reviewsvideogames

Root Letter

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: PS Vita
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: adventure, PEGI: 12+

Visual Novels, η κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών που φημίζεται για τον ελάχιστο βαθμό αλληλεπίδρασης και την απουσία στοιχειωδών μηχανισμών, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους παίκτες που ζουν στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Χρόνια τώρα, οι Ιάπωνες λατρεύουν να “βυθίζονται” στο μαγικό κόσμο των οπτικοποιημένων μυθιστορημάτων, λύνοντας γρίφους, εξιχνιάζοντας εγκλήματα και σώζοντας ανυπεράσπιστες κορασίδες, από του Χάρου τα δόντια.

 
Οι απαντήσεις που δίνουμε στην Άγια, μέσα από τα γράμματα που γράφουμε, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επηρεάσουμε την εξέλιξη της ιστορίας.

Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει το νέο παιχνίδι της Kadokawa Games, το Root Letter (η «Τετραγωνική ρίζα της Επιστολής» - ναι, αυτός είναι ο τίτλος του). Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο Μαξ, βρίσκει τυχαία ένα γράμμα που έγραψε η φίλη του, η Άγια Φουμίνο, και το οποίο νόμιζε ότι δεν έστειλε ποτέ. Μέσω της επιστολής, η Άγια εξηγούσε στον Μαξ τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να διακόψουν την γραπτή τους επικοινωνία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το αποχαιρετιστήριο γράμμα της Άγια προς τον Μαξ, ήταν ουσιαστικά η ομολογία ενός εγκλήματος. Η νεαρή κοπέλα αποκάλυψε στον φίλο της ότι ήταν υπεύθυνη για την δολοφονία ενός ανθρώπου. Παρά το γεγονός ότι το γράμμα αυτό έφτασε στα χέρια του με καθυστέρηση δεκαπέντε ετών, ο Μαξ αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την πόλη όπου ζούσε η Άγια, για να μάθει τι ακριβώς έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια.       

Οδηγός για την επίλυση του μυστηρίου, είναι τα γράμματα που αντάλλασσαν οι Μαξ και Άγια. Μέσα από αυτά, αντλούμε τις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε την έρευνα. Κάθε γράμμα που έγραψε η Άγια, περιλαμβάνει γενικές περιγραφές ανθρώπων και τοποθεσιών που σχετίζονται με το παρελθόν της. Ως καλοί ντετέκτιβ, θα πρέπει να εντοπίσουμε τους παλιούς συμμαθητές της, να τους ανακρίνουμε (όσο πιο διακριτικά γίνεται) και, μέσα από ένα απλό παιχνίδι ερωτήσεων, να εντοπίσουμε τα ίχνη της εξαφανισμένης φίλης μας. 

Το Root Letter παίρνει τον παίκτη από το χεράκι και τον οδηγεί με ασφάλεια μέχρι το τέλος, χωρίς να ξεστρατίζει. Φυσικά, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε είναι ελάχιστες και τις περισσότερες φορές, έχουν να κάνουν με τη σειρά των περιοχών που σκοπεύουμε να επισκεφτούμε, καθώς ψάχνουμε να βρούμε την Άγια. Η εξερεύνηση που απαιτείται είναι περιορισμένη, μια και όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Εξίσου απογοητευτική, είναι η διαδικασία ανάκρισης των παλιών συμμαθητών της Άγια. Μέσα από μία περιορισμένη λίστα ερωτήσεων, διαλέγουμε εκείνη που θα “ζορίσει” τον χαρακτήρα που ανακρίνουμε και θα μας οδηγήσει στην επόμενη ερώτηση, μέχρι να αποσπάσουμε την πληροφορία που θέλουμε. Το πρόβλημα με την όλη διαδικασία είναι ότι δεν μας επιτρέπει να πορευτούμε κάνοντας λανθασμένες επιλογές, μέχρι το τέλος. Μόλις εξαντλήσουμε τον αριθμό των λανθασμένων ερωτήσεων, η διαδικασία ανάκρισης σταματά και ξεκινά πάλι από την αρχή. Η διαδικασία αυτή, επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουμε τη σωστή σειρά ερωτήσεων. Έτσι, μία λανθασμένη επιλογή δεν γίνεται ποτέ μέρος του παιχνιδιού. Δεν ανοίγει νέες επιλογές, ούτε επηρεάζει την εξέλιξη της ιστορίας.       

 
Visual novel χωρίς μαθήτριες με κοντές φουστίτσες και ύποπτους παππούκες, δεν γίνεται.

Παρ' όλα αυτά, πέρασα καλά παίζοντας διαβάζοντας το Root Letter. Ο τίτλος της Kadokawa Games είναι εύκολος στην παρακολούθηση και δεν κουράζει. Δεν “βομβαρδίζει” τον παίκτη με ολόκληρα κατεβατά, ενώ, τόσο η ιστορία, όσο και οι χαρακτήρες (βασικοί και μη), παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Εύπεπτο και ευχάριστο στο μάτι, το Root Letter είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε της ενασχόλησή σας, με τα visual novel.    

Υπέροχα σκίτσα, όμορφη εναλλαγή εικόνων, χαλαρωτική – αν και επαναλαμβανόμενη – μουσική, ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
Οι λανθασμένες επιλογές κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, δεν γίνονται ποτέ μέρος του παιχνιδιού. Αν και παιχνίδι μυστηρίου, όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις