reviewsvideogames

Bayonetta 1 + 2

του Στέλιου «gandalfst» Μουστάκη
η παρουσίαση έγινε σε: Switch
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: action, PEGI: 18+

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε που ο Φωκίων ανέλαβε να αξιολογήσει το πακέτο των Bayonetta και Bayonetta 2 για τον «αδικοχαμένο» προκάτοχο του Nintendo Switch. Σίγουρα δεν έχει αλλάξει τίποτα στους συγκεκριμένους τίτλους με την καθαυτή μεταφορά τους στο Switch, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα διεκπεραιωτικό port, με ελάχιστο επενδυμένο χρόνο σε οποιεσδήποτε προσθήκες στο πρωτότυπο περιεχόμενο. Όχι βέβαια πως έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μιλάμε (ειδικά) για το Bayonetta 2, που κυκλοφόρησε σε ένα σύστημα με πολύ μικρή βάση χρηστών (Wii U) και κατέληξε στα χέρια ακόμη λιγότερων. Δεν έχει αλλάξει επίσης τίποτα και στο ίδιο το είδος των παιχνιδιών στο οποίο ανήκουν τα Bayonetta: τα (τρισδιάστατα) παιχνίδια στυλιζαρισμένης δράσης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστα, σε βαθμό που η Platinum έχει καταστεί σχεδόν αποκλειστική εκπρόσωπος του είδους, εκτελώντας «εργολαβίες» για οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής ενδιαφέρεται να προσθέσει ένα παρόμοιο δημιούργημα στο ρόστερ των κυκλοφοριών της. Βέβαια, σαν franchise το Bayonetta παραμένει μια ξεχωριστή περίπτωση, γιατί για τη Nintendo, το να καρπωθεί την αποκλειστική παρουσία της σειράς στα συστήματά της αποτελούσε κίνηση που εξυπηρετούσε καθαρά το ηθικό των οπαδών και το πρεστίζ της απέναντι στους hardcore gamer. Ενώ για την Platinum Games, η άνευ όρων επένδυση από τη μεριά της Nintendo έδωσε πνοή ζωής και δημιουργική ελευθερία σε ένα από τα λιγοστά πρωτότυπα δημιουργήματα του στούντιο.

 
Η εισαγωγή του Bayonetta 2 παραμένει μια... εξτραβαγκάντσα δράσης που ελάχιστοι τίτλοι μπορούν να ανταγωνιστούν. Το καλύτερο; Το παιχνίδι συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς μέχρι το τέλος. 

Με αυτά τα δεδομένα, αξίζει να αναφέρουμε πως τα Bayonetta/Bayonetta 2 είναι δύο παιχνίδια μπολιασμένα από το δημιουργικό DNA και τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Platinum. Ακρογωνιαίος λίθος και των δύο τίτλων παραμένει το σύστημα μάχης τους. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο αρχάριος παίκτης μπορεί να διασκεδάσει αρχικά μαθαίνοντας μόνο τις βασικές αρχές του gameplay. Όλη η δουλειά στην αρχή γίνεται με την κίνηση dodge, με την οποία η πρωταγωνίστρια μπορεί να αποφεύγει τις επιθέσεις των εχθρών και να εκτελεί τα counter τα οποία οδηγούν σε εξωφρενικές, μεγαλοπρεπείς αντεπιθέσεις. Σταδιακά ωστόσο το ίδιο το παιχνίδι σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως η εκμάθηση (τουλάχιστον κάποιων βασικών) combo είναι απαραίτητη, καθώς το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει και οι εχθροί γίνονται ολοένα και πιο πιεστικοί, αλλά και επιρρεπείς σε διαφορετικά combo ανάλογα με το είδος τους. Και είναι εξίσου εντυπωσιακό πως αυτή η εκπαίδευση στη συμπεριφορά σου και η εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το παιχνίδι έρχεται φυσιολογικά και βαθμιαία, όταν ο ρυθμός της δράσης καθίσταται καταιγιστικός από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και τους τίτλους τέλους, απόδειξη του πόσο καλό «καλιμπράρισμα» έχει κάνει η Platinum στο gameplay για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των παικτών, σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους.  

Έταιροι «σύμμαχοι» στις εντυπώσεις που χαράζουν αυτά τα δύο παιχνίδια στο μυαλό σου είναι τα... θεάματα που έχουν σκαρφιστεί οι σχεδιαστές της Platinum. Μόνο ο πρόλογος του Bayonetta 2 αρκεί για να σε πείσει για τις εξωφρενικές προθέσεις των σχεδιαστών: το παιχνίδι ξεκινά με μερικές επικές μάχες... κάπου προς τα τέλη του παιχνιδιού και ξαναγυρίζει έπειτα στην αρχή για να μεταφερθεί στη χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη για την επίσημη  (επαν) έναρξη του δεύτερου μέρους, όπου η δράση εξελίσσεται αρχικά πάνω σε μια σειρά από F-16 και μετά πάνω, κάτω και δίπλα σε ουρανοξύστες, γέφυρες, και οποιοδήποτε άλλο κατασκεύασμα αποφασίσουν να διαλύσουν οι τερατώδεις αρχηγοί της πρώτης πίστας. Η ροπή προς το επικό έρχεται και συνδυάζεται σχεδόν ιδανικά με μια ακομπλεξάριστη ποικιλία σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης, καθώς οι σχεδιαστές πετούν στο ίδιο καζάνι αγγέλους και δαίμονες, ρομπότ και φουτουριστικά στοιχεία, επιρροές από το κίνημα του μπαρόκ, γοτθικά στοιχεία και ειλικρινά, οτιδήποτε άλλο τους κατέβει στο κεφάλι και εξυπηρετεί τους χαρακτήρες και το σύμπαν του παιχνιδιού. H συνταγή των Bayonetta πλαισιώνεται από κάφρικο χιούμορ και απροκάλυπτη σεξουαλικότητα που πηγάζουν από τη συλλογική συνείδηση των otaku, παραδίδονται ωστόσο στον παίκτη με σκερτσόζα σκηνοθεσία και αφήγηση έτσι ώστε να μην απωθούν, αλλά να διασκεδάζουν και τους μη σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ιαπωνικής υπο-κουλτούρας.

 
Το σύστημα μάχης σου επιτρέπει να διατηρείς τον έλεγχο ακόμη και πριν εμβαθύνεις. Όλη τη διαφορά στη δράση ωστόσο την κάνουν τα αμέτρητα διαφορετικά combo που σου προσφέρει το παιχνίδι. 

Το ότι έχουμε να κάνουμε με δύο τυπικά port βέβαια σημαίνει πως τα Bayonetta και Bayonetta 2 συνοδεύονται από τα ίδια ψεγάδια που διέθεταν και κατά την κυκλοφορία τους. Η χαοτική δράση που – παρά τις προσπάθειες των σχεδιαστών – σε αποπροσανατολίζει ανα στιγμές είναι ένα από αυτά, και είναι ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται στο φορητό mode του Switch, όπου ο διαθέσιμος χώρος περιορίζεται στη μικρή οθόνη του συστήματος. Τα QTE εξακολουθούν να εκνευρίζουν σε περιστάσεις, ενώ ισχύει ακόμη η διαπίστωση πως το gameplay των δύο παιχνιδιών «ρηχαίνει» απότομα όταν απομακρυνθείς από τις μάχες. Υπάρχει εξερεύνηση, υπάρχει (λιγοστό) platforming, ακόμη πιο λίγοι γρίφοι, αλλά τα περισσότερα επίπεδα του παιχνιδιού προσφέρουν απλά χώρους για χάζι και διάλειμμα από τον χαμό των μαχών και τίποτα πιο ουσιαστικό. Ένα στοιχείο που ποτέ δεν κατάφερα να χωνέψω, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι, είναι το πως η ιστορία ανάμεσα στα επίπεδα εξελίσσεται μέσα από στατικές εικόνες και ηχογραφημένους διαλόγους των πρωταγωνιστών. Η αντίθεση μεταξύ της θεαματικής σκηνοθεσίας και των χολιγουντιανών σεκάνς μέσα στα επίπεδα, και των στατικών σκηνών ανάμεσα από αυτά, παραμένει ενοχλητική. Τέλος, καθαρά σε ότι αφορά τη μεταφορά των παιχνιδιών, είναι κρίμα που το στούντιο που ανέλαβε το project δεν δοκίμασε για ανάλυση μεγαλύτερη των 720p, τουλάχιστον για το docked mode του Switch.  Τουλάχιστον φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με πιο σταθερά frame rate (σχεδόν πάντα 60), σε σύγκριση με τις εκδόσεις του Wii U.

 
Ναι, συμβαίνουν και τέτοια στα Bayonetta. Γενικά πάντως, η έλλειψη εγκράτειας από πλευράς Platinum είναι για το καλό των παιχνιδιών. 

Όπως και να έχει, έχουμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία που αποτελεί καθαρό κέρδος για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Κέρδος για όλους τους gamer, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο από τους καλύτερους τίτλους δράσης της τελευταίας δεκαετίας, στην καλύτερη έκδοσή τους. Κέρδος για τη Nintendo, που προσθέτει στο ρόστερ του Switch δύο ακόμη σπουδαία παιχνίδια, σε μια χρονιά που έχει ξεκινήσει σχετικά χλιαρά σε σύγκριση με πέρυσι. Και τέλος, κέρδος για την Platinum Games, που βλέπει τα δύο «παιδιά» της να προετοιμάζουν το έδαφος για την επιστροφή της Bayonetta, σε ένα επεισόδιο που περιμένουμε πως θα τινάξει το Switch στον αέρα. Θα περιμένουμε με ανυπομονησία!

 

Δύο τίτλοι – ορόσημα για το είδος των στυλιζαρισμένων παιχνιδιών δράσης, σε μια έκδοση που μπορείς να πάρεις μαζί σου όπου και αν βρίσκεσαι. Μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης από τις πρωτότυπες εκδόσεις. Βελτιωμένο frame rate σε σχέση με τα παιχνίδια του Wii U. Υποστήριξη co-op multiplayer και εκτός του online mode.
Ελάχιστες βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα των παιχνιδιών. Απουσία επιπλέον περιεχομένου. Το πρώτο Bayonetta προσφέρεται μόνο ως digital download.

  

8 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
Dismiss
10:50 07.03.18 Dismiss ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
Είχατε εξτραβαγκάντσες και στο χωριό σου

GandalfST
16:00 07.03.18 GandalfST RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
ΔΕΝ ΣΕ ΧΑΛΑΣΕ.

super_mario
16:17 08.03.18 super_mario RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
ΤΙ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ

GandalfST
09:14 11.03.18 GandalfST RE: RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
Τίποτα, τίποτα, τα δικά μας.

Dismiss
17:44 13.03.18 Dismiss RE: RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
Εσύ τι λέει, κάνεις ποτέ εξτραβαγκάντσες διδασκαλίας στα παιδιά του Δημοτικού;

super_mario
23:55 13.03.18 super_mario RE: RE: RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΖΙ Η ΦΑΣΗ 'Η ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;

GandalfST
16:36 15.03.18 GandalfST RE: RE: RE: RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
Κάτσε, κάτσε. Να κεράσω ένα σάμαλι;

Shinobi
02:02 16.03.18 Shinobi RE: RE: RE: RE: RE: RE: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ
Και κιντεράκια και πορτοκαλάδα με ανθρακικό.