reviewsvideogames

Gravity Rush

του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου
η παρουσίαση έγινε σε: PS Vita
Επίσημη ιστοσελίδα
Eίδος: RPG, action, PEGI: 12+

Έτσι αθόρυβα, τo Gravity Rush επιτυγχάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτα από όλα, είναι το πρώτο νέο, αποκλειστικό και must-have IP του Vita. Ναι, το ξέρω ότι είναι spoiler, αλλά πόσοι από εσάς τρέχετε συνήθως πρώτα να δείτε τη βαθμολογία στα reviews παρόλο που λιώνουμε ώρες για να τα γράψουμε; Ε, είμαστε πάτσι τώρα. Δεύτερον, είναι ένα φρέσκο και ελκυστικό παιχνίδι, με πολλές νέες ιδέες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι επιτυχημένες. Τρίτον, προέρχεται από την Ιαπωνία (και δεν ανήκει στη Nintendo). Τέταρτον, καταφέρνει να συνδυάσει άψογα τις υψηλές αξίες παραγωγής ενός οικιακού τίτλου πρώτης γραμμής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός φορητού συστήματος. Κοινώς, είναι εγκληματικό που η Sony δεν είχε πιστέψει αρχικά στις πιθανότητες επιτυχίας του τίτλου στη Δύση. Αυτός ο τίτλος έπρεπε να είναι στο αρχικό line-up και όχι να κυκλοφορεί μετά από δύο μήνες και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε μέχρι πρόσφατα αν θα κυκλοφορήσει σε κουτί στα καταστήματα ή όχι.

Η Kat έχει τις δυνάμεις μιας θεάς και τις ανησυχίες ενός έφηβου κοριτσιού.

Τέλος πάντων, σε δύο μέρες το Gravity Rush θα βρίσκεται και στα ελληνικά καταστήματα και η έλλειψη κάποιας ουσιαστικής προώθησης εκ μέρους της Sony… μας αναγκάζει να κάνουμε όλη τη δουλειά εμείς. Τι είναι λοιπόν το Gravity Rush και γιατί έχουμε ενθουσιαστεί σαν Γιαπωνέζες μαθητριούλες; Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ιαπωνικού τύπου παραλλαγή του μοντέρνου free-roaming action game στο στυλ του Crackdown και του Infamous. Διαδραματίζεται σε μια πελώρια πόλη ονόματι Hekseville, στα βάθη της οποίας ξυπνά η νεαρή πρωταγωνίστρια Kat, χωρίς να θυμάται πώς βρέθηκε εκεί (τι πρωτότυπο). Μοναδικός της σύντροφος μια αλλόκοσμη γάτα, η οποία μάλλον συνδέεται με τις υπερφυσικές της δυνάμεις.

Τι κάνουν όμως αυτές οι δυνάμεις; - αυτό είναι το «κλου» του παιχνιδιού. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η Kat αρχίζει και αιωρείται, μηδενίζοντας τη βαρύτητα γύρω της. Ταυτόχρονα, ένα σκόπευτρο εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης, το οποίο βοηθά τον παίκτη να εστιάσει  - κάτι σαφώς πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. Με το πάτημα ενός άλλου πλήκτρου, η Kat μπορεί να εστιάσει τις δυνάμεις της βαρύτητας εκεί που δείχνει το σκόπευτρο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πέφτει αμέσως προς εκείνη την κατεύθυνση. Επίσης, η επιφάνεια στην οποία εστιάζει η Kat τις δυνάμεις της αποκτά όλες τις ιδιότητες του «εδάφους». 

Η Kat μπορεί να πέφτει προς κάθε δυνατή κατεύθυνση και να μετατρέπει κάθε επιφάνεια σε έδαφος. Τα μαλλιά και το φουλάρι της υποδεικνύουν προς τα πού βρίσκεται το πραγματικό "κάτω" για να μην υπάρχουν απρόβλεπτες συνέπειες όταν θα εξαντληθεί ο μετρητής.

Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό, εντυπωσιακό και μαγευτικό ταυτόχρονα. Ο κόσμος του παιχνιδιού γίνεται μια παιδική χαρά και ο παίκτης ξεχνά την ιστορία, τις αποστολές και όλα τα κλασικά παρελκόμενα μιας σύγχρονης core εμπειρίας (τα οποία φυσικά υπάρχουν στο παιχνίδι) και στρέφει την προσοχή του στην αγνή, ανόθευτη χαρά της μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο. Η σύλληψη της Sony Japan Studio είναι πραγματικά ιδιοφυής, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει τη χαρά και την αγωνία της ελεύθερης πτώσης με τον απόλυτο έλεγχο και τον παραπλανητικά απλό χειρισμό. Με τη σωστή χρήση των δυνάμεών της, η Kat μπορεί να πετάει, να τρέχει κάθετα στους τοίχους των κτιρίων, να ακροπατά στις άκρες του κόσμου για να μη γίνει αντιληπτή από εχθρούς και να εξερευνά κάθε γωνιά της πόλης αναζητώντας μαγικά πετράδια θα της επιτρέψουν να αναπτύξει τις δυνάμεις της και να αποκτήσει νέες.

Σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, η Kat θα μεταφερθεί σε ψυχεδελικούς παράλληλους κόσμους και θα κληθεί να διασώσει ολόκληρες συνοικίες της Hekseville που έχουν απορροφηθεί από μία αλλόκοτη δύναμη.
3 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
TxCForever
10:13 11.06.12 TxCForever χωρίς τίτλο
Από το πρώτο trailer το ήθελα αυτό το παιχνίδι. Σκέφτομαι να το αγοράσω ακόμα και τώρα που δεν έχω Vita :P

Dismiss
09:38 12.06.12 Dismiss RE: χωρίς τίτλο
Δεν υπάρχει λόγος, από τη στιγμή που όλα είναι και digital, αποκλείεται να το χάσεις. Άσε που μπορεί να γίνει και καμιά σοβαρή έκπτωση μέχρι να πάρεις Vita. Εκτός και αν θες την ιαπωνική collector's που νομίζω ότι υπάρχει.

Fearless
23:35 14.06.12 Fearless χωρίς τίτλο
δηλαδη ειναι το πρωτο system seller για το vita?
γιατι το golden abyss ηταν μισοφτιαγμενο..