reviewsvideogames

Order of War

του Πέτρου "Sir Pretender" Κηπουρόπουλου
η παρουσίαση έγινε σε: PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: strategy, PEGI: 16+

Όταν είχα πάει πριν λίγους μήνες στην παρουσίαση του Order of War στο Λονδίνο, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν το όνομα της εταιρείας που κρυβόταν πίσω από το παιχνίδι. Square Enix και RTS, βλέπετε, δεν πάνε μαζί. Το δεύτερο πράγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το concept του παιχνιδιού: why on Earth (που έλεγε κι ένας καθηγητής του γράφοντος) Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Οι άνθρωποι της Wargaming.net είχαν παρουσιαστεί τότε αρκετά σίγουροι για το εγχείρημά τους, οι μήνες πέρασαν, το παιχνίδι κυκλοφόρησε, αλλά εγώ παραμένω με την απορία: ΓΙΑΤΙ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;;;

Ναι, το ξέρω, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να ανοίξει το review ενός αρκετά καλού παιχνιδιού, αλλά μου είναι αδύνατον να το παραβλέψω όταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν ο Κλάδης μου ανέθεσε την παρουσίαση του εν λόγω τίτλου ήταν «φφφφφφ, άντε ξανά-μανά ο “βουπουπού”». Δηλαδή πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι έτσι χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό παικτών που παραμένει αδιάφορο μπροστά σε ακόμα ένα παιχνίδι με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Κάπως έτσι μοιάζει το interface του παιχνιδιού. Αρκετά μίνιμαλ, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στην οθόνη αύξανοντας το οπτικό σας πεδίο.

Με το χαμόγελο στα χείλη…

…και με βαριά καρδιά, λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Order of War. Το σενάριό του τοποθετείται στο 1944, όταν δηλαδή η μάχη είχε αρχίσει να χάνεται για τον Αδόλφο Χίτλερ καθώς οι δυνάμεις του Άξονα είχαν μοιραστεί σε δύο «μέτωπα», της Γαλλίας (όχι άλλη D-Day, ΕΛΕΟΣ!) και της Ρωσίας. Το Order of War περιλαμβάνει δύο campaigns με 9 αποστολές καθ’ εκάστη, μία με τους Συμμάχους στην οποία οι δυνάμεις σας προελαύνουν στα γαλλικά εδάφη και μία με τον Άξονα όπου οι Γερμανοί καταφέρνουν καίρια πλήγματα στους Σοβιετικούς.

Εδώ είναι και το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Order of War αφού αφ’ ενός δεν είναι πολλά τα παιχνίδια που έχουν ασχοληθεί με την πορεία των Γερμανών και των συμμάχων τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ αφ’ ετέρου χρειαζόταν τεράστια προσοχή στην προσέγγιση μιας τέτοιας campaign για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι άνθρωποι της Wargaming.net επέλεξαν μια μάλλον μέση λύση, αφήνοντας τους Γερμανούς και την campaign τους κάπως «άχρωμα» γλυτώνοντας πάντως τυχόν επικίνδυνες «παρεξηγήσεις».

Από πλευράς gameplay, το Order of War συνδυάζει στοιχεία που έχουμε δει σε άλλα RTS. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια (αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις καταντά εκνευριστικό αφού σταματά «ετσιθελικά» τη δράση) των αποστολών προβάλλονται βίντεο με το briefing και οδηγίες σχετικά με τους εκάστοτε στόχους σας που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παρουσιάζονται με τη μορφή διαλόγων μεταξύ «γαλονάδων». Το παιχνίδι σας τοποθετεί στη θέση ενός απ’ αυτούς, επιφορτίζοντάς σας και με τα ανάλογα καθήκοντα: κατ’ αρχάς ελέγχετε τάγματα και όχι μονάδες ή μικρές ομάδες από δαύτες. Δεύτερον, δεν πρόκειται να «πάρετε απ’ το χέρι» τα στρατεύματά σας, φροντίζοντας για την παραμικρή τους κίνηση. Αυτό που θα κάνετε, θα είναι να δίνετε τις γενικότερες εντολές, όπως θα έκανε δηλαδή και ένας πραγματικός στρατηγός.

Επιλέγοντας skirmish από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Προσέξτε ότι μπορείτε να ρυθμίσετε οτιδήποτε επηρεάζει τον βαθμό δυσκολίας.

Δεν θα χρειαστεί, για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένα τάγμα πεζικάριων βρεθεί μπροστά σε ένα τεθωρακισμένο να διατάξετε τους φαντάρους να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες αφού πρόκειται για κάτι που θα αποφασίσουν «οι ίδιοι» αυτόματα. Εσείς το μόνο που κάνετε, είναι να σχεδιάζετε τη γενικότερη τακτική, το πλάνο δράσης αν προτιμάτε και να δίνετε εντολές ως προς την κίνηση των στρατευμάτων –ακόμα κι έτσι αυτά θα φροντίσουν να προστατευτούν από τα εχθρικά πυρά ας πούμε. Αν νομίζετε πάντως ότι το έργο σας στο Order of War θα είναι «piece of cake» τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε το συντομότερο δυνατόν.

Το gameplay του παιχνιδιού βασίζεται στην κατάληψη ζωνών και σημείων –με πολλή φαντασία φέρνει στον παρεμφερή μηχανισμό του πρώτου Dawn of War. Σε κάθε αποστολή έχετε συγκεκριμένα objectives, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα που πρέπει να φέρετε εις πέρας. Ανάλογα με το πόσα απ’ αυτά «τικάρετε» στο σημειωματάριό σας, τον χρόνο που θα χρειαστείτε για πετύχετε τους στόχους σας, τα πλήγματα που καταφέρατε στον εχθρό, τις απώλειες αλλά και τις ενισχύσεις που χρησιμοποιήσατε, στο φινάλε κάθε αποστολής θα κερδίζετε μεταξύ άλλων experience victory points τα οποία θα μπορείτε να εξαργυρώνετε για ποικίλα bonuses όπως περισσότερη ευστοχία ή μεγαλύτερη αντοχή των μονάδων σας.

1 σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
One to Obey
01:44 06.10.09 One to Obey σχόλιο, άποψη, γνώμη καζούρα :P
Καλό φαίνεται. Ελπίζω μόνο να μην βαρεθώ λόγω επανάληψης σεναρίου.