reviewsvideogames

Homefront

του Γιώργου Μούγιου
η παρουσίαση έγινε σε: PC • επίσης διαθέσιμο για: X360, PS3
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: FPS, PEGI: 16+

Σκεφτείτε ότι παραγγέλνετε πίτσες «σπέσιαλ». Μία από κάθε ένα από τα τέσσερα διαφορετικά ντελιβεράδικα τις περιοχής σας. Αφού σας τις φέρουν στο σπίτι, τις ανοίγετε στο τραπέζι και τους ρίχνετε μια ματιά προσπαθώντας να αποφασίσετε από ποια θα ξεκινήσετε. Οπτικά, οι διαφορές μεταξύ τους θα είναι ελάχιστες, αφού και οι τέσσερις έχουν το ίδιο σχήμα και περίπου τα ίδια υλικά. Δοκιμάζοντάς τες όλες όμως, ανακαλύπτετε πως υπάρχουν αρκετές διαφορές στην ποιότητα ψησίματος και στην γεύση, σε κάποιες λιγότερο εμφανείς και σε άλλες περισσότερο. Στην τελική όμως, αν σου αρέσει η πίτσα, τότε δεν παίζει ρόλο από πιο μαγαζί την παράγγειλες. Θα την φας! Το ίδιο «φαινόμενο» συναντούμε τα τελευταία χρόνια και στην κατηγορία των military-FPS. Όπως και στην περίπτωση με την πίτσα, έτσι και εδώ με μία πρόχειρη ματιά δύσκολα ξεχωρίζεις το ένα παιχνίδι από το άλλο: η συνταγή που «τελειοποίησαν» η Infinity Ward και η Activision με τη σειρά Call of Duty, αντιγράφτηκε σχεδόν ευλαβικά από την EA με το reboot του Medal of Honor, και τώρα είναι η σειρά της THQ.

To Homefront επιτυγχάνει απόλυτα στο να μας δώσει μία εφιαλτική Αμερική, θυμίζοντας έντονα τα όσα δεινά πέρασαν πολλές χώρες της Ευρώπης κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμερική – Κορέα σημειώσατε «2»

Το σενάριο του παιχνιδιού εξελίσσεται σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου Νότια και Βόρεια Κορέα αποφασίζουν να αφήσουν τις διαφορές τους στο πλάι και να ενωθούν σε ένα ενιαίο και πανίσχυρο κράτος που επεκτείνεται αστραπιαία στα γειτονικά της κράτη και κατόπιν εισβάλλει στην Αμερική. Η στιγμή που πάρθηκε αυτή η απόφαση από πλευράς των δύο χωρών δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ιδανική για αυτές, αφού ένας πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αλλά και η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει να μοιράζεται το πετρέλαιο της με την Ευρώπη, άφησε τον υπόλοιπο κόσμο αποδυναμωμένο, ενώ στις ΗΠΑ πέραν της πετρελαϊκής κρίσης, μία πανεθνική πανδημία οδηγεί την χώρα στην κατάρρευση, αφήνοντάς την έρμαιο των ορέξεων της Κορέας. Η εκδοχή που έστησε, σχεδόν μαεστρικά μπορώ να πω, η Kaos Studios δίνει νέο ενδιαφέρον σε ένα χιλιοειπωμένο σενάριο.

Δυστυχώς το παιχνίδι είναι πέρα για πέρα γραμμικό, σχεδόν απαγορεύοντας οποιεσδήποτε απόπειρες για πειραματισμό και χρήση διαφορετικών τακτικών.

Το παιχνίδι ξεκινά όταν ο πρωταγωνιστής, Robert Jacobs, ένας πρώην πιλότος του αμερικανικού στρατού συλλαμβάνεται από τον Κορεατικό στρατό στο σπίτι του. Καθώς μεταφέρεται σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, το κομβόι δέχεται επίθεση από μέλη της τοπικής αντίστασης οι οποίοι απελευθερώνουν τον Jacobs αφού τον χρειάζονται για μια αποστολή που θα σηματοδοτήσει την αρχή της απελευθέρωσης. Αυτή είναι η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού, η οποία χωρίς να προσφέρει κάτι πρωτόγνωρο καταφέρνει να μας κρατήσει μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον με έντονη δράση, συμπαθείς χαρακτήρες, μερικές «σόκιν» σκηνές και αρκετά εντυπωσιακά set-pieces. Αυτό που προσωπικά με κέρδισε είναι ο τρόπος που απεικονίζεται η κατακτημένη πλέον Αμερική, η οποία θυμίζει αρκετά έντονα την Ευρώπη του B' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατεστραμμένες γειτονιές, δημόσιες εκτελέσεις, συλλήψεις άνευ λόγου και αιτίας, ομαδικοί τάφοι, και με τους Αμερικάνους να αποκτούν για πρώτη φορά σε videogame τον ρόλο των αιμοδιψών ανταρτών/τρομοκρατών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι «άριστα εκπαιδευμένοι στρατιώτες της Κορέας» δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε να καλυφτούν από τα πυρά μας. Η γραμμικότητα του τίτλου δεν δικαιολογεί την φτωχή ΑΙ.
9 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Sir Pretender
10:39 08.03.11 Sir Pretender Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω...
...και με το Homefront, και με το Medal of Honor. Ας υποθέσουμε ότι είμαι άβγαλτος καταναλωτής, ότι δεν ασχολούμαι και δεν με ενδιαφέρει τι κρύβεται πίσω απ' την κυκλοφορία ενός τίτλου. Γιατί να πάρω λοιπόν το Homefront, την αντιγραφή του Call of Duty όταν μπορώ να πάρω το ίδιο το Call of Duty; Γιατί να πάρω κάτι που αντιγράφει κάτι άλλο χωρίς να προσφέρει τίποτα μα τίποτα το καινούριο; Γιατί να δώσω 40-50-60 ευρά για να πάρω τέσσερις ώρες gameplay (το multiplayer δεν το βάζω μέσα γιατί αν είμαι τρελός με τέτοια παιχνίδια, θα την έχω καταβρεί με το Black Ops λογικά);

Δηλαδή δεν το καταλαβαίνουν; Και βλέπω και τα 100.000 preorders και τρελαίνομαι πτέραρχέ μου...

Kujitenga
11:42 08.03.11 Kujitenga RE: Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω...
Μάρκετινγκ. Α,και είναι 200000 τα preorders:P

joker1991
17:16 08.03.11 joker1991 RE: Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω...
Μιλάμε για τελείως copy paste του Call of Duty...αν και αρχικά όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα βιντεάκια του Homefront,ήλπιζα σε κάτι διαφορετικό και κάτι καινούριο..αλλά τελικά μεγάλη πατάτα,τουλάχιστον να κάναν και καμιά ''καλή''αντιγραφή του Cod με μεγαλύτερο campaign,τότε ίσως να ήταν καλούτσικο το game.

Sir Pretender
18:12 08.03.11 Sir Pretender RE: RE: Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω...
Μωρέ εντάξει, το σενάριο και το όλο setting, πες είναι αν μη τι άλλο ψιλοπρωτότυπο (ψιλό). Αλλά όοοολα τα υπόλοιπα, είναι στην καλύτερη περίπτωση τα ίδια (στη χειρότερη... χειρότερα). Why for?

TxCForever
20:47 08.03.11 TxCForever RE: RE: RE: Ένα πράμα δεν καταλαβαίνω...
Επειδή πολύ απλά πλέον υπάρχει ένα μεγάλο κοινό στο οποίο αρέσει το υποείδος των military-FPS. Και αν στα PC υπάρχουν εκατοντάδες άτομα που κολλάνε σε ένα παιχνίδι για χρόνια, στις κονσόλες όπου συνήθως βρίσκεται το πολύ ψωμί αυτό το κοινό «διψάει» για νέες κυκλοφορίες ανεξαρτήτως αν αυτές ελάχιστα  διαφέρουν από παλαιότερες. Για αυτό μοσχοπουλάνε πανάκριβα map packs στα CoD, γι' αυτό ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια το MoH, και για αυτό θα τα πάει σχετικά καλά το Homefront. Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, ακόμη και αν 4 πίτσες έχουν διαφορά στην ποιότητα, αν σου αρέσει η πίτσα γενικότερα θα τις φας όλες και θα ζητάς κι άλλη μετά από μερικές μέρες.

nitro912gr
22:50 08.03.11 nitro912gr TI????
4 ώρες; 4 ΩΡΕΣ?
Και το αγοράζει κόσμος αυτό; Τι να πω, όποιος πάει και το πάρει είναι ζώο ξεκάθαρα, κάτι τέτοια βλέπω και καταλαβαίνω γιατί μας πηδάνε οι εταιρίες...

vagelisg
12:58 12.03.11 vagelisg call of duty??
προφανώς όλοι εσείς που λέτε για κλώνο του Call of Duty εννωείτε Battlefield.
το Call of Duty δεν έχει οχήματα και dedicated servers.
αν όντως είναι αντιγραφή μίας σειράς FPS το παιχνίδι, αυτή είναι σίγουρα η σειρά Battlefield. καμία σχέση με CoD εκτώς από το γεγονός ότι είναι και τα δύο FPS... -_-

vagelisg
12:59 12.03.11 vagelisg troll
εκτώς βέβαια αν θεωρείτε και τα Battlefield κλώνους του CoD :p

TxCForever
19:12 12.03.11 TxCForever RE: troll
Οι συγκρίσεις με τα CoD έγιναν κυρίως για το single player κομμάτι. Αλλά και στο ΜΡ τα κοινά του HF είναι πολύ περισσότερα με τα παιχνίδια της Activision παρά με τα Battlefield (perks, ο τρόπος που ξεκλειδώνεις νέα όπλα, το μέθεθος των χαρτών, ύπαρξη challenges κτλ κτλ).

Α και το Black Ops μια χαρά έχει dedicated servers :P