reviewsvideogames

FlatOut 4: Total Insanity

του Σπύρου "Shinobi" Ασημάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Xbox One • επίσης διαθέσιμο για: PS4, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, racing, PEGI: Παρακαλώ επιλέξτε PEGI...

Η Kylotonn αφήνει για λίγο τις φωτορεαλιστικές ειδικές διαδρομές και τους αυστηρούς κανόνες που ορίζει μία σοβαρή διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, και το ρίχνει στην... τρέλα. Οι άνθρωποι του γαλλικού στούντιο κάνουν ένα διάλειμμα από τα WRC, για χάρη του τελευταίου επεισοδίου της σειράς FlatOut. Μια σειρά που έχει γίνει συνώνυμο της επικίνδυνης και καταστροφικής οδήγησης.

 
Μια τυπική μέρα στο FlatOut 4. H πρώτη θέση σε κάθε πίστα, μας ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη διοργάνωση. Το ποσό των χρημάτων που κερδίζουμε, εξαρτάται από τους αντιπάλους που θα θέσουμε εκτός πίστας και από τη ζημιά που θα προκαλέσουμε σε κάθε πίστα.

Η ποικιλία είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα γκρίνιαζα, καθώς,  στην περίπτωση του FlatOut 4: Total Insanity, η Kylotonn φρόντισε να το εφοδιάσει με ένα κάρο επιλογές, για όλα τα γούστα. Πρώτη και καλύτερη η κεντρική καμπάνια, η οποία μας βάζει να αγωνιστούμε δίπλα σε άλλους τρελούς οδηγούς που ελέγχει το κομπιούτερ (η Α.Ι. για τους νεότερους :P), μέσα από την οποία κερδίσουμε χρήματα για την αγορά εξαρτημάτων και νέων αυτοκινήτων, αλλά και για να ξεκλειδώσουμε περισσότερες πίστες. Η επιλογή FlatOut είναι μία συλλογή από διάφορα μίνι παιχνιδάκια, μικρά σε διάρκεια και άκρως διασκεδαστικά. Αγώνες επιβίωσης καθ’ όλη τη διάρκεια ενός αγώνα, με τον τελευταίο οδηγό πριν από κάθε check point να “κουνάει το μαντήλι”, ξύλο μέχρι τελικής πτώσης στην αρένα με τα συγκρουόμενα αμαξάκια, η διάλυση ενός ξύλινου κάστρου με τον οδηγό του οχήματος στον ρόλο της βολίδας και άλλα παλαβά παιχνίδια. Φυσικά, δεν λείπει το παραδοσιακό διαδικτυακό παιχνίδι, αγώνες ταχύτητας και κούρσες με αντίπαλο τον χρόνο.     

Στην πλειοψηφία τους, οι επιλογές παιχνιδιού παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν, αν μη τι άλλο, την πλάκα τους, ωστόσο, ο υπέρμετρα ανταγωνιστικός χαρακτήρας των αντιπάλων μας, στερούν αρκετούς πόντους από τη διασκέδαση και την παράνοια που διαφημίζει η Kylotonn. Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πάρα πολύ επιθετικά, αφού αντίπαλοι οδηγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μας στείλουν στην τελευταία θέση. Με το που “μυριστούν” ότι πιάνουμε πρώτη θέση, αφηνιάζουν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μας κάνουν να μετανιώσουμε την ώρα και τη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί. Και άντε, στους φυσιολογικούς αγώνες η κατάσταση ελέγχεται, με υπομονή και επιμονή. Εκεί που τα πράγματα εκτροχιάζονται, είναι όταν επιτρέπεται η χρήση αντικειμένων α λα Mario Kart, βόμβες, εμπόδια, φωτιές κλπ. 

Σ’ αυτό το σημείο, φεύγουμε από τα όριο της τρέλας και περνάμε στο απόλυτο χάος. Για να φανταστείτε το μέγεθος της παράνοιας που επικρατεί, οι αντίπαλοί μας βομβαρδίζουν με αντικείμενα, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Είναι σαν να παίζουμε Mario Kart με τη διαφορά ότι όλοι, μα όλοι οι αντίπαλοι μας πετούν μπλε καβούκια, δίχως οίκτο! Υπό αυτές τις χαοτικές συνθήκες, η πρωτιά μετατρέπεται σε ευσεβή πόθο. Ο υπολογιστής λειτουργεί σχεδόν... εκδικητικά, προσπαθώντας να μας τιμωρήσει για τις επιλογές που κάνουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα, για τον τρόπο οδήγησης κλπ. Παρ' όλα αυτά, δεν θα είχα πρόβλημα με την επιθετικότητα του κομπιούτερ, αν δεν δημιουργούσε προβλήματα στην πρόοδό μας. Βλέπετε, για να αποκτήσουμε χρήματα για τη βελτίωση του οχήματός μας και την αγορά νέων, θα πρέπει να βγαίνουμε μέσα στην πρώτη τριάδα, ώστε να ξεκλειδώνουμε νέες πίστες που δίνουν μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα στους νικητές. Εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς της Α.Ι., η διαδικασία αναβάθμισης μετατρέπεται σε μία ιδιαίτερα επίπονη και άχαρη διαδικασία, καθώς δυσκολεύει την πρόσβαση σε πίστες και οχήματα. 

 
Παίρνεις φόρα, πιάνεις τη μέγιστη ταχύτητα και λίγο πριν το τέλος της ράμπας, εκτοξεύεις τον οδηγό του αυτοκινήτου στο τεραστίων διαστάσεων ξύλινο καστράκι, με σκοπό να το διαλύσεις. Απόλυτη παράνοια.

Το FlatOut 4: Total Insanity παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Μέσα στην τρέλα του, είναι ικανό να μας κρατήσει για αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη. Οι επιλογές παιχνιδιού είναι αρκετές και ο χειρισμός,  αξιόπιστος. Όταν, όμως, γίνεται χαοτικό, η διασκέδαση πάει... βόλτα και αυτά που μένουν είναι ο εκνευρισμός και η αίσθηση αδικίας που νιώθει κανείς, όταν έρχεται αντιμέτωπος τους οδηγούς που ελέγχει η Α.Ι.. Αν έχετε υπομονή, κοπιάστε. Αν όχι, βγάλτε αριστερό φλας και προσπεράστε.  

 

Arcade δράση, μπόλικη καταστροφή και αρκετό ξύλο, εντός και εκτός πίστας. Η επιλογή FlatOut περιλαμβάνει αξιολογότατα μίνι παιχνιδάκια.
Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων δεν συγχωρεί, δεν νιώθει οίκτο, μόνο τιμωρεί. Για την απόκτηση νέων οχημάτων, χρειάζεται να επαναλάβουμε τις ίδιες δοκιμασίες, αρκετές φορές.

 

κανένα σχόλιο συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις