reviewsvideogames

FIFA 14

του Κώστα "Ektelion" Κωνσταντίνου
η παρουσίαση έγινε σε: PC • επίσης διαθέσιμο για: X360, PS3, Xbox One, PS4
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: sports, PEGI: 3+

Τη σχέση αγάπης - μίσους που έχω με το FIFA την ξέρετε όλοι οι τακτικοί επισκέπτες του site. Ολόκληρη ενότητα στο video blog μου της αφιέρωσα. Για να μην γίνομαι υποκριτής, όμως, μπορεί να το κράζω και να τονίζω τις ατέλειές του όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι από το FIFA09 οπότε κι έκανα τη μετάβαση από το αντίπαλο δέος έχω γράψει άπειρες εργατοώρες στη συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών, ενώ είναι το πρώτο παιχνίδι που θα μου έρθει στο μυαλό να παίξω όταν κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή όταν θέλω να παίξω κάτι στα πρόχειρα που να μην απαιτεί πολύ εγκεφαλική ενασχόληση.

Τα μενού του παιχνιδιού είναι πιο όμορφα, πιο πρακτικά και θυμούνται τις επιλογές σας.

Παρόλα αυτά, δεν περίμενα με ιδιαίτερη ανυπομονησία το νεότερο μέρος της σειράς. Βλέπετε, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η ΕΑ έχει πάρει λάθος κατεύθυνση με το FIFA και ότι θα χρειαστεί μία πολύ δραστική αλλαγή πλεύσης προκειμένου να «το φέρει στα ίσια του», κάτι που δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να κάνει (και οι πωλήσεις τη δικαιώνουν, για να λέμε και του στραβού το δίκιο). Παρόλα αυτά, όσο κι αν διακήρυττα την πρόθεσή μου να καθυστερήσω την αγορά του μέχρι να κατασταλάξει η άποψη της κοινής γνώμης για το παιχνίδι η αντίστασή μου κάμφθηκε εξευτελιστικά γρήγορα. Πέρσι το είχα προπαραγγείλει και περίμενα πώς και πώς να πάει μία η ώρα (το πρωί) οπότε και θα μπορούσα να ξεκινήσω να παίζω. Φέτος άντεξα δυο μέρες. Κάτι είναι κι αυτό...

Ως συνήθως, δεν θα αναλωθώ σε απαριθμήσεις των πολυάριθμων χαρακτηριστικών και modes που προσφέρει το παιχνίδι. Το θεωρώ τελείως ανούσιο και βαρετό για μία σειρά που ανανεώνεται κάθε χρόνο. Google it αν είστε τόσο περίεργοι. Κατ' εμέ η μόνη προσθήκη που χρήζει αναφοράς είναι το Co-op Seasons, δηλαδή η δυνατότητα να παίξουμε πρωτάθλημα με κάποιον φίλο μας. Επίσης, οφείλω να σημειώσω την επέκταση του στοιχείου Match Day και στο Seasons. Εν ολίγοις, η φόρμα και η φυσική κατάσταση (τραυματισμοί) των ποδοσφαιριστών της ομάδας που θα επιλέξετε θα αντικατοπτρίζεται και στο παιχνίδι. Αυτό προσωπικά με βρίσκει αντίθετο, αφού αποτελεί απλά άλλο ένα στοιχείο ελέγχου που αφαιρείται από τον ποδοσφαιριστή.

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση, λοιπόν, θα ασχοληθούμε σχεδόν αποκλειστικά με το gameplay. Προσωπικά, έχω παίξει περίπου 20 παιχνίδια κι έχω ανέβει δύο κατηγορίες στο Seasons (είμαι στην 8 δηλαδή). Προφανώς, όπως έχω πει πολλάκις στο παρελθόν, αν δεν παίξεις κάνα δίμηνο το παιχνίδι online δεν μπορείς να καταλάβεις τις αρετές/ελαττώματά του. Όχι επειδή έχει κάνα τρομερό βάθος το gameplay, αλλά γιατί είναι τόσο τυχαίο που χρειάζεσαι τεράστιο δείγμα για να βγάλεις ασφαλή στατιστικά συμπεράσματα. Ότι θα γίνουν κουλά θα γίνουν, το θέμα είναι η συχνότητα. Πάμε λοιπόν:

Καθόλου δεν μου αρέσει αυτό το "match day" πάνω δεξιά!

Αδράνεια: Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει ο βετεράνος ή ακόμη και ο περιστασιακός ποδοσφαιριστής του FIFA13 είναι ότι πλέον οι παίκτες κινούνται σαν να έχουν βαρίδια στις τσέπες, ενώ στρίβουν μόνο αν ρίξουν άγκυρα πρώτα. Η υλοποίηση αυτού του νέου χαρακτηριστικού είναι - για άλλη μία φορά - μέτρια (στην καλύτερη των περιπτώσεων), αφού ενώ σε ορισμένες φάσεις το αποτέλεσμα φαίνεται εντυπωσιακά ρεαλιστικό, κάνοντας τους παίκτες να φαντάζουν ακόμη πιο «συμπαγείς», σε άλλες είναι κάπως «ανώμαλο», σαν να πας με πέμπτη και για κάποιο λόγο κατεβάζεις σε τρίτη αντί για τετάρτη.

First Touch (λέγε με και κοντρόλ): Σε αυτό καθεαυτό το περιβόητο First Touch δεν πρόσεξα καμία αλλαγή. Οι παίκτες και πάλι δυσκολεύονται υπερβολικά πολύ να κοντρολάρουν την μπάλα. Αν, όμως, αυτό ήταν πρόβλημα στο FIFA13, στο 14 ουσιαστικά καθιστά αδύνατο το πιο τακτικό στιλ παιχνιδιού, το οποίο θα περίμενε κανείς να ήταν η νόρμα πλέον δεδομένης της αυξημένης αδράνειας των ποδοσφαιριστών. Αντίθετα τα δύο χαρακτηριστικά έρχονται σε ευθεία σύγκρουση, με αποτέλεσμα - εκτός κι αν η μπάλα φτάνει στον ποδοσφαιριστή μας υπό τις ευνοϊκότερες των συνθηκών - να αναγκαζόμαστε να πασάρουμε συνεχώς την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Αυτό, όμως, φίλη ΕΑ είναι φλιπεράκι - όχι ποδοσφαιράκι.

Impact Engine: Δεν παρατήρησα καμία διαφορά με πέρσι. Δεν έχω κάποιο παράπονο, νομίζω ότι από πέρσι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είχε ήδη βελτιωθεί αρκετά.

Αν βλέπατε πώς έτρεξαν μπροστά τα καμάρια μου για να εκθέσουν τον αντίπαλο φορ θα βουρκώνατε από συγκίνηση!

ΑΙ: Και φτάνουμε στον βασικό λόγο για τον οποίο το FIFA δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαργυρώσει τις προοπτικές του. Όπως έχω πει και στο video blog μου, και στο φόρουμ κι όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, το παιχνίδι είναι υπερβολικά ελεύθερο. Μπορεί ο όρος «scripted» να έχει γενικά αρνητική έννοια στο gaming, αλλά είναι αναγκαίο κακό όταν η ΑΙ απλά αδυνατεί να παρακολουθήσει τον χαοτικό χαρακτήρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, πράγμα λογικό άλλωστε αφού δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα Matrix ακόμη. Έτσι και πάλι θα δείτε παίκτες να σαστίζουν μετά από μία κόντρα, να αγνοούν τις θέσεις των αντίπαλων ποδοσφαιριστών ή/και της μπάλας (ειδικά στις μπαλιές στον κενό χώρο αυτό καταντάει γελοίο, με τον αποδέκτη να προσπαθεί να περάσει μέσα από τον αντίπαλο αμυντικό στο 90% των περιπτώσεων ή να τρέχει παράλληλα με την μπάλα, απλά παρατηρώντας τη να βγαίνει αργά και βασανιστικά εκτός αγωνιστικού χώρου, αρνούμενος να απλώσει το κουλάδι του για να τη σταματήσει) και να βλέπουν την μπάλα να περνάει δίπλα τους ασυγκίνητοι γιατί η ΑΙ επέλεξε - για χιλιοστή φορά - να μας δώσει λάθος ποδοσφαιριστή (και μη μου πείτε για χειροκίνητη αλλαγή ποδοσφαιριστών, γιατί μέχρι να σου δώσει αυτόν που θέλεις πρέπει πρώτα να πατήσεις το L1 πέντε φορές). Παρόλα αυτά, είδα κάποιες μικροβελτιώσεις. Στο περσινό FIFA φερ' ειπείν εκεί που προσπαθούσες να «χτίσεις» το γκολ με ορθολογιστική ανάπτυξη, ξαφνικά η ΑΙ αποφάσιζε να βγάλει λέιζερ πάσα 30 μέτρων στον σέντερ φορ, κι ας είχες εντελώς άλλη κατεύθυνση στο μοχλό, κι ας πάταγες απλά ένα «τακ» στο Α. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ΑΙ είναι πιο συνεργάσιμη, λαμβάνοντας σε ένα βαθμό υπόψη και τη δική μας επιθυμία. Πιο λογικές μου φάνηκαν και οι πάσες στον κενό χώρο (μέχρι και πέρσι το κουμπί για το Through Ball έπρεπε να το έλεγαν Lose Ball, εκτός κι αν έκανες φυσικά την ψηλοκρεμαστή προωθημένη. Αλλιώς ο ποδοσφαιριστής δεν λάμβανε υπόψη ούτε την κίνηση του επιθετικού, ούτε το αν/πόσοι αντίπαλοι παρεμβάλλονται ανάμεσα σε αυτόν και στο στόχο του). Και για να κλείσω με κάτι τρομερά σημαντικό, το τεχνητό off side φαίνεται επιτέλους να δουλεύει σωστά. Μιλάμε για τριπλάσια off side σε σχέση με πέρσι. Δεν είμαι, όμως, ακόμη σίγουρος αν έγιναν πιο έξυπνοι οι αμυντικοί ή πιο βλάκες οι επιθετικοί. Ελπίζω στο πρώτο, αλλά πρέπει να παίξω αρκετά παιχνίδια ακόμη για να βγάλω συμπέρασμα.

51 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
pirederas
13:38 28.09.13 pirederas Καλά έκανα λοιπόν...
...και από το FIFA 11 και μετά δεν ασχολήθηκα με ποδοσφαιράκι. Ούτε FIFA 12/13/14, ούτε τα γελοία PES.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα ποδοσφαιράκια βρίσκονται σε μεταβατική φάση. Η Konami έχει πάθει πανωλεθρία και επένδυσε στην Fox Engine για το μέλλον, ενώ η ΕΑ από την κυριαρχία της έχει κορεστεί, ενώ έρχεται και η next-gen. Επομένως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να ασχοληθούμε μαζί τους φέτος, μπορεί και το 2015.

Τα προβλήματα που αναφέρει ο reviewer (τα περισσότερα είναι πιστεύω θέμα περιορισμένης ΑΙ) ίσως λυθούν με την αυξημένη ιπποδύναμη των PS4/Xbox One.

blackpax
19:42 28.09.13 blackpax χωρίς τίτλο
στο φιφα 12 σταμάτησε η ουσιαστική εξέλιξη. Το φιφα 13 με χάλασε με τις κόντρες μπιλιάρδο που δίνουν την μπάλα όπου θέλει η ΑΙ κάθε φορά. Φιφα 13 δεν αγόρασα για αυτό το λόγο και με βλέπω ούτε το το 14.
Το επόμενό μου ποδοσφαιράκι θα είναι σε πσ4 1080π. Όποτε φυσικά έρθει αυτό...

υγ: ή όταν κλείσει τους σέρβερς για το 12 η ΕΑ :(

dgian
20:14 28.09.13 dgian Αφού έπαιξα μερικά ματς...
...στο demo, συμφωνώ με όσα λέει ο Ektelion. Στην αρχή, νόμιζα πως έπαιζα άλλο παιχνίδι! Δεν μου έβγαινε ούτε μία μπαλιά, οι παίκτες πιο αργοί κι απ' τον θάνατο (που λέει κι ένας φίλος μου) και ευελιξία μηδέν. Ωραίο το γεγονός ότι το παιχνίδι έγινε πιο tactical, αλλά νομίζω ότι το παράκαναν. Σε όσα ματς δοκίμασα γρήγορες αντεπιθέσεις, απογοητεύτηκα, γιατί απλά δεν γινόταν... Επίσης, προέκυψε το εξής παράδοξο: όταν έπαιζα με την Barcelona εναντίον των Red Bulls, δεν μπορούσα καν να σκοράρω! Με το ζόρι έβγαλα 1 γκολ σε 2 ματς. Όταν πήρα την Red Bulls ενάντια στην Barcelona (σε επίπεδο Professional πάντα) και αφού ο Messi έκανε αντικανονικό μαρκάρισμα από πίσω και έφαγε κόκκινη στο 17' (γ@μ@τη AI ειδικά για τέτοιον παίκτη!!!), κατάφερα να κερδίσω την Barcelona με 2-0... Δεν ξέρω αν έτυχαν όλα αυτά, αλλά κάτι δε μ' αρέσει σε όλο αυτό το σκηνικό. Εκτός κι αν φταίει το demo...

goal_scoring_superstar_hero
10:56 29.09.13 goal_scoring_superstar_hero Καλα,
οι αλλοι δεν τα βλεπουν αυτα?Εχει πεσει το 9/10 βροχη..Δεν το εχω παιξει,αλλα ειμαι τοσο σιγουρος οτι ισχυει οτι γραφεις..

Στο pc,ειναι ιδια ακριβως εκδοση με τις κονσολες?Γιατι το παρελθον ειναι αμαρτωλο.

ektelion
11:35 29.09.13 ektelion RE: Καλα,
Οι άλλοι ίσως συνυπολογίζουν και "εξωαγωνιστικά" στοιχεία όπως την πληθώρα των modes κλπ. Η δική μου κριτική αφορά σε αυτό καθεαυτό το gameplay. Πάντα σε αυτό εστιάζω αφού θεωρώ ότι όσες επιλογές και να σου προσφέρει το παιχνίδι, αν το gameplay του είναι εκνευριστικό ή βαρετό τότε είναι δώρον άδωρον. Πέρσι θυμάμαι ένας reviewer (δεν θυμάμαι όνομα και site τώρα δυστυχώς, πάντως ήταν στα αγγλικά η κριτική) είχε δώσει ένα μεγαλοπρεπέστατο 4/10 στο FIFA13, εστιάζοντας στην απαράδεκτη (κατά τη γνώμη του) υλοποίηση του first touch. Ε, κι εγώ σε αυτή τη συνομοταξία ανήκω.
Από την άλλη όμως, θα ήμουν υποκριτής αν έλεγα ότι το παιχνίδι δεν αξίζει μία αφού κι εγώ το λιώνω συνεχώς (χθες ανέβηκα στην έκτη κατηγορία). Μπορεί αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ψυχαναγκασμό μου να μαζεύω βαθμούς και να ανεβαίνω κατηγορίες παρά στο διασκεδαστικό gameplay, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αν το απεχθανόμουν απλά θα έβαζα κάτι άλλο να παίξω.
That said, δεν μπορώ να κλείσω στα μάτια στις τρανταχτές αδυναμίες του παιχνιδιού. Αν αρχίσουμε όλοι να επιβραβεύουμε την ΕΑ τόσο με τις κριτικές μας όσο και με τον οβολό μας, αγνοώντας τα όποια προβλήματά του προϊόντος της, τότε κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ποδοσφαιράκι στο μέλλον.

Το φετινό δεν το έχω δει σε κονσόλα, οπότε επιφυλάσσομαι. Πάντως από όσο γνωρίζω η current gen έκδοση είναι ίδια τόσο για τις current gen κονσόλες, όσο και για τα PC. Στο περσινό αυτό ίσχυε σίγουρα.

Όσον αφορά στην ignite, το τελευταίο πέρασμα του franchise από τις (τότε) current στις (τότε) next gen κονσόλες, έγινε το 2008 (αν δεν απατώμαι). Τότε οι διαφορές ήταν πραγματικά τεράστιες και ήταν τότε που άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της ΕΑ, κάτι αδιανόητο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αν υποθέσουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, κανονικά η Impact Engine θα πρέπει να εξελίσσει τρομερά το παιχνίδι, ενώ σε δύο χρόνια το αργότερο (FIFA16) θα δούμε το next gen FIFA και στα PC. Αυτό βέβαια από στατιστικής πλευράς. Αν δούμε, όμως, τις πραγματικές συνθήκες, εγώ προβλέπω ότι σίγουρα η αλλαγή του 13 με το 14 θα είναι πολύ πιο ήπια από την αλλαγή ανάμεσα στα 07 και 08, ενώ ίσως δούμε και από του χρόνου τη νέα μηχανή και στα PC (για αυτό το τελευταίο ειδικά διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις. Εδώ δεν υπολογίζουν άλλοι κι άλλοι τα PC, θα τα υπολογίσει η ΕΑ;)

pirederas
11:29 29.09.13 pirederas χωρίς τίτλο
@ goal_scoring_superstar_hero

Άσε τί γίνεται με τα "δημοσιογράφα" του χώρου. Σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως σε μεγάλα sites/έντυπα, "απαγορεύεται" να μην δώσεις τουλάχιστον 9άρι σε ΑΑΑ παραγωγή. Σαν τους αθλητικούς δημοσιογράφους που βαφτίζουν τον κάθε Μπόρχα και τον κάθε Ροντρίγκο Σόουζα παικταρά.

Εδώ το Skyrim στο PS3 όλοι έβαζαν τον ίδιο βαθμό με PC/Xbox360 (9), σχεδόν κανείς reviewer δεν είχε δοκιμάσει τις άλλες εκδόσεις εκτός του PC, και όταν έσκασε το θέμα με το παιχνίδι να crash-άρει και να stall-άρει (και ο κόσμος να τραβάει τα μαλλιά του), όλοι όσοι αποθέωναν ΚΑΙ την έκδοση PS3 έκαναν την πάπια αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για παραπλάνηση του κοινού.

Teras
12:23 29.09.13 Teras χωρίς τίτλο
Παντως μονο εγω εχω προβλημα με τα γραφικα του PES 14;
Ποια καινουργια engine και αηδιες;
Τα γραφικα του ειναι χειροτερα απο τα γραφικα του FIFA 12!!!
Τα εβαλα προχθες και τα δυο και εμεινα. Το FIFA 12 εχει πολυ καλυτερα γραφικα απο το PES 14 και φανταζομαι το ιδιο θα ισχυει και για το FIFA 14.
Σχετικο-ασχετο αλλα επρεπε να το πω .

GandalfST
16:26 29.09.13 GandalfST RE: χωρίς τίτλο
Εγώ πάλι έχω μονίμως πρόβλημα εδώ και 2-3 χρόνια με τα γραφικά του FIFA. Το φετινό PES μου αρέσει πολύ περισσότερο σε τεχνικό επίπεδο, ακόμη και με τα (πολλά) προβλήματά του.

Olorin
02:59 30.09.13 Olorin RE: χωρίς τίτλο
Συμφωνώ για τα γραφικά του PES 2014. Κι εμένα μου φάνηκαν αισθητά χειρότερα από πέρσι, νομίζω το είχα αναφέρει και στο σχετικό thread...

ektelion
14:50 29.09.13 ektelion χωρίς τίτλο
Μόλις έπαιξα με έναν καψερό. ΠΑΟ εγώ, Λέγκια Βαρσοβίας αυτός. 4-1 στο ημίχρονο κι έκανε quit. Δεν τον αδικώ όμως. Τα τρία από τα τέσσερα γκολ που του έβαλα ήταν απευθείας κεφαλιές από κόρνερ!

Να και μία κεφαλιά ψαράκι του Φιγκερόα από άλλο παιχνίδι: http://www.easports.com/fifa/football-club/profile/media/PC/ecthelion79/2014/video/172393721

Γελάει ο κάθε πικραμένος.

Κι αν σας φάνηκε ακραίο, δείτε κι ένα που έβγαλε ο αδερφός μου: http://www.easports.com/fifa/football-club/profile/media/PC/gamwfifa/2014/video/172398222

Shinobi
15:43 29.09.13 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Αν έτρωγα ένα τέτοιο γκολ κι αν έχανα σαν και το τελευταίο, rage quit δε θα έκανα, αλλά το καλώδιο θα το έτρωγα!

blackpax
15:38 29.09.13 blackpax χωρίς τίτλο
απλά κρίμα...

dgian
15:53 29.09.13 dgian Μιλάμε δηλαδή...
...για σπάσιμο νεύρων!

@ektelion: Δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, θα παραμείνω στο FIFA 13 με τις όποιες ατέλειές του (εκτός κι αν κερδίσω το 14 σε κανένα διαγωνισμό του byteme :) )... Πολύ θα μου άρεσε να απολαύσω τα ρετουσαρισμένα μενού/επιλογές και να παίξω το Co-op seasons, αλλά μετά από αυτά τα replay, μου φαίνεται πως θα καταλήξω σε κανά ψυχιατρείο εάν χάνω με αυτόν τον τρόπο...

Δεν πειράζει, κάθε εμπόδιο για καλό! Ευκαιρία να προχωρήσω και άλλα παιχνίδια που περίμεναν στο ράφι μήνες εξαιτίας του κολλήματός μου με το Seasons του 13.

Όποιος θέλει πάντως να βροντοφωνάξει ΟΧΙ στο 14 και συνεχίσει να παίζει FIFA 13, μπορεί να με βρει με το ίδιο username.

GandalfST
16:32 29.09.13 GandalfST RE: Μιλάμε δηλαδή...
Πάντως, για να "ευλογίσω" τα (υπαρκτά) γένια μου, παραθέτω αυτούσιο τι είχα γράψει για το FIFA στην Ε3 "Σε επίπεδο gameplay, φαίνεται πως η EA δοκιμάζει ξανά ριζικές αλλαγές πάντα με στόχο τον ρεαλισμό, μια προσήλωση που σιγά–σιγά αρχίζει και με φοβίζει. Ο ρυθμός των παιχνιδιών ήταν πιο αργός από το φετινό FIFA, καθώς οι παίκτες αργούσαν χαρακτηριστικά να στρίψουν, οι πάσες δεν πήγαιναν εκεί που ήθελες και τα λάθη ήταν πολύ περισσότερα. Με τον ξένο συνάδελφο που δοκιμάσαμε το παιχνίδι, μας πήρε τουλάχιστον δύο αγώνες για να συνηθίσουμε στην αλλαγή ταχύτητας, κυρίως στην απόκριση των παικτών και μέχρι το τέλος του τρίτου αγώνα, είχα την αίσθηση πως το νέο FIFA είναι αρκετά διαφορετικό αλλά όχι απαραίτητα εξίσου διασκεδαστικό με το FIFA 13".

Νομίζω πως η ΕΑ φτάνει σταδιακά σε αδιέξοδο με αυτό το μοντέλο. Για να γίνει σωστά δουλεια θα πρέπει λογικά μια ομάδα να δουλεύει σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν φτιάξει ως τώρα, και να έχουν τα κότσια σε 1-2 χρόνια να το υλοποιήσουν σωστά. Το ότι το FIFA 14 θα είναι τίτλος - ημίμετρο για τα προβλήματα του παιχνιδιού το θεωρώ δεδομένο πλέον, και δε νομίζω πως θα αλλάξει και κατι ουσιαστικό με τις εκδόσεις σε PS4/Xbone, δεν έχει και νόημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά ούτε και βάση χρηστών για να επενδύσουν.

ektelion
18:02 29.09.13 ektelion RE: RE: Μιλάμε δηλαδή...
Πωω, ναι, είχα ξεχάσει αυτό το first touch σου με το FIFA (pun most definitely intended). Ακριβώς έτσι όπως τα έγραψες τα βίωσα κι εγώ.

Για την περιβόητη Ignite, κρατάω κι εγώ μικρό καλάθι. Ένας φίλος είδε κάτι βίντεο που βγήκαν με full gameplay και του φάνηκε ίδιο. Όσο για τον ανταγωνισμό, έχω παίξει μόνο έναν αγώνα PES, αλλά δεν ξέρω, μου φάνηκε πιο φυσική η κίνηση των παικτών. Ελπίζω να επιστρέψει η ΚΟΝΑΜΙ για το καλό του "αθλήματος". Άλλωστε μέχρι να βγει το FIFA09, όποιος έπαιζε FIFA και όχι PESθεωρούταν γραφικός (no offence tk7!), σε αντίθεση με ό,τι ισχύει (?) σήμερα φυσικά.

tk7
16:58 29.09.13 tk7 χωρίς τίτλο
Να πω και γω τη γνωμη μου,σαν μακραν ο παλαιοτερος "φιφας" εδω μεσα (αμετανοητος απτο 94 και μετα, ναι ρε το παινευομαι!).Οσα λες στο αρθρο ειναι σωστα.Κεφαλιες,σουτ,ενοχλητικη αδρανεια,ΑΙ κλπ
Οτι αλλαγες εχουν γινει στο παιχνιδι ειναι προς χαρη πληρους εξομιωσης του αθληματος.Ολες οι αλλαγες που εχουν κανει ανα καιρους φερνουν συνεχως μια εικονα πιο κοντα στο real ποδοσφαιρο και στις κινησεις/αντιδρασεις των παικτως (με/χωρις μπαλα). Contain αμυνα(στο "real"ποδοσφαιρο οταν ειναι στη περιοχη μονο contain χρησιμοποιουν) ,τακλιν (οπου η μπαλα δεν ειναι σιγουρο οτι θα ερθει στη κατοχη της ομαδας σου),αδρανεια παικτων,"protect the ball" (η αλλιως σμπρωξιδια και αγκωνιες,αφθονες στο πραγματικο),οχι παντα επιτυχημενη πρωτη επαφη,οχι παντα τελειες πασες, random σκοραρισμα (κοινως: ολα μπαινουν και τα παντα χανονται,οχι οπως στα παλαιοτερα φιφα και στα μπρο οπου υπηρχαν φασεις να πανυγηριζεις το γκολ πριν σουταρεις).
Ολα αυτα ειναι πολυ ωραια στο ματι και φαινονται ακομα καλυτερα οταν βλεπεις/παιζεις κανονικη μπαλα,και κανεις αυτοματα την ευχαριστη συγκριση.
Το θεμα ειναι ποσο απολαυστικα ειναι πλεον ολα αυτα,και μηπως δινεται πλεον υπερβολικα ιδαιτερη βαση σε αυτα παρα στο fun του gamεplay.Ναι ειναι football sim ξερω,αλλα καπου πρεπει να υπαρχει και μια ισορροπια.

Ειχα γραψει και την αποψη μου πριν 2μιση βδομαδες στο φορουμ,παιζoντας το demo,απτη οποια δεν εχουν αλλαξει πολλα πραματα.Ειμαι λιγο απογοητευμενος και αν δεν υπηρχε το co op seasons παιζει να μην ασχολιομουν και πολυ,εκτος και αν συνηθισω το gameplay του (κυριως το υπερβολικο του γενικο randomness το οποιο προς το παρον δε μου παει καθολου).

Κωστα 2 επισημανσεις,δεν ανεφερες καθολου το νεο "protect the ball" το οποιο ειναι διαχυτο στο gameplay του 14,και το οποιο μου ειναι αρκετα σπαστικο (ρεαλιστικο ομως), και οσον αφορα το first touch νομιζω οτι το χεις παρεξηγησει,και δεν ειναι μονο το κοντρολ της μπαλας,η αλλιως στοπαρισμα (το οποιο για να ναι πετυχημενο πατας εξτρα κουμπι ετσι?) αλλα συμπεριλαμβανει και την αμεση κινηση που θα κανει ο παικτης σου οπως προσποιησεις και ξεπεταγματα με το που παρει τη μπαλα,χωρις στοπαρισμα (first touch for beating the marker,..παλι με εξτρα κουμπια)

TxCForever
18:04 29.09.13 TxCForever RE: χωρίς τίτλο
Για το παλαιότερος ΦΙΦΑς κάνω ένταση γιατί και εγώ από τότε ασχολούμαι (με την έκδοση για Mega Drive), αν και σου δίνω το προβάδισμα γιατί δεν πήρα το περσινό :P.

To πρώτο πρόβλημα που έχω με τα τελευταία FIFA είναι πως
1) Η ΑΙ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους μηχανισμούς του παιχνιδιού (ειδικά το τεχνικό οφσαιντ δεν το είδα να λειτουργεί ποτέ εκτός και αν προλάβω και μετακινήσω χειροκίνητα 1-2 παίκτες).

2) Αυτό που είπες και εσύ: «Το θεμα ειναι ποσο απολαυστικα ειναι πλεον ολα αυτα,και μηπως δινεται πλεον υπερβολικα ιδαιτερη βαση σε αυτα παρα στο fun του gamεplay».

Προσωπικά αν αγοράσω τελικά το παιχνίδι θα το κάνω αν το πετύχω πουθενά φτηνά για PC.

tk7
19:21 29.09.13 tk7 RE: RE: χωρίς τίτλο
:) Kαι γω με την εκδοση σε snes ξεκινησα.Δηλαδη δεν το παρατησες ποτε σου για να πας στην απεναντι οχθη?? εε? ποτε??

@ektelion , none taken.Το τελευταιο "Pro" που ασχοληθηκα κανονικα ηταν το ΙSS στο Snes το 94 παλι.Μετα τα pes οποτε τα δοκιμαζα λιγο,μια που εβλεπα τους 22 Τ-800 να τρεχουν,μια που με ενα παικτη παιρναγες 5-6 με το σταυρο μονο,ε το παραταγα αμεσως.

TxCForever
20:20 29.09.13 TxCForever RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ε καλά το FIFA από το 2001 μέχρι και το 2006 το ίδιο και χειρότερο ήταν από αυτό που περιγράφεις. Ειδικά στο 2001 θυμάμαι που όλες οι σέντρες κατέληγαν σε σίγουρη κεφαλιά γκολ, ανεξαρτήτως ποιότητας αμυντικού-επιθετικού. Και φυσικά ξεχνιέται τα 2003-5 όπου το 99% των στημένων φάουλ ήταν σίγουρο γκολ αν το έκανες σκαφτό και στην αντίθετη πλευρά της εστίας; Αν ήταν ένα παιχνίδι μηχανικό και άψυχο αυτό ήταν το FIFA από το 2001 μέχρι και το 2006.

Από εκεί και πέρα άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση της ΕΑ, όμως στα μέρη μας το PES είχε σφηνωθεί τόσο βαθιά στις συνειδήσεις των παιχτών που ακόμη και σήμερα θεωρούν το Μπρο μονόδρομο.

ektelion
20:57 29.09.13 ektelion RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Εγώ το πιο χαρακτηριστικό... χαρακτηριστικό του (παλιού) FIFA που θυμάμαι ήταν το γκολ-ριμπάουντ. ΠΑΝΤΑ απέκρουε ο τερματοφύλακας το τετ-α-τετ, αλλά για κάποιο λόγο την έστελνε ΠΑΝΤΑ πάνω είτε στον ίδιο είτε σε κάποιον άλλο επιθετικό ο οποίος και σκόραρε.
Θυμάμαι επίσης τη φλόγα που άφηνε η μπάλα στο FIFA 2002 World Cup αν θυμάμαι καλά, LOL. Πώς αλλάζουν οι καιροί...

tk7
21:31 29.09.13 tk7 RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Πωω το ρημπαουντ,πολυ σπαστικο.Ε καλα,και αλλα πολλα ειχανε, στο 04 που υπηρχε spot απτα 40 μετρα για σιγουρο γκολ...
Tουλαχιστον τα τελευταια 10 χρονια ποτε δεν ειχανε το φαινομενο "tehkan",με εναν περναω χωρις κοπο 5-6(με ξενερωνε πολυ).Στα φιφα περναγες εναν και πανηγυριζες σαν να εβαλες γκολ(με τα skills εννοειται,ουτε συζητηση να ντριμπλαρες με σταυρο μονο).
Ποια φλογα,το καλυτερο που χαμε δει ηταν αλλο.Ποιο ηταν ρε παιδια εκεινο το ποδοσφαιρακι που ειχε ...bullet time μεσα?? Νομιζω ενα iss ηταν.

TxCForever
22:36 29.09.13 TxCForever RE: RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ναι το θυμάμαι, νομίζω το ISS3 ήταν αν και ήδη σε εκείνο το σημείο είχε διαχωριστεί η σειρά PES με την ISS (οι παλαιότεροι μάλλον θυμούνται πως ο πλήρης τίτλος του παιχνιδιού ήταν ISS Pro Evolution).

Στο ΦΙΦΑ έφτασαν στο άλλο άκρο όμως, δεν περνούσες παίκτη με τίποτα, κάνοντας το παιχνίδι κάτι πιο κοντά σε pinball παρά εξομοιωτή. Την ιδανική ισορροπία πέτυχε το PES5 όμως ήδη από την επόμενη χρονιά φρόντισαν να τα καταστρέψουν όλα.

TxCForever
00:41 30.09.13 TxCForever RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Καλά το φαινόμενο του ριμπάουντ-γκολ υπήρχε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στο PES 2009. Θυμάμαι είχα φίλους που εφάρμοζαν κατά κόρον αυτή την τακτική γιατί ανεξαρτήτως από που θα έκαναν σουτ ο τερματοφύλακας θα απέκρουε την μπάλα προς τον πλησιέστερο αντίπαλο επιθετικό.

Εκεί ήταν η πρώτη φορά που ξεκίνησε να σπάει για τα καλά το γυαλί όσον αφορά τα Pro. Συν ότι προσωπικά μόνος μου συνέχισα να παίζω FIFA που από την έκδοση 2007 και μετά ξεκίνησαν επιτέλους να στρώνουν.

ektelion
17:56 29.09.13 ektelion χωρίς τίτλο
Ναι, ξέρω και για το protect the ball (βλ. και το σχετικό ριπλέι που ανέβασα με τον Φιγκερόα) και για το έξτρα κουμπί του κοντρόλ που υπήρχε από το 13 άλλωστε (το οποίο βέβαια αν παίζεις με τον Καρέλη και τον Ντίνα δεν βοηθάει και πολύ ούτως ή άλλως, χαχα). Τι να σου πω, εγώ δεν έχω παρατηρήσει τόσο τρομερή διαφορά με την προσθήκη του protect the ball. Μάλλον γιατί μέχρι να κάνω κοντρόλ μου την έχουν πέσει τρία άτομα, οπότε τι να πρωτοπροστατέψω! Άσε που και να την προστατέψω, μετά μέχρι να γυρίσει ο παίχτης μας έχει πιάσει η νύχτα.

Όσον αφορά στο ρεαλισμό, συμφωνώ απόλυτα. Όπως είχα πει και στο παρελθόν, το θέμα είναι τι θες να κάνεις, football sim ή "ποδοσφαιράκι". Για εμένα, η λογική του football sim είναι τελείως άκυρη γιατί όταν μιλάμε για σκορ τύπου 4-3 σε 12λεπτα παιχνίδια, τότε ο ρεαλισμός φεύγει από το παράθυρο. Για αυτό και θα έπρεπε να είχε δώσει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στον fun factor η ΕΑ και για αυτό επιμένω ότι καλές και άγιες όλες οι προσθήκες που έχει κάνει κατά καιρούς (Impact Engine, First Touch, Protect my balls @@ κλπ), αλλά στην τελική άσε μας να παίξουμε μπαλίτσα να γουστάρουμε κοπέλα μου!

In other news, ξεκίνησα και Co-Op Seasons με τον αδερφό μου. Παίξαμε δύο παιχνίδια, πλάκα είχε, θυμηθήκαμε τα νιάτα μας αφού βρίζαμε συνέχεια ο ένας τον άλλο, αλλά μετά δεν καταφέραμε με την καμία να συνδεθούμε για τρίτο αγώνα (μιλάμε για πέντε προσπάθειες, μας έβαζε μέσα στο παιχνίδι και μας πέταγε έξω στη σέντρα. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν έβρισκε αντίπαλο). Ελπίζω να λυθούν αυτά τα προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Στο Co-Op σε αφήνει να συνεχίσεις μόνος σου μετά το πρωτάθλημα, αλλά δεν βρίσκω το λόγο. Αφού υπάρχει και το απλό Seasons για αυτό. Πολύ καλή προσθήκη πάντως και εύγε στην ΕΑ για αυτή την ιδέα.

pirederas
23:02 29.09.13 pirederas χωρίς τίτλο
Αυτά που λέτε για σίγουρα γκολ στα παλαιότερα γελοία FIFA ωχριούν μπροστά στην δική μου πατέντα. ;Ρ

Στο FIFA 2002 νομίζω, είμαι δεξιά στην γραμμή στο κέντρο του γηπέδου, τραβάω ένα φαλτσαριστό σουτ με τον Vieri στην απέναντι γωνία (τώρα τί "απέναντι γωνία" υπάρχει από το κέντρο του γηπέδου είναι ένα θέμα, αλλά τέλος πάντων...), και 95% καρφωνόταν στο γάμα, με τον τερματοφύλακα να πετάει σαν τον Superman και να μην καταφέρνει να το πιάσει.

skerzos
01:03 30.09.13 skerzos Οξω απο το παραθυρι
Προ και Φιφα πλεον εχουν να κανουν με το να νικας την ΑΙ στα κοντρολ και τις πασες. Ουτε το συστημα παιζει ρολο ουτε οι παικτες. Δεν παιζεις ποδοσφαιρο, παιζεις "πατα το σωστο κουμπι". Οποτε πουλο, τα βαζεις και σε μια ζυγαρια και βλεπεις:

ΦΙΦΑ 14 με €50, Προ 14 με €45... Χμμμμ, κερδισες 2Κ14, τα 28 μου Ευρα ειναι δικα σου!

TxCForever
02:13 30.09.13 TxCForever RE: Οξω απο το παραθυρι
Τραγικό, αλλά δυστυχώς έχεις δίκαιο για την ΑΙ και όχι μόνο γιατί είναι περιορισμένης ευθύνης.

Μετά το 2011, και στα δύο παιχνίδια το ποιος θα νικήσει μοιάζει προαποφασισμένο. Το πότε θα σκοράρει ένας παίκτης, το πότε θα αμυνθεί σωστά ένας αμυντικός, το αν θα περάσει μία πάσα, το αν στέκονται σωστά οι παίκτες στο γήπεδο, όλα μοιάζουν να ελέγχονται από μια αόρατη δύναμη που αποφασίζει ποιος θα είναι ο νικητής.

Και αν στο FIFA είναι κάτι σχετικά διακριτικό (πολύ σχετικά), στα Μπρο βγάζει μάτι πότε η ΑΙ επιλέγει νικητή.

Πέρσι κέρδισα το Pro σε τουρνουά που διοργάνωσε το τοπικό Public. Φέτος δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ καν. Με βλέπω να το γυρίζω στο γκολφ :P

Olorin
03:09 30.09.13 Olorin Rage Review???
Να με συμπαθεί ο -ΑΚΡΩΣ σεβαστός κατά τ'άλλα- Κώστας, αλλά νομίζω πως είναι λιγάκι άδικος και υπερβολικός. Καταλαβαίνω τον πόνο του κι ότι υπήρξαν κάποια στοιχεία που τον ενόχλησαν (στα περισσότερα από τα οποία δεν έχει πολύ άδικο, από όσο έχω παίξει το παιχνίδι), αλλά πιο πολύ μου κάνει για... rage review του τύπου "Αααργκ!!! Έπαιζα μονότερμα αυτό το πιτσιρίκι από το Λιχτενστάιν και με κέρδισε με μούφα γκολ στις καθυστερήσεις! ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑΨΩ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ!!!"

Θέλω να πιστεύω/ελπίζω πως μερικές μέρες μετά θα πάρει πίσω -έστω και εν μέρει- όσα έγραψε φανερά εν βρασμώ ψυχής και κυρίως τη βαθμολογία. Όχι φυσικά γιατί "Το FIFA πρέπει να παίρνει ΠΑΝΤΑ 9/10", όπως θα βγουν να κατηγορήσουν οι συνωμοσιολόγοι ή γιατί το review είναι ένας αριθμός πάνω από όλα, αλλά γιατί πιστεύω πως μεγαλοποίησε κάποια στοιχεία που τον ενόχλησαν και κυρίως, γιατί ντρέπομαι λιγάκι που είμαστε (υποθέτω) το μόνο Μέσο παγκοσμίως που έδωσε μικρότερο βαθμό στο FIFA από αυτή την καρικατούρα που ονομάζεται PES... :-/

//Και ναι, το ξέρω ότι τα reviews γράφτηκαν από δυο διαφορετικούς συντάκτες, με διαφορετικά κριτήρια και αυστηρότητα ο καθένας και είμαι σχεδόν σίγουρος πως τόσο ο Κώστας όσο κι ο Στέλιος θεωρούν ανώτερο το FIFA από το τραγικό PES, αλλά και πάλι, χτυπά άσχημα στο μάτι όποιου έχει παίξει και τα δυο παιχνίδια χωρίς να... πίνει μπάφους!

//ΕΚΤΟΣ αν η EA Sports επέστρεψε στις παλιές "καλές" της πρακτικές και η έκδοση για PC είναι κατώτερη ακόμα κι από αυτή των current-gen κονσολών...

ektelion
07:32 30.09.13 ektelion RE: Rage Review???
Φίλε Νότη, με λυπεί η άποψή σου για την παρουσίασή μου, κυρίως γιατί προσπαθώ πάντα να επιχειρηματολογώ με νηφαλιότητα και σαφήνεια όταν κρίνω το οτιδήποτε, αλλά ως φαίνεται - στην περίπτωσή σου τουλάχιστον - δεν κατάφερα να περάσω το μήνυμα. Το στοιχείο της υπερβολής που αναφέρεις εικάζω ότι ήταν η προσπάθειά μου να διανθίσω την παρουσίασή μου με χιούμορ, πράγμα το οποίο επίσης δεν κατάφερα να στο περάσω, ως φαίνεται. Όσο για τα εν βρασμώ ψυχής, όπως μπορείς να δεις στη σελίδα μου στο easportsfootball.com η ομάδα πάει τρένο, οπότε μέχρι στιγμής η ψυχή μου δεν βράζει καθόλου :Ρ
Παρότι είχα την εντύπωση ότι αποσαφήνισα τα κριτήρια βάσει των οποίων έκρινα το τελευταίο FIFA, ως φαίνεται δεν ήμουν αρκετά σαφής:
- Η παρουσίαση αφορά αποκλειστικά στο gameplay. Όχι στο συνολικό πακέτο το οποίο όπως έχω πει πολλές φορές θεωρώ υπέρ πλήρες, τόσο από πλευράς περιεχομένου (ομάδες/πρωταθλήματα) όσο και από πλευράς modes (με τα skill games, το UT και το Seasons, έχεις ουσιαστικά τρία παιχνίδια σε ένα).
- Η βαθμολογία δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης με το αντίπαλο "δέος", αλλά με το ιδανικό FIFA, όπως το φαντάζομαι στο μυαλό μου. Ένα FIFA πιο fun και λιγότερο sim. Δεν θα μπορούσα να κάνω σύγκριση ανάμεσα σε FIFA και PES, άλλωστε, αφού δεν έχω ασχοληθεί επαρκώς με το δεύτερο. Όπως, όμως, γράφω στον επίλογο του review, το ότι εγώ έχω διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω τις συνεχιζόμενες και συνεπείς προσπάθειες της ΕΑ να αναπτύξει το προϊόν της προς την κατεύθυνση που αυτή θέλει.
- Ignorance is bliss λένε οι Άγγλοι, αλλά ignorance is also dangerous. Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου στις τρανταχτές αδυναμίες του FIFA, μόνο και μόνο επειδή "είναι καλύτερο από το PES". Μέχρι να έρθει το PES στα PC το 2003, προσπαθούσα να πείσω φίλους κονσολάδες που έπαιζαν PES με επιχειρήματα τύπου "τα roster είναι πλήρη" και "έχουν βγει patches για το gameplay". Μέχρι που είδα ο ίδιος το PES και έκανα μόκο. Το 2008 πάλι που με έπρηζε ο best friend μου με το νέο "next gen" FIFA, εγώ του έλεγα "άσε ρε, εδώ έχουμε PRO, δεν γυρίζει το ποτάμι". Μέχρι που είδα το Euro '08 κι έκανα μόκο. Ε, αυτή τη φορά δεν την ξαναπατάω! Θα έχω τα μάτια μου και το μυαλό μου ανοικτά σε όλες τις πιθανότητες και δεν θα αγνοώ τα όποια ελαττώματα της προτίμησής μου, ρίχνοντας παράλληλα τον αντίπαλο στα τάρταρα χωρίς να έχω ασχοληθεί καλά καλά μαζί του.
- Αν το review μου είναι όντως rage review, όπως το χαρακτηρίζεις, θα είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα ήμουν απόλυτος. Θα ήμουν ειρωνικός, μέχρι και προσβλητικός. Θα χαρακτήριζα με καθόλου κολακευτικά επίθετα τους δημιουργούς του παιχνιδιού και όσους το παίζουν. Θα είχα ανύπαρκτη/ελλιπή επιχειρηματολογία. Θα δόξαζα το αντίπαλο δέος. Αυτά δεν είναι τα χαρακτηριστικά του hater; Διάβασε ξανά - προσεκτικά - το review μου και πες μου τι από όλα αυτά βλέπεις.
- Εννοείται ότι η άποψή μου για το παιχνίδι θα μεταλλάσσεται όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται η εμπειρία μου σε αυτό. Αυτό ήταν από τα πρώτα πράγματα που ανέφερα στο review, και μάλιστα εκτεταμένα.
Πάντως ήδη έχω καταφέρει να βγάλω ένα δύο γκολάκια με ορθολογιστική ανάπτυξη, αλλά μόνο με κατώτερο αντίπαλο. Μέχρι στιγμής, μετά από 30 παιχνίδια, 66 γκολ υπέρ και τέσσερις ανόδους (Div. 6), η άποψή μου παραμένει η ίδια: Σέντρα (ή κόρνερ), κεφαλιά και γκολ.
- Έχω την πεποίθηση (χωρίς, όμως, να μπορώ να την τεκμηριώσω), ότι η ΕΑ δεν έχει υλοποιήσει σωστά τη διαφορά δυναμικότητας των ομάδων. Μπορεί στα "ανώτερα κλιμάκια" να βρήκαν τη χρυσή τομή ρεαλιστικού/γρήγορου και διασκεδαστικού gameplay, αλλά κατά τη γνώμη μου οι "μικρομεσαίοι" δεν είναι τόσο άμπαλοι όσο τους παρουσιάζουν. Αν, λοιπόν, εσύ, παίζεις π.χ. με Barca, μπορεί να βλέπεις άλλο παιχνίδι ουσιαστικά, οπότε και να δικαιολογείται το πόσο υπερβολικά σου φάνηκαν τα παράπονά μου για το παιχνίδι.

tk7
20:36 30.09.13 tk7 RE: RE: Rage Review???
Οι αληθεια ειναι οτι και οι 2 σας εχετε τα δικια σας.Ειμαι σιγουρος οτι ο Νοτης ηταν περισσοτερο "απαξιωτικος" προς τον reviewer απο τι πραγματικα θα ηθελε (και μενα δηλαδη δε μου φανηκε οτι ηταν ενα rage review,ισα ισα που παραδεχεσαι οτι στα περισσοτερα εχει λιγο-πολυ δικιο...) αλλα και απο την αλλη ,μεγαλο σφαλμα ΑΝ το review εγινε με γνωμονα κυριως τις περιπετειες του eκtelion με μια τριαστερη ομαδουλα (ελεος που της βαλανε 3 αστερια...αντι για 2 το πολυ),καθοτι εννοειται πως το gameplay ειναι αρκετα διαφορετικο σε αυτο το -τιποτενιο!- επιπεδο,ενω φυσικα ο περισσοτερος κοσμος προτιμαει κυριως τις high rated teams,και θα προτιμουσε πιστευω μια πιο σφαιρικη αποψη.
Η αληθεια ειναι περα απτο gameplay των 3αστερων ομαδων θα ηθελα και γω πιο αναλυτικο review ,οσον αφορα τα υπολοιπα modes,τις αλλαγες στο manager και στο UT,τα skill games τα οποια φετος ειναι πραγματικα ενα ολοκληρο game μονα τους.Δηλαδη εδω καταλαβαινω και τον Νοτη που του βγαλε κατι σαν ""Αααργκ!!! Έπαιζα μονότερμα αυτό το πιτσιρίκι κλπ κλπ,παω να θαψω"
Και σιγουρα χτυπαει καπως ασχημα οτι σαν site γενικα "βγαλατε νικητη" φετος το μπαφο-προ...


Νοτη εκανες pre-purchase το NBA2K14 με 22,50 απτο greenman?? Μη μου πεις παλι δεν εχεις pc?

ektelion
21:05 30.09.13 ektelion RE: RE: RE: Rage Review???
Η επιλογή να μην αναφερθώ στα επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού ήταν συνειδητή (όπως άλλωστε αναφέρω και στο review). Ως μέσος gamer ο ίδιος, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι προσωπικά δεν θα με ενδιέφερε να δω απλά μια λίστα από features την οποία μπορώ να βρω οπουδήποτε στο internet, ειδικά μάλιστα αφού οι περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο features/modes ήταν ήδη γνωστές αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι (βλ. Co-op Seasons, Match Day κλπ). Αυτό που θα με ενδιέφερε θα ήταν να διαβάσω μια γενική και τεκμηριωμένη άποψη για την ουσία του παιχνιδιού (i.e. το gameplay) από κάποιον reviewer που - κατά προτίμηση - εμπιστεύομαι. Από εκεί και πέρα βέβαια, και οι κριτές κρίνονται. Απλά σημειώνω ότι ειδικά για παιχνίδια που χρειάζονται έντονη και μακροχρόνια ενασχόληση για να αποκτήσεις γενική εικόνα, θεωρώ ότι τα reviews τους είναι "δυναμικά" από τη φύση τους, με αυτό να εκφράζεται μέσω των σχολίων τόσο του reviewer, όσο και των επισκεπτών του site. Και να είσαι σίγουρος ότι αν τελικά κρίνω ότι έκανα λάθος και απλά χρειαζόμουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το παιχνίδι για να αντιληφθώ τις αρετές του, θα βγω και θα το βροντοφωνάξω.
Την παρατήρηση ότι το παιχνίδι ενδέχεται να αλλάζει δραματικά ανάλογα με τη δυναμικότητα των ομάδων την έκανα σε μία προσπάθεια να εξηγήσω την έκπληξη του Νότη για τα συμπεράσματά μου. Αυτό για εμένα δεν παύει να αποτελεί αρνητικό στοιχείο, όμως. Μέχρι το FIFA11, νίκαγα με τον Παναθηναϊκό Juventus και Real. Άνετα κιόλας (αν έπεφτα σε παίχτη πιο χαμηλής δυναμικότητας ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ). Από το '12 και μετά οπότε η ΕΑ αποφάσισε να διευρύνει δραματικά τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις ομάδες, αυτό που πετύχαινα στο 11 με την ικανότητά μου στο παιχνίδι, πλέον είναι απλά αδύνατο και αυτό με βρίσκει - προσωπικά - αντίθετο. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να λέμε ότι "άλλο παιχνίδι στα 5 αστέρια κι άλλο στα 3". Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και όπως έχω γράψει και στο παρελθόν δεν έχει υλοποιηθεί ρεαλιστικά γιατί όπως μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε στα διάφορα mismatches, ο ανώτερος αντίπαλος απλά περνάει από μέσα σου, κι ας είναι άμπαλος αυτός που τον χειρίζεται.
Όσον αφορά στο site, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Εγώ κλήθηκα να εκφράσω την άποψή μου για το FIFA14 και όπως ανέφερα στην απάντησή μου στο Νότη, το σημείο αναφοράς για εμένα ήταν το δυνητικά καλύτερο ποδοσφαιράκι που μπορεί να υπάρξει, χωρίς ονοματεπώνυμο. Δεν έχω δει το αντίστοιχο PES, αλλά αν το δω και το βρω καλύτερο (από πλευράς gameplay γιατί σε όλους τους άλλους τομείς υστερεί κατά κράτος), δεν θα κωλώσω να βγω να το φωνάξω. That said, γραφικό δεν καθιστά έναν άνθρωπο αυτό που λέει, αλλά το πώς το λέει. Οπότε ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο, να είσαι σίγουρος ότι θα το τεκμηρίωνα όσο καλύτερα μπορώ. Αν πάλι σε σύγκριση με το FIFA το έβρισκα να υστερεί τόσο πολύ όσο ισχυρίζεστε ορισμένοι, δεν θα δίσταζα να το βαθμολογήσω μέχρι και με 3, αν το έκρινα πρέπον.

Η πραγματική ουσία, όμως, της υπόθεσης είναι ότι με ζηλεύετε όλοι επειδή είμαι μεγάλη παιχτούρα :Ρ

Olorin
18:09 01.10.13 Olorin RE: RE: RE: RE: Rage Review???
Επαναλαμβάνω πως για το βασικό λόγο της έκρηξής μου δεν ευθύνεσαι άμεσα ούτε εσύ ούτε ο Στέλιος που έκανε το review του PES. Απλώς χτυπάει άσχημα να έχει το PES 2014 υψηλότερη βαθμολογία από το FIFA 14, ειδικά από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, κατανοώ πως ένα review είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας ξερός αριθμός και ξέρω επίσης πως έχεις ξοδέψει άπειρες ώρες τόσο στο FIFA 14 όσο και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, όπως επίσης και το ότι δεν μπορεί να ευθύνεσαι εσύ για τα κριτήρια βαθμολόγησης του Στέλιου, ούτε αυτός για τα δικά σου. Το πιστεύω δηλαδή ότι αν βαθμολογούσες εσύ και τα δυο, πιθανόν εσύ που κρίνεις κάποια στοιχεία του παιχνιδιού πιο αυστηρά να έβαζες στο PES 5/10 ή αντίστοιχα π.χ. ο Στέλιος να έβαζε στο FIFA 8+/10 (τυχαία νούμερα, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ). Αλλά όπως και να έχει, βγάζει προς τα έξω (και κυρίως προς τους αναγνώστες υποψήφιους αγοραστές), την εντύπωση ότι "το byteme θεωρεί ότι το PES είναι καλύτερο από το FIFA". Πόσω μάλλον όταν έχει καταντήσει ανέκδοτο ότι το PES πουλάει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα (αλλά και στην Ελλάδα πουλάει ΜΟΝΟ το PES).

Η όλη κατάσταση μου θυμίζει λιγάκι εποχές PC master όταν οι υπόλοιποι συντάκτες αναγκαζόμασταν έμμεσα να προσαρμόζουμε τις βαθμολογίες μας σε κλίμακα 85%-100%, γιατί αλλιώς φοβόμασταν πως οι αναγνώστες θα έμεναν με την εντύπωση ότι το περιοδικό θεωρεί πως τα μόνα PC games που αξίζουν είναι τα adventures... ;-P

Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω πως μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης με την πλήρη έκδοση του FIFA 14 (PES παραδέχομαι πως ασχολήθηκα μόνο με το demo αλλά ήταν τόσο άθλιο που δεν υπάρχει περίπτωση να ξοδέψω λεφτά για αυτό το πράγμα!) δεν διαφωνώ άμεσα με τα όσα καταδεικνύεις. Απλώς θεωρώ ότι είσαι υπερβολικά αυστηρός, αφού κανένα αθλητικό παιχνίδι δεν είναι τέλειο και δεν ξέρω κατά πόσο όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά ώστε να το αφορίσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό (αφού λες ότι σκεφτόσουν να του βάλεις και 4/10 κάποια στιγμή).

Ναι, κι εμένα με εκνευρίζει ώρες-ώρες που οι παίκτες στρίβουν πιο αργά κι από νταλίκα, που καμιά φορά πατινάρουν λες βλέπω Disney on Ice με τον Αλέξη Κωστάλα να περιγράφει το "τριπλό άξελ" του Messi ή που πολλές φορές τεντώνονται στις σέντρες και πιάνουν κεφαλιές λες και είναι ο Τιραμόλα ή ότι αν έχεις χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδα έχει γίνει υπερβολικά δύσκολο να κερδίσεις ακόμα και το μικρό σου ξαδερφάκι αν έχει Barca/Real/Bayern/City κ.λπ. Αλλά παρόμοια (μικρο)προβλήματα θα βρεις σε όλα τα αθλητικά και δη ποδοσφαιρικά παιχνίδια (μήπως δεν είχε αντίστοιχα το FIFA 13;)

Όσο για το ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε να γυρίσει ο τροχός και είναι λάθος να κατακρίνουμε το PES πριν καν το δούμε, εννοείται πως συμφωνώ απόλυτα. Για αυτό άλλωστε και δοκιμάζω κάθε χρόνο τέτοια εποχή το demo του PES πριν αποφασίσω ότι ούτε φέτος αξίζει να ασχοληθώ μαζί του. Άλλωστε υπάρχουν και ντοκουμέντα με τα reviews μου στο PC master στα μέσα της περασμένης δεκαετίας όπου "έθαβα" το -κάκιστο τότε- FIFA και αποθέωνα το PES, ακόμα και τις δυο χρονιές που είχα συνεργαστεί με την EA Sports για τις συνθέσεις των ελληνικών ομάδων και το όνομά μου βρισκόταν στα credits του παιχνιδιού!

ektelion
19:03 01.10.13 ektelion RE: RE: RE: RE: RE: Rage Review???
Για να ξεκαθαρίσω κι εγώ ορισμένα πράγματα, προφανώς και βρίσκω κι εγώ εθιστικό το FIFA, αλλά από το 2012 και μετά ο παράγοντας εθισμός μετατοπίζεται σταθερά προς τη συνιστώσα του ανταγωνισμού (κύπελλα, πρωταθλήματα, κατηγορίες κλπ), απομακρυνόμενος από τη συνιστώσα του gameplay. Θεωρώ ότι η ΕΑ είχε τα @@ να εισαγάγει κάποιες πολύ τολμηρές καινοτομίες στο χώρο, χωρίς, όμως, να τις ραφινάρει πρώτα (δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ήταν εφικτό αυτό, αφού όσο κι αν δοκίμαζαν οι devs και οι testers το εκάστοτε feature στα γραφεία τους, τόσο δυνατό feedback όσο αυτό της ίδιας της κοινότητας δεν θα ήταν δυνατό να το έχουν). Το οποίο feedback κατά την προσωπική μου γνώμη το λαμβάνει υπόψιν η ΕΑ, αλλά - εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι το αντίπαλο δέος φαίνεται αδύναμο να αντιδράσει μέχρι στιγμής - υπερεκτιμά κάθε φορά τις δυνατότητές της και συνεχίζει να κινείται προς μία κατεύθυνση που κατ' εμέ οδηγεί σε αδιέξοδο, δηλαδή προς την κατεύθυνση του περιβόητου "εξομοιωτή ποδοσφαίρου".
Προσωπικά τόσο στο 12 όσο και στο 13 πέρασα αρκετούς μήνες αποχής, αφού ο παράγοντας εκνευρισμός έφτασε να ξεπεράσει τον παράγοντα διασκέδαση. Ναι, είναι λογικό να σε εκνευρίζουν τα ποδοσφαιράκια αφού βγάζουν όλα σου τα ανταγωνιστικά ένστικτα στην επιφάνεια. Απλά, είναι η ειλικρινής μου άποψη ότι αν δεν υπήρχαν τα Seasons και UT, η σύγκριση PES και FIFA δεν θα θεωρούταν "ένα κακό ανέκδοτο" από την πλειοψηφία.
Επί της ουσίας, με το κοντέρ πλέον να γράφει 39 παιχνίδια, η καινούργια μου παρατήρηση είναι ότι η ΕΑ έκανε ένα βήμα μπρος κι ένα βήμα πίσω. Το βήμα μπρος είναι οι κινήσεις των παικτών χωρίς την μπάλα (πολύ πιο δραστήρια τα εξτρέμ, οι επιθετικοί τρακάρουν πιο σπάνια στους αντίπαλους αμυντικούς όταν προσπαθούν να βγουν στον κενό χώρο για να πάρουν μια προωθημένη μπαλιά, ενώ επιπλέον αυτές οι κινήσεις τους είναι πιο ποικίλες και έξυπνες, δηλαδή άλλες φορές θα τρέξουν στο πλάι, άλλες θα συγκλίνουν στον άξονα κλπ). Το βήμα πίσω είναι το κοντρόλ σε συνδυασμό με την αδράνεια. Και τα δύο από μόνα τους δεν είναι τόσο τραγικά υλοποιημένα, αλλά μαζί - και ειδικά όταν γίνονται κόντρες στις οποίες εμπλέκονται τρεις και άνω ποδοσφαιριστές - κατά κανόνα θα γίνει τρελό τουρλουμπούκι. Επιπλέον το παιχνίδι πλέον έχει γίνει αρκετά αργό, με αποτέλεσμα να εκτελούμε μια κίνηση πριν βεβαιωθούμε ότι έχει εκτελεστεί σωστά η αμέσως προηγούμενη και προαπαιτούμενή της. Π.χ. πολλές φορές θα κάνω μία πάσα στο δεκάρι μου, βλέποντας παράλληλα με τη γωνία του ματιού μου το δεξί εξτρέμ να συγκλίνει προς τον άξονα. Οπότε λέω ωραία, στρώσε του την μπάλα για να φύγει μπροστά. Μπορεί, όμως, το δεκάρι να μην κάνει καλό κοντρόλ - όσο δεδομένο κι αν το θεωρούσα εγώ - και επιπλέον να μην προλάβω να ακυρώσω την ενέργεια πατώντας τα δύο trigers οπότε να κάνει αυτός μία τελείως αψυχολόγητη και παράλογη ενέργεια, υπακούοντας μία εντολή που φυσικά πλέον δεν έχει κανένα νόημα υπό τις νέες συνθήκες. Αυτά τα φαινόμενα βέβαια τα βλέπαμε και στο 12 και στο 13, αλλά ο πιο αργός χαρακτήρας του 14 νομίζω ότι τα κάνει πιο οφθαλμοφανή, ακόμη και για τους λιγότερο παρατηρητικούς παίκτες. Είναι αυτό που έλεγα στο review περί scripted gameplay. Εν προκειμένω π.χ. θα έπρεπε να καταλαβαίνει το παιχνίδι ότι κάτι δεν πήγε καλά και να κάνει έστω αυτόματα μία λογική ενέργεια.
Πιστεύω ότι αναφέρομαι σε πράγματα που μπορεί να διαχειριστεί και να διορθώσει άνετα η ΕΑ, για αυτό και επιμένω να γκρινιάζω με αποτέλεσμα να ακούγομαι ορισμένες φορές υπερβολικός, όπως στην περίπτωσή σου. Παρ' όλα αυτά, με βάση τα επιχειρήματα που σου παρέθεσα στην πρώτη μου απάντηση, αλλά και στο review, μέχρι στιγμής θα συνεχίσω να υπεραμύνομαι της βαθμολογίας που έδωσα στο παιχνίδι, αφού πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει επακριβώς το πού βρίσκετια το FIFA σε σχέση με το πού θα μπορούσε να βρισκόταν.

Olorin
18:10 01.10.13 Olorin RE: RE: RE: Rage Review???
tk7, θα σε στεναχωρήσω, αλλά δυστυχώς (ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς) το ΝΒΑ 2Κ14 το έχω προπαραγγείλει για Χ360... :-/

Dismiss
18:17 01.10.13 Dismiss Πάντως...
...και το Eurogamer δείχνει να θεωρεί το PES καλύτερο φέτος. Γιατί όχι και το byteme.

Olorin
18:59 01.10.13 Olorin RE: Πάντως...
Γιατί θέλω να πιστεύω πως με τους συντάκτες που έχουμε, μπορούμε να κρίνουμε τα ποδοσφαιρικά games πολύ καλύτερα από το Eurogamer... :-)

//Άμα το πάμε έτσι, το Kotaku π.χ. έχει αντίθετη άποψη σε άμεση μάλιστα σύγκριση... ;-Ρ

http://kotaku.com/fifa-14-vs-pro-evo-2014-which-football-game-should-you-1424839792

//Πέρα από την πλάκα, είναι αντικειμενικά η μέρα με τη νύχτα... Το PES είναι επιεικώς μετριότατο και με κάποιον τρόπο ακόμα χειρότερο κι από τα τελευταία PES...

Olorin
22:18 01.10.13 Olorin RE: Πάντως...
Επειδή μου έξαψες την περιέργεια όταν είπες για το Eurogamer, έριξα μια ματιά στο metacritic.

Η διαφορά στο μέσο όρο δεν είναι τεράστια (μάλλον μικρότερη από ό,τι περίμενα), αλλά είναι υπαρκτή (π.χ. στο PS3 το FIFA έχει μ.ο. 86% και το PES 78%, ενώ στο Χ360 είναι ελάχιστα μικρότερη).

Αλλά με μια πρόχειρη ματιά, πλην του Eurogamer δεν βλέπω κάποιο άλλο από τα 30-40 Μέσα που έχουν παρουσιάσει αμφότερα τα παιχνίδια για X360/PS3 να έχει δώσει στο PES μεγαλύτερη βαθμολογία από ό,τι στο FIFA κι αυτό νομίζω πως λέει κάτι.

Τα περισσότερα Μέσα δίνουν στο FIFA μια βαθμολογία γύρω στο 5-10% παραπάνω από ό,τι στο PES.

Το μόνο που έδωσε την ίδια βαθμολογία και στα δυο ήταν το Videogamer (9/10), το οποίο μάλιστα δημοσίευσε δυο συγκριτικά άρθρα άποψης από διαφορετικούς συντάκτες, καθένα εκ των οποίων εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το ένα είναι καλύτερο του άλλου:

http://www.videogamer.com/features/article/why_pes_is_better_than_fifa.html

//Αν θέλετε τη δική μου βαθμολογία πάντως, στο FIFA θα έβαζα 8+/10 και στο PES 7/10, με μια επιφύλαξη γιατί έχω παίξει μόνο το demo φέτος.

Dismiss
09:46 02.10.13 Dismiss χωρίς τίτλο
Ε, άρα δεν είναι περίεργο ένα μέσο να θεωρήσει το PES καλύτερο, ιδιαίτερα όταν φαίνονται πολύ κοντά στα ευρωπαϊκά μέσα (τα μόνο που ξέρουν από ποδόσφαιρο). Όχι ότι ενδιαφέρομαι προσωπικά, αλλά μου φαίνεται ότι αντιδράς υπερβολικά, βρε Νότη.

Olorin
13:12 02.10.13 Olorin RE: χωρίς τίτλο
Καλώς ή κακώς, προσωπικά ΝΑΙ, το θεωρώ περίεργο/παράλογο ένα Μέσο να βγάζει το PES ανώτερο του FIFA κι ας είναι η διαφορά στο metacritic σχετικά μικρή. Κάπου 48/50 Μέσα (πέρα από εμάς και το Eurogamer, δηλαδή) θεωρούν το FIFA ανώτερο. Λίγο ή πολύ, μικρή σημασία έχει, γιατί όποιον από αυτούς και να ρωτήσεις θα σου πει FIFA>PES. Είναι από τις περιπτώσεις που αν κάτσεις να βαθμολογήσεις ανεξάρτητα ένα Χ παιχνίδι θα πεις "Χμ, ναι, αλλά έχει αυτό κι εκείνο... είχε αυτό το πρόβλημα... μπλα-μπλα... του βάζω 8/10...". Αλλά αν π.χ. το συγκρίνεις με ένα Υ παιχνίδι που σε κάποια άλλη στιγμή του έβαλες 8,5/10 ή ακόμα και 8/10, θα πεις "Ε, όχι εντάξει, μπορεί να έβαλα πάνω-κάτω την ίδια βαθμολογία, αλλά το Υ είναι σίγουρα ανώτερο του Χ!".

Άλλωστε με τις βαθμολογίες της συντριπτικής πλειονότητας των παιχνιδιών της εποχής μας να κυμαίνονται κυρίως σε ένα φάσμα από 70%-90%, μου φαίνεται αναμενόμενο μια μεγάλη διαφορά στην ποιότητα, να μην μεταφράζεται και σε εξίσου μεγάλη διαφορά και στους αριθμούς.

Μην ξεχνάμε εξάλλου πως δεν πρόκειται για δυο τυχαία παιχνίδια άσχετα μεταξύ τους ή για δυο παιχνίδια που βγήκαν π.χ. το ένα φέτος και το άλλο πριν 3-4 χρόνια, αλλά για παιχνίδια που η σύγκριση μεταξύ τους είναι άμεση και αναπόφευκτη.

Ξαναλέω πως άμεσα δεν βγήκαμε ποτέ να πούμε ως byteme "το PES 2014 είναι ανώτερο του FIFA 14" και επαναλαμβάνω πως είμαι σίγουρος πως αν ο Κώστας κι ο Στέλιος ασχοληθούν και με τα δυο παιχνίδια θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Αλλά καλώς ή κακώς, η βαθμολογία παίζει ρόλο στην ψυχολογία του αναγνώστη. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μια σειρά που έχει καταντήσει την ελληνική αγορά ανέκδοτο με το οποίο μέχρι τώρα γελούσαμε κι οι ίδιοι... Πολύ πιθανόν αν μιλούσαμε για κάποιο άλλο αντίστοιχο ζευγάρι τίτλων (π.χ. πες ότι βάζαμε στο Medal of Honor υψηλότερη βαθμολογία από το Modern Warfare 2, για να μην λέτε ότι αβαντάρω την ΕΑ), να μην αντιδρούσα τόσο έντονα. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που καυτηριάζουμε καθημερινά ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι και όλοι μας το έχουμε χαρακτηρίσει ως κατάντια και ότι καθιστά την ελληνική αγορά ασόβαρη...

Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται υπερβολικό, ίσως ένα μικρό λιθαράκι στο να πουλά (άδικα και παράλογα κατά την άποψή μου) το PES περισσότερα κομμάτια από ό,τι όοολα τα υπόλοιπα παιχνίδια μαζί, πλέον θα το έχει βάλει και το byteme...

blackpax
09:49 02.10.13 blackpax χωρίς τίτλο
Δεν μου αρέσει να φυτρώνει κανείς εκεί που δεν τον σπέρνουν, αλλά επιτρέψτε μου να εκφραστώ τώρα που διάβασα αυτό το ποστ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βάλλουμε κατά του reviewer (βλ. rage review) από τη στιγμή, που παραθέτει ένα ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο κείμενο, καταλήγοντας συνειδητά στην όποια βαθμολογία του. Τί μας λέει εμάς ότι όλος ο κόσμος βάζει 10 πχ σ'ένα παιχνίδι; Πρέπει ντε και καλά να είμαστε και εμείς το ίδιο; Ούτε καταλαβαίνω πως αυτό το συσχετίζει ο olorin με την ποιότητα των συντακτών. Πραγματικά τώρα διάβασα το σχετικό ποστ και έμεινα άναυδος!
Στο κάτω κάτω μια διαφορετική γνώμη ή προσέγγιση είναι περισσότερο υγιές απ το να ακολουθεί κανείς τη μάζα. Άσε που άλλο άτομο σχολίασε το PES και άλλο το FIFA εδώ μέσα, επομένως είναι εντελώς αναμενόμενο να έχεις τέτοιες διακυμάνσεις. Επίσης δεν μπορείς να μιλάς "αντικειμενικά" παραθέτοντας την άποψή σου. Αυτό είναι εξ'ορισμού υποκειμενικό.
Προσωπικά βρήκα το review του ektelion κατατοπιστικό και στοχευμένο εκεί που ουσιαστικά θέλεις: πως παίζεις μαζί του. Τα υπόλοιπα κάθε χρόνο απλώς διανθίζονται και αν κάποιος είναι τόσο απαιτητικός και θέλει review 10 σελίδων, θα αναζητήσει και αλλού πηγές. Το review οφείλει να καλύπτει το περισσότερο δυνατο target group για να είναι πετυχημένο, και πιστέυω olorin ότι η συντριπτική πλειοψηφία των fifaδων περιμένει κάθε χρόνο GAMEPLAY. Ποτέ μέχρι τώρα απ'το 2010 και μετά δεν άκουσα κανέναν να στέκεται στα γραφικά του fifa. Όλοι μιλάνε για gameplay (όπως κάποτε με το δυνατό τότε iss pro evolution). Αν ήταν review για κανένα arcade racer θα έπρεπε να εστιάσει αλλού ο reviewer.
To pes φέτος, κρίνοντας απ το demo, μου φάνηκε πολύ βελτιωμένο και επιτέλους σε σωστή εκκίνηση (γιατί έχει δρόμο ακόμα). Και κάπως έτσι το απέδωσε και o gandalfst και έτσι περίπου αντιμετωπίζεται γενικά. Απ΄την άλλη το fifa έχει όσα προβλήματα έχει πάλι, αλλά παραμένει το καλύτερο. Έτσι το απέδωσε και ο ektelion και έτσι αντιμετωπίζεται γενικά επίσης. Επομένως ας μην κολλάμε στο βαθμό σαν νούμερο, μιας και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο βαθμός στο review είναι η συνολική αίσθηση που έχει ο δοκιμαστής απ την εμπειρία του στο παιχνίδι, την οποία σου περιγράφει για καλύτερη κατανόηση. Αλλιώς θα βάζατε μόνο βαθμό, και τέλος.
Μην θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι κάποιον και βάλλω κατά άλλου, απλώς λέω την αυθόρμητή μου θέση. Συμπαθώ (απ τα γραφόμενά τους) τόσο τον ektelion όσο και τον olorin και δεν έχω κανέναν σκοπό να θίξω ή να ανεβάσω κάποιον. Απλώς με στενοχώρησε και μένα η αντίδραση του olorin, μιας και νομίζω ότι αδικεί τον ektelion και υποβαθμίζει την αμεσότητα του κειμένου του. Και όλα αυτά στο όνομα της κοινής πλεύσης περιοδικών στη βαθμολόγηση παιχνιδιών.

υγ: Olorin όταν περιγράφεις τη χαοτική διαφορά μεταξύ φιφα και πες, περίμενα ότι θα έβαζες 8 στο πρώτο και 3 στο δεύτερο. Αντ'αυτού βλέπω ένα 8+ και 7, που δεν συμβαδίζει...:Ρ

υγ: δεν βλέπω ούτε ένα στοιχείο rage review στου ektelion.

Olorin
13:44 02.10.13 Olorin RE: χωρίς τίτλο
Η αλήθεια είναι πως πράγματι ήταν... rage-κριτική εκ μέρους μου στο review του Κώστα. Τους λόγους τους αναφέρω και αλλού και έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι δίνεται η εικόνα πως το byteme θεωρεί το PES ανώτερο του FIFA και όχι με αυτό καθεαυτό το κείμενο του Κώστα. Αλλά όπως επεσήμανα πολλές φορές (ακόμα και στο αρχικό rage-post), δεν κατακρίνω άμεσα τον Κώστα και το review του, ουδέποτε ανέφερα πως τα επιχειρήματά του δεν είναι τεκμηριωμένα και μάλιστα δήλωσα πως συμφωνώ με το ότι όντως είναι υπαρκτά και ενοχλητικά πολλά από τα προβλήματα του παιχνιδιού που παραθέτει. Και σίγουρα δεν έκανα κάποια μομφή για την ποιότητά του ως συντάκτη. Ούτε είπα ποτέ ότι δεν ήταν πλήρες το άρθρο ή ότι έπρεπε να αναφερθεί ντε και καλά και στα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού (γραφικά κ.λπ.), ειδικά σε μια σειρά που μοιραία εξελίσσεται ελάχιστα στους εν λόγω τομείς.

Το στοιχείο που πράγματι κατέκρινά, είναι πως ίσως δίνει μεγαλύτερη σημασία από όσο θα έπρεπε σε πράγματα που τον ενόχλησαν/εκνεύρισαν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και επηρέασαν την κρίση του πιο πολύ από ό,τι θα έπρεπε (ναι, είναι συνειδητή η επανάληψη της φράσης "...από όσο θα έπρεπε"). Αυτή ήταν η μόνη κριτική μου στην κριτική του Κώστα. Από εκεί και πέρα, επικεντρώθηκα καθαρά στο ότι θεωρώ παράλογο να βγάζουμε σε (έμμεση έστω) αναμέτρηση νικητή το PES. Και προφανώς μπορεί εγώ κι εσύ να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το άρθρο παρά για το νούμερο, αλλά διαφωνείς ότι ο μέσος Έλληνας αγοραστής/casual gamer θα κοιτάξει το νούμερο, άντε και τα συν/πλην;;;

//Το ότι θεωρώ πως υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ FIFA-PES, αλλά θα τα βαθμολογούσα με διαφορά 15% κι όχι 50%, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που βαθμολογούνται τα βιντεοπαιχνίδια στις μέρες μας. Όπως λέω και στην απάντηση στον ΦΧ, καλώς ή κακώς (άααλλη μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά άσχετη με το θέμα μας), οι βαθμολογίες στη βιομηχανία του gaming είναι έτσι που ένα παιχνίδι που παίρνει 70% θεωρείται μέτριο κι ένα που παίρνει 50% θεωρείται κακό. Άρα μια διαφορά 10-15% είναι όντως πιο σημαντική από ό,τι φαίνεται από μαθηματικής πλευράς.

Dismiss
13:26 02.10.13 Dismiss χωρίς τίτλο
@Olorin Μωρέ ναι, αλλά ειδικά φέτος δεν βλέπω πού είναι το κακό να πουλήσει περισσότερο το PES από το FIFA. Από ό,τι φαίνεται, ειδικά φέτος δεν τα χωρίζει κανένα τρομερό χάσμα ποιότητας, επομένως ας πουλήσει αυτό με την καλύτερη προώθηση και κοινότητα στην εκάστοτε χώρα. Λογικό είναι.

agrimi78
13:56 02.10.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
Σιγά τα παιχνίδια που διαφωνείτε κιόλας :P

Για ποδοσφαιράκι μιλάμε, όχι για το remake του windwaker
(που είναι το review οεο).

ektelion
16:28 02.10.13 ektelion χωρίς τίτλο
Δεν ξέρω ρε παιδιά, νομίζω ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στατιστική - και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα.

Νότη, θυμάμαι τη - δικαιολογημένη - αμηχανία σου όταν έδειχνες τις βαθμολογίες του Τσουρινάκη σε ξένους συντάκτες. Ίσως αυτό να σου άφησε τέτοια ψυχολογικά τραύματα που πλέον νιώθεις την ανάγκη να συμπλέεις με την πλειοψηφία του ειδικού τύπου :Ρ

Σε τρολάρω προφανώς! Πέρα από την πλάκα, όμως, νομίζω ότι με τη συλλογιστική σου χάνεις το δάσος για τα δέντρα. Ενδεχομένως οι βαθμοί του byteme να συνεισφέρουν σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στη διαμόρφωση των συγκεντρωτικών βαθμών του Metacritic, αλλά εμένα ως συνεργάτη του byteme ποσώς με ενδιαφέρει αυτό.
Αναλογίσου λίγο ποιο είναι το κοινό του byteme και τι περιμένει να δει από το site. Ίσως ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας του site - σε συνδυασμό με την πρότερη θητεία σου στο PC Master - να μην αντιλαμβάνεσαι ότι το δυνατό χαρτί του byteme είναι η αμεσότητά του και το ερασιτεχνικό (με την καλή έννοια) ύφος του. Αυτό το οποίο είχαν βαφτίσει όλοι "παρεΐστικο κλίμα" (μπλιαχ) στο PC Master.
Δεν θέλω να επικρίνω τα μεγαλύτερα sites του χώρου γιατί θα ακουστώ σαν την αλεπού που δεν φτάνει τα σταφύλια, αλλά προσωπικά - ειδικά όσον αφορά σε franchises που ανανεώνονται σε ετήσια βάση, όπως το FIFA - έχω την εντύπωση ότι τα reviews τους είναι πιο τυπικά κι από λίστα για ψώνια. Πραγματικά, είναι σαν να διαβάζεις μια κάπως πιο εμπλουτισμένη εκδοχή του οπισθόφυλλου του παιχνιδιού.
Επιπλέον (δεδομένου ότι τα κριτήρια δύο ανθρώπων θα διαφέρουν πάντα κατά τι, ακόμη κι αν είναι δίδυμοι), ειδικά για τα FIFA και PES, θεωρώ αδύνατο να μπορεί ΕΝΑΣ και μόνο συντάκτης να εκφέρει εμπεριστατωμένη άποψη πριν περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες εντατικής ενασχόλησης και με τα δύο από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Για αυτό και αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτησή μου περί "δυναμικών reviews" (τι να το κάνεις το review δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού που το κοινό σου θα έχει ήδη βγάλει την απόφασή του) και για αυτό θεωρώ τελείως τυπική και άνευ ουσίας τη σύγκριση που επιχειρούν ορισμένοι ανάμεσα στα δύο franchises. Την κάνουν απλά γιατί πρέπει να γίνει. Δεδομένου ότι το byteme έχει την πολυτέλεια να μην είναι media ή corporate whore (μη γελάς (πικρά) Κλάδη), θεωρώ ότι είναι ευχής έργο το ότι δεν μας δεσμεύουν αυτές οι ανούσιες τυπικότητες.

Shinobi
16:41 02.10.13 Shinobi Συμπέρασμα
Δεν έχει νόημα ποιό από τα δύο τσίμπησε τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Αυτό που βλέπω εγώ, ενδεχομένως και ο κάθε αναγνώστης, είναι ότι κανένα από τα δύο δεν κατάφεραν να βρίσκονται στα Top Games, πάνω και δεξιά. Αυτό μπορεί να λέει περισσότερα από το "+" που τα χωρίζει, όσον αφορά στις βαθμολογίες τους.

dgian
20:04 02.10.13 dgian Μήπως καλό θα ήταν...
...στα franchises που ανανεώνονται σε ετήσια βάση, να μπαίνουν 2 βαθμολογίες (καλά ντε μη βαράτε!); Δηλαδή, μία βαθμολογία για τον casual gamer ή τον αρχάριο (η οποία θα είναι δικαιολογημένα υψηλή) και μία βαθμολογία για τον hardcore gamer που αγοράζει το παιχνίδι (π.χ. FIFA) κάθε χρόνο και περιμένει κάτι παραπάνω από αυτό (η οποία βαθμολογία θα είναι και πάλι δικαιολογημένα χαμηλότερη);

Κρίνοντας από τον εαυτό μου, εάν δεν είχα αγοράσει (και λιώσει) τα FIFA 12 & 13, θα έβαζα 9 στο FIFA 14. Ενώ, τώρα θα του έβαζα ένα 6, γιατί οι μόνοι λόγοι που σκέφτομαι να το αγοράσω είναι επειδή βαρέθηκα τα μενού και τη μουσική υπόκρουση του 13, καθώς και το ότι δεν μπορώ πλέον να παίζω με τους φίλους μου, οι οποίοι έκαναν ήδη τη μετάβαση στο 14.

ektelion
21:19 02.10.13 ektelion RE: Μήπως καλό θα ήταν...
Αυτό με τις δύο βαθμολογίες μού ακούγεται κάπως αυθαίρετο. Όσον αφορά στη μουσική, εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που έκανα στο FIFA 13 ήταν να αλλάξω τη μουσική των μενού. Πλέον όταν παίζω ακούω Emperor και Arckanum και όχι αυτά τα (δήθεν) indie εκτρώματα της ΕΑ που σε κάνουν να θέλεις να ξεριζώζεις τα αυτιά σου και να τα θάψεις στην αυλή.
Τώρα διχάζομαι όμως. Να σου προτείνω να το πάρεις για να σε διδάξω μπαλίτσα κι εκεί ή να σε αποτρέψω για να αποφύγεις τα εγκεφαλικά :Ρ

dgian
22:38 02.10.13 dgian RE: RE: Μήπως καλό θα ήταν...
Εγώ απλώς φαντάστηκα πώς μπορεί να μου φαινόταν το demo του FIFA 14, εάν έπαιζα για πρώτη φορά FIFA στη ζωή μου. Σίγουρα θα του έβαζα πολύ καλύτερη βαθμολογία από αυτή που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή.
Φίλε μου δεν έχω πρόβλημα να με διδάξεις μπάλα (μπάλα όμως, όχι πώς να κάνεις τον ζογκλέρ και να βάζεις γκολ από εξωπραγματικές γωνίες), αλλά με τα τόσα κουλά που έχω δει στο demo και σε όσα έχεις δει/κάνει κι εσύ, το εγκεφαλικό δεν το γλιτώνω (είμαι και σε ευαίσθητη ηλικία...χαχα)! :)

Προσπάθησε λίγο πάντως, μπορεί να με πείσεις τελικά! ;)

ektelion
06:15 03.10.13 ektelion RE: RE: RE: Μήπως καλό θα ήταν...
Μετά τα χθεσινά, μάλλον θα εγκαταλείψω την προσπάθεια να σε πείσω: ΠΑΟ - Δυναμό Δρέσδης, λοιπόν, με εμένα να έχω ανέβει ήδη κατηγορία (Div. 5) με δύο αγώνες to spare μάλιστα, οπότε παίζω απλά για τον τίτλο της Div. 6 (κλάιν). Μετά από ένα ισορροπημένο παιχνίδι, έχω καταφέρει να βγάλω τρεις φορές μόνο του τον Μπεργκ, αλλά ο αντίπαλος πορτιέρο δήλωσε παρών (λατρεύω τις αθλητικές κοινοτοπίες). Με την αντίπαλη άμυνα να θυμίζει γραμμή μαζινό - κι αφού δεν είχα τίποτα να χάσω - έδωσα το σύνθημα για γιουρούσι (ultra attacking). Δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά, απλά γίνονταν περισσότερες κόντρες λόγω της πολυκοσμίας στο κέντρο και μπροστά. Μέχρι που ο Ζέκα - προφανώς άριστος γνώστης της λαβκραφτικής γεωμετρίας - αποφάσισε να βγάλει δύο σχεδόν πανομοιότυπα γκολ σημαδεύοντας στην κλειστή γωνία, υπό γωνία δέκα μοιρών από το δοκάρι και περνώντας την μπάλα από την τρύπα της βελόνας (παρακάμπτοντας και κάνα δύο αμυντικούς ενδιάμεσα). Το ήθελα; Όχι, ήταν σουτ απελπισίας μετά από κόντρα. Νίκησα; Ναι, αλλά δεν το χάρηκα. Επί του παρόντος θα αφήσω την ομάδα να ξεκουραστεί στην Div. 5 και θα ασχοληθώ με το αντίπαλο δέος, γιατί τα τελευταία παιχνίδια πραγματικά περισσότερο με έχουν κουράσει παρά τα έχω χαρεί. Πιστεύω ειλικρινά ότι αν ξύπναγαν στην ΚΟΝΑΜΙ και έβαζαν ένα Seasons στο PES, το τοπίο στα ποδοσφαιράκια θα άλλαζε ριζικά.

Δες και τα στατιστικά ενός αγώνα μου με τον Ajax που μου θύμισαν ωραίες στιγμές με το FIFA 13. Τουλάχιστον δεν έχασα:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/91558158/fifa14%202013-10-01%2020-26-31-55.jpg

dgian
09:40 03.10.13 dgian RE: RE: RE: RE: Μήπως καλό θα ήταν...
Χαχαχα, πολύ ωραία η περιγραφή σου!...

Σου έχω λοιπόν μία ερώτηση κρίσεως: Αφού έχεις πάρει μια καλή γεύση από το FIFA 14, θα ξαναγύριζες στο FIFA 13 (ναι ή όχι και γιατί);

ektelion
12:47 03.10.13 ektelion RE: RE: RE: RE: RE: Μήπως καλό θα ήταν...
Μπα. Παρά τις όποιες διαφορές, το πρόβλημα παραμένει: Το input του παίκτη στο παιχνίδι είναι πολύ περιορισμένο. Θέλω να χάνω επειδή είμαι χειρότερος και να κερδίζω επειδή είμαι καλύτερος. Πλέον στα FIFA (12, 13, 14) όλα γίνονται είτε στην τύχη, είτε ως απόρροια κάποιου αυθαίρετου momentum.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το momentum πρώτη φορά το συνάντησα σε PES (τότε το λέγαμε "ο κανόνας του πρώτου γκολ", όποιος βάλει το πρώτο γκολ κερδίζει). Άλλωστε το PES πρωτοεισήγαγε τα βελάκια που εξέφραζαν το κατά πόσο ήταν σε φόρμα ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής.
Το FIFA προσπαθεί να εξομαλύνει τη στατιστική, αλλά όπως η ΕΑ απέτυχε να απεικονίσει τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, έτσι απέτυχε να "εξομοιώσει" και τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας ως σύνολο. Στατιστικά μπορεί τα νούμερα να φαίνονται εντάξει, αλλά μη μου πεις πως είναι λογικό να παίρνεις πρωτάθλημα στην Div. 1 με 7 νίκες και δύο ισοπαλίες και την αμέσως επόμενη σεζόν να κάνεις πέντε ήττες σερί και να πέφτεις στην Div. 2 (πραγματικά γεγονότα). Όπως έγραψα και στο review, το θέμα δεν είναι το ότι θα γίνουν κουλά. Αυτά είναι αναμενόμενα σε ένα τόσο ελεύθερο παιχνίδι. Το θέμα είναι η συχνότητά τους, και επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση.
Όπως έγραψα και νωρίτερα, θα δοκιμάσω το PES τώρα και βλέπουμε. Αν δεν μου αρέσει ούτε αυτό, λογικά θα βρω κάτι άλλο να κάνω. Τόσο με το FIFA 12 όσο και με το 13, απείχα από το άθλημα για αρκετούς μήνες, όταν ο εκνευρισμός μου ξεπέρασε τα ανταγωνιστικά μου ένστικτα (γιατί από αγνή διασκέδαση, λίγα πράγματα. Μόνο η χαρά της νίκης). Οπότε και τώρα, σίγουρα θα βρω κάτι να κάνω. Έχω τόσες παιχνιδάρες στο περίμενε. Αυτή την περίοδο ξεκίνησα και το Adventures of Van Helsing, πολύ δυνατό action rpg για όσoυς ενδιαφέρονται.