει, είναι πιο καλογραμμένοι – ειδική μνεία στους «βαρεμένους» εναπομείναντες ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε ένα ραδιενεργό υπόνομο – και πλαισιώνουν μια ιστορία με ενδιαφέρον και ανατροπές, μεγάλη αλλαγή από το πρώτο SteamWorld Dig. Υπάρχει ειδικά ένα κεφάλαιο που παρουσιάζει από τις πιο ενδιαφέρουσες τροπές που έχω δει σε παιχνίδι μέσα στο 2017, καθώς η ατμόσφαιρα αρχίζει να θυμίζει επιστημονική φαντασία τρόμου και το παιχνίδι εμπλουτίζει τη μυθολογία του με  ιδιαίτερα συναρπαστικά στοιχεία.  

 
Ατμοσφαιρικά εφέ και μουσική και ποικιλία αισθητικής στις περιοχές του, ανεβάζουν αρκετά σκαλοπάτια το ενδιαφέρον του παιχνιδιού.

Ακόμη και αν εξαιρέσεις τις παραπάνω βελτιώσεις πάντως, το SteamWorld Dig 2 παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική σχεδιαστική διαφορά σε σχέση με τον πρώτο τίτλο. Ο χάρτης του πρωτότυπου παιχνιδιού ήταν σχεδιασμένος “procedurally”, που σημαίνει πως ο ένας αλγόριθμος αναλάμβανε να «σχεδιάσει» κάθε φορά τυχαία όλη την πίστα, και η ομάδα της Image & Form πρόσθετε απλά διάφορες σπηλιές για να προσφέρει στο χρήστη πιο συγκεκριμένους γρίφους. Αυτή τη φορά, όλα είναι σχεδιασμένα «στο χέρι», με τους Σουηδούς developer να κάνουν πραγματικά εξαιρετικά δουλειά, σχεδιάζοντας με πολύ προσοχή αλληλοσυνδεόμενες περιοχές με διαφορετική αισθητική, γρίφους και εχθρούς, προσφέροντας έτσι την ποικιλία στην εικόνα και τη δράση, που έλειπε από το προηγούμενο επεισόδιο. Η φόρμουλα αντιγράφει φυσικά, ποιο άλλο από το Metroid, παρουσιάζοντας αδιέξοδα στην εξερεύνησή σου, τα οποία τελικά προσπερνάς σταδιακά με την αναβάθμιση του χαρακτήρα σου και την εμπλούτιση των λειτουργιών του. Όμως, το μεγάλο επίτευγμα των σχεδιαστών, πέρα από το πόσο ιδανικά εύχρηστος και διασκεδαστικός είναι ο χειρισμός, είναι ο ρυθμός που έχουν καταφέρει να επιβάλουν στην εξέλιξή του. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εύκολο παιχνίδι, ωστόσο αισθάνεσαι διαρκώς πως είσαι ένα βήμα μακριά από κάποιο σημείο προόδου που θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες – μια νέα δυνατότητα που θα σου επιτρέψει να πας πιο μακριά, μια μικρή εξέλιξη στην πλοκή, μια νέα περιοχή που ξεδιπλώνεται αναπάντεχα. Αυτός ο ρυθμός παραμένει σταθερός στις 7-8 ώρες που διαρκεί περίπου το παιχνίδι, και καθιστά το SteamWorld Dig 2 μια απολαυστική εμπειρία. 

 
Οι εναπομείναντες άνθρωποι στον πλανήτη, βρίσκονται μεταλλαγμένοι σε έναν υπόνομο σε παραπαίουσα κατάσταση, έχοντας κρατήσει όμως μπόλικες σατυρικές ατάκες και καυστικό χιούμορ για να διασκεδάζεις βλέποντάς τους. 

4 χρόνια λοιπόν μετά το πρώτο SteamWorld Dig, η Image & Form Games επιστρέφει και επαναλαμβάνει κατά καποιο τρόπο το «τζακ ποτ» τουπρώτου παιχνιδιού (ήδη οι πωλήσεις είναι εξαιρετικές σε Switch και PC, και έπονται τα PS4/Vita). Οι συνθήκες βέβαια είναι τώρα διαφορετικές: σε αντίθεση με το 3DS (και ακόμη περισσότερο με το Wii U), το Switch αποτελεί απόλυτη εισπρακτική επιτυχία, και η Nintendo έχει κάνει όλες τις σωστές κινήσεις για να απολαμβάνει αυτή τη στιγμή, την υποστήριξη από την πλειοψηφία των σχεδιαστών, μεγάλων και μικρών. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, το SteamWorld Dig 2 έρχεται να απαντήσει με ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα, σε βαθμό που του δίνει το δικαίωμα να διεκδικεί τη συμπερίληψή του στις λίστες με τα καλύτερα indie(και ίσως όχι μόνο) παιχνίδια της χρονιάς.

 

Άριστη προσθήκη στο είδος των «Metroidvania» και εξαιρετικά βελτιωμένο παιχνίδι σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ιδανικά σχεδιασμένος κόσμος με πρωτότυπη αισθητική, ενδιαφέρουσα ιστορία και εθιστικό gameplay. 
Η κάτω των 10 ωρών διάρκειά του μπορεί να φανεί μικρή σε ορισμένους παίκτες. 

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις