στήλες

Όχι, δεν ξεπακέταρα ακόμη το Wii U μου!

του Χάρη Κλάδη

Ναι, nai, ναι, ξέρω τι θα πείτε, ότι πάλι ασχολούμαι με τη Nintendo. Βασικά δεν είναι έτσι. Το συγκεκριμένο αρχικά προοριζόταν για επίλογος του προηγούμενου άρθρου, όμως κατέληξε να είναι μεγαλύτερος απ' ότι σχεδίαζα, οπότε θεώρησα πως θα ήταν συνετό να αναπτύξω τις θέσεις μου από το να πετάξω απλώς δυο-τρεις μπανανόφλουδες και να υποστώ τη γνωστή γκρίνια του Χαλκίδη των φίλων της εταιρείας. :) Οπότε με το κείμενο που ακολουθεί σπατσάρω με τη Nintendo για να πιάσω και τα υπόλοιπα «καλόπαιδα» του gaming. Άλλωστε, μετά από τέτοια Ε3, υπάρχουν πολλά για να... φιλοσοφήσεις!

Η αλήθεια είναι πως ήθελα εδώ και καιρό να γράφω ένα πρώτο ρεζουμέ για τη νέα κονσόλα της Nintendo, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από το λανσάρισμά της και επίσης με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των άπαντων για τις δύο κονσόλες των Microsoft και Sony. Τελικά αποφάσισα να περιμένω μέχρι και την ολοκλήρωση της Ε3, και ξέρετε γιατί; Λόγω των... φανμπόιζ! Επειδή θα διάβαζαν όσα θα έγραφα και θα μου απαντούσαν «καλά, κάτσε σε μερικές βδομάδες που είναι η Ε3 και που η Nintendo θα ανακοινώσει 124 νέους τίτλους και τη μείωση της τιμής του Wii U στο μισό και την αύξηση του χρονισμού του επεξεργαστή από τα 1,2 στα 8 Ghz – για να μη σου πούμε και των πυρήνων από τρεις σε δεκατρείς – και θα δεις». Οπότε είπα και εγώ να περιμένω, όχι επειδή όντως περίμενα ότι θα συμβεί κάποια από τις παραπάνω φαντασιώσεις προσδοκίες, αλλά ακριβώς για να έχω περισσότερα επιχειρήματα για να αναπτύξω το σκεπτικό μου. Πριν προχωρήσω, ξεκαθαρίζω ότι όσα γράφω είναι αποκλειστικά προσωπικές μου απόψεις και δεν βασίζονται σε αναλύσεις τεχνικές και επιχειρηματικές, απόψεις υπερασπιστών και πολέμιων της εταιρείας. Όσον αφορά στα προαναφερθέντα, εμένα μου αρκεί που ο ίδιος ο Ιγουάτα έχει πει ότι, εμπορικά η κονσόλα έχει έως τώρα αποτύχει να φτάσει τις προσδοκίες της Nintendo και πως η υποστήριξη από τρίτες εταιρείες είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Ωραία; Φίνα!

Λοιπόν που λέτε, «διαβάζοντας» την πορεία της Nintendo ακόμη και πριν από το Wii, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τι ακριβώς κάνει η εταιρεία. Κατασκευάζει παιχνίδια (με την έννοια του «toy») και τα πουλάει. Δεν είναι μια εταιρεία που φτιάχνει βιντεοπαιχνίδια με τον τρόπο που το κάνουν οι EA, Ubisoft, Capcom κ.λπ., ούτε μια εταιρεία που φτιάχνει συσκευές και υπηρεσίες όπως οι Sony, Microsoft, Apple. Στην περίπτωση της Nintendo δεν μετράει το software, αλλά το toy – δηλαδή η κονσόλα.  Και έτσι αυτή η κονσόλα σχεδιάζεται με συγκεκριμένο τρόπο, περιλαμβάνοντας κάποιου είδους «τσαχπινιά» με την οποία η εταιρεία θέλει να προσελκύσει τον αγοραστή. Στο Wii ήταν ο χειρισμός κίνησης, στο Wii U είναι το χειριστήριο/ταμπλέτα. Τα δε παιχνίδια που κυκλοφορούν, παίρνοντας για παράδειγμα τα του Wii λόγω πλήθους, δεν χρειάζεται ντε και καλά να δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη της... τσαχπινιάς, ούτε να την αξιοποιούν σε σημείου που να λες «βρε τους μπαγάσες, τι κάνανε». Η τσαχπινιά υπάρχει για να πουλήσει την κονσόλα. Αυτή λοιπόν η σκέψη μου απαντά και την απορία «για ποιον λόγο η Nintendo να μην φύγει από το hardware και να φτιάξει το software της στις άλλες πλατφόρμες;». Έχω τη χαρά και την τιμή να έχω στις επαφές μου ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις indie και homebrew σκηνές, αλλά και μερικούς που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία. Η γνώμη ενός στο πιο πάνω ζήτημα είναι «και πες ότι τα έβγαζε, ποιός θα τα αγόραζε;», εννοώντας ότι τοποθετημένο πλάι στα δημοφιλή εμπορικά βιντεοπαιχνίδια σε μια άλλη πλατφόρμα, το software της Nintendo θα είχε να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται χάρις τη μοναδικότητα που προσφέρει η ίδια η κονσόλα της.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχανε και ένα σημαντικό κομμάτι από τους πιστούς οπαδούς της. Και για να λέμε τα σύκα-σύκα, η Nintendo ακριβώς λόγω αυτής της μοναδικότητάς τής είναι η μόνη εταιρεία στον χώρο που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαχρονικά έχει πραγματικούς οπαδούς με όλη τη σημασία της λέξης – και μέχρι το σημείο το οπαδιλίκι μερικών να αγγίζει την υπερβολή – στους οποίους μπορεί να ποντάρει ακόμη και επιχειρηματικά! Δηλαδή, προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον που θα μου πει ότι είναι οπαδός της Sony ή της Microsoft. Δηλαδή τι, είναι ας πούμε «οπαδός των Vaio» και «οπαδός των ποντικιών Sidewinder»; Βεβαίως υπάρχουν και οι οπαδοί του PC, αλλά εντάξει, αυτοί είναι «διχασμένες προσωπικότητες» (οπαδοί Nvidia, οπαδοί AMD, οπαδοί Intel, οπαδοί Linux οι οποίοι είναι ταυτόχρονα πολέμιοι των αντίθετων, έτσι; – μέχρι και οπαδούς διαφορετικών... τροφοδοτικών έχω γνωρίσει), οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποια εταιρεία, με ό,τι και να δραστηριοποιείται, που να μπορεί να βασίσει τα επιχειρηματικά της πλάνα επάνω τους. Εντάξει, ίσως να μπορεί η Blizzard. Α, και για να κλείσω την παρένθεση, θεωρώ ότι οι PC gamers είναι οι πιο «αδικημένοι» από τις εταιρείες που ασχολούνται ευρύτερα με το PC gaming και κυρίως από τις εταιρείες που κατασκευάζουν hardware.

Τι λέγαμε; Α ναι!

Κάπως έτσι, χάρις σε αυτούς τους πιστούς οπαδούς, είναι που το Wii U θα έχει μια φυσιολογικά καλή πορεία. Αισθάνομαι ότι η μεγαλύτερη αστοχία (στην οποία έχω πέσει και εγώ mind you) αναφορικά με τη συζήτηση για το αν η κονσόλα θα είναι επιτυχημένη ή όχι, είναι η αφετηρία της σύγκρισης με την πορεία του Wii: «Το Wii U δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το Wii». Ναι, και λοιπόν; Το αν η Nintendo έφτιαξε το Wii U με σκοπό να επαναλάβει την επιτυχία του Wii, ή έφτιαξε την κονσόλα που της χρειαζόταν προκειμένου να συνεχίσει να κάνει αυτά που ξέρει να κάνει (τα είπαμε παραπάνω), το ξέρει μόνο η ίδια η Nintendo. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να υποθέσει με αφετηρία την προσωπική του αντίληψη. Θεωρώ δεδομένο ότι από εμπορικής πλευράς το Wii U δεν θα είναι «ένα νέο Wii», καθώς τη φορά αυτή η συσκευή δεν είναι καθόλου... της μόδας. Όσοι είχαν αγοράσει (ή είχαν λάβει δώρο) το Wii με ένα Wii Fit ή με ένα Just Dance ή με κάποια άλλη (μή βιντεογκέημ) δραστηριότητα και δεν ενδιαφέρονται γενικότερα για βιντεοπαιχνίδια, δεν υπάρχει κανένας να μπορεί να με πείσει ότι θα ξαναδώσουν τόσα λεφτά για ένα ακόμα Wii Fit ή ένα ακόμη Just Dance. Τα δε πιτσιρίκια, κυρίως στη Δύση, που είχαν πάρει δώρο το Wii μαζί με οποιοδήποτε κανονικό βιντεοπαιχνίδι για τα δέκατα γενέθλιά τους, το πιο πιθανό είναι πως σήμερα καταναλώνουν την εφηβική τους τεστοστερόνη σε κανένα Call of Duty, ή σε κάποιο φανταχτερό παιχνίδι με αυτοκίνητα (και με διακοσμητικές γκόμενες), ή σε κάνα FIFA/NFL παρά στη νέα περιπέτεια του «καθυστερημένου του Μάριο» - καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία.

Οπότε τι μένει στη Nintendo; Μα φυσικά οι οπαδοί της! Οι κατά κύριο λόγο τωρινοί 30-40άρηδες που μεγάλωσαν με τα δικά της βιντεοπαιχνίδια και τους δικούς της ήρωες χωρίς τις... «παρενοχλήσεις» από τρίτους (ε, τη δεκαετία του 90 οι συνθήκες ήταν διαφορετικές στο gaming, πως να το κάνουμε). Και για να τους ικανοποιήσει αυτούς, η Nintendo χρησιμοποιεί τα δικά της Call of Duty, FIFA, NFL: τα λογής Mario, Donkey Kong και Zelda. Το ότι η εταιρεία χάνει χρήματα με κάθε πώληση Wii U δεν σημαίνει πολλά. Το απόθεμα είναι μεγάλο και, άλλωστε, οι πωλήσεις των παιχνιδιών της θα την κάνουν κερδοφόρα στο τέλος. Δεν είναι δα και τίποτα ακριβές παραγωγές. Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι είναι «φτηνιάρικες», αλλά σίγουρα όχι πολυδάπανες με την έννοια που έχουμε συνηθίσει στα ΑΑΑ παιχνίδια. Ούτε αφήγηση έχουν ούτε κινηματογραφικές σκηνές, και άρα ούτε ανάγκη για την ηθοποιία, τα ακριβά γραφικά και το σενάριο που θα χρειάζονταν. Θα έλεγε κανείς ότι με λίγες εξαιρέσεις δεν υπάρχουν καν σοβαρά έξοδα δημιουργικού. Από την άλλη βέβαια η ίδια η γριά ο ίδιος ο Μιγιαμότο είχε πει τις προάλλες ότι ο λόγος για τον οποίον καθυστερεί η ανάπτυξη των παιχνιδιών της Nintendo για το Wii U είναι ότι, εφόσον στην εταιρεία ανακάλυψαν τον κόσμο του HD (γιού-πιιιιι!), διαπίστωσαν ότι «η δημιουργία των γραφικών σε υψηλότερη ανάλυση χρειάζεται τις διπλάσιες εργατοώρες σε σχέση με το Wii». Βασικά χαίρομαι που το είπε διότι πολλές φορές έχω ακούσει φίλους της Nintendo στο πλαίσιο της θεωρίας ότι «η Nintendo δεν ποντάρει στα γραφικά από ιδεολογία» να αμφισβητούν το απόλυτο και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο σχεδιασμός γραφικών σε μεγαλύτερες αναλύσεις συνιστά σε αύξηση του κόστους ανάπτυξης. Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτό η Nintendo το παθαίνει έχοντας απλώς να... ξανασχεδιάσει τα ίδια πράγματα σε μεγαλύτερη ανάλυση! Πού να είχε να σχεδιάσει και καινούργια δηλαδή – τώρα βγαίνουν νόημα από όσα λέει ο Μιγιαμότο περί του ότι «οι καινούργιοι χαρακτήρες δεν κάνουν τα καινούργια παιχνίδια». Το πιάαασατεεε; =D

86 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
agrimi78
06:04 12.07.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
Διαφωνώ σε πολλά του άρθρου αλλά προς το παρόν θα επικεντρωθώ στα "κουρασμένα παλικάρια" των 30-40 (των οποίων είμαι και εγώ μέλος).

Αν κάνεις μια πρόχειρη αναζήτηση στα σχόλια αγοραστών από το amazon θα δεις ότι οι περισσότεροι γονείς, παππούδες,θείοι κτλπ αγοράζουν παιχνίδια nintendo για τα αντίστοιχα παιδιά,εγγόνια, ανίψια κοκ.

Αυτό γίνεται συνήθως στις φορητές συσκευές αλλά έχει την σημασία του.
Γενιές ολόκληρες "μεγαλώνουν" με τις περιπέτειες των Mario, Link και των υπόλοιπων χαρακτήρων τις Nintendo. Αυτοί όλοι όσο μεγαλώνουν και αποκτούν δικό τους εισόδημα θα στηρίζουν με τις αγορές τους την Nintendo.

Η Nintendo "εκπαιδεύει" ήδη τις νέες γενιές έτσι, δεν είναι ένα συγκεκριμένο target group που παίζει τα παιχνίδια της. Οι sony & Ms θα έχουν πρόβλημα μακροπρόθεσμα γιατί:

1) δεν έχουν χαρακτήρες διαχρονικούς
2) Τα παιχνίδια τους φτιάχνονται για συγκεκριμένες ηλικίες ενώ ένα Μάριο το παίζουν όλες οι ηλικίες
3) δεν έχουν το kid friendly της nintendo και έτσι δεν μπορούν από μικροί να "γνωριστούν" με τα παιχνίδια τους.

Όσο για την δημιουργικότητα πραγματικά είσαι πολύ άδικος. Προφανώς έχεις να παίξεις παιχνίδι της πολύ καιρό και έχεις χάσει την "επαφή".
Παίξε ένα οποιοδήποτε από τα καινούργια 3D mario και πες μου αν δεν τα έχουν σχεδιάσει τα "καλύτερα" μυαλά του τομέα.

Η nintendo θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας. Οι χαρακτήρες της έχουν την αναγνωρισιμότητα των αντιστοίχων της disney.
Μάλιστα θεωρώ πολύ πιο πιθανό τα ps4 & xbone να είναι οι "τελευταίες" κονσόλες των sony & Ms παρά το wiiU της nintendo.

goal_scoring_superstar_hero
08:41 12.07.13 goal_scoring_superstar_hero RE: χωρίς τίτλο
Πραγματικα ρε φιλε,τετοιου ειδους απαντησεις ειναι σα να ακουω περηφανο πειραιωτη για το κυπελο που σηκωσε φετος,νομιζοντας πως βρεχει και πως δεν τον φτυνουν.
Ναι,λατρεια ο μαριο,αναγνωρισιμος κτλ. Δεν καταλαβαινεις πως παιζει προβλημα ομως?
Τρεμω απο συγκινηση οσο θυμαμαι τον εαυτο μου να κρατα το gameboy και να παιζει μαριο.Αυτο ομως δεν με εμποδιζει απο το να αναλογιστω πως απο εποχη ν64 εχω σιχαθει να βλεπω λουιτζιδες,γιοσιδες,τον μαριο να πηδα,να τρεχει,να οδηγαει,να κλανει,ελεος πια. Οσο για τα metroid,ποτε δεν καταλαβα τι ξεχωριστο εχουν αυτα τα παιχνιδια οσο ηταν platform ακομα αλλα και απο την στιγμη που εγιναν first person με θολα γραφικα..Το zelda ειναι ενα τεραστιο-μαγικο- κεφαλαιο,αλλα και αυτο με αρκετες παραφωνιες.
Τεσπα,αγαπαμε ολοι τα video games, και οταν βλεπεις κατι κακο,δεν μπορεις παρα να το κρινεις.Μη σου κανει εντυπωση που εχουν τετοιο "μισος" πολλοι με την αγαπημενη σου εταιρια.Σκεψου ποσα εκατομυρια εξαπατημενων αγοραστων της κονσολας-ιου υπαρχουν.Σκεψου ποσοι εχουν κουραστει να κυνηγανε μανιταρια..

Δειξε μας κατι καινουργιο nint-end-o,ή τραβα χασου.

Σχετικα με το αρθρο απο πανω,κατι που δεν λαμβανεις υποψη σου σε 2 επιχειρηματα σου, ειναι πρωτον το οτι ο δουρειος ιππος της nint-end-o για αυτη την γενια ειναι μια ταμπλετα,κατι που ολοι ηδη εχουν και δεν τσιμπανε οπως με το -θα κανω ωραιο κωλο- wiifit-balance κτλ. Και δευτερον και σημαντικοτερο, ποσα απο τα 5χρονα-15χρονα που εχουν το wiiu εχουν και προσβαση σε paypal και online banking για να κανουν αγορες indie παιχνιδιων?

Η καταστροφη της nint-end-o πλησιαζει, και εγω πραγματικα θα το απολαυσω, γιατι νιωθω εξαπατημενος και ηλιθιος οταν συνεχιζει να μου πλασαρει προιοντα που θα με εντυπωσιαζαν στα 10 μου.

agrimi78
09:04 12.07.13 agrimi78 RE: RE: χωρίς τίτλο
Δεν κατάλαβες metroid γιατί δεν έχεις παίξει. Έχω πει πολλές φορές ότι οι φωτογραφίες, τα youtube και ακόμη και οι κριτικές δεν είναι τα πλέον αντικειμενικά "μέσα" για να "εκτιμήσεις" ένα παιχνίδι.

Μόνο όταν παίξεις ο ίδιος ένα παιχνίδι μπορείς να έχεις άποψη.

Εγώ βλέπω άλλο πρόβλημα από αυτό που βλέπεις εσύ.
Βλέπω μια βιομηχανία που η "μεγαλομανία" των δημιουργών την έχει φέρει σε "τέλμα".
Παιχνίδια που πουλάνε 5 εκατομμύρια θεωρούνται "αποτυχίες" και η έκδοση sequel είναι το δεδομένο.

Όλοι κατηγορούν την nintendo αλλά κανείς δεν λέει ότι η ubisoft έβγαλε 6(!) assassin creed σε μία γενιά.

Η nintendo αναπτύσσεται "βιώσιμα", δεν κάνει ακριβές παραγωγές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το "κλείσιμο" ή τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρίες.

Ολόκληρη square-enix την "λύγισε" ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο.

Shinobi
11:55 12.07.13 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Αυτό το "εκπαιδεύει" βλέπω ότι δε λειτουργεί έτσι όπως θα έπρεπε ή έστω όπως θα ήθελα. Αυτό που παρατηρώ από τις αντιδράσεις των οπαδών της Nintendo, είναι ότι έχουν μάθει να λατρεύουν τα παιχνίδια της Nintendo, άσχετα από την ποιότητά τους. Αντίθετα, παρουσιάζονται επιφυλακτικοί έως αρνητικοί απέναντι σε κάθε μη-Nintendo παιχνίδι, χωρίς λόγω ή εξήγηση. Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου είναι πάρα πολλές οι εταιρίες που παράγουν ποιοτικό software, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Nintendo. Με ενοχλεί αυτή η μόνιμη απαξίωση σε οτιδήποτε δε φέρει την υπογραφή της Nintendo.

agrimi78
10:03 12.07.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=620681&page=3

Διαβάστε την συνέντευξη του Yamauchi. Έχει πολύ γέλιο τι έκανε στον Ballmer όταν πήγε να αγοράσει την Nintendo.
Yamauchi FTW.

rex
10:45 12.07.13 rex Ρε παίδες...
Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω. Υπάρχει λόγος να βριζόμαστε μεταξύ μας επειδή ο ένας πιστεύει αυτό και ο άλλος εκείνο; Δεν είπε κανείς να μην έχουμε οπαδικές προτιμήσεις, αλλά ας μην τις στρέφουμε ο ένας εναντίον του άλλου προσωπικά.

Χ.Κ.

pirederas
11:02 12.07.13 pirederas χωρίς τίτλο
Αγρίμι είναι γεγονός ότι οι γονείς παίρνουν στα παιδιά τους κονσόλες Nintendo (επειδή έτσι λέει το "πρωτόκολλο"), καθώς είναι πιο παιδικά και δεν θα... διαφθείρουν τις ψυχές των παιδιών τους. Όταν τα παιδιά αυτά όμως μεγαλώσουν, δεν ξέρω πόσοι συνεχίζουν να ασχολούνται με την Nintendo.

"Για τους ίδιους τους indie το Wii U μπορεί να αποδειχθεί ιδανική πλατφόρμα." ΧΚ έλεος, λες ότι το WiiU είναι ο ιδανικός προορισμός για τους indies, την στιγμή που η Sony (fact) σε αυτόν τον τομέα τουλάχιστον είναι έτη φωτός μπροστά, και μάλιστα επιταχύνει διαρκώς. Πόσα indies παιχνίδια έχει το PSN (τους τελευταίους ΜΗΝΕΣ μάλιστα, όχι από καταβολής) και πόσα το (φιλικό προς τους indies, για να μην ξεχνιόμαστε) eShop? Από την πρώτη στιγμή ακούμε ότι το WiiU θα έχει indie παιχνίδια, αλά νομίζω ελάχιστα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. ;Ρ

Γνωστό είναι ότι δεν γουστάρω Mario επί Mario, δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Όμως, θεωρώ ότι ο δερβέναγας Miyamoto πρέπει να περιοριστεί. Δεν είναι δυνατόν (απ' όσα έχω διαβάσει) ΚΑΘΕ παιχνίδι που πρόκειται να βγάλει η Nintendo να περνά από τα χέρια του ή/και την έγκρισή του, από έναν άνθρωπο. Είναι συνταγή που οδηγεί (λόγω υποκειμενικότητας) στο τέλμα. Και το βλέπουμε με παιχνίδια που θα μπορούσες να τα πεις ports. Ή το θεώρημα "νέος χαρακτήρας δεν συνεπάγεται και νέο είδος παιχνιδιού, και το ανάποδο".

"Ο ίδιος ο Μιγιαμότο είχε πει τις προάλλες ότι ο λόγος για τον οποίον καθυστερεί η ανάπτυξη των παιχνιδιών της Nintendo για το Wii U είναι ότι, εφόσον στην εταιρεία ανακάλυψαν τον κόσμο του HD (γιού-πιιιιι!), διαπίστωσαν ότι «η δημιουργία των γραφικών σε υψηλότερη ανάλυση χρειάζεται τις διπλάσιες εργατοώρες σε σχέση με το Wii»". Αυτά παθαίνεις όταν συνειδητά μένεις πίσω τεχνολογικά. Να προσθέσω ότι για την καθυστέρηση παίζει ρόλο και ο δερβέναγας Miyamoto, ο "one-man-Quality-Assurance-and-Certification-Process".

"Στον τομέα των multiplatform το Wii U θα μπορεί να έχει «ζωή» για όσο τραβάνε τα PS3 και Xbox 360. Διότι μόλις η ΑΑΑ βιομηχανία στραφεί εξολοκλήρου στις κονσόλες νέας γενιάς, το υποδεέστερο hardware του Wii U (διότι, εντάξει, πλάκα έχει το οπαδιλίκι αλλά μερικές φορές χρειάζεται να αποδεχόμαστε τεχνικούς όρους και αριθμούς διότι τεχνολογία και... μαγεία είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα) θα σημαίνει ότι η διαφορά θα είναι αντίστοιχη με των PS360 σε σύγκριση με το Wii." Εδώ το WiiU τρώει φτύσιμο (με λίγες εξαιρέσεις) τώρα που ακόμα ζουν και βασιλεύουν τα Xbox360/PS3. Το φτύσιμο θα σταματήσει μόνο όταν οι πωλήσεις βελτιωθούν, αλλά πώς να γίνει αυτό? Θέλει παιχνίδια.

Το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου είναι η γύμνια στην κυκλοφορία του WiiU (όπως και με το 3DS). Ντροπή. Δεν είπα να έχει τα κορυφαία παιχνίδια εξ αρχής, αλλά μιλάμε για ξέρα. Και μετά κάποιοι ελπίζουν ότι "η Nintendo θα μειώσει την τιμή της κονσόλας, και σε συνδυασμό με την κυκλοφορία πολλών νέων (ή "νέων") παιχνιδιών θα αποκρούσει τους οχτρούς, όπως με το 3DS". Και άσε τον Iwata να λέει ότι "έχουμε κρυφούς άσους στο μανίκι που θα τους ανακοινώσουμε Οκτώβριο και θα κυκλοφορήσουν τα Χριστούγεννα, και δεν λέμε τίποτα μην τυχόν και μας αντιγράψουν".

rex
11:23 12.07.13 rex RE: χωρίς τίτλο
@Pirederas: εξηγώ επακριβώς τους λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι το Wii U θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «ιδανική πλατφόρμα για τους indies». Δεν το θεωρώ δεδομένο, «μπορεί» είπα. Επίσης το ότι η Sony είναι μπροστά - και μπράβο της - δεν αποτελεί και «συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά της». Μην ξεχνάς ότι στη μέση της τρέχουσας γενιάς ήταν «έτη φωτός μπροστά» στο θέμα των indie η Microsoft.

Χ.Κ.

pirederas
11:37 12.07.13 pirederas RE: RE: χωρίς τίτλο
Μα δεν είπα για "σήμα κατατεθέν" της Sony. Και προφανώς η Microsoft ήταν η πρώτη που λάνσαρε τους indies στις κονσόλες. Ούτε "απαγορεύω" στην Nintendo να ασχοληθεί με τους ανεξάρτητους. Το μόνο που επισημαίνω, είναι ότι άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις (και τα αποτελέσματα) του καθ' ενός. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Δεν μιλάω οπαδικά, ασχέτως της προτίμησής μου στην Sony.

rex
11:45 12.07.13 rex RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ε, και εγώ λοιπόν βάζω ως επιχείρημα το γεγονός ότι, στην ουσία, το Wii U ενδέχεται να καταλήξει να έχει «μόνο παιχνίδια της Nintendo και indie παιχνίδια». Παράδεισος για τους indie δεν θα ήταν αυτό; Δεν νομίζεις; Σκέψου το. :)

Χ.Κ.

pirederas
11:48 12.07.13 pirederas RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Παράδεισος? Και λίγα λες! ;Ρ

Και ευλογία για τους χρήστες. Ειδικά για όσους θα φωνάζουν αγανακτισμένοι "φτάνει πια, όχι άλλο Mario και μανιτάρια παντού και πάντα, λυπηθείτε μας". ;Ρ

agrimi78
11:12 12.07.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
Έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλά project του kickstarter που θα βγουν στο wiiU.

LiberaTeExInferis
11:14 12.07.13 LiberaTeExInferis χωρίς τίτλο
Πολύ μ αρέσει που είναι bold το η κονσόλα έχει αποτύχει....
Και επίσης, τα γραφικά του Χ ενός open world παιχνιδιού δικαιολογούν να λες για διαφορά ps3/360-wii??

rex
11:25 12.07.13 rex RE: χωρίς τίτλο
Δεν κατάλαβα τι ακριβώς θες να πεις με το σχόλιό σου.

Χ.Κ.

Dismiss
11:29 12.07.13 Dismiss Αν και έχω τα ίδια συναισθήματα...
...δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με όλα. Δεν μπορώ να πω ότι η κονσόλα έχει αποτύχει, γιατί δεν ξέρω ποιες ήταν οι προσδοκίες της Nintendo για αυτήν. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όντως κάποιος στο Κιότο πίστευε ότι το Wii U θα είχε την άμεση ανταπόκριση και επιτυχία που είχε και το Wii. Ότι θα έλπιζε ότι ένα μέρος των αγοραστών του Wii θα ήθελαν να αποκτήσουν το επόμενο, ΟΚ, το δέχομαι. Αλλά αποκλείεται να πίστευαν ότι θα επαναλαμβανόταν το ίδιο φαινόμενο. Όχι μετά τις πρώτες μέρες του 3DS. Ότι εκμεταλλεύονται κυνικά τους οπαδούς τους το δέχομαι, καθώς όλοι μας είμαστε κάποτε οπαδοί και κάποια στιγμή αλλάξανε τα γούστα μας/συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει κι αλλού ποιότητα. Είναι απαράδεκτο να αφήνεις κενό ενός έτους στην κονσόλα, από τη στιγμή που αν την κυκλοφορούσες ένα χρόνο μετά θα μπορούσες να έχεις και καλύτερη τεχνολογία (και στο tablet και στην κονσόλα, λόγω πτώσης τιμών) και ένα δυνατό launch line-up που θα συσπείρωνε την οπαδική βάση.

LiberaTeExInferis
11:32 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: Αν και έχω τα ίδια συναισθήματα...
To κενό είναι εξαμήνου και όχι έτους..

Dismiss
11:35 12.07.13 Dismiss RE: RE: Αν και έχω τα ίδια συναισθήματα...
Έστω, άντε να το δω με την οπτική ενός fan, γιατί εγώ ακόμα δεν έχω βρει κανένα must-buy πέρα από το ZombiU (ίσως, γιατί δεν το έχω παίξει). Αν αυτό το εξάμηνο το είχαν προγραμματίσει στο σχεδιασμό και το λανσάρισμα της κονσόλας, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερες τιμές και να προσφέρουν ένα καλύτερο προϊόν.

LiberaTeExInferis
11:31 12.07.13 LiberaTeExInferis χωρίς τίτλο
Είδες που δεν ξέρεις τι έρχεται στο wiiu?:P
Το X, το νέο project της Monolith..
http://www.youtube.com/watch?v=qQrYwYbwlS4

Και πρόσεξε δεν λέω ότι υα γραφικά θα φτάσουν τους άλλους δύο, αλλά η κονσόλα μπορεί να βγάλει πολύ όμορφα παιχνίδια και ήδη είδαμε μερικά όπως το Bayon2, to Μαριο Κάρτ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα φέρουν μειδιάματα και γέλωτες ηχηρούς για τα γραφικά τους, όπως πάντα έφερναν τίτλοι στο wii..

edit:Αλλαξες το σχόλιο σου..Μάλλον κατάλαβες ποιο είναι το x...
Τι δεν καταλαβαίνεις?Μου φάνηκε αδόκιμη και κραυγάζουσα κίνηση η σήμανση με το bold στο "η κονσόλα έχει αποτύχει", σαν να ήθελες να πεις πως η κονσόλα έχει αποτύχει, ενώ στο κείμενο άλλο λες..

rex
11:37 12.07.13 rex RE: χωρίς τίτλο
Πρόσεξε, είπα ότι δεν κατάλαβα τι θες να πεις με το σχόλιό σου. Όχι ότι δεν ξέρω τι είναι το «Χ».

Ανεξαρτήτως της όποιας ποιότητας είναι ο τίτλος της Monolith τελικά, στο κείμενο γράφω κάτι ΠΟΛΥ συγκεκριμένο εκεί που χρησιμοποιώ το «διαφορά αντίστοιχη των PS360 με Wii» και αυτό το ΠΟΛΥ συγκεκριμένο αφορά στα multiplatform παιχνίδια. :)

Το «η κονσόλα έχει αποτύχει να πιάσει τις προσδοκίες της Nintendo» δεν το λέω εγώ, το λέει η Nintendo. Το γράφω στο κείμενο άλλωστε. :)

Χ.Κ.

LiberaTeExInferis
23:50 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: RE: χωρίς τίτλο
Αρχικά το σχόλιο σου αναφέροταν στο x και μετά το διόρθωσες..
Κατάλαβα τι λες, αλλά μου φάνηκε σαν φτηνό τέχνασμα να τονίζεις μόνο με bold το η κονσόλα απέτυχε, αλλά όχι την συνέχεια της σωστής κατά τα άλλα πρότασης..

TxCForever
11:32 12.07.13 TxCForever χωρίς τίτλο
Και το 360 και το PS3 πλέον έχουν την ίδια πολιτική όσον αφορά την κυκλοφορία indie τίτλων, άρα δεν είναι και τόσο μεγάλο πλεονέκτημα του Wii-U (αν μου διαφεύγει κάτι διαφωτίστε με).

LiberaTeExInferis
11:33 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: χωρίς τίτλο
Για το 360 δεν θα το έλεγα..

rex
11:40 12.07.13 rex RE: χωρίς τίτλο
@Έκτορας: Ναι βασικά σου διαφεύγει αυτό που θεωρώ ως «μεγάλο πλεονέκτημα» όσον αφορά στους indie, το γράφω με bold μάλιστα! =D

Απ' ότι φαίνεται και η MS την ίδια πολιτική με τους άλλους δύο θα ακολουθήσει τελικά σε αυτόν τον τομέα και προσωπικά χαίρομαι πολύ για αυτό.

X.K.

TxCForever
11:46 12.07.13 TxCForever RE: RE: χωρίς τίτλο
Να υποθέσω αναφέρεσαι σε αυτό: «δεν θα κληθεί να τα βγάλει πέρα ανάμεσα σε ΑΑΑ και ΑΑ παιχνίδια»;

Το θέμα όμως δεν είναι σε ποια από τις τρεις πλατφόρμες είναι προτιμότερο να κυκλοφορήσει κάτι, αλλά γιατί όχι και στις τρεις.

Μετά την αλλαγή πολιτικής από πλευράς MS, και οι τρεις εταιρείες θα αφήνουν τους indie δημιουργούς να κυκλοφορούν μόνοι τους τα παιχνίδια τους.

rex
11:48 12.07.13 rex RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Θα σου κάνω copy-paste αυτό που απάντησα στον Pirederas.

Ε, και εγώ λοιπόν βάζω ως επιχείρημα το γεγονός ότι, στην ουσία, το Wii U ενδέχεται να καταλήξει να έχει «μόνο παιχνίδια της Nintendo και indie παιχνίδια». Παράδεισος για τους indie δεν θα ήταν αυτό; Δεν νομίζεις; Σκέψου το. :)

Χ.Κ.

Teras
nakata
12:16 12.07.13 nakata χωρίς τίτλο
@ agrimi78: H "εκπάιδευση" που αναφέρεις, υφίσταται, όμως οχι στο επίπεδο που λες, αλλα σε άλλο θέμα. Η εξέλιξη των Mario platformers τα τελευταί χρόνια είναι μεγάαααααλο σχολείο για το που αποσκοπεί η Ν.

@ rex Ναι και τα 2 τα εχω ήδη στα apps μου ;)
Γενικά πάντως, δίκιο έχεις πως περα των hb games ακομα και στο θεμα hb hacks/emus/loaders/interface το Wii ειναι η κονσόλα με την μεγαλύτερη υποστήριξη και μάλλον έτσι θα μείνει, γιατί τα smartphones & tablets από εδώ και περα θα τραβάνε την προσοχή της κοινότητας hb παρά οι νέες κονσόλες.

Όσο για τη Ν, το μεγάλο θέμα είναι το αυτο-σαμποταζ απο την σύγκρουση εγωισμών στην εταιρεία, δλδ χειρότερος αντίπαλος της Ν είναι η ίδια κι οι επιλογές της. Όταν αναγκάζεται ξανά να μπει στο καβούκι της και να ποντάρει στη νοσταλγία (συμφωνώ btw), τότε κάτι έχει κάνει ΠΟΛΥ λάθος.
Γενικολογώ αλλα τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Όταν ξεκλέψω χρόνο θα ήθελα να τα παραθεσω αναλυτικα και χρονογικά.


Υ.Γ.Φίλε Pirederas, κάνεις μεγάλο λάθος περι indies. Λόγω ανάγκης το έκανε προφανώς, αλλα NΑΙ μεσα σε ΟΛΑ τα στραβά που έκανε η Ν τα τελευταία 3 χρόνια, στο θέμα του indie support εκανε υποδειγματικες κινήσεις (μεγάλο μέρος λόγω του μέγιστου Daan Koopman που τσίμπησε η ΝΟΑ από την MS). Στο θέμα των indies ειναι (μεχρι τώρα) η Ν μπροστα. Περα απο την Unity, τα μεγάλα πριμ που δίνει και την ελευθερία που παρέχει, όλα σχεδόν τα projects εχουν εξαρχής και το U στα stretch goals, διόλου τυχαία.
Η δε φημολογία περι υποστήριξης της Construct 2 HTML5 engine από το U και οι πολλές χιλιάδες (κυριολεκτικά, βάσει στοιχείων) συμφωνίες που είναι δρομολογημένες για το U ενισχύουν τα παραπάνω. Βασικα ο Olorin θα τα ξέρει και καλύτερα, μιας και ως dev θα γνωρίζει κι από τις 2 μεριές της υπόθεσης. Το μόνο αρνητικό είναι η μη παρουσία περιεχομένου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προκλητικό(βλεπε Binding of Isaac, Hotline Miami).

pirederas
12:58 12.07.13 pirederas RE: χωρίς τίτλο
Συγγνώμη, αλλά με τα τόσα που λες ότι έκανε η Nintendo για τους indies, πού είναι τα indie παιχνίδια? Συγκριτικά βλέπω την Sony κάθε εβδομάδα να ανακοινώνει την κυκλοφορία νέων ή παλαιών indie παιχνιδιών και να τα κυκλοφορεί κιόλας άμεσα. Η Nintendo τίποτα. Ή μήπως πάλι δεν τα ανακοινώνει επίτηδες για να μην την αντιγράψουν? ;Ρ

Μιλάω για τους τελευταίους μήνες μόνο, όχι από το 2006 και την αρχή της ψηφιακής εποχής στις κονσόλες.

nakata
13:07 12.07.13 nakata RE: RE: χωρίς τίτλο
http://indiestatik.com/2013/06/13/console-indie-game-lineup/
Αυτα περαν των υπαρχοντων. Eπειδή δεν βλέπουμε κάτι, δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει.

LiberaTeExInferis
13:35 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
http://www.youtube.com/watch?v=POeFhWV-ld8

Αυτή η λίστα είναι πληρέστερη, αλλά να μην κατηγορούμε το παιδί..δεν ασχολείται με Ν gaming, οπότε δεν ξέρει.
Να του δείχνουμε για να μαθαίνει..

LiberaTeExInferis
13:36 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: χωρίς τίτλο
Φίλτατε θέλεις να μας πεις λίγο τι είναι αυτό το construct και γιατί είναι τόσο σημαντικό?tHANX!

nakata
14:47 12.07.13 nakata RE: RE: χωρίς τίτλο
http://gimmegimmegames.com/2013/07/construct-2-developer-contacted-by-nintendo-about-web-framework/

http://www.scirra.com/html5-game-engine

Πάντως για μικρές ηλικίες, αν και ξαναλέω οτι ΔΕΝ ειναι διόλου σωστή στρατηγική αυτό, δε νομίζω κανεις λογικός (δλδ μη κολλημένος) να διαφωνεί ότι η πλειοψηφία ξεκινά με N παρα Sony ή MS (kinect σε US & UK δλδ). Φορητά, Pokemon & Mario φροντίζουν γι αυτό.

cristodi
12:55 12.07.13 cristodi 50.000.000 κονσόλες το WII-U
Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τις 50.000.000 κονσόλες το WII-U και ευχαρίστως στοιχηματίζω γι αυτό με τον συντάκτη του άρθρου , κάτι συμβολικό . νομίζω ότι θα έρθει μάλιστα δεύτερη μετά την sony που θα ξεπεράσει άνετα τα 100+ εκ. τεμ . το ατού της nintendo όπως σωστά το ανάφερε είναι οι φανατικοί της οπαδοί . το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει στο μέλλον αν μας απογοητεύσει όπως το πρόβλημα το αντιμετώπισε η sega όταν μας απογοήτευσε , βλέπε 32Χ

agrimi78
13:22 12.07.13 agrimi78 χωρίς τίτλο
Δεν νομίζω να φτάσει καμία κονσόλα τα 100 εκατομμύρια.
Εγώ στοιχηματίζω ότι θα είναι πρώτο το wiiU.

Είναι εκπληκτική συσκευή και στην πορεία θα δώσει μοναδικές εμπειρίες που δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν-αντιγραφούν από τον ανταγωνισμό.

douninio
13:55 12.07.13 douninio RE: χωρίς τίτλο
Χμμμ...πήγαινε αγόρασε μετοχές τώρα γιατί σε λίγο καιρό θα φτάσουν στο θεό με την τεράστια επιτυχία του WiiU.

cloud
13:24 12.07.13 cloud Πριν διαβάσω το άρθρο...
Να σχολιάσω το "Ναι, nai, ναι, ξέρω τι θα πείτε, ότι πάλι ασχολούμαι με τη Nintendo."...
Όχι... Το ανέκδοτο με τον κυνηγό και την αρκούδα (Όχι το "Και σηκώνει τα πόδια", το άλλο.) το ξέρεις; Ε, αυτό σκέφτηκα.. :Ρ

blackpax
14:23 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
εγώ διαφωνώ στο θέμα των indie γιατί κανείς δεν θα πάρει κονσόλα Wii U αν θέλει indie και όσοι έχουν κονσόλα Wii U περιμένουν nintendo, ο λόγος για τον οποίο αγόρασαν την κονσόλα. Κάπου δλδ υπάρχει μια μαύρη τρύπα που θα "φάει" τα indie στο Wii U.
Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω! Να σημειώσω επίσης ότι όταν σας έλεγα ότι στη nintendo βαριούνται να προγραμματίσουν σε HD μου λέγατε "όχι" και κάτι τέτοια. Όπως βλέπετε το "διπλάσιες εργατοώρες" εμένα μου κλίνει προς "βαριόμαστε λίγο" και όχι προς "κοστίζει διπλάσια".
Έχεις δίκιο πάντως και δεν το είχα σκεφτεί ότι η νέα γενιά παικτών δεν γνώρισε απ τα γενοφάσκια της τη nintendo με αποτέλεσμα σε 10 χρόνια οι πραγματικοί της φαν που θα έχουν απομείνει θα είναι ελάχιστοι και κυρίως 50άρηδες.
Η πλάκα επίσης είναι ότι όταν κατά καιρούς εξέφραζα εν συντομία παρόμοιες απόψεις με αυτο το άρθρο, έτρωγα τρελό βρίσιμο, τί με λέγανε τρολ, τί ξετρόλ, τί φανμποη, τί μου σέρνανε οι κλασσικοί δε λέγεται.

LiberaTeExInferis
14:29 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: χωρίς τίτλο
ΠΡΠΦΗΤΗΣ,ΠΡΟΦΗΤΗΣ!

Teras
14:32 12.07.13 Teras RE: RE: χωρίς τίτλο
Αυτός σε πείραξε;
Εδώ άλλοι την έχουν δεί έλληνες Pachters :p

cloud
14:51 12.07.13 cloud RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Εδώ ο Pachters έχει γίνει Pachters... Οι Έλληνες σε πείραξαν; :Ρ

Α! Και οι εικόνες που έβαλες μετά καταρρίπτουν τον "θρύλο" για την μικρή ηλικία των χρηστών του Wii.. Μόνο και μόνο αυτοί ανεβάζουν τον ΜΟ στα 70 χρόνια. ;)

Teras
buddyjesus
01:59 13.07.13 buddyjesus RE: χωρίς τίτλο
διπλάσιες εργατοώρες = διπλάσια λεφτά.

Άκου βαριόμαστε :) Δεν υπάρχουν αυτά όταν πρόκειται για δουλειά. Τι το πέρασες? Όλα για το χρήμα γίνονται. Γράφεις μπούρδες :)

Koopaling
15:02 12.07.13 Koopaling χωρίς τίτλο
Το να λεμε οτι το wii u εχει αποτυχει ειναι σα να λεγαμε οτι το ps3 απετυχε στην προηγουμενη γενια η οτι το x-box απετυχε στην αμεσως προηγουμενη.
Ξερετε τι απετυχε τελευταιο? Το dreamcast! Απο κει και περα εχουμε εναν πολυ καλο και αρκετα υγιη (σε σχεση με αλλους καταναλωτικους τομεις) ανταγωνισμο που δεν εχει τραγικες φιγουρες, παρα καποιους που ειναι περισσοτερο η λιγοτερο επιτυχημενοι
Μιλαω για τους 3 "μεγαλους", οχι για studio που ειχαν κακη καταληξη οπως η THQ
Τωρα, επι του θεματος, τα πραγματα φυσικα και δε δειχνουν ροδινα για το wii u παρ ολα αυτα προκειται για ενα αρκετα καλο και διασκεδαστικο μηχανημα με πολλες gaming δυνατοτητες και το ονομα "nintendo" που σημαινει οτι δυσκολα θα εχει τη μοιρα του, επισης καλου αλλα αδικημενου μηχανηματος dreamcast. Καλως η κακως οι χαρακτηρες της νιντεντο, παρα τις αδιακοπες εμφανισεις τους σε τιτλους, δε δειχνουν να κουραζουν τον κοσμο, ο οποιος τους δεχεται σαν τον μπαγκς μπανυ η τον νοναλντ ντακ του gaming, δηλαδη σαν διαχρονικες μασκοτ.
Εκει που εχει "βαλτωσει" το πραγμα δεν ειναι στους χαρακτηρες, αλλα στο gameplay το οποιο πλεον ειναι πολυ "ασφαλες" και χωρις ιδιαιτερα επαναστατικα στοιχεια που θα κανουν τη διαφορα.
Δειτε τους τιτλους του 3ds για παραδειγμα. Αν και το φορητο εχει πλεον μια γερη βιβλιοθηκη τιτλων για να το στηριζει, μετρηστε ποσοι απο αυτους ειναι απλα sequel χωρις νεα gameplay στοιχεια (new super mario bros 2, zelda: link between worlds, mario kart, smash brothers, yoshi's island, luigi's ,mansion) αλλα και ποσα ειναι απλα remakes (lylat wars, ocarina of time)
Κατι τετοιο παει να γινει και με το wii u
Κακα τα ψεμματα κανεις δε θελει μια νιντεντο επαναπαυμενη στις επιτυχιες του παρελθοντος. Θελω, οπως και πολλοι ακομη θελω να πιστευω, να δω ενα εξαιρετικο τιτλο οπως ηταν το skyward sword η το mario galaxy που να λανσαρει κατι εντελως καινουργιο
Ειναι ρισκο βεβαια, αλλα χωρις ρισκο κανεις δε....... αν με πιανετε

blackpax
16:10 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
δεν συγκρίνεται το ps3 με το wii u. Το μόνο τους κοινό είναι το μουδιασμένο ξεκίνημα και η υψηλή για τα δεδομένα τιμή. Το ps3 ήταν ένα σύστημα με φοβερή δυναμική και δυνατό να αντέξει στο χρόνο, το οποίο και έγινε. Το Wii U ξεκινά σήμερα με προοπτικές του χτες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί στο hardware του για να ανανήψει, όπως έγινε με το ps3. Έχει γίνει λίγο καραμέλα αλλά οι σύγκριση αυτή είναι πέρα για πέρα άτοπη. Όπως και του Wii με το Wii U είναι άτοπη η σύγκριση, περισσότερο ικανοποιεί την ελπίδα των φαν ότι θα πάρει μπρος το Wii U, αφού πήρε και το Wii. Και πάλι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν λέω ότι δεν θα πάρει μπρος (πιστεύω ότι δεν θα πάρει βέβαια) αλλά το αν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες.

blackpax
16:10 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
δεν συγκρίνεται το ps3 με το wii u. Το μόνο τους κοινό είναι το μουδιασμένο ξεκίνημα και η υψηλή για τα δεδομένα τιμή. Το ps3 ήταν ένα σύστημα με φοβερή δυναμική και δυνατό να αντέξει στο χρόνο, το οποίο και έγινε. Το Wii U ξεκινά σήμερα με προοπτικές του χτες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί στο hardware του για να ανανήψει, όπως έγινε με το ps3. Έχει γίνει λίγο καραμέλα αλλά οι σύγκριση αυτή είναι πέρα για πέρα άτοπη. Όπως και του Wii με το Wii U είναι άτοπη η σύγκριση, περισσότερο ικανοποιεί την ελπίδα των φαν ότι θα πάρει μπρος το Wii U, αφού πήρε και το Wii. Και πάλι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν λέω ότι δεν θα πάρει μπρος (πιστεύω ότι δεν θα πάρει βέβαια) αλλά το αν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες.

blackpax
16:11 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
να τώρα μου έβγαλε 2 ποσταρίσματα ενώ έκανα ένα. Τί έγινε πάλι τσακάλια;

inboygr
17:01 12.07.13 inboygr χωρίς τίτλο
Διαφωνώ με μεγάλο μέρος που άρθρου που αδυνατεί να αντιληφθεί το τρόπο που λειτουργεί η Ν αλλά και αναπτύσσει τους τίτλους της ο οποίος είναι υπερβολικά αντίθετος με τα μοτίβα που ακολουθεί στο σύνολο της η βιομηχανία.
Δεν έχουν στρατηγική να γίνουν ποιο ανταγωνιστική ακολουθώντας τα βήματα των άλλων εταιριών προβάλλοντας κάτι περισσότερο hardcore, αντίθετα επιθυμούν να διαφοροποιηθούν όσο περισσότερο από τον ανταγωνισμό. Έχω γράψει αρκετές φορές την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ν, επομένως καταντάει αηδία να την επαναλάβω.

blackpax
17:57 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
έχω βαρεθεί να διαβάζω για "τον τρόπο που λειτουργεί η νιντέντο". Εντάξει είναι ολοφάνερο ότι είναι εκτός τόπου και οι κινήσεις της είναι κοντόφθαλμες και αναχρονιστικές. Γιατί να δίνουμε σε όσα κάνει ένα ιδιαίτερο νοήμα και να θαυμάζουμε μια εταιρία (κάποτε κραταιή) όταν σε μια τελική δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο μισό απ το ύψος που είχε; Εδώ έχει αφήσει το Wii U ξεκρέμαστο στο έλεός του και ακόμα πιστεύουμε ότι έχει τον τρόπο της να λειτουργεί;
Ήμαρτον...

pirederas
18:15 12.07.13 pirederas RE: χωρίς τίτλο
Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η θεωρία "το μεγάλο σχέδιο της Nintendo" (σαν το "4ο σενάριο" και την "Νέα Τάξη Πραγμάτων" του Λιακόπουλου), για να δικαιολογήσουμε τις ελλείψεις και τα λάθη της εταιρίας. Το κενό 1 έτους στις κυκλοφορίες παιχνιδιών του WiiU (με κάποια σποραδικά παιχνίδια σαν το RE Revelations) δεν είναι "μέρος του master plan". Είναι εξαπάτηση του κοινού, που έκανε το λάθος να αγοράσει την κονσόλα day-one (δεν μιλάω για πολλά κορυφαία παιχνίδια, αλλά για σχεδόν μηδέν σε ποσότητα), συν το "η δημιουργία HD παιχνιδιών είναι πιο δύσκολη απ' όσο νομίζαμε". Και το ξανάκανε με το 3DS, και κανείς δεν είπε τίποτα, παρά ξέρανε να αποθεώσουν το "μεγάλο σχέδιο της Nintendo για να φάει το PS Vita". Κατά τα άλλα "κάντε υπομονή" που λέει ο Miyamoto.

LiberaTeExInferis
23:47 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: RE: χωρίς τίτλο
Ποιο κενό ενός έτους βρε μη σχετικέ?

LiberaTeExInferis
23:48 12.07.13 LiberaTeExInferis RE: χωρίς τίτλο
Κάποτε κραταιά??Γελάνε και οι κότες...επειδή προς το παρόν δεν πάει καλά το wiiu πάει να πει πως δεν είναι κραταιά???
χαχαχαχα

inboygr
18:24 12.07.13 inboygr χωρίς τίτλο
Τα συμπεράσματα αυτά είναι δικά σας, ουδέποτε μίλησα για master plan, ούτε plan B. Φυσικά και έχουν στρατηγική και τον δικό τους τρόπο ανάπτυξης τίτλων. Δεν συμφωνώ με όσα κάνει η Ν, μπορεί κάποια να τα αποδέχομαι εν μέρη αλλά δεν τα έγραψα με βάση τι πιστεύω αλλά πως δεν νομίζω με βάση όσα έχω αντιληφθεί από την μεριά μου δεν κολλάνε με όσα αναφέρονται στο άρθρο.

blackpax
18:37 12.07.13 blackpax χωρίς τίτλο
"Δεν συμφωνώ με όσα κάνει η Ν, μπορεί κάποια να τα αποδέχομαι εν μέρη αλλά δεν τα έγραψα με βάση τι πιστεύω αλλά πως δεν νομίζω με βάση όσα έχω αντιληφθεί από την μεριά μου δεν κολλάνε με όσα αναφέρονται στο άρθρο."

δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.

inboygr
18:42 12.07.13 inboygr RE: χωρίς τίτλο
Δεν πειράζει,περιορίσου στο ότι δεν συμφωνώ με ένα μεγάλο μέρος του άρθρου.

blackpax
19:07 12.07.13 blackpax RE: RE: χωρίς τίτλο
ήθελα να το πω εμμέσως και ευγενικά αλλά δεν το πιασες. Εννοούσα ότι η πρότασή σου είναι ασυνάρτητη και δεν βγάζει νόημα. Προφανώς και δεν πειράζει για μένα. Αλλά είναι κρίμα να μην μπορείς να εκφράσεις αυτό που θέλεις.

inboygr
00:55 13.07.13 inboygr RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ήθελα να το πω εμμέσως και ευγενικά αλλά δεν το έπιασες. Εννοούσα ότι δεν θέλω να σου εξηγήσω κάτι παραπάνω γιατί θεωρώ ότι δεν αξίζει.

blackpax
09:07 13.07.13 blackpax RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
συμφωνώ, δεν αξίζει αυτό που έχεις πει και δεν έχει νόημα να εξηγήσεις γιατί ούτε και μπορείς. Αν μπορούσες θα το είχες κάνει και δεν θα κρυβόσουνα σαν γατούλα.

inboygr
11:53 13.07.13 inboygr RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Λογική 5αστέρων. Δεν αξίζει γιατί πολύ απλά το ίδιο το άρθρο δεν δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια καλή συζήτηση. Το αποτέλεσμα το βλέπεις και μόνος σου στα σχόλια.

cloud
18:40 12.07.13 cloud χωρίς τίτλο
Καταλαβαίνω απόλυτα τον τρόπο που λειτουργεί γενικά η Nintendo (Εξαιρώ το WiiU.), και είμαι και από τους πρώτους που έχουν περιγράψει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας (Και συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό.)...
Όμως το ότι τα έχει κάνει μαντάρα με το WiiU (Ακόμα και στα πλαίσια της "ειδικής" λειτουργίας της.) είναι ξεκάθαρο!
Όπως είναι και ξεκάθαρο ότι δεν έχει δικαιολογήσει και τον λόγο που βρίσκεται αυτή την στιγμή το σύστημα την αγορά,για να μην πω ότι δεν έχει δικαιολογήσει ούτε τον λόγο ύπαρξις για το (Ακριβό ως πανάκριβο.) talbet.

buddyjesus
00:25 13.07.13 buddyjesus Τρολοάρθρο
--^-

Υ.Γ Επίσης δηλώνω πως ο φίλτατος LiberaTeExInferis δεν είναι alt μου :)

blackpax
09:09 13.07.13 blackpax RE: Τρολοάρθρο
είστε όλοι εσείς το τρολοσυνάφι ένας και ένας...

pirederas
10:09 13.07.13 pirederas RE: RE: Τρολοάρθρο
Σαν τις ελιές Καλαμών! Διαλεχτοί και εκλεκτοί, ένας προς έναν. ;Ρ

pirederas
12:09 13.07.13 pirederas RE: χωρίς τίτλο
Cloud το ξέσκισες το θέμα. Έλεος, έκανες και τον άλλο από κάτω να σε ακολουθήσει. Κάνουμε πλάκα, αλλά άμα είναι να το παίρνουμε στα σοβαρά και να βριζόμαστε, adios amigos.

Shinobi
13:59 13.07.13 Shinobi Αποκαλύψεις
Οι μάσκες έπεσαν. Οι αληθινές προθέσεις φάνηκαν. Ναι, ας είμαστε ειλικρινείς. Εγώ βλέπω ότι όσοι τρολιάζουν δεν αγαπούν τα vgs. Προφανώς δεν έχουν ενδιαφέρον τα καημένα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι πως θα μειώσουμε το συνομιλητή μας. Επιχειρήματα; Αντιπαράθεση; Σκέψη; Κρίση; Αυτά θέλουν κόπο, άσε που κάνει και ζέστη και ποιός τρέχει τώρα...

inboygr
14:06 13.07.13 inboygr RE: Αποκαλύψεις
Δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτά που γράφεις τον εαυτό μου αλλά θέλω να σε ρωτήσω κάτι περισσότερο από περιέργια, πιστεύεις ότι το κείμενο περιλαμβάνει Επιχειρήματα; Αντιπαράθεση; Σκέψη; Κρίση;

Από την πρώτη στιγμή που το διάβασα περίμενα ότι θα καταλήξουν έτσι τα σχόλια, επομένως κάτι φταίει. Μπορεί να είναι το κείμενο του Κλάδη που ευλογεί αυτήν την κατάσταση, μπορεί κάποιοι απλά να ψάχνουν αφορμή, μπορεί κάποιοι που πετάγονται να το παίξουν υπεράνω κτλ ή και όλα μαζί. Δεν ξέρω αλλά θυμάμαι κάποτε στο byteme διάβαζες τουλάχιστον 4-5άρθρα την εβδομάδα για τα προβλήματα της βιομηχανίας, πλέον έχει καταλήξει στις μεταφράσεις των δηλώσεων του Ρ και σε κείμενα τύπου blog και ακόμα κατώτερα. Γιατί τόση μεγάλη πτώση και αλλαγή;
Δεν τραβάει το site; Δεν υπάρχουν έσοδα από διαφημίσεις; Που είναι το πρόβλημα και γιατί άλλαξε 180μοίρες σε σχέση με αυτό που ήταν παλιότερα;

Shinobi
14:41 13.07.13 Shinobi RE: RE: Αποκαλύψεις
Στο άρθρο/μπλογκ περιγράφεται μία κατάσταση που έχει σχέση με τη βιομηχανία. Ο τρόπος που λειτουργεί η Nintendo παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από κάθε άποψη, είτε μας αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί, είτε όχι. Μπορεί κανείς να γράψει τόσα πολλά και να μην εξαντλήσει το θέμα.

Το ύφος της συζήτησης το διαμορφώνουμε όλοι. Και είμαστε υπεύθυνοι ο καθένας ξεχωριστά. Αν σε ενοχλεί κάποιο σχόλιο, παρέθεσε τα επιχειρήματά σου ή απλά αγνόησέ το αν δεις ότι δε βγάζεις άκρη.

Επίσης, κάθε αρθρογράφος έχει το δικό του ύφος. Αν καταλάβεις τον τρόπο που γράφει ο άλλος, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά.

Η Ε3 δεν έχει καιρό που τελείωσε. Αν πρόσεξες, το byteme κάλυψε στο έπακρο την πιο σημαντική έκθεση της χρονιάς, με ένα μεγάλο αριθμό από άρθρα, ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις και previews. Η περίοδος μετά την Ε3 και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, ούτε μεγάλες κυκλοφορίες. Είναι λογικό να πέσουν οι ρυθμοί. Αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, η πορεία του Wii U προσφέρεται για τις περισσότερες συζητήσεις. Οι Sony και MS έχουν βγάλει εδώ και μερικές βδομάδες την ταμπέλα "Ραντεβού το Σεπτέμβρη".

inboygr
14:52 13.07.13 inboygr χωρίς τίτλο
Το ύφος της συζήτησης διαμορφώνεται κυρίως από το ύφος του κειμένου και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω μια τέτοια παρατήρηση, παλιότερα επίσης είχα επισημάνει ότι τέτοια κείμενα μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι που είναι αντιληπτό πλέον πιστεύω.

Δεν νομίζω ότι διατυπώνεις σωστά τα πράγματα, δεν είναι υποχρέωση του αναγνώστη να καταλάβει/ξεχωρίσει το υφάκι του κάθε αρθρογράφου αλλά υποχρέωση του τελευταίου να περάσει το μήνυμα του όσο ποιο ξεκάθαρα μπορεί βασιζόμενος στην κρίση του μέσω επιχειρηματολογίας και όχι δικαιολογίας/προβολής.

Εντάξει, το byteme είναι μια χαρά και χωρίς -για την ώρα- διαφημίσεις αλλά η αλλαγή αυτή των 180μοιρών και η ανάλογη πτώση που οφείλεται;

Shinobi
15:19 13.07.13 Shinobi RE: χωρίς τίτλο
Όταν ήμουν νέο μέλος, θυμάμαι ένα κείμενο (preview) που είχε γράψει ο Νότης για το Sonic Colours. Δε συμφώνησα ούτε με το ύφος, ούτε με τον τρόπο που παρουσίαζε το παιχνίδι. Όμως, βιάστηκα να βγάλω συμπέρασμα. Διαβάζοντας περισσότερα άρθρα του Olorin, κατάλαβα το ύφος του και από τότε τα απολαμβάνω και μπορούμε να συζητήσουμε πολλά πράγματα με αφορμή αυτά τα άρθρα.

Έχεις δίκιο ότι ο αρθρογράφος πρέπει να είναι ξεκάθαρος, αλλά πρέπει και οι αναγνώστες να κάνουν μία μιρκή προσπάθεια και υπομονή. Είναι αλήθεια αυτά που γράφει; Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Αυτά πρέπει να σε νοιάζουν.

Το αν σ' αρέσει ή όχι, ένα άρθρο, είναι καθαρά δικό σου θέμα και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σου επιβάλλει το αντίθετο.

rex
15:26 13.07.13 rex Διάφορα
@Όλους: Έχω ζητήσει πολλές φορές, όσοι δεν έχουν να σχολιάσουν κάτι, ας μην σχολιάσουν τίποτα.

@LiberaTeExInferis: δεν το άλλαξα, απλώς δεν το είχα διατυπώσει σωστά το σχόλιό μου. Το ότι έκανα bold ένα γεγονός σε κάποιο κείμενο δεν είναι για να «προπαγανδίσω». Είναι ότι θεωρώ σημαντικό το γεγονός. Άλλωστε πουθενά στο κείμενο δεν εκφράζω άποψη ότι το Wii U θα είναι «αποτυχία», έτσι δεν είναι;

@inboy: το πιο πάνω κείμενο είναι ένα άρθρο άποψης. Μια θεωρία μου αν θες. Δεν είναι ένα άρθρο με το οποίο πρέπει ντε και καλά να προβληματιστείς, ούτε απολύτως να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις. Δεν γράφτηκε καν έχοντας τέτοιον σκοπό.

Το ύφος του αρθρογράφου αυτό είναι. Δεν υπάρχει άλλο. Εδώ και 20 χρόνια είναι το ίδιο ακριβώς. Τα «προβλήματα» που λες, υποθέτω ότι εννοείς το τρολάρισμα, έχω προσπαθήσει να το λύσω συζητώντας. Δεν έχω κάνει μπαν σε κανέναν, έχω σβήσει κατά καιρούς πολύ λίγα σχόλια επισκεπτών. Εκτιμώ ότι, σιγά-σιγά, οι επισκέπτες το κατανοούν, και μαθαίνουν να ανέχονται ο ένας τις απόψεις του άλλου. Ή αν ΔΕΝ τις ανέχονται, δεν σχολιάζουν.

Για την ουσία των πραγμάτων τώρα, είναι, ξέρεις, ενοχλητικό να σου λένε να μην έχεις θεωρίες δικές σου ή τέλος πάντων να μην τις λες ή να σου λένε τι να σχολιάζεις και τι όχι στα άρθρα σου. Επειδή οι θεωρίες σου, ή οι απόψεις σου, ή ας πούμε η δική σου αγαπημένη εταιρεία ΔΕΝ είναι η ίδια με του άλλου.

Άρθρα μου υπάρχουν από πάντα στο byteme, δεν εμφανίστηκαν τώρα.

Οι λόγοι που δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε πολλά άρθρα όπως παλιότερα από διάφορους συντάκτες (ώστε ο αναγνώστης να «ταυτίζεται» με τον αρθρογράφο που του ταιριάζει περισσότερο) είναι απλά και ξεκάθαρα οικονομικοί.

@Shinobi: δεν χρειάζεται καν αυτό που κάνεις :)

Χ.Κ.

Nerevar
19:10 13.07.13 Nerevar RE: Διάφορα
Εγω γιατι εχω την αισθηση οτι το υφος των αρθρων σου στο PCM ηταν αρκετα πιο μετριασμενο? Το αποδιδω στην κατασταλτικη επιδραση του Vantorα.

PS 1: Ετσι για να μαθετε τι θα πει πραγματικο τρολοσχολιο γατακια :P
PS 2: http://www.youtube.com/watch?v=2Z4m4lnjxkY ...γιατι δεν θα μπορουσε να λειπει και το καταλληλο soundtrack.

rex
07:27 14.07.13 rex RE: RE: Διάφορα
@Nerevar: Χεχε και όμως! Υπήρχε και παραϋπήρχε ύφος, ωστόσο χρειαζόταν να είναι «καμουφλαρισμένο». Ο Κράτσας είναι λιγότερο συντηρητικός απ' ότι ενδεχομένως να νομίζεις και σπάνια είχε αντιρρήσεις σε τέτοια θέματα.

Το πρόβλημα ήταν ότι τα άρθρα τότε περνούσαν από κόσκινο από το τμήμα διόρθωσης το οποίο χρειαζόταν να εναρμονίζεται με τη γενικότερη φιλοσοφία της Compupress όσον αφορά στο τι «επιτρέπεται» και τι «δεν επιτρέπεται» στα περιοδικά της εταιρείας.

Οπότε συχνά κάναμε σκευωρίες με τους συντάκτες για να περνάμε πράγματα χωρίς να το «παίρνει πρέφα η διόρθωση» ή άλλες φορές τους το επιβάλαμε «με το στανιό», όπως ας πούμε στην περίπτωση του «101%» στο Half Life 2 για το οποίο πριν δημοσιευτεί είχα ακούσει το «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» απ' όλους τους άσχετους με το αντικείμενο «gaming» μέσα στην εταιρεία (μέχρι και από τον υπεύθυνο του ατελιέ) ενώ ο Κράτσας απλώς... το διασκέδαζε. :Ρ

Χ.Κ.

Nerevar
00:00 15.07.13 Nerevar RE: RE: RE: Διάφορα
Τον Κρατσα τον γνωρισα και προσωπικα καμποσα χρονια αφοτου σταματησα να διαβαζω το PCM και η αληθεια ειναι οτι μου εδωσε ακριβως αυτην την εντυπωση του ανθρωπου που μου περιγραφεις. Το 101 % στο Half Life 2 μου ειχε κατσει και μενα βαρυ για να ειμαι ειλικρινης κυριως επειδη σαν εφηβος ειχα την ταση του fanboyism. Κοινως σκεφτομουν με την λογικη του στυλ "το Baldur's Gate II δεν ειχε παρει αριστα που ειναι το υπερτατο παιχνιδι ολων των εποχων, δεν ειναι δυνατον να δινουν τετοια βαθμολογια στο Half Life 2". Μετα βεβαια συνεβησαν 2 πραγματα:
1) Επαιξα το Half Life 2 ...το αξιζε.
2) Μεγαλωσα ...και συνεπως καταλαβα οτι οι αναμνησεις του gamer απο τα αγαπημενα του παιχνιδια καλες και αγιες ειναι αλλα το fanboyism βλαπτει γενικοτερα. Και τον ιδιο τον gamer και αν θες και την βιομηχανια την ιδια σε macro- κλιμακα.

Ναι το τελευταιο σχολιο ειναι καρφι για την μεχρι τωρα συζητηση.

Koopaling
19:34 13.07.13 Koopaling χωρίς τίτλο
Αυτο που μου αρεσει στο σαιτ σε σχεση με τα υπολοιπα ελληνικα του ιδιου χωρου ειναι οτι εδω ο καθενας εκφραζει την αποψη του με χιουμορ η ακομη και με κυνισμο καποιες φορες. Οποιος παρεξηγειται συνηθως σημαινει οτι την ψαχνει πολυ τη δουλεια και θελει και λιγο να παρεξηγησει καποια λογια. Αν και διαφωνω με πολλες απο τις αποψεις που εκφραζονται στο κειμενο δε θα ελεγα οτι ειναι κακοηθες, προπαγανδιστικο η δεν ξερω κι εγω τι, ουτε και ειναι χαμενος ο χρονος που σπαταλησα για να το διαβασω. Ειναι απλα καποιες αποψεις διατυπωμενες με ενα συγκεκριμενο τροπο.

lovesfool
08:50 15.07.13 lovesfool Mission Accomplished
74 σχόλια μαζί με αυτό, κάτι που υποθέτω αντανακλά και την επισκεψημότητα της σελίδας του συγκεκριμένου editorial.

Νομίζω ότι θα δούμε κι άλλα παρόμοια κείμενα στο μέλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά και από ότι φαίνεται δεν έχει ακόμα "ξεφουσκώσει".

Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει.

rex
15:14 16.07.13 rex Εντάξει...
...νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ξαναγράψω άρθρο... ^_^

Χ.Κ.

http://www.youtube.com/watch?v=VW_yVHixevo

pirederas
18:24 16.07.13 pirederas RE: Εντάξει...
Είναι σημαδιακό ότι στο video ο Mario πρώτα είναι γούτσου-γούτσου καθώς κοιτάει προς την κάμερα εκλιπαρώντας να τον δούμε με άλλο μάτι, και μετά είναι τέζα. ;Ρ

lovesfool
08:09 18.07.13 lovesfool RE: Εντάξει...
Δεν το λέω για κακό.

Για καλό το λέω.

Είναι καλό ένα site να προσαρμόζει την ύλη του ΚΑΙ σε σχέση με αυτό που έχει απήχηση στο κοινό του (ή σε σχέση με αυτά που προσελκύουν νέο κοινό, κλικς, επισκεψημότητα κτλ). Το να γράφεις editorial που δεν τα διαβάζει και δεν σχολιάζει κανένας δεν έχει και πολύ νόημα.

Το ότι υπάρχουν κείμενα που μαζεύουν σχόλια είναι επιτυχία του συντάκτη.

Είμαι περίεργος να δω τι θεματολογία θα έχει το επόμενο θέμα που θα καταφέρει να μαζέψει τόσο ενδιαφέρον...

anonymous
11:20 01.08.13 anonymous RE: RE: Εντάξει...
Βέβαια και η τσόντα της Αλεξανδράτου πούλησε 250,000 αντίτυπα αυτό δεν την έκανε ταινία ποιότητας. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι την λογική της απάντηση σου όπως και το λόγω ύπαρξης του άρθρου.

Sorry Κλάδη αλλά αφού έκανα το κόπο να γραφτώ στο Byteme πρέπει να σου πως πως εκφράσεις σαν αυτές:

"Λοιπόν που λέτε, «διαβάζοντας» την πορεία της Nintendo ακόμη και πριν από το Wii, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τι ακριβώς κάνει η εταιρεία. Κατασκευάζει παιχνίδια (με την έννοια του «toy») και τα πουλάει. Δεν είναι μια εταιρεία που φτιάχνει βιντεοπαιχνίδια με τον τρόπο που το κάνουν οι EA, Ubisoft, Capcom κ.λπ., ούτε μια εταιρεία που φτιάχνει συσκευές και υπηρεσίες όπως οι Sony, Microsoft, Apple."

με κάνουν να συνοφρυώ με πόσο λάθος τρόπο περιγράφεις την πραγματικότητα... Τι πάει να πει "videogame" είναι αντίθετο με το "toy". Έχεις πάρει χαμπάρι πως και τα δύο στα ελληνικά σημαίνουν "παιχνίδι". Βεβαίως υπάρχουν παιχνίδια για ενήλικες όπως ("μασάζ" προσώπου, κρέμες ευχαρίστησης, "ταινίες" με hot περιεχόμενο)για παιδιά όπως bayblades, Monsuno, Dinofroze. Κύριο στόχο και τα δύο έχουν την διασκέδαση και ευχαρίστηση του κάθε κοινού στο οποίο αναφέρονται. Επειδή η nintendo φτιάχνει παιχνίδια για όλους δεν σημαίνει πως περιορίζεται στα παιδιά, δεύτερον το ότι παίζεις videogames δεν σε κάνουν ξεχωριστό-ποιοτικότερο-εξυπνότερο από κάποιον που παίζει επιτραπέζια ή αθλήματα, το κόμπλεξ του videogame nerd που έχει περάσει στο σύνολο των gamers τους έχει κάνει να πρωτοπροβάλλονται μέσα από το γούστο τους στα videogames, τώρα που έγιναν "σοβαρή" βιομηχανία... Αυτό το σχόλιο που γράφεις βγάζει όλη αυτή την λόξα σε 5 γραμμές.

Μαρκετινγκ κόλπα του style φοράς axe αποσμητικό άρα μόλις πας στο club και σε μυρίσουν τα κορίτσια θα "πλημμυρίσει" το πάτωμα και θα θες γαλότσες για να παραγγείλεις πότο στο μπαρ, με τον ίδιο τρόπο προβάλουν παιχνίδια σαν το Call of Duty στο μέσω πιτσιρικά ή ακόμα πιο τραγικά παιχνίδια σαν το Metal Gear "ποιοτικές" interactive αντιπολεμικές εμπειρίες επιπέδου "αποκάλυψη τώρα" σε συνδυασμό σχόλια συντακτών του mainstream τύπου αν ο Coppola ήταν Ιάπωνας θα ήταν Kojima... Αυτά τα τραγικά στερεότυπα προβάλεις με το άρθρο σου. Λογικό το υπόλοιπό κείμενο να είναι ότι να ΄ναι αφού βασίζεται σε σάπια λογική εξ αρχής.

Κρίμα.

AkiraGr
11:22 01.08.13 AkiraGr RE: RE: RE: Εντάξει...
Ρε παιδιά τι έγινε εγώ έγραψα το σχόλιο και με βγάζει ανόνυμους, τι προβοκάτσιες είναι αυτές.ΛΟΛ

rex
12:17 01.08.13 rex RE: RE: RE: Εντάξει...
Η λέξη «παιχνίδι» στα Ελληνικά χρησιμοποιείται επίσης για την ξερή, το τάβλι και το ποδόσφαιρο μεταξύ πάρα πολλών άλλων. Είναι τα πιο πάνω πράγματα με τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο πιτσιρίκια; Φυσικά όχι.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι του άρθρου που παραθέτεις, λοιπόν, δεν γράφει τίποτα που να έχει σχέση με «τα toys είναι αντίθετα με τα videogames» ή «τα toys είναι για μωρά» ή «τα videogames είναι για ξεχωριστούς» ή ότι άλλο εσύ ενδεχομένως να κατάλαβες. Απλώς γράφει ότι ο συντάκτης του άρθρου βρίσκει ότι το βιντεοπαιχνίδι είναι διαφορετικό πράγμα από το toy, από το σπορ, από το σκάκι. Εντάξει;

Τώρα για τα στερεότυπα που «προβάλλω στο άρθρο μου» όπως λες... αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι «με άρθρα σαν το δικό μου ενισχύονται παιχνίδια 'τύπου Call of Duty'»..; Εντάξει, οκ, δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα κάτι τέτοιο, αλλά αφού έκανες τον κόπο να γραφτείς στο byteme δεν βαριέσαι.

Χ.Κ.

AkiraGr
13:53 01.08.13 AkiraGr RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Δεν εννοούσα ότι με τα άρθρα σου ενισχύονται παιχνίδια τύπου call of duty, πως έβγαλες τέτοιο νόημα δεν μπορώ να καταλάβω, έγραψα πως με αναφορές πως το toy-παιχνίδι όρος που κατά συρροή χρησιμοποιείται στην δική μας community για να υποβιβάσει videogames τα οποία δεν είναι cinematic εμπειρίες.

Το τάβλι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι, άλλοι που θέλουν να το αναβαθμίσουν στα μάτια των μη μυημένων το ονομάζουν και άθλημα επειδή υπάρχει άμυλα, δεν σημαίνει όμως πως όταν παίζεις τάβλι αθλείσαι.

Έτσι ακριβώς συμπεριφέρεσαι και εσύ με αυτά που γράφεις πως η nintendo δεν βγάζει παραγωγές-κινηματογραφικές-διαδραστικές εμπειρίες που ονομάζεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ videogames μονο η EA-Ubisoft-Sony-Microsoft βγάζουν αυτά ενώ η Nintendo βγάζει παιχνίδάκια βασισμένα στην λογική της fisher price παιχνιδομηχανή της.

Ο παραπάνω συλλογισμός είναι απλά ανόητος και δεν έχει βάση διότι ο ορισμός του videogame δεν ΣΥΝΑΔΕΙ με παραγωγές-σενάρια-γραφικά, αυτό είναι η παρουσίαση, αλλά με την αλληλεπίδραση που έχει ο παίχτης με κινούμενες εικόνες την TV του και πόσο διασκεδαστική είναι η ενασχόληση του με αυτό.

Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι προσωπικές σου απόψεις δεν θα κάτσω να σχολιάσω με κάτι που εσύ βγάζεις από το μυαλό σου πως ισχύει χωρίς να το στηρίζεις με αντικειμενικά λογικά επιχειρήματα. Ο καθένας στην γυάλα του τα βλέπει όπως θέλει.

rex
18:27 01.08.13 rex RE: RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Μα δεν έβγαλα κάποιο συμπέρασμα. Στην πραγματικότητα θα δεις ότι γράφω πως δεν βγάζω και πολύ νόημα από αυτά που γράφεις στο αρχικό σου ποστ.

Κατά τα άλλα, δεν θα κάτσω ούτε εγώ να σχολιάσω αυτά που εσύ βγάζεις από το δικό σου μυαλό και θα αρκεστώ απλώς στο να σου πω ότι ο συλλογισμός πίσω από αυτά που γράφεις εσύ είναι απλά ανόητος. Οπότε δέξου το γεγονός ότι και οι δύο μας γράφουμε ανοησίες.

Αλλά εφόσον φαίνεται πως δεν έχεις τίποτα περισσότερο να γράψεις πέραν από το να προσβάλλεις με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις οποιονδήποτε τυχαίνει να έχει διαφορετική άποψη από τη δική σου, θα σε παρακαλούσα από εδώ και πέρα να μην ξανασχολιάσεις στο byteme.gr.

Λυπάμαι για τον χρόνο που ξόδεψες για να γραφτείς στο site. Υποψιάζομαι ότι ήταν πολύτιμος.

Μετά τιμής,

Χ.Κ.

AkiraGr
19:05 01.08.13 AkiraGr RE: RE: RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Συγγνώμη αλλά μπορεί να σε προσέβαλα άθελα μου αλλά θα μπορούσες να μου εξηγήσεις πως το έκανα αυτό; Το ότι έχεις διαφορετική άποψη και την γράφεις καλά κάνεις αλλά τι σε ενόχλησε σε ότι είπα ώστε να μην μου επιτρέπεις να σχολιάζω στο byteme... Είναι λίγο υπερβολικός ο τρόπος που αντέδρασες νομίζω.

rex
19:13 01.08.13 rex RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Καθόλου υπερβολικός. Απλώς δεν έχω καμία διάθεση να κυνηγάω (/ακόμη;) έναν άνθρωπο του οποίου τα επιχειρήματα βασίζονται σε ανόητο συλλογισμό ο οποίος άνθρωπος μάλιστα στο πρώτο του ποστ (ή δεύτερο) έγραψε ευθαρσώς ότι «εφόσον έκανε τον κόπο να γραφτεί στο byteme» χρειάζεται να υποστώ τις ανοησίες του.

Όπως και να έχει, σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και τις μοιράστηκες μαζί μας, εις το επανειδείν και να περνάς καλά.

Χ.Κ.

AkiraGr
19:28 01.08.13 AkiraGr RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Να με κυνηγάς, δεν νομίζω πως χρειάζεται ξέρω πολύ καλά να κρατώ ισορροπίες όπως επίσης δεν νομίζω να έχω δώσει δικαίωμα να μου απαγορεύσεις να γράφω την άποψη μου σύμφωνα με τους κανόνες του site.

Πρέπει να ενοχλήθηκες απλά που η επιχειρηματολογία σου δεν ήταν αρκετή να υποστηρίξει τις απόψεις σου, αν έτσι συμπεριφέρεσαι σε έναν συνομιλητή που κάνει διάλογο και όχι μονόλογο απλά επιβεβαιώνεις με το να του δείχνεις την πόρτα ότι δεν είσαι σε θέση να τον αντιμετωπίσεις.

Με τα χαράς λοιπόν σε χαιρετώ και εγώ αλλά δεν λέω αντίο αλλά εις το επανιδείν άμα δω πως συνεχίζεις και γράφεις ανακρίβειες.

rex
19:35 01.08.13 rex RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Εντάξει...
Δεν σου απαγόρευσα να κάνεις κάτι. Σε παρακάλεσα. :)

Οι προσωπικές απόψεις είναι προσωπικές απόψεις. Δεν αποδεικνύονται. Δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι το κόκκινο χρώμα μου αρέσει πιο πολύ από το μπλε.

Όπως και να έχει σε ευχαριστώ για την κατανόηση, ελπίζω να βρεις να διοχετεύσεις κάπου εποικοδομητικά την ενέργειά σου και καλές διακοπές. :)

Χ.Κ.