reviewsvideogames

Mario Party: Island Tour

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: casual, PEGI: 3+

Γενικά δεν έχω πρόβλημα με παιχνίδια που δεν ανήκουν στις κατηγορίες εκείνες που λατρεύουν οι σκληροπυρηνικοί παίκτες. Αντίθετα, είναι ευχής έργο να υπάρχουν παιχνίδια διαφορετικά, που απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται περιστασιακά ή και καθόλου με το «άθλημα», δίνοντας περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και διευρύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το αγοραστικό κοινό, επιτρέποντας στις εταιρίες να ξεφύγουν από τα περιορισμένα όρια της αγοράς που συνιστούν οι παραδοσιακοί παίκτες. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και το Mario Party: Island Tour, που μας καλεί να διασκεδάσουμε μαζί του, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις μεγάλες κυκλοφορίες του 3DS (Zelda, Mario, Fire Emblem κτλ.). 

Παίζοντας τα μίνι παιχνίδια της συλλογής, μαζεύουμε Mario Party Points με τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε διάφορα καλούδια, όπως φιγούρες και υπέροχες μελωδίες από το Mario Party: Island Tour.

Υπερήφανο μέλος της οικογένειας της σειράς Mario Party, το Island Tour αποτελεί μία συλλογή 80 μίνι παιχνιδιών (πολύ μίνι όμως), βασισμένα στη σχεδιαστική λογική των παιχνιδιών που συναντούμε σε ταμπλέτες και ξυπνητζίδικα κινητά. Αστραπιαίο gameplay, διασκέδαση για ελάχιστα δευτερόλεπτα και… αυτό ήταν! Οι σχεδιαστές της ND Cube φρόντισαν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες της φορητής κονσόλας της Nintendo έτσι ώστε κάθε ένα από αυτά τα παιχνιδάκια να διαθέτει το δικό του μοντέλο χειρισμού. Πέρα από τα κουμπιά, η οθόνη αφής, το μικρόφωνο και οι γυροσκοπικές δυνατότητες του 3DS γίνονται μέρος του παιχνιδιού. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Hide and Sketch. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα πρέπει να απομνημονεύσουμε τις θέσεις που βρίσκονται τα πλασματάκια πάνω στο μεγάλο πίνακα, κρατώντας σημειώσεις για τις θέσεις τους με τη βοήθεια της γραφίδας και της οθόνης αφής. Κάτι σαν ψηφιακό σκονάκι δηλαδή. :P  

Από την άλλη, στο Sound Alike Star Show, βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή ενός σόου ταλέντων στο οποίο καλούμαστε να πούμε τα λόγια των αγαπημένων μας ηρώων, μιμούμενοι τις φωνές τους! Και φυσικά θα πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά γιατί στο τέλος μας περιμένει η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής. Ομολογώ ότι έκλαψα από τα γέλια, προσπαθώντας να επαναλάβω τα αλαμπουρνέζικα του Yoshi με τη φωνή του (μην ανησυχείτε, κανένας συντάκτης Σχοινόβης δεν έγινε ρεντίκολο φωνάζοντας, αφού η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ώρες που το σπίτι του ήταν άδειο από κόσμο :P). Στο Balance Beat χρησιμοποιούμε το 3DS για να κρατήσουμε την ισορροπία του χαρακτήρα μας που βρίσκεται πάνω σε μία μπάλα του μπιλιάρδου, ώστε να μαζέψουμε γρήγορα τις μουσικές νότες που εμφανίζονται στην πίστα (πιο σουρεαλιστικό από αυτό, δεν γίνεται). 

Εκτός των μίνι παιχνιδιών υπάρχουν και επιτραπέζια τα οποία παίζουν όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, αφού δε διαφέρουν από τα κανονικά επιτραπέζια παιχνίδια που παίζονται με ζάρια και καλή παρέα. Ο μοναδικός στόχος είναι να φτάσουμε πρώτοι στο τέρμα, αποφεύγοντας τις παγίδες και ξεπερνώντας όλους μας τους αντιπάλους. Υπάρχουν παιχνίδια που εστιάζουν περισσότερο στις δεξιότητες του παίκτη και όχι τόσο στον παράγοντα τύχη, ενώ σε άλλα επιτραπέζια θα συναντήσετε το ακριβώς αντίθετο (το άτιμο το ζάρι και η ψηφιακή γκαντεμιά, μας ακολουθούν ακόμη και στο Island Tour). Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από αυτά χαρακτηρίζονται από τους αργούς ρυθμούς και την έλλειψη πρωτοτυπίας. Τον περισσότερο χρόνο τον χάνουμε περιμένοντας τη σειρά μας, βλέποντας τους υπόλοιπους παίκτες να ρίχνουν τις ζαριές τους και εκτελώντας τις κινήσεις τους. Και μόλις παίξουμε, φτου κι από την αρχή.

Τέλος υπάρχει story mode κατά το οποίο, στα τριάντα πατώματα του πελώριου πύργου του Bowser θα συναντήσουμε πολλές δοκιμασίες με τη μορφή των μίνι παιχνιδιών που συναντούμε στα υπόλοιπα mode του MPIT. Σε κάθε όροφο καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο δοκιμασίες, ενώ ανά πέντε πατώματα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα τσιράκια του Bowser σε μία σπέσιαλ αναμέτρηση. Αυτό το mode βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από μία δικαιολογία για να παίξουμε ξανά τα γνωστά μίνι παιχνίδια (αλλά σε καθορισμένη σειρά) και τίποτα παραπάνω. Νικώντας τους αρχηγούς, ξεκλειδώνουμε τα αντίστοιχα παιχνιδάκια που γίνονται άμεσα διαθέσιμα στη συλλογή μας, έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά πέρα από τον Πύργο του Bowser.

Όλες οι δυνατότητες του 3DS βρίσκονται στην υπηρεσία του παίκτη. Η οθόνη αφής, το μικρόφωνο και τα πλήκτρα χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να κάνουμε πάρτι ανενόχλητοι. Κρίμα που η έλλειψη πρόκλησης και η ελάχιστη διάρκεια των mini games, χαλάνε το πάρτι.

Ομολογώ ότι το Mario Party: Island Tour καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να πείσει ότι έχει λόγο ύπαρξης στη συλλογή των κατόχων ενός 3DS. Έχει πολλά παιχνιδάκια, αρκετά από αυτά είναι διασκεδαστικά, ενώ δε λείπουν και τα παιχνίδια μέσω διαδικτύου και StreetPass. Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αρκούν για να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα. Όχι, το MPIT δεν έχει θέματα τεχνικής φύσεως ή προβλήματα στον τομέα του χειρισμού. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη φύση του: τα παιχνιδάκια είναι διασκεδαστικά, ωστόσο διαρκούν ελάχιστα (μερικά δεν ξεπερνούν το μισό λεπτό) με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να χαρείς με τα όσα γίνονται στην οθόνη. Πέρα από αυτό, τα επιτραπέζια από ένα σημείο και μετά καταντούν κουραστικά και επαναλαμβανόμενα, ενώ η απουσία πρόκλησης στο story mode (με μοναδική εξαίρεση τα τελευταία πατώματα όπου μπορεί και να χρειαστείτε έως και… μία επιπλέον ευκαιρία για να κερδίσετε) αφαιρούν το όποιο κίνητρο για να επιστρέψει κανείς. Δεν υπάρχουν παιχνίδια ή επιλογές για να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίκτη. Δυστυχώς, αδυνατώ να βρω έστω και έναν λόγο για να σας προτείνω έναν τίτλο που δεν διαθέτει βάθος παρά σχεδόν μηδενική αντοχή στο χρόνο, ειδικά από τη στιγμή που κοστίζει όσο και ένα κανονικό παιχνίδι.

Το MPIT θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του αν ήταν συνοδευτικό ενός άλλου παιχνιδιού (όπως π.χ. τα mini games στο New Super Mario Bros. για το DS) και τίποτε παραπάνω. Με αυτά τα δεδομένα και την ανυπαρξία gameplay (γιατί τα ελάχιστα δευτερόλεπτα διασκέδασης δε συνιστούν δείγμα gameplay), ο τίτλος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να σταθεί με αξιώσεις ως αυτόνομο προϊόν και να σερβιριστεί σαν κύριο πιάτο.

Τώρα, αν δεν αντέχετε χωρίς Μάριο ούτε για ένα δευτερόλεπτο και θέλετε να απολαμβάνετε ταμπλετοπαίχνιδα με την υπογραφή του διάσημου υδραυλικού, τι να σας πω; Ο Ιγουάτα μαζί σας… 

 

Μεγάλος αριθμός παιχνιδιών, οι μάχες με τους αρχηγούς έχουν πλάκα. Μπορούμε να παίξουμε μέσω διαδικτύου και StreetPass. Ευχάριστο soundtrack. Το να προσπαθείς να μιμηθείς τη φωνή του Yoshi! 
Αρκετά παιχνίδια καταντούν βαρετά, πάρα πολύ γρήγορα. Τα επιτραπέζια μετά από ένα σημείο κουράζουν, ενώ ο βαθμός πρόκλησης στον Πύργο του Bowser, λάμπει δια της απουσίας του. Σε καμία περίπτωση το υλικό δε δικαιολογεί την τιμή διάθεσης του παιχνιδιού.  
5

10 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
TxCForever
14:17 13.01.14 TxCForever χωρίς τίτλο
Τα Mario Party ανέκαθεν ήταν παιχνίδια της παρέας και μόνο σε τετραπλό μπορούσες να τα εκτιμήσεις πραγματικά.

Dismiss
14:24 13.01.14 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Υπάρχει κάποιο party game για το οποίο δεν ισχύει αυτό;

TxCForever
14:55 13.01.14 TxCForever RE: RE: χωρίς τίτλο
Υπάρχουν παιχνίδια που μπορείς να παίξεις online με άλλους και να διασκεδάσεις το ίδιο. Άλλα που μπορείς να απολαύσεις και μόνος σου. Τα MP και στις δύο περιπτώσεις τα έβρισκα βαρετά. Αν δεν έχεις τον άλλο δίπλα σου να του ρίχνεις φάπες κάθε φορά που σου κλέβει αστέρια, τότε χάνει την μισή του αξία :P.

Dismiss
14:59 13.01.14 Dismiss RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Σαφώς και υπάρχουν τέτοια παιχνίδια. Αλλά δεν είναι party games :)

Shinobi
14:25 13.01.14 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Το συγκεκριμένο, μόνο με ρετσίνα της παρέας θα μπορούσα να το εκτιμήσω :P Πέρα από την πλάκα, αυτά τα παιχνίδια μπορούν να σταθούν καλύτερα ως συνοδευτικά. Υπάρχει θέση στην αγορά, αλλά όχι με αυτό το μοντέλο διάθεσης.

agrimi78
14:28 13.01.14 agrimi78 χωρίς τίτλο
Αν χρειάζεται μόνο μια κάρτα για να παίζουν τέσσερις τότε μια χαρά είναι η τιμή.

Shinobi
14:32 13.01.14 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Με αυτά τα λεφτά ξες τι παίρνεις;

goal_scoring_superstar_hero
23:04 13.01.14 goal_scoring_superstar_hero AAAAXAXA
εγω λεω η nintendo πως μπορει και πιο κατω.Μπορει να βγαλει τενις,ραλακια,golf με τον γκεη και με την παρεα του...

λαθος με προλαβε!Ξυσε κιαλλο πατο νιντυ,μπορεις ;)

buddyjesus
00:00 14.01.14 buddyjesus RE: AAAAXAXA
Για να το λες μάλλον έχεις εμπειρία από πάτους :) -Χωρίς πλάκα όμως, πόσο χρονών είσαι? :Ρ

goal_scoring_superstar_hero
08:25 14.01.14 goal_scoring_superstar_hero RE: RE: AAAAXAXA
ενδεκα :)