reviewsvideogames

Mario and Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Wii U • επίσης διαθέσιμο για: 3DS
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: sports, PEGI: 7+

Ύστερα από τέσσερις τίτλους Mario & Sonic (συν αυτόν του 2016), ήρθε η ώρα για σας αποκαλύψω δύο από τα μεγαλύτερα μυστικά της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών. Μυστικό Νο.1: ο Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος, η διάσημη μασκότ της SEGA, δεν τρέχει ασταμάτητα εδώ και 25 χρόνια (btw, χρόνια πολλά Sonic!!!), διασχίζοντας πράσινους λόφους και βιομηχανικές περιοχές γεμάτες επικίνδυνα χημικά, μόνο και μόνο για να σώσει τους φίλους του τα ζωάκια – και ενίοτε τον κόσμο - από τα χέρια του διαβολικού δόκτορα Ρομπότνικ. Παύση πριν την αποκάλυψη για το “χτίσιμο” της απαραίτητης αγωνίας με το Μυστικό Νο.2. Ο Μάριο, ο κοντόχοντρος υδραυλικός που έχει ταυτιστεί με την εμπορική εικόνα της Nintendo, δεν τρέχει από τη μία άκρη του Μανιταροβασιλείου στην άλλη, προσπαθώντας απλά να γλιτώσει την Πριγκίπισσα Ροδακινιά από τα νύχια του Μπάουζερ. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν μέρος της προπόνησης των δύο ψηφιακών ηρώων, στο πλαίσιο της προ-ολυμπιακής τους προετοιμασίας. Γιατί και οι δύο είναι μεγάλοι αθληταράδες, “εθισμένοι” στις διακρίσεις και χρυσά μετάλλια. Μετά το Πεκίνο και το Λονδίνο, ο Μάριο και ο Σόνικ ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Ρίο της Βραζιλίας, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.     

Οι κορύνες είναι ένα από τα πιο αλλοπρόσαλλα αγωνίσματα της συλλογής, αφού ο παίκτης δεν προσπαθεί να αντιγράψει τις κινήσεις του χαρακτήρα, αλλά συμμετέχει σ' ένα όχι-και-τόσο-προσεγμένο rhythm game.

Το Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games, το πέμπτο μέρος της σειράς Mario & Sonic, περιλαμβάνει τρία ομαδικά και έντεκα ατομικά αθλήματα, τα οποία βρίσκονται στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων. Στην κατηγορία των ομαδικών, ο Μάριο, ο Σόνικ και οι φίλοι τους μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, μπιτς βόλεϊ και ράγκμπι. Στο πρώτο, φτιάχνουμε μια ομάδα από τέσσερις χαρακτήρες, επιλέγουμε το σύστημα που θα ακολουθήσουμε (όλοι άμυνα, όλοι επίθεση, επίθεση από το κέντρο κλπ.) και ξεκινάμε τους αγώνες φιλοδοξώντας να φιλοδωρήσουμε τους αντιπάλους μας με πάρα πολλά γκολ. Στο μπιτς βόλεϊ οι βολεϊμπολίστες μας παίζουν βόλεϊ πάνω στην καυτή άμμο, ενώ στο ράγκμπι, ανταλλάζουμε σπρωξιές με τους αντιπάλους μας, ελπίζοντας να κερδίσουμε τη μπάλα μπας και προλάβουμε να την στείλουμε στο αντίπαλο τέρμα. Ο χειρισμός είναι απλός (ένα πλήκτρο για πάσα και ένα για σουτ), ενώ και τα τρία αγωνίσματα θυμίζουν light εκδοχές των αντίστοιχων arcade παιχνιδιών της SEGA που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς στα ουφάδικα. Κανένα από τα τρία παιχνίδια δεν απαιτεί ακρίβεια στις κινήσεις, ενώ οι χαρακτήρες δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές μας, καθώς υπάρχουν στιγμές που καθυστερούν τις πάσες ή αργούν να σουτάρουν. Ο βαθμός δυσκολίας είναι ανύπαρκτος και το σκοράρισμα είναι εύκολη υπόθεση, παρά τις μικρές αυτές αρρυθμίες που παρουσιάζει ο χειρισμός του παιχνιδιού. Ο απλοϊκός τρόπος με τον οποίο αποδίδονται, καθώς και η απουσία ουσιαστικής πρόκλησης, με έκαναν να τα βαρεθώ πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμενα. Και είναι πραγματικά κρίμα, μαι και η SEGA θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμεπιρία της από τα Virtua Striker και Beach Spikers, παιχνίδια που ξεχώρισαν για την απλότητα στο σχεδιασμό, το εθιστικό gameplay και τον άρτιο χειρισμό.

Τα ατομικά σπορ αποτελούν την πλειοψηφία των παιχνιδιών που θα βρούμε στο Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games. Στους αγώνες με BMX κάνουμε πετάλι όσο μας επιτρέπει η ειδική μπάρα, η οποία γεμίζει κάθε φορά που εκτελούμε άλματα και εναέρια κόλπα. Τα 100 μέτρα διεκδικούν το ρεκόρ πιο σύντομου μίνι παιχνιδιού στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, αφού ο αγώνας διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Κάνουμε μια καλή εκκίνηση πατώντας το Β στο GamePad και μετά πατάμε μετά μανίας το Α μέχρι να γεμίσουμε τη μπάρα ταχύτητας έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε την κίνηση Super Dash, η οποία μας βάζει στον αυτόματο και μας στέλνει στη γραμμή του τερματισμού. Η ίδια ακριβώς σχεδιαστική λογική εφαρμόζεται στην περίπτωση της Κολύμβησης, με τη διαφορά ότι εδώ δεν χρειάζεται να πατάμε μόνο ένα κουμπί, αλλά δύο, που αντιστοιχούν στο δεξί και αριστερό χέρι του κολυμβητή μας, προσέχοντας βέβαια να μη μηδενιστεί η μπάρα ενέργειας. Σε περίπτωση που αυτή αδειάσει, ο αθλητής μας θα “μείνει από καύσιμα” στο μέσο της διαδρομής και κολυμπάει με τα χίλια ζόρια. Στο Τριπλούν, το μόνο που ζητάει το παιχνίδι από εμάς είναι να πατήσουμε τα σωστά πλήκτρα την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε εκτελέσουμε με επιτυχία το τριπλό άλμα μας. Στην περίπτωση της Πυγμαχίας, κάνουμε άμυνα, δέρνουμε τους αντιπάλους μας χτυπώντας τους στο κεφάλι και το σώμα, ενώ, όπως συνηθίζεται σε όλα τα παιχνίδια ξύλου, μπορούμε να εκτελέσουμε το Σούπερ Χτύπημα (όταν γεμίσει η μπάρα ενέργειας), για ένα εγγυημένο νοκ άουτ. Ένα από τα αθλήματα που περίμενα με αγωνία – διότι είμεθα φαν των πολιτισμένων σπορ και ουχί βάρβαροι οπαδοί :P – ήταν η Ενόργανη Γυμναστική. Το αποτέλεσμα όμως με απογοήτευσε καθώς πρόκειται για ένα απλοϊκό και αδιάφορο rhythm game. Το μόνο που κάνουμε είναι να πατάμε τα σωστά κουμπιά την στιγμή που πρέπει, έτσι ώστε να πιάσουμε όσα περισσότερα χρυσά αστεράκια μπορούμε. Το πρόβλημα είναι ότι ο χαρακτήρας μας εκτελεί τα χορευτικά του ανεξάρτητα από την απόδοσή μας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς πρέπει να πατήσουμε τα πλήκτρα, προκειμένου να πιάσουμε αυτά τα αστεράκια.    

Η φιλοσοφία όλων των αγωνισμάτων της συλλογής παραπέμπει στα παιχνιδάκια που κυκλοφορούν για ταμπλέτες και κινητά. Ο υπεραπλουστευμένος χειρισμός, η απουσία βάθους και ο χαμηλός βαθμός πρόκλησης, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις νέες ολυμπιακές περιπέτειες των δύο θρυλικών μασκότ. Δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε καμία υπερπροσπάθεια για να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο, αρκεί η ελάχιστη δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται σχετικά γρήγορα το ενδιαφέρον για το Mario & Sonic 2016.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, το Mario & Sonic 2016 περιλαμβάνει αγωνίσματα όπως είναι οι Σκυταλοδρομίες, η Τοξοβολία, ο Ακοντισμός, η Ιππασία και το Πινγκ Πονγκ. Πέρα από τις κανονικές εκδοχές των τριών ομαδικών αθλημάτων, υπάρχουν και οι Duel εκδόσεις, στις οποίες αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, ενώ επιτρέπεται η χρήση μπόνους αντικειμένων για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού σκορ. Τέλος, μέσα από τις διάφορα τουρνουά του παιχνιδιού, κερδίζουμε σημαίες και ρουχαλάκια για τα Mii μας.

Εν πάση περιπτώσει, είμαι βέβαιος ότι θα διασκέδαζα περισσότερο αν έπαιζα το Mario & Sonic 2016 σε κάποια φορητή συσκευή, κάτω από μια ομπρέλα, δίπλα στο κύμα, παρά καθισμένος στον καναπέ μου. Ο αριθμός των αγωνισμάτων και των διοργανώσεων που ξεκλειδώνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μεν ικανοποιητικός, ωστόσο, η απλοϊκή φύση και των δεκατεσσάρων αγωνισμάτων δεν αρκεί για να μας κρατήσει για ώρες μπροστά από την οθόνη μας. Παρ’ όλα αυτά, αν το Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς με το οποίο ασχολείστε, θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο από έναν βετεράνο των Mario & Sonic. Κατά τα’ άλλα, η SEGA χρειάζεται να φρεσκάρει λίγο τη βασική φόρμουλα του παιχνιδιού και να της δώσει λίγη από τη μαγεία των παλιών arcade τίτλων της, ούτως ώστε το Mario & Sonic να γίνει η απόλυτη αθλητική arcade εμπειρία του καλοκαιριού.

 

Ικανοποιητικός αριθμός αγωνισμάτων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ξεκλειδώνουμε διάφορα τουρνουά, όπως αυτά στα οποία μπορούν να λάβουν μέρος τα Mii.   
Το σύνολο των αγωνισμάτων έχει σχεδιαστεί με τη λογική των μίνι παιχνιδιών που βλέπουμε σε ταμπλέτες και κινητά. Ο χειρισμός είναι απλοϊκός, οι βασικοί μηχανισμοί του παιχνιδιού δεν χαρακτηρίζονται για το βάθος τους, ενώ ο βαθμός δυσκολίας είναι χαμηλός.   

  

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις