reviewsvideogames

F1 2018

του Γιώργου Μούγιου
η παρουσίαση έγινε σε: PS4 • επίσης διαθέσιμο για: Xbox One, PC
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: racing, PEGI: 3+

Όσο και να αυξάνονται οι φωνές εκείνες που λένε πως η Formula 1 γίνεται κάθε χρόνο και πιο προβλέψιμη και πως τα μόνα σκήπτρα που κρατά πλέον το άθλημα είναι αυτά του πιο βαρετού εκπροσώπου του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Codemasters συνεχίζει να αφοσιώνεται στο να προσπαθεί να παρουσιάσει κάθε χρόνο και ένα πιο πλήρες, πιο συναρπαστικό παιχνίδι Formula 1. Η αλήθεια είναι πως παρά το μονοπώλιο – κλείνει σχεδόν μια δεκαετία αποκλειστικής ανάθεσης η εταιρεία – οι δημιουργοί της σειράς φαίνεται να βάζουν πολύ μεράκι για να προσφέρουν στους οπαδούς αυτά τα στοιχεία που κατέστησαν την F1 ένα από τα πιο διάσημα αθλήματα στον πλανήτη. Η απαράμιλλη αίσθηση της ταχύτητας, η ευκαιρία να χειριστείς τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα αυτοκίνητα στον πλανήτη, να τα πιέσεις στα απόλυτα όριά τους, ταξιδεύοντας από σιρκουΐ σε σιρκουΐ σε κάθε γωνιά στον πλανήτη, η εμπειρία του να είσαι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο ενός τέτοιου αθλητικού οργανισμού. Και αν τα τελευταία χρόνια η Codemasters φαινόταν να τα πηγαίνει όλο και καλύτερα, αυτή τη χρονιά μάλλον κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις περασμένες προσπάθειές της.

Πάει το κιτρινο-καφε-γκρι φίλτρο του προηγούμενου τίτλου και επιστροφή στα πανέμορφα γραφικά της εντυπωσιακής μηχανής γραφικών της Codemasters. 

Η πρώτη εντύπωση με το που «βρεθείς» στο κόκπιτ σηματοδεί μερικές ευπρόσδεκτες προσθήκες, σημάδι του ότι οι σχεδιαστές θέλουν να επικαιροποιήσουν το παιχνίδι και να προσδώσουν όσο μεγαλύτερο ρεαλισμό γίνεται. Έτσι, παρατηρούμε γρήγορα την ύπαρξη του HALO, του συστήματος ασφάλειας για το κεφάλι του οδηγού που πρωτο-έκανε την εμφάνισή του πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς και την ένδειξη ERS (Energy Recovery System), άλλο ένα νέο στοιχείο (αφορά την κατανομή της δύναμης που απελευθερώνει η υβριδική μπαταρία του αυτοκινήτου) που προσδοκά στο να αυξήσει το ρεαλισμό στο gameplay. Όσοι τολμηροί, ας δοκιμάσουν να κερδίσουν αγώνα με το ERS στο «χειροκίνητο», κάτι που περίπου σημαίνει πως καλείσαι εκτός των άλλων και να ελέγχεις τα καύσιμα του αυτοκινήτου. Το σύστημα διαθέτει 6 κλιμακωτές επιλογές και προσθέτει έναν ακόμη μπελά στη φούρια του αγώνα, αλλά μπορεί φυσικά να αυτοματοποιηθεί για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν. Το άλλο σημαντικό στοιχείο που έχει δουλευτεί αρκετά είναι η διαχείριση των ελαστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα, και εδώ η Codemasters έχει… δώσει ρέστα για να προσφέρει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εμπειρία. Η λάθος επιλογή γόμας στο ελαστικό ή η κακή διαχείριση μέσα στον αγώνα σε φέρνει πολύ εύκολα αντιμέτωπο με υπερθερμάνσεις, αλλαγές στο επίπεδο πρόσφυσης και σε αναγκάζει να σκεφτείς, όχι μόνο το πόσο γρήγορα μπορείς να πας, αλλά τελικά και το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις. Κατά τα άλλα, η αίσθηση της οδήγησης δεν έχει πάντως αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με τον περσινό τίτλο. Κάποιες μικρο-αλλαγές δοκιμάζονται για να γίνει ακόμη πιο ρεαλιστική η προσομοίωση, αν και το ευρύ κοινό στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι το κρατάει ακόμη μακριά από πιο «σκληροπυρηνικούς» ανταγωνιστές.Αντίθετα με το χειρισμό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του παιχνιδιού: οι αντίπαλοι οδηγοί διατηρούν μια εξόχως ρεαλιστική συμπεριφορά, ακροβατώντας μεταξύ ανταγωνιστικότητας και αντιεπαγγελματικής επιθετικότητας και ωθώντας τη δική σου διαχείριση κάθε αγώνα, στα όριά της.

Τα μοντέλα των αυτοκινήτων είναι απλά εκπληκτικά και αναμένεται να τα χαζέψετε για πολλές ώρες στο photo mode του παιχνιδιού. 

Όπως και σε κάθε «επεισόδιο» τα τελευταία χρόνια, το F1 2018 έρχεται με μια πληθώρα διαφορετικών mode, από ένα απλό αγωνιστικό σαββατοκύριακο σε ολόκληρο πρωτάθλημα με τις 21 διαφορετικές πίστες (να σημειωθεί πως έχουμε την προσθήκη της νέας πίστας Curcuit Paul Ricard στη Γαλλία και την επιστροφή της Γερμανικής Hockenheimring), στα online multiplayer lobby για διαδικτυακές αναμετρήσεις με φίλους και άλλους «ξένους» οδηγούς. Το career mode επιστρέφει επίσης ραφιναρισμένο για όποιον θέλει να ζήσει την εμπειρία του νεοσύλλεκτου που αναρριχείται στο star system του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Νέα στοιχεία στο upgrade tree ρυθμίζουν την αναβάθμιση της ομάδας σου, με τέσσερα κύρια στοιχεία ανάπτυξης (powertrain, chassis, aerodynamics και durability), ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η σχέση που διατηρεί ο οδηγός σου με τους δημοσιογράφους και τα μίντια. Γενικά η ισορροπία με την ομάδα και η σωστή εκπροσώπησή της κρατούν το ηθικό ψηλά και επηρεάζουν την ταχύτητα των αναβαθμίσεων, με τον στόχο να παραμένει όχι απλά να κατακτήσεις το πρωτάθλημα, αλλά να ανεβάσεις την αγοραστική αξία του οδηγού σου για να επιδιώξεις ακριβότερο συμβόλαιο σε καλύτερη ομάδα. Σημαντικό κεφάλαιο και στο φετινό παιχνίδι καθιστά το ιστορικό κομμάτι. 8 κλασικά αυτοκίνητα  προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα δώδεκα, καλύπτοντας μια μεγάλη ιστορική περίοδο στα κλασικά χρόνια του αθλήματος. Οι ερωτευμένοι με την F1 θα αισθανθούν όμορφα δοκιμάζοντας μερικούς γύρους με τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν μερικοί από τους πιο ξακουστούς οδηγούς μια άλλης, πιο «ηρωΐκής» περιόδου.

Η δράση από το κόκπιτ αυξάνει την αδρεναλίνη, ενώ θα παρατηρήσετε πολύ γρήγορα και την απεικόνιση τους συστήματος HALO που εφαρμόζεται στο νέο πρωτάθλημα. 

Συνοψίζοντας, το F1 2018 είναι ένα αξιέπαινο δημιούργημα από μια ομάδα που επιδεικνύει πλέον εμπειρία και αυτοπεποίθηση σε ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο «παίζει» κυριολεκτικά χωρίς αντίπαλο. Οι άνθρωποι της Codemasters φαίνεται να αντιδρούν κάθε χρόνο στις παρατηρήσεις των οπαδών και φέτος καταφέρουν να παρουσιάσουν μια πανέμορφη, ελκυστική πρόταση, σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια εξακολουθούν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μια σημαντική έλλειψη που παραμένει είναι η απουσία ρεαλιστικών ζημιών στα μοντέλα των αυτοκινήτων. Λογικά η FIA θα συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να ελπίζουμε σε κάποια σημαντική αναβάθμιση για του χρόνου. Μια άλλη βελτίωση έχει να κάνει με τις αναπηδήσεις των αυτοκινήτων στο οδόστρωμα – δεν ξέρω αν η Codemasters έχει σαρώσει τις πίστες με λέιζερ για την ανάπλασή τους ή εξακολουθεί να βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό, αλλά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στο συγκεκριμένο κομμάτι, προκειμένου τα αυτοκίνητα να αντιδρούν πιο πολύ και πιο συχνά στις καμπύλες και τα «σαμαράκια» των πιστών. Όλα αυτά πάντως καταλήγουν να είναι «ψιλά γράμματα». Το F1 2018 είναι το καλύτερο παιχνίδι F1 και θα παραμείνει έτσι μέχρι να φτάσει η ώρα του επόμενου. Αν έχετε έστω και λίγο ενδιαφέρον στα παιχνίδια αυτοκινήτου και το συγκεκριμένο άθλημα, δεν θα χάσετε καθόλου με το να ασχοληθείτε μαζί του.

 

Περισσότερος ρεαλισμός, βελτιώσεις σε gameplay, γραφικά αλλά και στο carreer mode καθιστούν τον τίτλο το καλύτερο παιχνίδι F1 των τελευταίων χρόνων.
Το σύστημα των ζημιών των αυτοκινήτων παραμένει «λίγο» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού. 

 

4 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Dismiss
11:54 30.09.18 Dismiss Καλή αρχή, Γιώργο
Αγαπητοί αναγνώστες του byteme, ίσως βρήκαμε επιτέλους κάποιον που του αρέσουν τα σοβαρά racing, για να σας τα παρουσιάζει λίγο πιο αντικειμενικά.

Shinobi
12:03 30.09.18 Shinobi RE: Καλή αρχή, Γιώργο
Θες να πεις κάτι για το All-Fruit Racing;

Dismiss
12:04 30.09.18 Dismiss RE: RE: Καλή αρχή, Γιώργο
Δεν χρειάζεται να πω τίποτα. ΠΡΑΒΟΣΟΥ.

Shinobi
12:10 30.09.18 Shinobi RE: RE: RE: Καλή αρχή, Γιώργο
ΣΕΦΧΑΡΙΣΤΩ.

Τώρα μπορούμε αναλάβουμε ριβγιου για παιχνίδια με θέμα την ποδηλασία.

Καλή αρχή, Γιώργο