reviewsvideogames

Moto Racer 4

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Xbox One, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: racing, PEGI: 7+

Αν ξεχωρίζει για ένα πράγμα το Moto Racer 4, αυτό είναι σίγουρα η αμεσότητά του. Ο τίτλος της Microids, δίχως να χρονοτριβεί, “αποκαλύπτει” ευθύς αμέσως τις αρετές του. Ή πιο σωστά, την έλλειψη αυτών. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε ώρες ολόκληρες παίζοντας το παιχνίδι για να διαπιστώσετε ότι το MR4 συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που… δεν θέλουμε να βλέπουμε στα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια. Πόσο μάλλον γι’ αυτά που αγοράζουμε :P Τα προβλήματα και οι ατέλειες εμφανίζονται σχεδόν αμέσως, από τη στιγμή που θα πατήσουμε το “start” και θα περάσουμε στο εισαγωγικό μενού του παιχνιδιού. Το μήνυμα που στέλνει το Moto Racer 4 είναι ξεκάθαρο. Αγαπητέ gamer, εδώ που ήρθες δεν πρόκειται να περάσεις καλά και σίγουρα δεν υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, ω, χο, χο, χο! 

Από τα λίγα παιχνίδια που δείχνουν ομορφότερα στις εικόνες απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα... 

Ας ξεκινήσουμε με τον οπτικοακουστικό τομέα και την απόδοση του MR4. Αρχικά, το παιχνίδι αφήνει αρκετές υποσχέσεις, τις οποίες ξεχνά να τηρήσει στην πορεία. Ενώ είναι πλούσιο σε χρώματα και τα εφέ φωτισμού κάνουν τη δουλειά τους, οι πίστες παρουσιάζονται εντελώς άδειες, χωρίς να διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν ξεχωρίζουν από άποψη σχεδιασμού και το γεγονός ότι είναι τόσο βαρετές, τις κάνει να φαίνονται μεγαλύτερες σε έκταση, απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Μ’ ένα μαγικό τρόπο, οι τρίλεπτες γίνονται με εξάλεπτες και οι πεντάλεπτες με δεκάλεπτες, ενώ οι μεγαλύτερες… ας το αφήσουμε καλύτερα :P 

Tο animation του MR4 αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Η κίνηση των ελάχιστων αυτοκινήτων που συναντούμε στις πίστες, όσο και της μοτοσυκλέτας, είναι ελαφρώς προχειροφτιαγμένη και θυμίζει παιχνίδι δεκαπενταετίας και βγάλε. Θέλοντας να τονίσει τον arcade χαρακτήρα του παιχνιδιού, η Microids επιτρέπει στον παίκτη να συμπεριφέρεται ελαφρώς αντιαθλητικά. Όταν λέμε “αντιαθλητικά” μην φανταστείτε ότι πέφτει ξύλο α λα Smash Bros. ή ότι ο ένας οδηγός πετάει στον άλλο μπλε καβούκια, μπανανόφλουδες και μελάνι σουπιάς, όπως συνηθίζει ο καλός ο κόσμος στα Mario Kart. Εδώ, η αντιαθλητική συμπεριφορά περιορίζεται σε μερικές κλωτσιές και γονατιές στους αντιπάλους μας, όσο, δηλαδή, για να τους βγάλουμε εκτός δρόμου. Ο τρόπος που αποδίδονται στην οθόνη αυτές οι κινήσεις είναι πραγματικά αστείος. Οι κινήσεις αυτές δίνουν την εντύπωση ότι ο οδηγός μας προσπαθεί να απαλλαχτεί από το μικρό πετραδάκι που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη μπότα του, παρά να χτυπήσει τον αντίπαλο οδηγό. Γενικώς, η εικόνα που παρουσιάζει ο τίτλος της Microids είναι αρκετά φτωχή και δεν διαφέρει από εκείνη των ανώνυμων ραλακίων που κυκλοφορούν με το τσουβάλι, σε tablet και κινητά. 

Όσον αφορά τις επιλογές παιχνιδιού, ξεχωρίζει η κεντρική καμπάνια και το παραδοσιακό multiplayer. Η πρώτη μας υποβάλλει σε διάφορες δοκιμασίες, τις οποίες συναντούμε στα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια που σχετίζονται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Υπάρχουν αγώνες στους οποίους η κατάκτηση μίας εκ των τριών πρώτων θέσεων είναι αρκετή για να  περάσουμε στην επόμενη πίστα. Άλλες φορές, θα πρέπει να τρέχουμε σαν παλαβοί σε αγώνες επιβίωσης, έτσι ώστε το τέλους του χρόνου να μη μας βρει στην τελευταία θέση της κατάταξης, μια και όποιος μένει τελευταίος, βγαίνει εκτός αγώνα. Στην πορεία, αποκτούμε πρόσβαση σε περισσότερους οδηγούς και αντικείμενα, ενώ ανάλογα με την απόδοσή μας, κερδίζουμε πόντους, τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε για να βελτιώσουμε στοιχεία όπως είναι η μέγιστη ταχύτητα, η επιτάχυνση και ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας. Το μεγάλο πρόβλημα της κεντρικής καμπάνιας του MR4, είναι ο υψηλός βαθμός δυσκολίας που οφείλεται στην σχεδόν αλάνθαστη  Α.Ι. των αντιπάλων και τον προβληματικό χειρισμό του παιχνιδιού. Οι δύο αυτοί παράγοντες μετατρέπουν το MR4 σε μια όχι-και-τόσο-ευχάριστη εμπειρία, μια και οι παίκτες που θα ασχοληθούν με την κεντρική καμπάνια, θα βρεθούν εγκλωβισμένοι από νωρίς, στις ίδιες και τις ίδιες δοκιμασίες. Έτσι, η όποια πρόοδος, όσον αφορά το single player, έρχεται έπειτα από πολλές επαναλήψεις συγκεκριμένων εκνευριστικών αποστολών. 

Ο χειρισμός στους αγώνες μοτοκρος είναι άκρως προβληματικός. Εμείς, παιδευόμαστε να κρατηθούμε εντός του δρόμο και όχι για να κατακτήσουμε την πρωτιά.  Επίσης, η κίνηση του αναβάτη είναι τόσο ψεύτικη, που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι παίζεις ένα παιχνίδι της προ-προηγούμενης γενιάς παιχνιδομηχανών.

Εκεί όπου ο χειρισμός δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα είναι στους αγώνες εκτός δρόμου. Οι αγώνες μοτοκρός δεν είναι τίποτ’ άλλο, από την προσπάθεια να κρατήσουμε εντός δρόμου μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα που γλιστρήσει λες κινείται πάνω σε βουτυρωμένη επιφάνεια. Ελέω χειρισμού, οι αγώνες εκτός δρόμου είναι τόσο προβληματικοί που μοιάζουν με πραγματική σπαζοκεφαλιά. Δεν υπάρχει κάποια μαγική τεχνική που να δίνει λύση στο πρόβλημα της κίνησης πάνω σε χωμάτινους/λασπωμένους δρόμους. Απλά συμβιβάζεσαι και πορεύεσαι έχοντας ως δεδομένο ότι ο χειρισμός είναι πλημμελής και δεν πρόκειται να αλλάξει. Από εκεί και πέρα, το τελευταίο πράγμα που μας νοιάζει, είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, μια και το μόνο που κάνουμε είναι να παλεύουμε για να κρατήσουμε τη μηχανή εντός της ειδικής διαδρομής.    

Το Moto Racer 4 δεν είναι όμορφο, δεν έχει καλό χειρισμό και στερείται ποικιλίας και επιλογών. Δεν είναι το παιχνίδι που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των μηχανοκίνητων σπορ, ούτε τους φίλους που θέλουν απλά να απολαύσουν ένα καθαρόαιμο arcade racer. Ο παρωχημένος τεχνικός τομέας, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες επιλογές παιχνιδιού και τον προβληματικό χειρισμό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διασκέδασης. Βγάλτε αριστερό φλας, προσπεράστε το όσο πιο διακριτικά γίνεται και όλα θα πάνε καλά.   

 

Οι αγώνες στην άσφαλτο έχουν την πλάκα τους. Έχει και multiplayer! 
Άκρως προβληματικός χειρισμός, ειδικά στους αγώνες μοτοκρός. Αντί να παλεύεις για την πρωτιά, παλεύεις για να μείνεις εντός της ειδικής διαδρομής. Φτωχό περιεχόμενο και μέτριος τεχνικός τομέας. 

 

3 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
blackpax
09:15 20.12.16 blackpax χωρίς τίτλο
Πω ρε φίλε, Microids.....
https://www.youtube.com/watch?v=FTz4foOpdMw

(σε πορτοκαλί οθόνη το έπαιζα...)

Dismiss
09:49 20.12.16 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Ούτε και τότε πάντως ήταν κάτι παραπάνω από ένας καλός budget publisher, όπως το θυμάμαι, τουλάχιστον.

blackpax
20:27 20.12.16 blackpax RE: RE: χωρίς τίτλο
Ναι αυτό θυμάμαι και εγώ