reviewsvideogames

Resident Evil: Revelations

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, PEGI: 16+

Το είχαμε αναφέρει στην παρουσίαση του Resident Evil: The Mercenaries 3D, πως εκείνος ο τίτλος ήταν πρακτικά ένα αδικαιολόγητα ακριβό ορεκτικό, μια εισαγωγή για το «κυρίως πιάτο» που ετοίμαζε η Capcom για το φορητό της Nintendo. Μερικούς μήνες μετά και το Resident Evil: Revelations καταφθάνει, έχοντας όντως την ποθητή εμφάνιση ενός πλουσιοπάροχου γεύματος. Αφήνει όμως τη γεύση που περίμενουν οι κάτοχοι του 3DS και οι φίλοι του Resident Evil;

Μυστηριώδης έπαυλη που κρύβει τροματικά μυστικά; Όχι ακριβώς, αλλά ναι, το Revelations προσπαθεί να «θυμηθεί» τις ρίζες της σειράς περισσότερο από τους πιο πρόσφατους τίτλους.

Ο τρόμος στο τσεπάκι σας

Συνεχίζοντας με τα περι... φαγητού, το Revelations δεν δυσκολεύεται να σε πείσει από τις πρώτες στιγμές του, πως πρόκειται για ένα πραγματικό «πιάτο» πολυτελείας. Από το ορχηστρικό θέμα του στους τίτλους έναρξης, ανάμεσα στα πιο όμορφα που έχουμε ακούσει από τη σειρά, περνάς σε μια εντυπωσιακή (αν και με υπερβολικά συμπιεσμένο βίντεο) εισαγωγική κινηματογραφική σκηνή που περιγράφει την προϊστορία του παιχνιδιού. Έπειτα έρχονται οι πρώτες στιγμές «μέσα» στο παιχνίδι, και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως ο τελευταίος τίτλος της Capcom μπορεί να έχει καλύψει τόση μεγάλη απόσταση σε τεχνικά θέματα, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κατάλογο software του 3DS.

Με χαρακτήρες που στέκονται άνετα ως «μικρογραφίες» εκείνων του Resident Evil 5 και λεπτομερώς σχεδιασμένες περιοχές με έξοχα εφέ φωτισμού, το Revelations είναι με διαφορά το πιο εντυπωσιακό τεχνικό δημιούργημα του συστήματος της Nintendo. Τα γραφικά είναι μάλιστα αισθητά βελτιωμένα σε σύγκριση με το Mercenaries 3D, αλλά και με τα δύο demo του Revelations, το ένα από τα οποία έγινε πρόσφατα διαθέσιμο στο eshop του 3DS. Παρατηρώντας πάντως καλύτερα τον τεχνικό τομέα, ξεκινάς να διαπιστώνεις τις παραχωρήσεις που έκανε η Capcom για να «χωρέσει» ένα Resident Evil νέας γενιάς στο φορητό. Η απουσία κάποιου αναλυτικού μοντέλου physics στα αντικείμενα και τους χαρακτήρες και η έλλειψη διαδραστικότητας με το περιβάλλον (μην περιμένετε να δείτε τίποτα να καταστρέφεται, ούτε ένα μικρό γυαλάκι) είναι οι δύο μεγάλες τεχνικές αδυναμίες του παιχνιδιού, ενώ πολλά από τα textures χάνουν αισθητά σε ποιότητα μόλις πλησιάσεις σε κοντινή απόσταση.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τη στόχευση, είτε σε οπτική πρώτου προσώπου είτε σε τρίτου, με το παιχνίδι να προσφέρει εντυπωσιακή ευελιξία στις επιλογές του χειρισμού.

Το σημαντικό συμπέρασμα είναι πάντως πως το Revelations είναι ο τίτλος που δικαιολογεί περισσότερο τη λογική πίσω από το hardware του 3DS, κρύβοντας τις αδυναμίες και αξιοποιώντας τα «τρικ» του συστήματος για να προσφέρει μια οπτική εμπειρία, παρόμοια με εκείνες που έχουμε συνηθίσει στις HD κονσόλες της αγοράς. Αναβάθμιση από το Mercenaries παρατηρείται και στο εφέ του 3D, για το οποίο η Capcom προσφέρει και τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα διαβάθμισης με το slider του συστήματος. Το υψηλότερο επίπεδο 3D προτείνεται αρχικά για τους... βετεράνους του φορητού εξαιτίας της έντασής του, αλλά επιβραβεύει με μια αίσθηση βάθους που θυμίζει το Ocarina of Time 3D και κάνει τους θαλάμους και τα υπόγεια της Queen Xenobia, του πλοίου πάνω στο οποίο διαδραματίζεται μεγάλο μέρος του παιχνιδιού, να μοιάζουν με τρισδιάστατα κουτάκια. Το εφέ συνοδεύεται ωστόσο και με το ανάλογο πρόβλημα ghosting που μάστιζε το Ocarina of Time, με οποιαδήποτε αντίθεση λευκού και μαύρου να δημιουργεί διπλές εικόνες πάνω στα αντικείμενα. Χωρίς το 3D ενεργοποιημένο, το Revelations εντυπωσιάζει με την εφαρμογή του διπλού anti-aliasing, με μια καθαρότητα στα γραφικά που σε κάνει να σκέφτεσαι ποια από τις δύο επιλογές να προτιμήσεις...

Οι πρώτοι εχθροί που συναντάς στο Revelations… τρώγονται. Από εκεί και έπειτα η ποιότητα πέφτει αισθητά, φανερώνοντας μια από τις βασικές αδυναμίες του τίτλου.
6 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
tsab
14:05 30.01.12 tsab Διπλομοχλι και old skool resi
Ωραιο review κε Μουστακη. Εγω προσωπικα δοκιμαζοντας το frakenstick™ με το Revelation ενιωσα οτι ειχα περισσοτερο ελεγχο και ειχα λιγοτερες κραμπες σε σχεση με το συμβατικο τροπο χρησης. Συνεχιζοντας τις παρατηρησεις μου, θα ηθελα να εκφρασω και οτι το περιμενα πιο RE1. Δηλαδη με πιο σοβαρους γρυφους οπως τα πρωτα σε σχεση με τα πιο action oriented 4 και 5.

Ας ελπισουμε οτι η Capcom θα συνεχισει και την σειρα και στα 2 ακρα οποτε καθε RE fan να μεινει απολυτως (ενταξει παντα θα υπαρχει γκρινια) ευχαριστημενος

Υ.Γ. Θα ηθελα να διορθωσω μονο τον ορο ghosting που αναφερεις. Τεχνικα λεγεται crosstalk. (the geek inside me wanted to speak :P)

TxCForever
14:19 30.01.12 TxCForever Kαταραμένο διπλομόχλι...
Ο μόνος λόγος που δεν πήρα ακόμη 3DS είναι για αυτό το μαραφέτι. Από την στιγμή που έσκασε μύτη δεν μπορώ να διαγράψω την σκέψη ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και έκδοση με ενσωματωμένο δεύτερο αναλογικό μοχλό, έτσι και με την Nintendo να μην το απορρίπτει, κάνω υπομονή τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έτσι κι αλλιώς δεν κόβω και φλέβα για κάποιο απο τα παιχνίδια του μέχρι στιγμής (Phoenix Wright και τα Castlevania ήταν οι λόγοι που πήρα DS).

Fearless
20:45 30.01.12 Fearless RE: Kαταραμένο διπλομόχλι...
ε καλα η nintedo θα αρχισει παλι τα ωραια της με το 3ds
σλιμ->διπλομοχλι->vibration(αμεσως στο πονηρο το μυαλο σας ρε!)->widescreen->250 HD->3ds lite->3ds ultra lite->3ds ''even lighter''->3ds with i5 processor->3ds with nvidia 7550M κτλπ...

τουλαχιστον η sony,οσο εμπορικη και να ειναι,δεν αρμεγει ετσι τους οπαδους της
ps vita->ps vita slim->TEΛΟΣ (οι διαφορετικες εκδοσεις του psp ηταν στην πραγματικοτητα σχεδον ιδιες κατα τη γνωμη μου με εξαιρεση το psp go που ηταν gtp)

RooF
14:45 02.02.12 RooF RE: RE: Kαταραμένο διπλομόχλι...
"τουλαχιστον η sony,οσο εμπορικη και να ειναι,δεν αρμεγει ετσι τους οπαδους της ps vita->ps vita slim->TEΛΟΣ (οι διαφορετικες εκδοσεις του psp ηταν στην πραγματικοτητα σχεδον ιδιες κατα τη γνωμη μου με εξαιρεση το psp go που ηταν gtp)"

Αυτο που κανει η Sony ειναι χειροτερο. Σου βγαζει νεα εκδοση που δεν προσφερει κατι ουσιαστικο. Αν και αυτο ειναι κατι που το λες εσυ. Εγω βλεπω οτι ολες οι εταιριες βγαζουν αρκετα μοντελα με μικρες βελτιωσεις σε οθονη, μεγεθος και μπαταρια.

Τωρα το πως εσυ προεβλεψες οτι μετα το Vita θα βγει το Vita Slim και μετα τελος δε μπορω να το καταλαβω.

Teras
13:41 31.01.12 Teras Ωραίο review.
Γενικά συμφωνώ και θα ήθελα να παραθέσω τα δικά μου.

Το παιχνίδι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το 3DS αυτή τη στιγμή.

Το mercenaries δεν συγκρίνεται με το raid mode. To mercenaries διαδραματίζεται σε περιορισμένες "αρένες" με μόνο στόχο το score. To raid χρησιμοποιεί ολόκληρα μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού όπου έχεις στόχο να φτάσεις από το ένα σημείο στο άλλο χωρίς χρονικό περιορισμό. Έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε όπλα και αναβαθμίσεις και είναι πολύ πιο ενδιαφέρον συνολικά.

Το παιχνίδι είναι πολύ ατμοσφαιρικό και τρομακτικό ειδικά για handheld. Σαν fan των πρώτων τριών παιχνιδιών περισσότερο και λιγότερο του 4 μπορώ να πω ότι έχει γυρίσει στις ρίζες του. Το survival horror στοιχείο είναι έντονο και αυτό μετράει πολύ. Επίσης το γεγονός ότι ο AI team mate είναι ουσιαστικά άχρηστος, τον κάνει πολύ διακριτικό σαν να μην είναι εκεί, πράγμα καλό για την ατμόσφαιρα.

Το πλοίο είναι το καλύτερο setting που έχω δει μετά το Arklay Mansion του πρώτου.

Ο άκυρος διάλογος κατά τη γνώμη μου είναι στα συν του παιχνιδιού και trademark της σειράς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Barry να λέει "Jill, you are the master of unlocking";

To 3D στο full είναι πάρα πολύ ωραίο και αξίζει να το παίξεις έτσι παρά το crosstalk. Κάνει το περιβάλλον να φαίνεται μεγαλύτερο από ότι είναι.

Το extra περιφερειακό δεν χρειάζεται. Τα controls είναι άψογα.

Εγώ το πήρα 41 ευρώ. Μην κάνετε τη χάρη στους μεγαλοκαρχαρίες, μπείτε στον θείο Σκρουτζ.

agrimi78
15:50 02.02.12 agrimi78 RE: Ωραίο review.
Περιμένω απο το zavvi το παιχνίδι μαζί με το διπλομόχλι περίπου 38 ευρώ αν το προπαραγγειλες νωρίς. Τώρα νομίζω είναι sold-out.Για το ghosting (αν ανεβάσεις το 3d στο max) μπορείς να μειώσεις την φωτεινότητα του 3ds στο 1 (σχεδόν αμελητεό γίνεται τότε, για το demo μιλάω γιατί το παιχνίδι δεν ήρθε ακόμη).