reviewsvideogames

Mario Party: Star Rush

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: casual, PEGI: 3+

Στο προηγούμενο επεισόδιο της σειράς «Τα Mario Party και εγώ», θίξαμε τα θεματάκια που παρουσίασε το Mario Party: Island Tour, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 2 χρόνια για το 3DS. Το κυριότερο πρόβλημα του προτελευταίου Mario Party, ήταν ότι τα μίνι παιχνίδια που περιελάμβανε το πακετάκι, ήταν στην πλειοψηφία τους βαρετά. Παιχνιδάκια των τριάντα δευτερολέπτων, ανιαρά και επαναλαμβανόμενα, που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν από τα χιλιάδες παρόμοια παιχνιδάκια-σκουπιδάκια που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σε όλα τα κινητά και τις ταμπλέτες, χωρίς την παραμικρή χρέωση. Από το Island Tour έλειπε η φαντασία και το κέφι, η βαρεμάρα “χτυπούσε κόκκινο” και οι σχεδιαστές του παιχνιδιού, έδιναν την εντύπωση ότι έκαναν αγγαρεία, φτιάχνοντας έναν ακόμα τίτλο της σειράς, για να βγουν από την υποχρέωση. Στην περίπτωση όμως του Mario Party: Star Rush, οι άνθρωποι της ND Cube κάνουν στροφή 180 μοιρών (και όχι 360ο :P), παραδίδοντας μια άκρως διασκεδαστική συλλογή.  

Παίζοντας τα βασικά modes του παιχνιδιού, όπως είναι τα Toad Scramble, Coinathlon, Mario Shuffle, Balloon Bash, Challenge Tower, Rhythm Recital και Boo's Block Party, ξεκλειδώνουμε περισσότερα μίνι παιχνίδια και νέους χαρακτήρες.   

Πιστό στην παράδοση της σειράς, στο Star Rush βρίσκουμε μια πληθώρα από μίνι παιχνίδια και επιλογές παιχνιδιού. Από τα Game Modes ξεχωρίζουν τα Toad Scramble, Coinathlon και Ballοon Bash. Στο πρώτο, ελέγχουμε ένα από τα μανιταρόπαιδα της σειράς Mario με σκοπό να συγκεντρώσουμε περισσότερα χρυσά αστεράκια από τους αντιπάλους μας. Η δράση λαμβάνει χώρα πάνω σε μια ανοιχτή πίστα που θυμίζει επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Party, εδώ έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε και να προσεγγίσουμε το στόχο μας, ελεύθερα, δίχως να ακολουθούμε μια προκαθορισμένη διαδρομή. Ο μοναδικός περιορισμός προέρχεται από τη ζαριά που θα φέρουμε, η οποία καθορίζει πόσα τετραγωνάκια θα κινηθεί ο Toad μας. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, τον τελικό αρχηγό της πίστας, είναι καθαρά δική μας επιλογή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε βοηθητικούς χαρακτήρες όπως ο Mario, o Luigi και η Peach, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να μαζέψουμε πιο γρήγορα τα αστέρια που χρειαζόμαστε, ανεβάζοντας τα νούμερα του ζαρτιού μας, για να τερματίσουμε στην πρώτη θέση. Όλους τους αρχηγούς που συναντούμε, τους αντιμετωπίζουμε σε διάφορα μίνι παιχνίδια και κάθε επιτυχημένο χτύπημα που καταφέρνουμε, επιβραβεύεται με ένα αστεράκι. Ο Petey Piranha πέφτει ξερός όταν του πετάμε πράσινα καβούκια στο κεφάλι, στην περίπτωση του Mega Blooper πρέπει να χτυπήσουμε την κατάλληλη στιγμή την φουσκωτή μπάλα που μας εκτοξεύει το γιγάντιο αυτό καλαμάρι, ενώ όταν έχουμε να κάνουμε με τον Mega Monty, αρκεί να τον ταράξουμε στις σφυριές, για να τον θέσουμε εκτός μάχης. Από την άλλη, για να νικήσουμε τον Mega Goomba, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να  πρέπει να μαζέψουμε πενήντα μήλα, αποφεύγοντας το μικρά goomba και τις επιθέσεις του μεγάλου. 

Στο Coinathlon μαζεύουμε όσα περισσότερα χρυσά νομίσματα μπορούμε, παίζοντας διάφορα μίνι παιχνίδια, και τέλος, στο Balloon Bash, συμμετέχουμε σε ένα καθαρόαιμο επιτραπέζιο με σκοπό να συγκεντρώσουμε τα περισσότερα αστεράκια από τους συμπαίκτες μας, ανταλλάζοντας τα νομίσματα που κερδίσαμε, με αστεράκια. Το mode μας βάζει σε μια άκρως ανταγωνιστική διάθεση, αφού μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στους υπόλοιπους παίκτες, κάνοντας χρήση διάφορων αντικειμένων (μελάνι σουπιάς, μανιτάρια για να μεγαλώσουμε τον μέγιστο αριθμό στο ζάρι μας κλπ.), έτσι ώστε να το τέλος της παρτίδας να μας βρει με το μεγαλύτερο αριθμό αστεριών. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε μ’ αυτά τα modes, τόσα περισσότερα μίνι παιχνιδάκια μπορούμε να ξεκλειδώσουμε. Για παράδειγμα, το Acornucopia είναι ένας ξεκαρδιστικός αγώνας δρόμου, όπου οι ήρωες που συμμετέχουν κουβαλούν από μια μεγάλη πιατέλα γεμάτη με φουντούκια. Κερδίζει αυτός που θα τερματίσει με τα περισσότερα φουντούκια, έχοντας προηγουμένως αποφύγει τα τρελά goomba που σουλατσάρουν δεξιά και αριστερά, ακανόνιστα και εντελώς απρόβλεπτα, τα οποία απειλούν να ρίξουν όλα μας τα φουντούκια στο έδαφος. Πέρα από τα παιχνίδια δράσης, υπάρχουν και τα πιο “εγκεφαλικά”, που απαιτούν περισσότερη παρατηρητικότητα και σκέψη, όπως είναι τα Piece of Cake και Fruit Parade, στα οποία καλούμαστε να διαλέξουμε το σωστό κομμάτι τούρτας, έτσι ώστε να ταιριάζει με αυτό που έχει στο πιάτο του ο Shy Guy, ενώ στο δεύτερο, με τη βοήθεια των σημειώσεων που κρατάμε στην οθόνη αφής του 3DS, πρέπει να μετρήσουμε σωστά τα αγαπημένα φρούτα του Shy Guy. Επίσης, θα ψαρέψουμε με τη βοήθεια ενός τεράστιου γαντιού, θα μαζέψουμε πολύτιμους λίθους με την ηλεκτρική μας σκούπα, θα χτίσουμε γέφυρες με κομμάτια που θυμίζουν τα τουβλάκια από το Tetris και θα ψάχνουμε την έξοδο κινδύνου του στοιχειωμένου λαβύρινθου. Όπως καταλαβαίνετε, η ποικιλία είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Mario Party: Star Rush.

Το κέφι και η φαντασία που έλειπε από το Island Tour, υπάρχει σε αφθονία σε τούτο το επεισόδιο. Τα περισσότερα από τα παιχνιδάκια, είναι απίστευτα διασκεδαστικά και άκρως εθιστικά. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως ανήκουν στην κατηγορία των παιχνιδιών όπου ξεκινάς για να παίξεις ένα χαλαρό δεκάλεπτο και καταλήγεις να παίζεις δύο και τρεις ώρες μαζεμένες, χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μέσα στη συλλογή δεν θα βρείτε μίνι παιχνίδια που στερούνται έμπνευσης και είναι πιο βαρετά και από την ίδια τη βαρεμάρα. Παιχνίδια όπως τo Leafboard Hoard (κάτι σαν snowboard, πάνω σε φύλλο δέντρου) και το Steal Diver (μαζεύουμε νομίσματα με το μικρό μας υποβρύχιο) έχουν ελαφρώς προβληματικό χειρισμό, καθώς η απόκριση στις εντολές μας δεν είναι η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να μην έχουν την πλάκα των υπολοίπων και να κουράζουν πολύ γρήγορα. Ευτυχώς, τα βαρετά παιχνίδια της συλλογής δεν είναι τόσα πολλά ώστε να αμαυρώσουν την εικόνα του Star Rush.   

Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, είτε παίζουμε μόνοι μας, είτε με παρέα. Κατεβάζοντας την εφαρμογή Party Guest στο 3DS, μέχρι και τέσσερα άτομα μπορούν να απολαύσουν το multiplayer του Star Rush, σε τοπικό επίπεδο, με ένα μόνο κασετάκι. 

Σε κάθε περίπτωση, η ND Cube επανήλθε με μια σαφώς πιο βελτιωμένη πρόταση, η οποία υπόσχεται αρκετές ώρες διασκέδασης. Το νέο Mario Party εγγυάται ότι θα περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, είτε παίζουμε για λίγα λεπτά, είτε για ώρες. Η ελεύθερη κίνηση των χαρακτήρων δίνει ρυθμό στα επιτραπέζια που διαρκούν αρκετή ώρα, ενώ τα “γερά χαρτιά” του νέου Party, προσφέρονται για χαβαλέ και άφθονο γέλιο. Χωρίς να αλλάξει την άποψή μου για τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας, δηλαδή ότι τίτλοι όπως το Mario Party θα πρέπει να δίνονται μαζί με την κονσόλα, δωρεάν, το Star Rush είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το οποίο θέλω να το έχω συντροφιά στο λεωφορείο, στο τρένο, στον καναπέ, ακόμα και στο μέρος όπου και ο βασιλιάς πηγαίνει μονάχος του. Mario Party με την ποιότητα του Star Rush, θα είναι πάντα καλοδεχούμενα.

 

Πλήθος από διασκεδαστικά και εθιστικά παιχνιδιάκια. Σε αντίθεση με το προηγούμενο επεισόδιο της σειράς, οι περισσότερες δοκιμασίες είναι σχεδιασμένες με περισσότερο κέφι και φαντασία. Με ένα κασετάκι, παίζουν μέχρι και τέσσερα άτομα, σε τοπικό επίπεδο.
Αν και ελάχιστα, υπάρχουν ακόμα μίνι παιχνίδια που είναι προχειροφτιαγμένα και έχουν προβληματικό χειρισμό.

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις