reviewsvideogames

Steamworld Dig: A Fistful of Dirt

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: platform, PEGI: Δεν έχει ανακοινωθεί

Το Steamworld Dig το συμπαθείς από την πρώτη στιγμή που το βλέπεις. Η οθόνη τίτλων σε εισάγει στην αισθητική της μείξης καρτουνίστικης Άγριας Δύσης και στίμπανκ, αισθητική που χαρακτηρίζει τα γραφικά του παιχνιδιού αλλά και τη μουσική που συνδυάζει «γουέστερν» με τις μελωδίες των Metroid Prime. Τι να απορρίψεις αλήθεια από αυτό το πακέτο; Το Steamworld Dig ξεκινά από την πόλη στην οποία εξελίσσεται η ιστορία που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κεντρικό hub με τρεις–τέσσερις χαρακτήρες, τους οποίους συναντάς για να ανταλλάξεις με χρήματα τα ορυκτά που συγκεντρώνεις, να αγοράσεις τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το σενάριο του παιχνιδιού.

Η αναβάθμιση του χαρακτήρα είναι μια εθιστική διαδικασία στο Steamworld Dig…

Το «κανονικό» παιχνίδι διαδραματίζεται ωστόσο στο ορυχείο που το ρομπότ–πρωταγωνιστής έχει κληρονομήσει από το ρομπότ–θείο του (έχουν τα ρομπότ συγγενείς; Έτσι φαίνεται). Εκεί είναι όλη η δράση του Steamworld Dig, και εκεί σε περιμένει μια τεράστια πίστα για να την... σκάψεις μέχρι να φτάσεις στον πάτο, περνώντας από εμπόδια, σκοτώνοντας εχθρούς, εξερευνώντας πολυεπίπεδες σπηλιές και μαζεύοντας ορυκτά από τα πετρώματα. Ο χαρακτήρας σου μπορεί να σκάψει προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορεί να πιαστεί από τοίχους. Αλλά δεν μπορεί να σκάψει ενώ χοροπηδάει, προφανώς, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να σχεδιάσεις με προσοχή την κάθοδό σου στο ορυχείο. Όσο πιο κάτω πας τόσο απλώνεται το σκοτάδι, ενώ η λάμπα που κουβαλάς μαζί σου για να βλέπεις έχει περιορισμένη διάρκεια. Γι’ αυτό, το παιχνίδι σου ζητά να μοιράσεις τις προτεραιότητές σου μεταξύ της συγκέντρωσης ορυκτών, της εξερεύνησης και του ανοίγματος του δρόμου που θα σε οδηγήσει στον πάτο του ορυχείου.

…όχι όμως πιο εθιστική από το ίδιο το σκάψιμο, το οποίο είναι το Α και το Ω του παιχνιδιού.

Θυμίζοντας λίγο την λογική της σειράς Metroid, το Steamworld Dig σε βάζει σε μια διαδικασία διαρκούς αναβάθμισης του χαρακτήρα σου και περαιτέρω «ανοίγματος» του κόσμου του. Κάθε νέα δυνατότητα σε προκαλεί να δοκιμάσεις μονοπάτια στα οποία δεν είχες προηγουμένως πρόσβαση, ενώ το παιχνίδι διατηρεί εξαιρετικό ρυθμό στο χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε νέο εργαλείο. Όλο αυτό έρχεται και δένει με το βασικό στοιχείο του Steamworld Dig, το σκάψιμο, το οποίο είναι μια εντελώς... υπνωτιστική διαδικασία και το κλειδί της επιτυχίας του τίτλου. Από τη στιγμή που κάνει το σκάψιμο... διασκέδαση, το παιχνίδι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αισθητικά άρτιο, διασκεδαστικό και με μεγάλη διάρκεια – που αλλάζει ανάλογα με τους ρυθμούς του κάθε παίκτη – το Steamworld Dig είναι μια ευχάριστη καλοκαιρινή έκπληξη για το 3DS και παράδειγμα για το πώς η δυτική indie κοινότητα μπορεί να βρει πρόσφορο εργασιακό έδαφος στο φορητό της Nintendo. Θα το βρείτε στο 3DS eShop προς 8,99€.

 

Ωραία αισθητική και αναπάντεχα ελκυστικό gamplay με μεγάλη μάλιστα διάρκεια. Διατίθεται σε καλή τιμή.
Τελειώνει το καλοκαίρι πάλι, ουφ!
8+
2 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
agrimi78
06:15 22.08.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
Το έχω στο μικροσκόπιο αλλά σκέφτομαι σε ποιο 3ds να το πάρω, στο "μικρό" ή το "μεγάλο"?
Σε ποιο 3ds το έπαιξες Στέλιο και πώς ήταν ο οπτικός τομέας?

TxCForever
11:33 22.08.13 TxCForever χωρίς τίτλο
Το πήρα και εγώ και μου άρεσε πολύ. Μόνο ένα σημείο θα ήθελα να θίξω. Αν και διασκεδαστικό, στο τέλος της ημέρας ξοδεύεις το 95% του χρόνου σου στο σκάψιμο και μάζεμα ορυκτών και την επιστροφή τους στην αφετηρία, και μόλις το υπόλοιπο 5% σε όλα τα υπόλοιπα.

Ειδικά το δεύτερο, αν βρεθείς μακριά χωρίς κάποιο τηλεμεταφορέα στην τσέπη καταντάει κουραστικό, ειδικά αν δεν προσέχεις το πως σκάβεις.