στήλες


στήλες
(Ξε)πακετάροντας το PS4 μου ""

tags: PS4

Επιστρέφω... επιστρέφοντας στην επόμενη γενιά (ψιτ, πλεονασμός αλλά νταξ)

Αρχικά είχα σκοπό να ξεκινήσω το εν λόγω κείμενο απολογούμενος για το χρονικό διάστημα που πέρασε από την τελευταία φορά που εδέησα να συνεισφέρω κι εγώ στην blog-όσφαιρα του byteme (τρία και κάτι χρόνια, αν δεν με απατά η μνήμη κι ο browser μου). Όμως αμέσως μετά συνειδητοποίησα πως θα ήταν λιγάκι ειρωνικό (Σ.Σ: μετρήστε πόσες φορές θα χρησιμοποιηθεί στο άρθρο η συγκεκριμένη λέξη και τα παράγωγά της - αυτή ήταν η #1), αφού θα αρκούσε απλώς να αναφέρω το κεντρικό θέμα του blog-o-post (με τον τίτλο να παραπέμπει εμφανώς εδώ):

περισσότερα ⇒
στήλες
Καλό καλοκαίρι με φορητή κονσόλα; Λαστ γίαρ! του Χάρη Κλάδη

tags: 3DS, DS, mobile gaming, PS Vita, PSP

Όταν η Nintendo δεν κερδίζει το έδαφος που χάνει η Sony, κάποιος τρίτος επωφελείται

Ας πούμε πως το αναπάντεχο νέο των ημερών δεν είναι η αποχώρηση του Πάρντο από τη Blizzard, αλλά ότι το PS Vita αντιμετωπίζει έλλειψη στοκ στην αμερικανική αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης (αυτό το πακέτο με το Borderlands 2, από ζάχαρη είναι πια;). Άντε, ας πούμε πως επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Ιαπωνία η φορητή κονσόλα της Sony πλησίασε κορυφή την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάζοντας σχεδόν τις πωλήσεις της (3DS: 27.884 τεμάχια, PSV: 24.919 τεμάχια). Ο λόγος στην περίπτωση αυτή είναι το λανσάρισμα του Freedom Wars. Όμως η Ιαπωνία είναι μόνο μια χαρούμενη όαση «τσέπης» όπου μόνο οι φορητές παιχνιδομηχανές τα πηγαίνουν καλά. Σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή στον... πραγματικό, διανύουν την περίοδο της παρακμής τους, η οποία ενδεχομένως να τις οδηγήσει στο τέλος τους...

περισσότερα ⇒
στήλες
Οι στιγμές μιας γενιάς που φεύγει του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: PS3, Wii, X360

Επιλέγοντας (με εντελώς προσωπικά κριτήρια) τις στιγμές που καθόρισαν την έβδομη γενιά

Αν και η χρήση του όρου "γενιά" δεν έχει πλέον ουσιαστική σημασία, καθώς τα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών εξελίσσονται με εντελώς ασύμμετρο τρόπο τον τελευταίο καιρό, εξακολουθεί να οριοθετεί με πολύ ωραίο τρόπο τους κύκλους αναβάθμισης της τεχνολογίας, όχι μόνο για τον καταναλωτή, αλλά και για ολόκληρη τη βιομηχανία. Οι σχέσεις κόστους και κέρδους αλλάζουν, οι άνετοι ρυθμοί πωλήσεων δίνουν τη θέση τους σε μια χρονική περίοδο ρίσκου και επενδύσεων και τα άμεσα κέρδη υποχωρούν για μερικούς μήνες, καθώς μεγάλα και μικρά στούντιο προετοιμάζουν το έδαφος στο οποίο καλούνται να φυτέψουν τους σπόρους της μελλοντικής κερδοφορίας τους. Τώρα που στην ουσία δεν έχουν μείνει στην αγορά της εκλαϊκευμένης τεχνολογίας σημαντικά τεχνολογικά άλματα, με την εξαίρεση ίσως των υψηλότερων αναλύσεων και της επιστροφής των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας (τεχνολογίες, δηλαδή, υψηλού οικονομικού και ψυχολογικού ρίσκου αυτήν τη στιγμή), η περιβόητη "νέα γενιά" δεν είναι τίποτε άλλο από την αναπροσαρμογή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, δηλαδή της ελάχιστης τεχνολογικής βάσης που θα έχουν στη διάθεσή τους οι δημιουργοί παιχνιδιών.

περισσότερα ⇒
στήλες
Ενημέρωση: Οι προθέσεις της Κίνας σχετικά με τη λογοκρισία των βιντεοπαιχνιδιών του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: free-to-play, PS4, Wii U, Xbox One, Κίνα

Ένας γίγαντας ανοίγει τις πύλες του κάστρου του, αλλά οι όροι για τους επισκέπτες είναι πολλοί

Ενημέρωση: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κινέζικης κυβέρνησης, θα υπάρξει έντονο «φιλτράρισμα» των βιντεοπαιχνιδιών που θα γίνονται διαθέσιμα στην κινεζική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, οτιδήποτε «προσβάλει τα ήθη, προβάλει τη χυδαιότητα, τη χρήση ουσιών και τη βία, τον τζόγο, προσβάλει, συκοφαντεί και παραβιάζει τα φυλετικά/εθνικά δικαιώματα τρίτων» και γενικότερα αντιτίθεται στην κινεζική νομοθεσία μπορεί να θεωρείται απαγορευμένο από τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Games in Asia.

περισσότερα ⇒
στήλες
Η νέα γενιά του multiplayer του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: multiplayer, PC, PS4, Wii U, Xbox One

Ορισμένα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αλλάζουν και αποσαφηνίζονται

Η αρχή έγινε με την κατάργηση των Online Pass. Σίγουρα, δεν ήταν δημοφιλές μέτρο, αλλά ήταν ίσως το μοναδικό που είχαν στη διάθεσή τους οι εταιρείες για να περιορίσουν λίγο την αιμορραγία από τα  μεταχειρισμένα στις κονσόλες. Αν το είχαν επιτρέψει οι συνθήκες, το επόμενο βήμα θα ήταν το απανταχού παρόν online DRM, όπως το οραματίστηκε η Microsoft και οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν επενδύσει στην ψηφιακή διανομή, κάθε μορφής. Λίγο-πολύ όλες, δηλαδή, για να μεν έχουμε αυταπάτες. Η κατάργηση των Online Pass παρουσιάστηκε ως μια κίνηση καλής θέλησης εν όψει της νέας γενιάς, η επιτυχία της οποίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ΑΑΑ gaming. Και υπό αυτό το πρίσμα, ίσως να ήταν, καθώς οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι πλέον οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

περισσότερα ⇒
στήλες
Με τα μούτρα στο Oculus Rift του Χάρη Κλάδη

tags: Oculus Rift, εικονική πραγματικότητα

Χρειάστηκε να περιμένω 20 χρόνια για να το δω αυτό και μά τον Κρομ, άξιζε την αναμονή!

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την πρώτη μου επαφή με την Εικονική Πραγματικότητα. Ήταν στο γνωστό διόροφο ηλεκτρονικάδικο της οδού Τζορτζ στα Εξάρχεια - όσοι προλάβατε να έχετε εμπειρίες από 8μπιτα μηχανήματα και είστε κάτοικοι Αθηνών, σίγουρα ξέρετε για ποιο ηλεκτρονικάδικο μιλάω.

περισσότερα ⇒
στήλες
Nintendo Direct ή Directly Nintendo; του Φωκίωνα "Dismiss" Χαροκόπου

tags: 3DS, byteme, state of play, Wii U

Άλλο ένα Nintendo Direct και ο κυνισμός του please understand

Κυρίες και κύριοι, καλή σας εσπέρα. Με την ευκαιρία της απουσίας του Χάρη Κλάδη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα σχολιάσουμε μαζί το σημερινό Nintendo Direct. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσω στα αφεντικά του site το νέο μου Wii U, άλλωστε. Γνωρίζετε ότι δεν έχω μεγάλη συμπάθεια στην τρέχουσα μορφή της Nintendo, επομένως δεν θα απορήσει κανείς αν ο σχολιασμός μου δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός. Θα είναι όμως απόλυτα ειλικρινής και αυτό είναι υπόσχεση.

περισσότερα ⇒
στήλες
Το byteme θυμάται το «Super Notis Galaxy» ""

tags: byteme, Game On 20, Super Mario, Νότης Χαλκίδης, στήλες, τάπα της μπανιέρας

Η μέρα που ο Χαλκίδης επισκέφτηκε τον κόσμο του Mario και... το μετάνιωσε!

Το, χμ, άρθρο (;) αποτελεί αναδημοσίευση.

περισσότερα ⇒
στήλες
PS4 x Xbox One – η κόντρα του λανσαρίσματος #1 του Χάρη Κλάδη

tags: PS4, Xbox One

Ποια είναι η κονσόλα που θα έχει τα όντως καλύτερα παιχνίδια κατά το λανσάρισμά της;

Λιγότερο από ένας μήνας απέμεινε μέχρι την εκκίνηση της νέας γενιάς παιχνιδομηχανών (σημείωση προς τους φίλους της Nintendo, των mobile, των PC και των διαφόρων εναλλακτικών: χρησιμοποιώ τον όρο «νέα γενιά κονσολών» όπως τελικά κατέληξε να τον ερμηνεύει η βιομηχανία). Τα PS4 και Xbox One θα λανσαριστούν σε Αμερική και Ευρώπη, οπότε μέχρι τις γιορτές θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία των δύο αντιπάλων. Βεβαίως την τελική κρίση θα την έχουν οι ίδιοι οι gamers, αφού αυτούς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κάθε κατασκευαστής δείχνει ότι θέλει να προσελκύσει στην αρχή. Άλλωστε ο gamer – και ειδικότερα ο hardcore – είναι που καλείται κατά παράδοση να στηρίζει νέα μηχανήματα στην εκκίνησή τους. Οπότε το πρώτο ζήτημα λοιπόν είναι να ανακαλύψουμε, πόσοι είναι αυτοί οι περιβόητοι hardcore και κατόπιν, ποιόν προτιμούν. Ο λόγος που χρησιμοποιώ τρίτο πρόσωπο είναι επειδή στη δική μας περίπτωση η επιλογή μεταξύ των δύο έχει γίνει απλή υπόθεση (πάλι καλά να λέμε που έχουμε υπόθεση κιόλας!). Το Xbox One δεν θα λανσαριστεί στη δική μας αγορά μέσα στο 2013 και είναι άγνωστο πότε θα έρθει, οπότε εσείς οι πέντε (5) που έχετε χρήματα για να ξοδέψετε σε καινούργια κονσόλα θα αγοράσετε το PS4 στις 14 Δεκέμβρη  - ναι, ξέρω, θα διατεθεί από τις 13 του μήνα στα μαγαζιά, αλλά πέφτει Παρασκευή, οπότε δέ σφάξανε!

περισσότερα ⇒
στήλες
Όχι, δεν ξεπακέταρα ακόμη το Wii U μου! του Χάρη Κλάδη

tags: indie gaming, Wii U

«Μα τι περιμένεις επιτέλους; Δεν πιστεύουμε να ντρέπεσαι;»

Ναι, nai, ναι, ξέρω τι θα πείτε, ότι πάλι ασχολούμαι με τη Nintendo. Βασικά δεν είναι έτσι. Το συγκεκριμένο αρχικά προοριζόταν για επίλογος του προηγούμενου άρθρου, όμως κατέληξε να είναι μεγαλύτερος απ' ότι σχεδίαζα, οπότε θεώρησα πως θα ήταν συνετό να αναπτύξω τις θέσεις μου από το να πετάξω απλώς δυο-τρεις μπανανόφλουδες και να υποστώ τη γνωστή γκρίνια του Χαλκίδη των φίλων της εταιρείας. :) Οπότε με το κείμενο που ακολουθεί σπατσάρω με τη Nintendo για να πιάσω και τα υπόλοιπα «καλόπαιδα» του gaming. Άλλωστε, μετά από τέτοια Ε3, υπάρχουν πολλά για να... φιλοσοφήσεις!

περισσότερα ⇒