reviewsvideogames

Mega Man Legacy Collection

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS • επίσης διαθέσιμο για: PS4, Xbox One, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: platform, shooter, PEGI: 7+

Ο αγαπημένος Mega Man (καμία σχέση με τις γνωστές λάμπες που φέρουν το ίδιο όνομα), ο βιονικός ήρωας  που κάποτε ήταν το “επίσημο πρόσωπο” της Capcom και καθόρισε με το πέρασμά του τη χρυσή εποχή των 8-μπιτων και 16-μπιτών μηχανημάτων, από τις αρχές του 2000 κι έπειτα, βρέθηκε στο περιθώριο. Τα παιχνίδια στα οποίο πρωταγωνιστούσε άρχισαν σταδιακά να μειώνονται, ενώ σήμερα ο Μπλου Μπόμπερ περιορίζεται σε γκεστ εμφανίσεις σε παιχνίδια άλλων εταιριών (βλέπε Super Smash Bros), καθώς και σε επανακυκλοφορίες παλαιότερων τίτλων της σειράς. Θα έλεγα ότι ο Mega Man, ανήκει πλέον στο κλαμπ των αποστρατευμένων μασκοτοειδών και λοιπών εμβληματικών χαρακτήρων των παιδικών μας χρόνων, όπως οι Alex Kidd, Conker, Zool, Crash Bandicoot, τα Battletoads κλπ. Πλέον, ο Rockman, όπως τον ξέρουν στην Ιαπωνία, ως άλλος συνταξιοδοτημένος ροκ σταρ, πραγματοποιεί σποραδικές εμφανίσεις, τραγουδώντας τις μεγαλύτερές του επιτυχίες του όχι-και-τόσο-πρόσφατου παρελθόντος. Στην περίπτωση του Mega Man Legacy Collection, ένα ποτ-πουρί από τα πρώτα παιχνίδια της σειράς.  

Η Digital Eclipse έφερε με επιτυχία τα έξι πρώτα Mega Man στα σύγχρονα συστήματα. Μάλιστα, έχουν μεταφέρει ακόμη και τα μικρά προβλήματα στα γραφικά, τα οποία υπήρχαν στις πρωτότυπες εκδόσεις (πίξελ χάνονται, αναβοσβήνουν κλπ.). Ωστόσο, η δράση στην έκδοση για το 3DS περιορίζεται στο μισό της οθόνης, ενώ δεν κάνει χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης της κονσόλας.    

Η συλλογή που ετοίμασε η Capcom και επιμελήθηκε η Digital Eclipse, περιλαμβάνει τα Mega Man 1 έως 6, τα οποία κυκλοφόρησαν από το 1987 μέχρι το 1993 για το NES της μαμάς Nintendo. Τα πλατφορμάκια αυτά, από εκείνα τα χρόνια ακόμη, τα συνοδεύει η φήμη των πλέον βάρβαρων και απαιτητικών τίτλων στην ιστορία του αγαπημένου μας χόμπι. Και όχι άδικα αφού ο εξωπραγματικός βαθμός δυσκολίας, κάνει τα Dark Souls και Bloodborne να μοιάζουν με το Sims και το Animal Crossing, αντίστοιχα, μπροστά στον παραλογισμό των Mega Man. Για να επιβιώσει κανείς στον σκληρό κόσμο της μασκότ της Capcom, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει δεξιότητες και ταλέντα σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία λόγω του φυσιολογικού βαθμού δυσκολίας των σύγχρονων παιχνιδιών, ατόνησαν και “έπεσαν σε λήθαργο”. Η δύναμη της Αρκούδας, η υπομονή του Γαϊδουριού και τα αντανακλαστικά της Κατσαρίδας, είναι μερικές από τις ικανότητες τις οποίες ο παίκτης θα πρέπει να φέρει στην επιφάνεια, αν θέλει να δει τους τίτλους τέλους αυτών των ανελέητων παιχνιδιών. Βασικά, για να προχωρήσουμε στην επόμενη πίστα, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα :P      

To κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούμε στις ιδιορρυθμίες της σειράς. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι ο Mega Man δεν εκτελεί μεγάλα άλματα, τόσο σε ύψος όσο και σε μήκος, ούτε έχει τη δυνατότητα να πυροβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις, παρά μόνο οριζοντίως. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, προχωράμε στο επόμενο στάδιο που έχει να κάνει με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των αντιπάλων και τους περίεργους νόμους της Φυσικής. Όσοι ασχολούμασταν με το συγκεκριμένο σπορ εκείνες τις αθώες εποχές, είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε εχθρούς που διέθεταν αυτόματο σύστημα ανίχνευσης, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω μας, ανεξάρτητα από τη θέση του χαρακτήρα μας, ενώ οι διάφορες παγίδες έδιναν την εντύπωση ότι μάντευαν την επόμενή μας κίνηση και μας χτυπούσαν την πιο κρίσιμη στιγμή, με συνέπεια να ξεκινάμε από την αρχή την προσπάθειά μας. Όπως και να ‘χει, από τη στιγμή που θα βάλουμε όλα τα παραπάνω σε μια σειρά και αφού τα δούμε στην πράξη, τα Mega Man αρχίζουν να “βγάζουν” αυτήν τη γλύκα που έχουν τα ρετρό βιντεοπαιχνίδια. Ναι μεν ο βαθμός πρόκλησης είναι μεγάλος (και σε σημεία άδικος), ωστόσο, ευθέως ανάλογη είναι η ικανοποίηση και η χαρά που προσφέρουν τα MM κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια πίστα. Σε γενικές γραμμές και τα έξι παιχνίδια της συλλογής διέπονται από την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία. Ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας κι εμείς δεν έχουμε άλλη λύση από το να προσαρμοστούμε στις δυσκολίες και τους παρωχημένους μηχανισμούς των ΜΜ. Προχωράμε με προσοχή αποφεύγοντας τις σατανικές παγίδες που συναντούμε σε κάθε πίστα, μαθαίνουμε τις ρουτίνες των ρομποτικών εχθρών και αξιοποιούμε τις ιδιότητες που μας δίνουν οι ηττημένοι αρχηγοί για να νικήσουμε τους επόμενους. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, όταν φτάσουμε στη νέμεσή μας, τον παρανοϊκό επιστήμονα Dr.Wily, θα είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Μετά την ολοκλήρωσή των έξι Mega Man, θα αισθανθείτε ότι έχετε διδακτορικό στην κατηγορία των platform παιχνιδιών.   

Όσον αφορά τα περιφερειακά στοιχεία της συλλογής, το υλικό που συνοδεύει το Mega Man Legacy Collection είναι πλούσιο και χορταστικό. Εκτός από τα έξι παιχνίδια, θα βρούμε ένα μεγάλο αριθμό από Δοκιμασίες, στις οποίες καλούμαστε να τερματίσουμε παραλλαγές των επιπέδων που ήδη υπάρχουν, καθώς και να αναμετρηθούμε με τα μηχανικά τσιράκια του Dr.Wily, με σκοπό να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό χρόνο. Το Ψηφιακό Μουσείο αποτελεί την χαρά για κάθε φίλο της σειράς. Περιλαμβάνει όλα τα μουσικά κομμάτια των έξι τίτλων, προσχέδια και σκίτσα με τους καλούς και τους κακούς, πληροφορίες για όλους τους χαρακτήρες, τα βιβλιαράκια οδηγιών, διαφημιστικά φυλλάδια, καθώς και τα εξώφυλλα των έξι παιχνιδιών, με πρώτο και καλύτερο το αριστούργημα που κοσμούσε το κουτί της αμερικάνικης έκδοσης του πρώτου Mega Man. Μιλάμε για πραγματικό έπος!    

 
Ο καημένος ο Mega Man πρέπει να επιβιώσει μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο θανατηφόρες παγίδες και φονικά ρομπότ. 

Από τη μία, το Mega Man Legacy Collection είναι ένα θαυμάσιο δωράκι για τους οπαδούς της σειράς και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που θυμούνται με νοσταλγία τα  Mega Man του NES. Από την άλλη, δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν είχαν επαφή με τα παιχνίδια εκείνης της εποχής, να γνωρίσουν τον μικρό πιξελοτό ήρωα, μέσα από τις πρώτες του περιπέτειες. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία παικτών, ας έχετε στο μυαλό σας ότι η διασκέδαση έρχεται μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, αφού πρώτα έχετε εξοικειωθεί με τους ξεπερασμένους μηχανισμούς των παιχνιδιών της συλλογής. Αν διακρίνεστε για την υπομονή σας και αντέχετε στο ανελέητο ξύλο, προχωρήστε άφοβα.      

 

Έξι ζόρικα παιχνίδια με πλούσιο συνοδευτικό υλικό και πάμπολλα Challenges για τους κυνηγούς των μεγάλων σκορ.
Δεν είναι κατάλληλο για τους παίκτες που δεν έχουν υπομονή και δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με τους παρωχημένους μηχανισμούς των 8-μπιτών αυτών παιχνιδιών. 
7+

 

3 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
pirederas
08:46 11.03.16 pirederas χωρίς τίτλο
Θα ήθελα να δοκιμάσω την συλλογή, αλλά έχοντας παίξει το Mega Man 10 στο PS3 που μου έσπασε τα νεύρα με τον δύστροπο και "βαρύ" για platform shooter χειρισμό (και στο easy mode μάλιστα) αποθαρρύνομαι :(

Anyway, ελπίζω το Mighty No. 9 του Inafune να είναι άξιος συνεχιστής της σειράς, και με πιο σύγχρονο χειρισμό.

Shinobi
10:32 11.03.16 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Α, πολύ ωραία. Εδώ ο πόνος είναι επί 6, οπότε ξέρεις τι να περιμένεις :P

Εμένα πάντως μου διέλυσε την ψυχολογία το άτιμο. Πολύ ξύλο. Πάρα πολύ ξύλο.

Από το Mighty No.9 δεν περιμένω και πολλά πράγματα.

paokman
12:28 11.03.16 paokman χωρίς τίτλο
Mega Man 2, από τα αγαπημένα μου παιχνίδια!