στήλες

Πωλήσεις παιχνιδιών για τον Μάρτιο 2013 στην Ελληνική αγορά

""

Δεν είστε έτοιμοι για αυτό που συνέβη στην ελληνική αγορά. Όχι, σοβαρά τώρα. Πόσο έτοιμοι δεν ήταν στην Κύπρο για το πατατράκ στο τραπεζικό σύστημα; Ε, πολλαπλασιάστε επί 1315. Τό 'χετε;

Το Pro Evolution Soccer δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση

Ορίστε, το γράψαμε! Αλλά έχει και συνέχεια, γιατί ούτε στη δεύτερη βρίσκεται, ούτε στην τρίτη! Και το παιχνίδι με τις περισσότερες παρουσίες στο τοπ10 που κατέγραψε η GfK για την ελληνική αγορά τον Μάρτιο είναι το - ταρατατζούμ - God of War Ascension!

Το παιχνίδι της Sony βρίσκεται τρεις φορές στον πίνακα, με τρεις διαφορετικές εκδοχές του. Επίσης στη δεκάδα βρέθηκε και τίτλος για το Xbox 360 μετά από πάρα πολύ καιρό. Τη μερίδα του λέοντος φυσικά διατηρούν οι τίτλοι για PS3.

Βρε τι μας έμελλε να πάθουμε μέρες πού'ναι...

 

Αναλυτικά το τοπ10:

  1. (PS3) GOD OF WAR: ASCENSION SPECIAL EDITION
  2. (PC) STARCRAFT II: HEART OF THE SWARM
  3. (PS3) TOMB RAIDER
  4. (PS3) PRO EVOLUTION SOCCER 2013
  5. (PS3) GOD OF WAR: ASCENSION
  6. (PC) FOOTBALL MANAGER 2013
  7. (PS3) NBA 2K13
  8. (X360) GEARS OF WAR: JUDGEMENT
  9. (PS3) GOD OF WAR: ASCENSION COLLECTOR'S EDITION
  10. (PSP) PRO EVOLUTION SOCCER 2013

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη GfK μπορείτε να πάτε εδώ ή να την ακολουθήσετε στο Twitter.

* H GfK Hellas δραστηριοποιείται από το 1988 στις έρευνες απογραφής λιανικών πωλήσεων, απογράφοντας 81 διαφορετικές κατηγορίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σε ανεξάρτητα καταστήματα και αλυσίδες λιανικής. Οι έρευνες απογραφής είναι συνεχείς και πραγματοποιούνται σε μηνιαία και εβδομαδιαία βάση ανάλογα με την κατηγορία απογραφής και βασίζονται σε δείγμα καταστημάτων. Η μεθοδολογία της έρευνας στηρίζεται σε καταγραφή των πωλήσεων από τις ηλεκτρονικές βάσεις των καταστημάτων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η απογραφή για τα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες λιανικής αφορά στο σύνολο των καταστημάτων τους (απογραφή) ενώ για τα ανεξάρτητα καταστήματα μέσω της καταγραφής πωλήσεων δείγματος αυτών και της αναγωγής μέσω στατιστικών μεθόδων στο σύνολο του πληθυσμού τους, ώστε τα συνολικά αποτελέσματα να αναφέρονται στο σύνολο της αγοράς.  

19 σχόλια συνδέσου ή
γίνε μέλος για να σχολιάσεις
blackpax
23:58 25.04.13 blackpax χωρίς τίτλο
παρότι αυτές τις λίστες δεν τις θεωρώ έγκυρες, μπορώ να σχολιάσω ότι λειτούργησε θετικά η πλήρης μεταγλώττιση του GOW και όσο και αν ξινίζουν μερικοί, θεωρώ την προσπάθεια της sony αξιέπαινη και εύχομαι να συνεχίσει έτσι. Σίγουρα υπάρχουν θεματάκια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η μεταγλώττιση videogame στα ελληνικά βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο, οπότε η αρχή που γίνεται είναι για μένα γιορτή.
Κατα τ΄άλλα είναι γνωστό ότι οι Έλληνες προτιμούν ps3 στην πλειοψηφία τους, όχι τόσο έντονα όσο δείχνει η αμφίβολη αυτή λίστα, και όσο συνεχίζεται αυτό ίσως δούμε και κάναν Drake να μιλάει ελληνικά...

Tormentor
07:02 26.04.13 Tormentor RE: χωρίς τίτλο
Blackpax σεβαστή η άποψη σου περι εγκυρότητας, απλά νομίζω ότι εταιρείες οι οποίες μετράνε καθαρά νούμερα που τους παρέχουν οι λιανέμποροι δεν έχουν και πολύ χώρο για αμφισβήτηση,καθώς μιλάμε για καθαρά απογραφική δουλειά.Σίγουρα αν μετρούσανε και τα ιντερνετικά πακέτα ή Amazon/Zavvi κτλπ τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Πάντως για να είμαι ειλικρινείς το περασμένο Σάββατο που επισκεφτηκα μαγαζί λιανεμπορίου ,στον πάγκο του Psp γινόταν το έλα να δεις,ενώ στα άλλα νέκρα.

cloud
00:48 26.04.13 cloud χωρίς τίτλο
Καλά ε, έμεινα άφωνος!! Ο_Ο
Μιλάμε τέτοιο σοκ είχα να πάθω από τότε που ο GAP ανακηρύχτηκε ένας από τους 100 μεγαλύτερους στοχαστές παγκοσμίως!

pirederas
08:01 26.04.13 pirederas χωρίς τίτλο
Τί? Το PES 2013 δεν είναι 5-6 φορές στο ελληνικό top-10? Και στην θέση του είναι 3 φορές το God of War: Ascension? Συν την πιτσιρίκα την Lara (Tomb Raider) και τους φλώρους του Gears of War: Judgement? Πάει, χάλασε ο κόσμος...

Πάντως για το God of War: Ascension θα αναφέρω ότι την ημέρα λανσαρίσματος έβλεπα στο Public κυρίους να σκάνε €70 στο ταμείο με το χαμόγελο στα χείλη. Μου κάνει εντύπωση ότι στο top-10 βρίσκονται και οι Collector's/Special Editions σε σχέση με την απλή. Και εννοείται ότι βοήθησε η μεταγλώττιση, αν και το καπέλο των €10 για να ακούς έναν Έλληνα να υποδύεται τον Κράτο είναι πολύ.

blackpax, αυτό που λες για τον Drake να μιλήσει ελληνικά είναι πιθανότατο. Το Uncharted 3 ήταν μεταφρασμένο στα κείμενα, στα μενού και στους υποτίτλους. Και στην Ελλάδα τα Playstation είναι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των κονσολάδων. Xbox360 δεν έχει σχεδόν κανείς (προσωπικά δεν ξέρω ούτε έναν), και Nintendo έχουν σχεδόν μόνο οι πιτσιρικάδες.

blackpax
13:34 26.04.13 blackpax χωρίς τίτλο
@Tormentor όπως έχω ξαναπεί, δεν αμφισβητώ το ήθος της καταγραφής, αλλά τη μέθοδο στατιστικής τους. Και όσο και αν ακούγεται απλό, είναι μείζον θέμα όταν φτιάχεις έναν στατιστικό πίνακα. Αν πχ θέλεις να μετρήσεις το ποσοστό ηλιοφάνειας σε μια χώρα, δεν κάνεις μετρήσεις μόνο το χειμώνα. Είναι απλά αστείο. Δεν μπορεί να σε πει κανείς "ανήθικο" ή αριθμοπλάστη, αλλά σίγουρα μπορεί να σε πει "κακό" στη δουλειά σου. Οι πωλήσεις σε γνωστά καταστήματα τύπου γερμανός, public κτλ δε μου λέει τίποτα γιατί το κοινό που αγοράζει από εκεί παιχνίδια είναι εντελώς συγκεκριμένο, ειδικά day-1 κυκλοφορίες. Και επίσης μετράνε και άλλα, όπως το τί αγοράζεις πχ όταν έχεις μόνο 70ευ στη διάθεσή σου: το GOW απ το public στα 70ευ, ή GOW+hitman στα 70ευ ; Για μια εταιρία της εμβέλειας της gkf δεν είναι δύσκολο να συλλέξει και online πωλήσεις ανα την Ευρώπη με ελληνική shipping address. Είναι πανεύκολο για μια τέτοια εταιρία. Όλες αυτές οι αγορές συνθέτουν και νόμιμα πλέον την ελληνική αγορά παιχνιδιών και οι αποδείξεις μετράνε και στην εφορία και άρα βλέπεις την τάση αγοράς του Έλληνα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν τα ελληνικά μαγαζιά βγάλανε λεφτά εν προκειμένω, αυτό είναι άλλο θέμα, και εκεί αυτοί οι πίνακες έχουν ένα νόημα. Εμείς θέλουμε να δούμε τι παιχνίδια αγοράζει το κοινό, τι προτιμάει και που τελικά ακουμπάει το βαλάντιό του. Απ τη λίστα αυτή δεν μπορείς να πεις ότι το GOW το αγοράσανε οι περισσότεροι Έλληνες. Ούτε ότι οι περισσότεροι Έλληνες αγόρασαν GOW. Ακυρώνεται λοιπόν μεμιάς ο λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης λίστας, όσον αφορά του τί παιχνίδια προτιμάει το κοινό.

@pirederas το ξέρω γιαυτό ελπίζω σε ελληνικό drake αλλά κρατάω επιφυλάξεις γιατί είναι πιο σύνθετο και ογκώδες να μεταγλωττιστεί αυτό απ'ότι το GOW. Πάντως σίγουρα έχουμε βάσιμες ελπίδες.

υγ: για να καταλάβετε επίσης την ακυρότητα της λίστας, πόσοι από εσάς έχουν αγοράσει παιχνίδια στα 70ευ από public-πλαίσια-γερμανους κτλ κτλ ;
Μιλάμε λοιπον για εντελώς ειδικό δείγμα, άρα περιορισμένη ακρίβεια ανάλυσης (δεν είμαι στατιστικός,μην παρεξηγηθώ, αν κάποιος είναι ας μας τα πει καλύτερα).

Olorin
14:17 26.04.13 Olorin RE: χωρίς τίτλο
Δεν παίρνω κι όρκο, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κανένα από όλα τα charts που βλέπουμε κατά καιρούς (ιαπωνικά, βρετανικά, αμερικάνικα κ.λπ.) δεν περιλαμβάνει πωλήσεις ψηφιακών καταστημάτων.

Από εκεί και πέρα, προφανώς και είναι απλώς ένα δείγμα, που μπορεί να μην είναι καν ακριβές, γιατί η πλειονότητα των πιο ψαγμένων gamers θα προτιμήσουν αγορές από ξένα ψηφιακά καταστήματα, πολύ περισσότερο οι Έλληνες, αφού θα βρουν τα ίδια παιχνίδια με 30%-40% χαμηλότερη τιμή, αλλά προσωπικά θεωρώ ως μη ρεαλιστική την απαίτηση να συμπεριλαμβάνονται οι αγορές από ψηφιακά καταστήματα...

blackpax
15:24 26.04.13 blackpax RE: RE: χωρίς τίτλο
να τη θεωρούσες μή ρεαλιστική το 1999, θα το δεχόμουνα. Σήμερα όμως και όταν η ψηφιακή συλλογή δεδομένων είναι αστεία υπόθεση δεν είναι μή ρεαλιστικό και ούτε καν απαίτηση. Ίσα ίσα θα το έλεγα απαραίτητο και αυτονόητο.
Όλα αυτά με δεδομένο ότι σε ενδιαφέρει καθαρά η προτίμηση του κοινού προς ποιούς τίτλους. Δεν ζούμε πια στην εποχή που βρίσκαμε παιχνίδια μόνο στα καταστήματα λιανικής. Γιατί η στατιστική μας να μείνει εκεί; πόσο πραγματική μπορεί να είναι; Μελέτες το 2013 με κριτήρια του 2000 είναι αποδεκτό από σένα ;
Είναι δύσκολο να δεις δλδ πόσα και ποιά games πωλήθηκαν πχ απ το αμαζον με ελληνική διεύθυνση αποστολής για έναν συγκεκριμένο μήνα; Είναι αστείο να βγάζεις τοπ 10 με βάση τη λιανική μόνο, όταν αυτή αφορά μικρότερο του 50% μεριδίου αγοράς. Αγοράζει ένας GOW σε μια γειτονία απ το γερμανό, και άλλοι 6 στην ίδια γειτονιά αγοράζουν tomb raider απ τα zavvi, amazon κτλ, με ελληνική διεύθυνση αποστολής, ελληνική φορολόγηση και έσοδα και για το ελληνικό κράτος. Και θα μου βγάλεις στο τοπ 10 πρώτο το GOW. E όχι...

υγ: το GOW τυχαία το αναφέρω, μιας και είμαι αμετανόητος λάτρης της σειράς, ακόμα και τώρα που για πολλούς την έχουν τραβήξει απ τ αυτιά...

rex
15:56 26.04.13 rex RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Νομίζω ότι είναι αδύνατο αυτό που λες. Η NPD ακόμη προσπαθεί να βρει έναν πρακτικό τρόπο να προσμετρά την ψηφιακή αγορά στην Αμερική και δεν τα καταφέρνει. Επιπλέον τα φυσικά αντίτυπα είναι μετρήσιμο προϊόντα (τεμάχιο χονδρική -> λιανική), τα ψηφιακά είναι ακόμη «αφηρημένα» σαν εμπορική έννοια. Τέλος είναι πρακτικά μάλλον ακατόρθωτο για κάποια εταιρεία μετρήσεων να ψάχνει να βρίσκει ποιος μπορεί να πούλησε μέσω του ίντερνετ ψηφιακό ή φυσικό αντίτυπο ενός παιχνιδιού σε καταναλωτή στην Ελλάδα. Δηλαδή αν αύριο κάποιος Κινέζος διοχετεύσει στην αγορά αντίτυπα ενός παιχνιδιού, πως θα τον μετρήσεις; Θα έπρεπε κάθε πωλητής/κατάστημα από μόνος του να φτιάχνει πίνακες στους οποίους να αναρτά κάθε μήνα τι πούλησε και σε ποιον το πούλησε και κατόπιν να παρέχει όλα αυτά τα δεδομένα στην εταιρεία συλλογής. Αλλά εκτός του ότι αυτό θα είχε λογιστικό και λειτουργικό κόστος για το κατάστημα/πωλητή, ενδεχομένως να υπάρχουν και νομικά ζητήματα (προστασία δεδομένων κ.λπ.). Πλέον του ότι, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ η επαλήθευση μεταξύ χοντρικής και λιανικής, δεν μπορείς ΠΟΤΕ να είσαι βέβαιος για την εγκυρότητα των δεδομένων.

Και αυτά είναι μόνο λίγα πράγματα που σκέφτομαι. Αν το συζητούσαμε πάω στοίχημα ότι θα προέκυπταν δεκάδες άλλοι λόγοι για τους οποίους είναι, στην παρούσα στιγμή, ανέφικτο.

Οπότε, άσε να το καταφέρουν πρώτα για άλλες αγορές, πιο ανεπτυγμένες, και μετά βλέπουμε πως θα εφαρμοστεί και στη δική μας αγορά.

Χ.Κ.

blackpax
20:13 26.04.13 blackpax RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δύσκολο να εντοπίσεις τις παραγγελίες εντός Ευρώπης με ελληνική διεύθυνση αποστολής. Και δε λέμε να μαζέψει όλα τα μαγαζιά που υπάρχουν, ούτως ή αλλως για δείγμα μιλάμε. Απλά το δείγμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Και ο Κινέζος που λες δεν μπορεί να είναι τόσο διαδεδομένος ώστε να επηρεάσει τη σφυγμομέτρηση του gamer. Και επίσης με βάση την επισκεψιμότητα των ελλήνων χρηστών στα online game shops (ελληνικά και ξένα) μπορείς να δεις πανεύκολα τί γίνεται. Και δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια, υλοποίησης, αλλά μιλάμε για στατιστική εταιρία ιδιαίτερης βαρύτητας και διάστασης διάολε (αχ παλιά καλά κόμιξ), δεν μπορεί να μην κάνει τα αυτονόητα. Και είμαι σίγουρος ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά μαγαζιά έχουν καλά δομημένη βάση δεδομένων ώστε να μπορέσουν να δώσουν στοιχεία. Το άμαζον ειδικά σε ειδοποιεί αμέσως αν κάτι δεν αποστέλλεται στην διεύθυνσή σου, επομένως η διεύθυνση είναι μια παράμετρος που την ελέγχουν χωριστά και άλλα μπορεί να δώσει στατιστικά.
Το να πάρεις πέντε λίστες όλες και όλες από μερικά καταστήματα λιανικής, στα περισσότερα απ τα οποία ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ, δεν το θεωρώ στατιστική έρευνα εταιρίας, αλλά μαθηματικά 1ης Γυμνασίου.
Συμφωνώ στο ψηφιακά που λες, που είναι λίγο πιο αφηρημένα, ΑΛΛΑ συνιστούν και αυτά αγορές. Δλδ η τάδε εταιρία που έφτιαξε το Χ παιχνίδι, δεν μπορεί να μάθει πόσα κομμάτια (ψηφιακά ή μή) πούλησε τελικά στην Ελλάδα;

rex
20:23 26.04.13 rex RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ναι, έλα όμως που, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε ή ορθώς η λανθασμένως το θεωρούμε αυτονόητο, ΔΕΝ γίνεται πουθενά :)

Χ.Κ.

blackpax
20:37 26.04.13 blackpax RE: RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Είσαι σίγουρος ότι δεν γίνεται πουθενά; Εγώ δεν είμαι.
Και διαφωνώ με τη μεγάλη δυσκολία υλοποίησης που λες.
:D

υγ: όπως είπα και πριν όταν το μερίδιο λιανικής είναι πχ πάνω από 50%, τότε έχει νοήμα. Έτσι σε μια γιουρμανία ή αγγλία πχ που παίζει πολύ retail λόγω τιμών, έχει νοήμα. Εδώ όμως όχι. H Gfk δεν είναι εταιριούλα. Μπορεί να κάνει μια δυνατή στατιστική!

rex
20:54 26.04.13 rex RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Ε καλά, δείξε μου το πού γίνεται και τα ξαναλέμε :)

Χ.Κ.

Olorin
22:45 26.04.13 Olorin RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
Αυτό που προσπαθούμε να σου εξηγήσουμε με τον ΧΚ, είναι πως δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεσαι αυτή η συλλογή στοιχείων. Για αυτό άλλωστε και δεν συμβαίνει ούτε στα υπόλοιπα τοπικά charts που κατά καιρούς γνωστοποιούνται. Άρα δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόβλημα της ελληνικής αγοράς ή της εκάστοτε GfK...

blackpax
11:54 28.04.13 blackpax RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: χωρίς τίτλο
η αλήθεια είναι πως με αφορμή αυτή την κουβέντα έψαξα να δω λίγο γενικά τις διάφορες στατιστικές και παρατήρησα ότι όντως όλες αφορούν retailers εκτός από στατιστικές τύπου συνολικών πωλήσεων που ουσιαστικά δεν είναι σφυγμομέτρηση αλλά απλή συνολική καταγραφή. Επομένως έχετε δίκιο σε όσα με πατρική στοργή μου λέτε.
Παραμένει πάντως η απορία μου γιατί να είναι τόσο δύσκολο να συλλέξουν πληροφορίες από online καταστήματα. Πέρα από μια κακοφτιαγμένη database δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Teras
14:37 26.04.13 Teras χωρίς τίτλο
Βασικά καλό θα ήταν να ξέραμε από ποια και πόσα καταστήματα παίρνουν το δείγμα.

Επίσης θα πρέπει να γίνει και ένας διαχωρισμός όσον αφορά αυτά που δέχονται μεταχειρισμένα. Γιατί αν κάποιος πάει και δώσει τρία παιχνίδια και 15€ για να πάρει το GOW, δεν σημαίνει ότι έγινε πώληση αξίας 70€. Ούτε σημαίνει ότι αυτός θα έδινε τα λεφτά για να πάρει το GOW. Μπορεί να έπαιρνε κάτι άλλο, φθηνότερο.

DoomsDay
22:29 26.04.13 DoomsDay χωρίς τίτλο
Για χαρά αδέλφια.

Παρακολουθώ τη συγκεκριμένη στήλη από τον Μάρτιο του 2012 όπου ξεκίνησε, μα σήμερα, μετά από έναν μήνα πρωτοκλασάτων κυκλοφοριών, παρατήρησα ένα μοτίβο που δεν νομίζω να έχει συζητηθεί.

Αρχικά πρέπει να δεχτούμε ότι, τα αριθμητικά νούμερα των πωλήσεων τα οποία δεν μας δείχνει η στατιστική, είναι για τις τελευταίες θέσεις κάποιες εκατοντάδες και για τις πρώτες μερικές χιλιάδες, εκτός των περιπτώσεων του Pro (που πόσο να πουλάει κάθε μήνα:).
Έπειτα, πρέπει να γνωρίζουμε εάν στις μετρήσεις της GfK Hellas, συγκαταλέγονται τα παιχνίδια που έχουν πωληθεί μαζικά, από εγχώρια καταστήματα, σε Video Clubs προς ενοικίαση.
Εάν αυτά ισχύουν (προσωπικές εκτιμήσεις και άγνωστες απαντήσεις), τότε ένα μεγάλο ποσοστό πωλήσεων νέων τίτλων, δεν αντιστοιχεί σε πραγματικούς καταναλωτές.
Οπότε οι στατιστικές στηρίζονται σε έναν τόσο μικρο αριθμό μεμονωμένων πωλήσεων που δεν ξέρω κατά πόσο μας βοηθάνε να δούμε έστω και χοντρικά την αγορά.

Αυτά φυσικά είναι προσωπικές σκέψεις και ερμηνείες, που δημιουργήθηκαν στο κεφάλι μου. Οπουδήποτε σχέση με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

Συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου και για την περίπτωση που όλα αυτά έχουν ξανασυζητηθεί ή είναι παντελώς ασυνάρτητα.

Ευχαριστώ.

rex
22:40 26.04.13 rex RE: χωρίς τίτλο
Η GfK μετρά τις πωλήσεις στη λιανική, ενώ απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, καταστήματα όπως βιντεοκλαμπ και παρόμοια, αγοράζουν απ' ευθείας από τον εισαγωγέα χοντρική.

Χ.Κ.

pirederas
13:40 28.04.13 pirederas χωρίς τίτλο
Μήπως, λέω μήπως, οι ψηφιακές πωλήσεις είναι ευκαιρία για φοροδιαφυγή για όλους (platform holders, publishers, developers) και γι' αυτό δεν δημοσιοποιούνται αριθμοί? Λες και υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το ρολόι της ΔΕΗ, να μετράει τα downloads του XBLA, του PSN, του Nintendo e-shop, του Steam και το πόσα λεφτά κυκλοφορούν.

yperionas
22:02 06.05.13 yperionas χαχ
Απίστευτω το Gow άξια πρώτο!!