reviewsvideogames

Football Manager 2018

""
η παρουσίαση έγινε σε: PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: sports, PEGI: 3+

Την παρουσίαση του Football Manager 2018 ανέλαβε ο εκλεκτός καλεσμένος μας - και βετεράνος των FM, ο Γιώργος Γρίβας (george_grivas@hotmail.com).

Τρεις φορές έχω συναντήσει τον Miles Jacobson στη ζωή μου και ισάριθμες φορές τον έχω ρωτήσει το εξής: «Πες μου για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος το νέο Football Manager, όταν μπορεί με ένα patch να ανανεώσει τα ρόστερ των ομάδων και να παίξει μια χαρά με το περσινό;» Και ως media trained άνθρωπος, ο Miles πάντα μου απαντούσε, «Κανείς δεν είναι αναγκασμένος να αγοράσει το νέο FM, μπορεί κάλλιστα να διασκεδάσει με το προηγούμενο» – γνωρίζοντας ίσως πως η απειλή αυτού του ενδεχόμενου είναι μηδενική λόγω του εθισμού των φανατικών της σειράς, ή γνωρίζοντας καλά πως η εκάστοτε ανανέωση του περιεχομένου του είναι τέτοια που, αν θες το καλύτερο, θα την αποζητήσεις μόνος σου.

 
 

Όπως όλοι οι ετήσιοι προκάτοχοί του, το Football Manager 2018 έχει μερικές εκατοντάδες βελτιώσεις στον βασικό του κορμό: οι ομάδες έχουν όλες τις νέες μεταγραφές του καλοκαιριού, ο κώδικας είναι βελτιωμένος ώστε το παιχνίδι να έχει καλύτερη συνολική απόδοση, τα φίλτρα αναζήτησης προσφέρουν περισσότερες εξειδικευμένες επιλογές για να βρίσκεις πιο εύκολα αυτό που αναζητάς, τα στατιστικά δεδομένα που εξάγονται ύστερα από κάθε αγώνα είναι πιο αναλυτικά για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα, η 3D μηχανή απεικόνισης του αγώνα είναι καλύτερη και οι παίκτες έχουν λίγο πιο φυσική κίνηση στο γήπεδο.

Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν είναι τα σημεία αναφοράς του φετινού τίτλου και δεν θα σταθούμε καθόλου σε αυτά. Από τη στιγμή που το ζητούμενο στο Football Manager 2018 είναι οι προσθήκες του, θα αναφερθούμε αναλυτικά μόνο σε αυτές.

 
 

Στο Football Manager 2018 έχουν προστεθεί τέσσερις νέοι ποδοσφαιρικοί ρόλοι και άρα τέσσερις νέοι παράγοντες για να λάβει κάποιος υπόψη του όταν καθορίζει την τακτική της ομάδας του: ο Segundo Volante, ο Carrilero, ο Mezzala και ο Inverted Winger.

Όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομά του, ο Segundo Volante είναι ένας δεύτερος αμυντικός μέσος στο σύστημα της ομάδας. Ο ρόλος του είναι να αμύνεται ως επιθετικός μέσος και να επιτίθεται ως αμυντικός μέσος. Ακούγεται περίεργο, αλλά αν κάποιος ποδοσφαιρόφιλος φέρει στον νου του έναν αμυντικό μέσο σαν τον Emre Can της Liverpool θα καταλάβει. Ο Carrilero είναι υποστηρικτικός παίκτης και συνδέει το κέντρο με την επίθεση. Θυμίζει λίγο τον Box-to-Box μέσο, μόνο που ο Carrilero δεν μεταφέρει τη μπάλα από την περιοχή της ομάδας του προς την περιοχή του αντιπάλου – μόνο από το κέντρο προς την επίθεση. Ο Casemiro της Real είναι τέτοιος. Ο Mezzala είναι επίσης μέσος, αλλά κινείται στον χώρο σαν κρυφός επιθετικός – κάτι αντίστοιχο με τον Inside Forward εν ολίγοις, με τη διαφορά ότι ο παίκτης είναι μέσος. Τέτοια περίπτωση είναι ο Radja Naingollan στη Napoli. Τέλος, ο Inverted Winger είναι ο πλάγιος μέσος που συγκλίνει προς τα μέσα παρασύροντας τον αντίπαλο αμυντικό, ώστε ένας πλάγιος μπακ να ανέβει ψηλά και να εκτελέσει σέντρα. Τέτοιος είναι ο Giacomo  Bonaventura της Milan.

 
 

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι αντανακλά την αληθινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της τεράστιας διόγκωσης των χρηματιστηριακών αξιών στο ποδόσφαιρο. Παίκτες μετακινούνται από τη μία ομάδα στην άλλη με αντίτιμα που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε απόλυτο βαθμό στο Football Manager 2018. Αυτόματα, η συγκεκριμένη αλλαγή σημαίνει πως αν δεν αναλάβει κάποιος τα ηνία μιας ομάδας με… «sugar daddy» πρόεδρο, δεν πρόκειται να δει τα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαιρικού στερεώματος στην ομάδα του ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Αντιλαμβάνονται όλοι, λοιπόν, πως τα μικρότερης δυναμικότητας clubs έχουν μειονέκτημα απέναντι στα υπόλοιπα – αλλά εκεί έγκειται και η πρόκληση. Μπορεί ο παίκτης μιας μικρομεσαίας ομάδας να βρεθεί ποτέ σε ένα τελικό Champions League έχοντας να αντιμετωπίσει τέτοια θηρία στον δρόμο του;

Αντίκτυπο στην ισορροπία του παιχνιδιού παίζει και το Brexit, για το οποίο υπήρξε μια αμυδρή εμφάνιση στον τίτλο της περασμένης χρονιάς. Στο Football Manager 2018 το φαινόμενο είναι πιο έντονο, εφόσον οι συζητήσεις έχουν εξελιχθεί στην αληθινή ζωή σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πλέον, τα σενάρια του Brexit στο παιχνίδι είναι δύο: το «soft Brexit» και το «hard Brexit». Στην πρώτη περίπτωση οι ποδοσφαιριστές χαρακτηρίζονται ως «entertainers» και η πιθανότητα να μεταγραφούν σε έναν Αγγλικό σύλλογο δυσκολεύει μεν, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Στη δεύτερη περίπτωση ισχύει για τους Ευρωπαίους ό,τι ίσχυε και για τους μη κοινοτικούς παίκτες ως τώρα: είναι απαραίτητη η εξασφάλιση μιας άδειας εργασίας και για να εκδοθεί αυτή απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η συμμετοχή του παίκτης στην εθνική ομάδα της πατρίδας του.

 
 

Και πλέον φτάνουμε στη σημαντικότερη προσθήκη της φετινής έκδοσης, η οποία αλλάζει τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού άρδην, ενισχύει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αληθοφάνειά του σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και εντείνει την πολυπλοκότητά του σε πολλαπλά επίπεδο. Η προσθήκη αυτή ονομάζεται Squad Dynamics και εκπροσωπεί τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές μιας ομάδας – τις φιλίες, τις συμπάθειες, τις αντιπάθειες, τις κλίκες.

Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, ανάμεσα σε όλα τα άλλα τεχνικά ζητήματα, ο γενικός αρχηγός ενημερώνει πλέον τον προπονητή και για τις ομάδες που έχουν σχηματιστεί μεταξύ των παικτών. Σε μια ομάδα υπάρχουν τα πρωτοκλασάτα ονόματα που παρασύρουν όλους τους υπόλοιπους στο πώς θα αντιδράσουν ανά πάσα στιγμή (την ώρα του αγώνα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση που σχετίζεται με την προπόνηση, τη σύνθεση της ομάδας, την υποδοχή νέων παικτών σε αυτήν), αλλά και μικρότερης δυναμικότητας ομάδες που μπορεί να έχουν διαμορφωθεί με βάση την εθνικότητα των παικτών, της διάρκειας παραμονής τους στην ομάδα κτλ.

 
 

Ο τρόπος που θα διαχειριστεί κάποιος αυτές τις ομάδες παικτών μπορεί να είναι ο παράγοντας που θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου ή στην πόρτα της εξόδου. Έχεις τα κότσια να αφήσεις στον πάγκο τη βεντέτα της ομάδας όταν περνά μια περίοδο ντεφορμέ; Κι αν σου ζητήσει τον λόγο πώς θα το χειριστείς ώστε να μην δεις όλη την κλίκα του να διαμαρτύρεται και να αδιαφορεί στους επόμενους αγώνες με απώτερο στόχο να αδειάσεις τη θέση του πάγκου; Είσαι σίγουρος ότι θα φέρεις τον Zlatan στα ίδια αποδυτήρια με τον Christiano; Πόσο θα «δέσει» μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα με τους υπόλοιπους ώστε η ομάδα να μεγαλουργήσει; Μήπως μια τέτοια κίνηση θα σπάσει τα αποδυτήρια σε δύο μέτωπα, εχθρικά μεταξύ τους και άρα επιζήμια για τον σύλλογο;

 
 

Ο παράγοντας Squad Dynamics μεταμορφώνει κυριολεκτικά το Football Manager από ένα παιχνίδι που στηρίζεται στην ανάγνωση στατιστικών αριθμών σε ένα παιχνίδι που η προσωπικότητα και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε υποψήφιος παίκτης έχει ακόμα περισσότερα να σκέφτεται πριν βγάλει οποιαδήποτε απόφαση, αλλά κάτι τέτοια χαρακτηριστικά δεν απέτρεψαν ποτέ κανέναν από το να ασχοληθεί με τον τίτλο. Ίσα-ίσα, όσοι ακολουθούν το franchise εδώ και χρόνια έχουν ήδη φωνάξει παντού «challenge accepted» κι έχουν βουτήξει στα βαθιά.

 

Βελτιώσεις σε κάθε πτυχή του τεχνικού τομέα. Η πιο ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας ως σήμερα. Ο τίτλος μεταμορφώνεται από ένα παιχνίδι αριθμών σε ένα παιχνίδι προσωπικότητας.
Τεράστιος βαθμός πολυπλοκότητας για να βγει οποιαδήποτε απόφαση.  

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις